Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020. január 29-30. Szlovákia, hótalpas túra: Magas- és Alacsony-Tátra

hotalp-tatra-tura-hotalpazas-6.jpg
Hótalpas túra Szlovákiában. Ajándékozd meg magad és a barátokat egy rendkívüli élménnyel. Nincs saját hótalpad, nincs csúszásgátlód? Semmi gond. Tíz túrázóból 1-2 túrázónknak van saját. A jelentkezési lapon a testsúlyodat és a lábméretedet kérjük megadni, és a te méretedre szabott, neked jó felszereléssel várunk téged. 
A csúszásgátló hómacskák jó tapadást, biztos lépést adnak kemény havon, ill. lefelé jövetben jelentenek hasznos segítséget, hiszen a csúszásgátló hómacska (a nevében is benne van, lásd kicsit lejjebb a fotót) acélfogainak hála megakadályozza, hogy csúszkálj. 
csuszasgatlo.jpgHa nincs saját csúszásgátlód, bérelhetsz tőlünk. (3100 Ft/pár/nap), de ha évi több túrát tervezel, akkor érdemes beruházni egy saját csúszásgátló vásárlásába, amely - ha vigyázol rá, ha nem mész vele sziklára, ha nem lépsz vele kőre, ha nem töröd el és ki a fogait, ha nem húzod szét a láncszemeket - sok-sok évig kiszolgál.  
 

 

 


 


-vizeses-www.tatra-tura.hu-4-szlovak-tura.jpg1. napi hótalpas túra Szlovákiában: Magas-Tátra szuper show
Ingyenes parkolóból  indulunk, és két óra múlva a Magas-Tátra alsó régiójának déli oldalán, már igencsak tisztességes havon fogunk lépegetni. A terep függvényében kifejezetten könnyű, pinduri gyermekkel is szuper, hótalpas és/vagy csúszásgátló hómacskás túra. Lejjebb a hótalpas túra leírását megtalálod. 

 

 

 
chopok--25-.jpg
2. napi hótalpas szlovák túra: nincsenek rá szavak. Választhatóan könnyű vagy közepes túra egy, nyilván csak optikai csalódás miatt ilyen gyönyörűséges világban. Ha azoknak a fizikusoknak van igaza van, akik szerint a világunk csak szimuláció, akkor itt határozottan profi munkát végeztek. Görgess lejjebb a részletekhez. 
 
 
 
 
 
 
A hótalpas szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgvagy 1. saját kocsival az első túranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsi rendszerben az első túranap reggelén. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Példa. Egy debreceni autós valakit felvesz Miskolcon és Kassa irányából érkezik Szlovákiába. Az egyik budapesti telekocsi Budapest XII. kerületéből Zugligeti út 93. szám elől 5:30-kor indul. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. 
 
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 
 
 

Szállás és étkezés

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami a bázis közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni, végül a bázison és környékén számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A túranapokon pedig tudsz majd ebédelni hüttékben (amiket itt chatának hívnak). 
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklóson és Liptószentmiklós környékén. 
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 14 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két-, három- és négyágyas szobákat foglalunk, aki egyedül szeretne lenni, annak a szállásdíj 19 euró. Az IFA-nak megfelelő "city tax" 1 euró, amit a 14 éven felüliek után kell fizetni. 
Természetesen egy 3 vagy 4 gyermekes, akár 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A szobákhoz minikonyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, kulturált fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor a Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked (értelemszerűen ezen szállások ára az adott szállásadótól függ) vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást bárhol a városban.

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, akkor Liptószentmiklós méretei miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

a-parkolo.jpgA "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban, hogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  

 
 

 

1. napi hótalpas szlovákiai túra: egy szürreális formákban fagyott vízeséshez tartunk 
dsc_tatra-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-szlovakia-tura-3.jpgE-mailben elküldjük, hogy hova kell jönni a Magas-Tátrába 10:15 -re. 
 

 

 

A parkolóban bemutatkozás, majd mindenkinek kiosztjuk a hótalpakat. 

A hótalpaknak hagyj helyet az 50-60 literes hátizsákban, vagy ha kisebb a hátizsákod, pl. 30 literes, akkor legyen nálad egy karabiner vagy spárga, amivel a hótalpat, (amíg nem a lábadon lesz) a hátizsákodra kötheted majd. 

Egy káprázatos tátrai dolinába, annak is a végébe, a Magas-Tátra egyik legismertebb vízeséséhez tartunk. Először persze körbe sétáljuk a Tátra egyik legnagyobb tavát.
A
 síugró sáncoknál lelki szemeinkkel látjuk Schlierenzauert, Ammant, Morgit és a többieket. A kirándulás hamarosan tüneményes fenyvesben vezet. Az út ezen szakasza tényleg észbontó. Hi-he-tet-le-nül szép.

-vizeses-fele-feluton-2-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgKényelmes tempóval, fenomenális környezetben, a sok fotózás miatt 2 óra alatt teszünk meg 5,3 km-t.

 

 

 

 

Kicsit katonásabb tempóban ezt minimum kétszer ilyen gyorsan is meg tudnánk csinálni, de nem hajt a tatár. 

 
 
 
 
 

 

feluton-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg
A rengeteg fotózás miatt az átlagsebességünk finoman szólva alacsony. 
 
 
 
 
420 méter emelkedés és 12 méter lejtés, közben 5,3 km megtétele után show time. 
 
 
 
Nem egy átlagos látvány a fagyott vízfüggöny. 
 
 
 
A vízesés fagyott formában (is) mindig más és más.
-vizeses-www.tatra-tura.hu-4-szlovak-tura.jpgHogy a képen látható vízesés megfagyva ÉPPEN hogyan fog kinézni azt CSAK ti fogjátok aznap látni. 
 
 
 
Eljöttünk "koppanásig", a téli zárlat határán vagyunk, ha nem lenne tél, mehetnénk tovább a láncokkal könnyített szakaszon, de tél van és a tilalmat betartjuk. 
Félórányi pihenőt tartunk a vízesés tövében. Lesz idő enni, inni, hölgyek jobbra, urak balra alapon diszkrét wc-szünetet tartunk és természetesen készülhetnek a művészi fotográfiák.
 
 
 
a--vizeses-telen-behavazva-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgSzomorú szívvel fordulunk vissza, de vigasztaljon, hogy páratlan tájban gyönyörködhetsz majd lefelé jövetben is minden irányban. 
 
 
Sőt, lefelé - ha éppen nem hótalpas a túra - kipróbálhatod, hogy milyen az ösvény MELLÉ lépni és.... 
 
 
 
 
20190216_szlovakia-hotalpas-tura-hotalpazas-magas-tatra_resized.jpgA jó hír, hogy az esetek 99%-ban a 2 méteres hóban is csak a hátsódig fogsz besüllyedni.
Lesz idő a visszaút során egy kicsit játszani, hóangyalkát rajzolni a hóban, páros lábbal ugrani és a mély hóban "versenyezni. 
 
 
16 órakor vagyunk a parkolóban és megyünk "haza" a szállás(ok)ra. 
 
Este:  babazsúr 2.0
 
 
 
 
 
 
20180127_141947.jpg
2. napi szlovák túra: Best of the world panorámák, sokkoló kilátás, muszáj látnod, kihagyhatatlan. 

 

 

Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a város egyetlen Tescojának a parkolójában találkozunk 9:30-kor.

 

Egy kis autózás után ingyenes parkolóban állunk meg, majd kiosztjuk a hótalpakat.

 

chopokra-vezeto-ut-www.tatra-tura.hu-szlovak-tura-hotalpas-tura.jpgA hótalpaknak hagyj helyet az 50-60 literes hátizsákban, vagy ha kisebb a hátizsákod, pl. 30 literes, akkor legyen nálad egy karabiner vagy spárga, amivel a hótalpat, (amíg nem kell) a hátizsákodra kötheted majd.

 

A hótalp és csúszásgátló hómacska osztás után a túravezető kocsiját követve konvojban indulunk kocsikkal a hótalpas túra kezdő pontjára. 

 


hotalpas-tura-szlovakia-chopok-www.tatra-tura.hu.jpgIngyenes parkolóban állunk meg, naptejezünk, leltározunk, hogy senki ne felejtse az autóban a kesztyűt, napszemüveget, innivalót, készpénzt stb., és egy ingyenes mosdólátogatás után nagy térképen megmutatjuk, hogy a nap során merre járunk majd.

A napon belül két hótalpas túra között tudsz választani. 
A könnyebb túrát választók 1100 méterről indulva 1670 méterig jönnek. A nem sportoló átlagembernek is kényelmes tempóban, a tájban gyönyörködve, fotózgatva, a 7 éves Emmát idézve, "bébikönnyű" útvonalon megyünk. 

Ahol már besüllyednénk, ott felvesszük az addig a hátizsákban vagy hátizsákra akasztottan magunkkal hozott hótalpakat. Aki "csak" 1670 méterig jön, az el tud menni mosdóba, ill. egy étteremben tud egyet szusszanni, egy kávét inni, mielőtt az egyik túravezetővel lefelé indul. 

A lefelé út hómacskával gyalog. 

 

chopok-fele-hotalpas-tura--hotalpas-szlovak-tura.jpg

A közepes túrát választókkal pedig - legalábbis a tapasztalat alapján - nagyon valószínű, hogy hótalpakat a csúszásgátlókra cserélve, megmásszuk az Alacsony-Tátra második legmagasabb csúcsát, a Chopokot (2024 m).
 
 
Egészen pontosan a 2024-es csúcsra nem biztos, hogy felmegyünk, de 2004 méterig, a Chopok tetején lévő étterembe, mosdóba, ingyenes teraszhoz és teraszra igen.  
chopok-hotalpas-szlovak-tura.jpgAmint felértünk, a közepes túrások is a mosdóban kezdenek, aki akar, még felszaladhat a Chopok csúcsát jelentő dombra.
 
 
 
 
 
 
Feltéve, ha az biztonságos, ugyanis a szintben utolsó 20 méter nem mindig az.  
 
 
 
20170108.jpg

Természetesen nem maradhat el a fotózás, hiszen tiszta időben a Magas-Tátra is tökéletesen látszik, ill. belefér az időbe egy kávé, tea a Chopok rotunda éttermében vagy a saját élelem elfogyasztása a rotunda teraszán. 

Lanovkával jövünk le. A lanovka jegy árát a túradíj nem tartalmazza.  

 
 
 
 
 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

A hótalpas szlovák túra túradíjai

 

 

Jelentkezés a részben hótalpas, részben csúszásgátlós szlovákiai túrára 

csuszasgatlo-homacska-3-szlovak-tura-maga-tatra-tura.jpg

Hívj, egyeztessünk, a részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan, alaposan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni.........?" menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, hótalp, csúszásgátló hómacska, öltözködés, sok folyadék részekre, amely betartása / viselése / megszívlelése - a legudvariasabban mondjuk és természetesen a Ti érdeketekben - kötelező. 

csuszasgatlo.jpg

Mind hótalpat, mind csúszásgátló hómacskát tudtok tőlünk bérelni. A bérleti díj 3100 Ft/nap/egy pár hótalp és 3100 Ft/nap/egy pár csúszásgátló hómacska, ill. ha mi kifogynánk, akkor helyben béreljük nektek és elhozzuk a kölcsönzőből (ebben az esetben a bérleti díj 10 euró / pár / nap). 

 

Ha nincs, túrabotot is (2 euró vagy 620 Ft/nap/pár).

hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgNe legyen rá szükség, de jól jöhet az EU-kártya. Kell euróban költőpénz, ill. euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Javasoljuk a biztosítást.  
 
 

 

 

A szlovákiai hótalpas túra díjfizetése
A szlovákiai hótalpas túra díjának utalásához az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal együtt a számlázási címet és a hótalpazás időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét (Szlovákia) beírni. Példa: 
1147 Bp., Fácános u. 13.

2020. január 29-30.
Szlovákiai hótalpas túra