Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020. január 27-28-i hótalpas túra Szlovákia: Nagy-Fátra, 1 vagy 2 nap

5..jpg2020. január 27-28-i hótalpas túra Szlovákiában: részben hótalpas, részben csúszásgátló hómacskás túra a Nagy-Fátrában. Választhatóan 1 vagy 2 napos hótalpas túra során a Nagy-Fátra főgerincének gyöngyszemei! 
A hótalp segítségével nem fogsz elsüllyedni a mély hóban. A csúszásgátlók pedig jó tapadást, szilárd tartást adnak kemény havon, csúszós terepen. Ha a jelentkezési lapon bejelölöd, hogy kéred tőlünk a szállás foglalását - feltéve, hogy időben jelentkezel- foglaljuk a szállásodat. "Későn" is jelentkezhetsz, de akkor a booking.com segítségével 5 perc lesz, amíg foglalsz magadnak Besztercebányán vagy Besztercebánya környékén.
Ha nincs saját hótalpad vagy nincs saját csúszásgátló hómacskád, mind hótalpat (3100 Ft/pár/nap) mind csúszásgátló hómacskát (szintén 3100 Ft/pár/nap) bérelhetsz tőlünk. 

A kiutazás kocsikkal történik, de ha nem akarsz saját autóval jönni, akkor is jelentkezz nyugodtan. Telekocsikat szervezünk. Lásd a következő bekezdést!

 
 
 
A szlovák hótalpas túrára az utazás önállóan vagy telekocsival 
Az utazás saját kocsival vagy telekocsi rendszerben. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". Ha valaki egymaga jön autóval, szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Hova kell jönni? E-mailben térképet, címet küldünk. Mikor utazzunk? Lehet jönni akár nulladik napon, de az adott túranap reggelén is be lehet futni. Az út - mivel a túrázók közel fele budapesti, példaként kiírjuk - Budapesttől 180 kilométer. Mivel sok településen jössz keresztül, a biztonság kedvéért a Budapest vége táblától 3 órás úttal kalkulálj.    
 
 
 
 

majer-szikla-22-hotalpas-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpgA hótalpas túra első napján 9:30-kor találkozunk Szlovákiában egy ingyenes parkolóban.

 

E-mailben térképet küldünk, és a térképen jelöljük, hogy hol lesz a randevú az első túranapon 9:30-kor. Bemutatkozás és tájékoztató után kiosztjuk a hótalpakat. Tengerszint feletti 480 méteres magasságból még csak bakancsban indulunk, ahol elkezdünk süllyedni, ott vesszük fel a hótalpakat. Amíg nem vesszük fel a hótalpakat, vagy a hátizsákban hozzuk őket (50-60 literes hátizsákban hagyjál neki helyet) vagy ha kisebb a hátizsákod, a hátizsákra kötjük (legyen nálad egy spárga vagy egy karabiner). Jellemzően legkésőbb 1000 méteres tengerszint feletti magasságban felvesszük a hótalpakat és innen már lebegünk felfelé, legalábbis ha a vingardium leviosa varázsigét helyesen ejtjük ki. 
nagy-fatra-hotalpas-tura-a-m-sziklarol.jpgEgy híres szikla és lélegzetelállító panorámák, elmondhatatlan örömóda után, "valahol" 1300 méteres magasságban fordulunk délnek és indulunk visszafelé.
Egész nap NAGYON lassan megyünk, nem, hogy az átlagos kondíciójú túrázónak, de az átlagosnál kicsit "kevésbé jó" erőállapottal is nyugodtan jöhetsz. Ha az utóbbi időben nem volt időd sportolni, akkor is kellemes lesz a hótalpazás. Az átlagos tempót feltételező "szintidő" itt 5 óra 10 perc, de mi hagyunk magunknak a sétálós túrára jó 6 órát, ráadásul a 11,9 km-ből (mivel két település között haladni már nem olyan nagy poén), lehet, hogy felszállunk a helyközi buszra egy megálló erejéig. Ha lusták leszünk, akkor 35 perces sétát, ill. 2,1 km-t spórolunk a lefelé jövetből és a lábon megtett táv 9,6 km alatti. A lényeg. Bátran jelentkezz, ne az legyen a fejedben, hogy biztos rád kell várni, mert NEM...

hotalpas Nagy Fatra.jpg

Gyönyörködünk a tájban, fotózgatunk, néhány percenként rövid időre meg-megállunk.
16:30 körül vagyunk a kocsiknál, azokkal, akiknek mi foglaltuk a szállását, konvojban a szállásra autózunk. 

 
 

 

 

nagy-fatra-tel-20130122_230112-robiekkal-a-tulelo-tura.jpgA hótalpas túra második napján következik a Nagy-Fátra főnyerge... Aki "csak" erre a napra jön, azokkal 9:15-kor találkozunk Szlovákiában egy ingyenes parkolóban. A parkoló helyét természetesen a jelentkezőknek e-mailben elküldjük. Olyan végtelenül könnyű lesz idetalálni, hogy te sem leszel az első, aki eltéved. Még képes "itinert" is küldünk. A túranap során választhatsz könnyű és közepes hótalpas túra között. Aki a laza utat választja, az is a Nagy-Fátra egyik legmagasabb csúcsára jön fel 1575 méterig.
nagy-fatra-hotalpas-tura.jpgA lightos hótalpazás teljes távja 10,6 km és a szintidő 4 óra 55 perc, aminél mi lassabban megyünk, kb. egy órával fogunk elmaradni a szintidőtől.

  
Aki pedig a közepes hótalpas túrát kéri, az a könnyű túrához képest szintidőben 90 perccel, ténylegesen durván plusz két órával többet túrázhat. A mi kis laza tempócskánkkal,
a könnyű túrához képest oda is plusz 50 perc, vissza is plusz 50 perc befektetéssel felléphet a Nagy-Fátra legmagasabb csúcsára, az 1596 méteres Ostredokra.

nagy-fatra-hotalpas-tura44.jpgItt lesz durván 20 perc az ILYEN tér fotózására, a szabadságélmény magadba szívására, a katarzis át- és megélésére, és persze egy szendvicsre.

Foglaljuk össze. A hótalpas túra közepes nehézségű távján egészen az Ostredokig jössz, 16 km-t fogsz megtenni, és a nap során a tengerszint feletti durván hatszáz méterről 1596 méteres magasságig jössz majd. 

 

 

osztredokrol-hotalpas-tura-szlovak-tura.jpg

Suttogva mondjuk, hogy csak te halljad! Ha el akarsz majd büszkélkedni a hőstettel.... - ami egyébként abszolúte indokolt - a Nagy-Fátra csúcsai gyakorlatilag egy magasságban vannak! Tehát. Az elején lesz szintkülönbség, de könnyű a terep felfelé és utána "szinte vízszintes" terepen haladunk. 
Fent, a Nagy-Fátra főnyergén hótalpazni durván olyan, mintha a Normafától sétálnál a Libegő felső végállomásáig. De még olyan domb sincs, mintha a János-hegy Erzsébet-kilátójához kéne felmenni. 


Legkésőbb 16:45-kor vagyunk a kocsiknál, hazautazás.  

 

 

 
 
 
 
A hótalpas túra szállása és étkezés
dovmag-szlovak-tura-szlovakia-tura-hotalpas-tura-02.jpgAki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását a Nagy-Fátrában. 
 
 
 
 
Aki tőlünk kéri a szállás foglalását, annak i) 14-25 euró/éjszaka/fő díjú stúdióapartmanokat, ill. ii) 12-20 eurós vendégszobákat foglalunk. A "stúdiókban" van konyha, ahol ha sütni nem is mindenhol, de ételt melegíteni tudsz, és természetesen evőeszköz, vízmelegítő és mikrohullámú sütő is mindenhol van. A szobák jók. Mivel az Öreg-Túrtól, a Tisza-tavon át a Szigetközig 8 helyszínen vannak vízitúráink és finoman szólva jól ismerjük a hazai szállásválasztékot, Szlovákiában a hazai vendégszobák árszintjén lehet egy kategóriával jobb szálláshoz jutni - HA nem az utolsó pillanatban jelentkezel! Ha egyedül szeretnél lenni, akkor vagy a) szerencsés leszel, és sikerül a többieknek is felszámolt ár ellenében jó körülmények között lenned, vagy, b) ha sokan vannak, akik egyedül akarnak lenni, akkor mindenki, aki egyedül kíván lenni, szolid felárat fizet. 
 
 
 
 
 
 
 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a hótalpas szlovák túrára

hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (különösen inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Korlátozott számban tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat, mind hómacskát, (3100-3100 Ft / pár / nap), ha mi kifogyunk, itt Szlovákiában béreljük neked. 
csuszasgatlo.jpgSzükséges még a túrabot, amit szintén bérelhetsz tőlünk (2 euró vagy 620 Ft/nap/pár). Más. Attól, hogy a hőmérséklet "lent" kellemes, attól "fent" lehet vérpezsdítően "friss" is az idő, szóval termoszban forró teát, kávét hozzatok! A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod. Ne legyen rá szükség, de kellhet az EU-kártya, szükséges készpénzben euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra és erősen javasoljuk a biztosítást. 

 

 

 

 

A hótalpas szlovák túra díjának utalása
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, és a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Példa: 
1182 Budapest, Fátra u. 5,

2020. január 27-28.
Szlovákia hótalpas túra: Nagy-Fátra