Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020. március 21-22-i szlovák hótalpas túra: Magas-Tátra, választhatóan 1 vagy 2 nap

szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg

Hótalpazás a család minden tagjának! Könnyű, választhatóan 2 vagy egynapos (hótalpas és/vagy csúszásgátló hómacskás) téli túra Szlovákiában, a Tátra és a Tejút legszebb helyein. 

Első napi Tátra-túra: vízeséstől vízesésig. 
Második napi túra: A Tejút egyik legszebb helye.

Az, hogy hótalpas vagy (pontosabban és) csúszásgátló hómacskás-e a szlovákiai túra az természetesen majd a tereptől függ. Ami biztos. Elájulsz (nyugi, csak a látványtól). Tériszonyos természetbarátoknak is tökéletes téli túrák, ahova a 7 éves kislány is már bátran jöhet! 
 
szlovak-tura-www.tatra-tura.hu-zsofi-s-piece-of-high-art.jpg
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A szlovák hótalpas és/vagy csúszásgátló hómacskás túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgvagy 1. saját kocsival az első túranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsi rendszerben az első túranap reggelén. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Győrben, azok célszerűen Komáromnál jönnek át a határon. A budapesti telekocsikkal Budapestről 6:00-kor indulunk, találkozás 5:50-kor. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor 6:00-kor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba és/vagy buszra - egyeztessük! - a Déli pu-nál, a Széll Kálmán téren, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban is be-, ill. fel lehet szállni. 
A minibusz díja azonos a telekocsi rendszer költséghozzájárulásával (lásd a díjak, költségek menüpontot). Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha nem akartok a konvojjal jönni, induljatok az indokoltnak tűnőnél korábban
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 

 

 

1. napi hótalpas szlovákiai túra:
a fagyott vízesések rengetege

fagyott-vizesesek-szlovak-tura-02.jpg11:15-kor találkozunk Szlovákiában a parkolóban. A parkoló helyét és egy felhasználó barát utazási segédletet e-mailben átküldünk.
Rövid túravezetői tájékoztatás és bemutatkozás.
"Leltár" (lehetőleg lélegző anyagokból álló, de legalább réteges ruházat, napszemüveg, naptej, sapka, kesztyű, sál, túrabot, tartalék cipőfűző, a hátizsákban min. 1,5 liter, de inkább 2 liter folyadék, csúszásgátló vagy hágóvas vagy hómacska. (Hótalpat és csúszásgátló hómacskát tőlünk is tudsz bérelni, de ha évente nem egyszer túrázol, természetesen jobb sajátot venni.)

A bakancsokat szorosra fűzve 11:45-kor indulunk oda-vissza 9.5 km-es könnyű utunkra és 50 perc múlva kényelmes tempóban érünk első mosdós pihenőnkhöz. 

 

12:50-13:10: ebéd- és mosdószünet, szendvicset hozzatok ebédre. A pihenőt követően indul tátrai vízesés túránk. 

fagyott-vizesesek-szlovak-tura-01.jpgMosdószünet után 15:30 órakor indulunk lefelé. Lefelé jövetben áldani fogod, hogy van rajtad csúszásgátló hómacska és van nálad túrabot. 
16:30-kor van vége a gyalogtúrának. Aki akar, még vásárolhat, ill. akár önkiszolgáló étteremben is lehet egy jót vacsorázni. Konvojban a szálláshoz megyünk. 

 

A beköltözéssel párhuzamosan a szállásadónak kell majd vagy a személyi igazolványod vagy az útleveled, ezt kérlek készítsd elő. Az érkezéskor fizetjük a szállásdíjat.  


 

img_9097.jpg
Este fakulatív játékok, a gyerekek házi feladatot készíthetnek, és azok, akiknek kész a lecke beszállhatnak a felnőttekhez, a dixittől a rikikin és activity-n keresztül a básozásig, szópókerig minden játékba.  

 

 

Szállás és étkezés a hótalpas túra idején:
szallas-magas-tatra-szlovak-tura-4-es-szoba.jpgKét- és háromágyas jól fűtött szobákat foglalunk, a szállás díja a felnőtteknek 15, az idegenforgalmi adó 50 cent. 

 

Ha egyedül szeretnél lenne kétágyas szobában, akkor a szállás díja valamivel több, mint 15 euró lesz.  

 

Vacsora egyénileg. konyha-szlovak-tura-tatra-tura-12.jpgAz egyik lehetőség, hogy valamelyik étteremben vacsoráztok. Ahol lejövünk a hegyről, ott velünk szemben lesz egy önkiszolgáló étterem, jó ételekkel, megfizethető áron. 

Vagy a szálláson meg tudod melegíteni az otthonról hozott ételt a normálisan felszerelt konyhában, amit egy igencsak méretes "ebédlőben" (közös helységben) tudsz majd elfogyasztani. 
konyha-2-szlovak-tura-tatra-tura-12.jpgTeához, kávéhoz két vízforralót tudunk párhuzamosan működtetni, amikor szomjasan beesünk, akkor sem kell egymásra várni. 


Ha nem akarsz/akartok elmenni vacsorázni, és nem hazai földön intéztétek a túrára a nagybevásárlást, akkor a szállásra jövetel előtt érdemes legalább egy élelmiszerboltot (potraviny) útba ejteni.
szallas-5-magas-tatra-tura-szlovak-tura.jpg

 

Van ami itt drágább, de sok élelmiszert, különösen a tejtermékeket itt Szlovákiában olcsóbban tudod beszerezni. 

 


 
 
2. napi hótalpas vagy csúszásgátlós túra Szlovákiában: a Tejút galaxis egyik legszebb helye
magas-tatra-szlovakia-tura-bakancsos-hotalpas.jpgA szállásunkról kiköltözünk, 7:30-kor indulunk. Ha magatok foglaltátok a szállást, kiköltöztök. 
18 kilométeres túrára indulunk. Nem "szimplán" az év, életed egyik top élménye vár rád. A valaha látott egyik legmesésebb látvány, egy Plitvice és Yellowstone kategóriás csoda, amire mindig emlékezni fogsz. 
Kérjük, hogy készülj a nap során szükséges szendviccsel. Vizet, üdítőt legalább 2 litert hozzatok, bár 1565 méteren lesz egy menedékház remek étteremmel, ahol a folyadékot pótolhatod. A túrabot mellett szükséged lesz napszemüvegre, naptejre. Olyan túrabakancsban gyere, amit már nem kell "betörni" és nem töri a lábadat. 
 

--1-.jpg8 óra előtt néhány perccel, egy szálloda parkolója mellett, a látottság védelmét kihasználva ingyen parkolunk. 8 órakor indulunk. Az emelkedő kellemesen van elosztva, nehézségi, pontosabban 'könnyűségi' szempontból a túra a Bakonyt idézi.

Az indulás után 5-10 perccel tartjuk az első "vetkőzős" pihenőt, és természetesen menet közben remek képeket lehet készíteni az előttünk tornyosuló csodáról. 
Első (rövid) eszem-iszom pihenőnket az indulás után egy órával tartjuk. 

 

-to-fele.jpg
Majd még két hosszabb megállás és néhány falatos 'kisétkezések' után kényelmes tempóval, több megállással, fotószünettel, kreatív rövidítéssel, 11 óra és 11:30 között érkezünk meg a Tátra, sőt, Szlovákia, de nyugodtan mondhatjuk, hogy a bolygó egyik leggyönyörűbb pontjára.
 
 
Amit a tónál körben látunk, az a természet ünnepe.
Olyanok a hegyek, hogy júj, ezekhez képest a felhőkarcolók is törpék.
 
szlovak tura_1.jpg
A két óriás magasabb mint bármilyen emberkéz által épített "dolog". Mellé tehetnénk a Burzs Kalifát, az sem érné fel. Ha van olyan látvány, amely egy életre elkísér majd, akkor ez közöttük lesz. Lehet, hogy csak mi kerülünk szentimentális hangulatba, de valahogy itt érzi meg az ember igazán, hogy picik vagyunk, sőt, semmik. 
Mellesleg a menedékházban fogyasztható a saját szendvicses mellett/helyett/után határozottan kellemes meleg ebéd. 
A szegedi gulyás knédlivel vagy a juhtúrós galuska, magyarul (rosszul!) sztrapacskának fordított brindzové halusky is 7-7 eurót kóstál. 

A kilátás hihetetlen. Látnod kell. Muszáj.

 

20170212_gabi-fotoja-magas-tatra-uton-a--to-fele.jpg
Ha csak a tóig jössz, és ott átadod magad a Nirvánának, akkor van 90 perced, hogy körbesétáld a tavat, hogy fotózzatok, ebédeljetek, befogadjátok a sokkhatásként érő látványt. Ha felszaladsz velünk egy újabb tóig, akkor az ebédidő "egy levesnyire" csökken, de cserében még egy élmény vár rád. 
Senki nem akar lefelé indulni, de muszáj. 
16 óra körül búcsú, indulás Magyarország felé. 
 
 
 
 
 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovák hótalpazások és téli túrák túradíjai

 

 

Jelentkezés a hótalpas és csúszásgátló hómacskás túrára 
csuszasgatlo.jpgHívj, egyeztessünk, a részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni......?" menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptejnapszemüveg, sapka, túrabotfejlámpa, öltözködés, sok folyadék részekre, amelyek megszívlelését köszönjük, az ott írottak betartása kötelező. Hótalpas és csúszásgátló hómacskát tudsz tőlünk bérelni. És persze jól jön EU-kártya. Kell euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Javasoljuk a biztosítást. 

 

 

A szlovák hótalpazások, téli túrák díjfizetése
A tátrai gyalogtúra díjának utalásához az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a túrára jelentkező 
számlázási címét (az irányítószámmal együtt), a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a hótalpazás helyét beírni.
Példa: 
1139 Budapest, Tátra u. 10,
2020. március 21-22.
Szlovák hótalpas túra: Magas-Tátra