Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. augusztus 10-14. Szlovénia túra: "Kvázi Mennyország, az európai Yellowstone"

szlovenia-tura-gyalogtura-002.jpgSzlovénia túra. Ez nem szlovákiai, hanem szlovéniai túra, de ez is szürreálisan gyönyörű.

 

 

 

 

Naná.... Szlovénia túra: álomvakáció normális családoknak, baráti társaságoknak Szlovéniában, "az európai Yellowstone-ban". 

 

 

Választhatóan 1-2-3-4-5-napos szlovéniai túra észbontó tünemény. Non-stop látvány- és túratűzijáték. Mesebeli helyekre fogunk elvinni. 
-szlovenia-tura-gyalogtura-007.jpgMondjuk 3-4 család vagy egy kisebb társaság, baráti kör, céges csapat úgy dönt, hogy szeretne egy hihetetlenül csodálatos túrát tenni Szlovéniában, de nem akar tervezni, optimalizálni, napokig keresni, szállást kutatni, pláne nem akarja Szlovéniában pont a legszebb dolgokat elmulasztani.

 

 

 

Ebben az esetben hívjatok fel, mi már összemazsoláztuk nektek a legszebb gyöngyöket, már mindent optimalizáltunk. KÉSZ a "Szlovénia csomag", csak autóba kell szállni és élvezni minden másodpercet. Túrák, kirándulások, séták, csoda-csoda-csoda helyek, rafting. Best of Slovenia. 

 

A szlovén túra éa--csucs-fele-szlovenia-tura-gyalogtura-042.jpgleted egyik fénypontja lesz. Eszement helyek, ahol nagyon kreatív volt a teremtő. Itt MINDEN tájból a szuperelitnél is jobb van. A tortahabról leesszük az EPREKET. 
Júlia-Alpok, Soca, Triglav nemzeti park.


 

 

A választhatóan 1-2-3-4-5-napos szlovéniai túránk során hihetetlen helyekre viszünk el.  A szlovén túrára az utazás saját autóval történik, de ha nincs kocsid, akkor is JELENTKEZZ nyugodtan, mivel telekocsikat szervezünk! Ha nem tudunk fuvart szerezni neked, visszautaljuk a részvételi díjat. A telekocsikba beszállók egységesen 7990 Ft-ot fizetnek a helyeket felajánló sofőröknek.  

 


1. napi túra Szlovéniában:
délelőtt kiutazás, délután máris két fantasztikum

szlovenia-tura-gyalogtura-048.jpegReggel kiutazás, ha autóval jöttök találkozás Szlovéniában 14 órakor a "támaszponton", Bovecen az e-mailben elküldött címen. Bovec helyes kisvároska, az európai rafting egyik fővárosa.

 

 

 

Bovec különlegessége, hogy ha budapesti multinacionális cégnél dolgozol, "1000%", hogy az első nap ismerőssel fogsz összefutni, mivel - költői túlzás következik - minden ötödik asztalnál magyarul beszélnek. 

 


szlovenia-tura-gyalogtura-19.jpegHa Bp-ről indulsz, az indulási idő tervezése során tudd, hogy bár a távolság nem nagy, a terep tartogat érdekességeket, aki szeret vezetni, annak már a Vrsc-hágó is különleges élmény lesz.

 

 

 

Az n+1-ik (matematikusok üljetek le a továbbolvasás előtt) ahol n tart az "irdatlan" végtelenhez számú kanyar, benne a szolidan 180 fokos hajtűkanyarok (na jó, egyszer megszámoljuk) jellemzően nem 130 kilométeres tempóval vehetők be.

 

Szóval (legalábbis Bp-ről) reggel 6-kor, de ha Debrecenből jöttök, akkor bizony hajnali 4-kor muszáj indulni. 


lszlovenia-tura-gyalogtura-18.jpegVisszatérve a nap programjára, miután mindenki bevackolódott, volt wc-én, hűtőszekrényekbe tette a romlandókat, indulunk. Lévén szlovén túrán veszünk részt, szinte logikus, hogy első utunk Olaszországba (!) vezet. Komoly! De nincs benne semmi különös, hiszen kvázi a határon vagyunk és van valami az olasz oldalon, amit látnotok KELL. Konvojban felugrunk megnézni egy tavat, amit körülsétálunk és a bátrak (a víz nem túl meleg....) pancsolnak is egyet.

 

16 órakor eljövünk a tótól és félóra múltán már megállunk Bovec mellett / felett és egy TÜNEMÉNY felé bandukolunk. Nagyon kellemes, pár kilométeres igazi séta, inci-finci túrácska vár ránk. Amikor meglátod, azt fogod mondani, hogy ilyen nincs. Hogy nem a Földön vagyunk, és mivel ezt a helyet nem propagálják, tényleg csak pár ember lesz ott, sőt, akár az is megeshet, hogy csak mi leszünk.


slap--szlovenia-tura-gyalogtura-037.jpegMegnézzük a képen is látható kis vízesést és meseországban lépegetünk. Igen, neked is eszedbe jut majd, de ne is gondolj arra, hogy a vízbe mész. Kipróbáltuk. Nulla kelvinnél is hidegebb. (Igen, olyan nincs, de itt mégis :). 

 

 

 

Félkomolyra fordítva. Vastag neoprénnel meg lehet csinálni, de a tavacskához képest az Oort-felhő aszteroidái perzselő kemencék. Viszont olyan gyönyörű a hely, hogy sírnod kell, ha indulunk. Vigasztaljon, hogy holnap reggeli előtt vagy vacsora után akár fel is kocoghatsz ide a szállásunktól! 

 

Szállás és vacsora a szlovén túrán
Választható kemping (sátrazáshoz) és 20-24 eurós (per fő, per éj) apartmanokat foglalunk. Az apartmanok - ahogy a szlovén apartmanokhoz illik - mindennel felszerelt, kényelmes, KLASSZ helyek.
Aki sátrazni szeret, annak a kemping Boveccel "szemben" a szomszédos kis mini településen van. Kb. úgy kell elképzelni mint Vásárosnaménnyel szemben, a Tisza jobb partján Gergelyiugornyát vagy a Vadvíz kempinget Dunakilitiben, ami a víznek nem a falu felőli oldalán található.

 

Még a híd is hasonló, a kemping természetesen szlovén szintű, de nem cezsoca16.jpglesz üres...A sátrazás 6 euró. A kemping extrája, hogy pár méter séta után reggel a vízesés-tavakhoz képest termálvíznek érzett Socaban kezdheted a napot. Vérpezsdítő fürdőzés. E sorok írójának a fia a tanú :)). 

 

 

 

Vacsora egyénileg az apartmanok jól felszerelt konyháiban vagy Bovecben millió hely egyikén. Bovec drágább, mint Budapest, átszámítva egy pizza 3000 Ft körül van, érdemes giroszra és dél-szláv finomságokra gyúrni, azok csak kicsit drágábbak. 
 

 

Második napi szlovén túra: Soca
szlovenia-tura-szloven-gyalogtura-szloven-ut-24.jpgA Smaragd-folyó, alias Soča, nekünk, magyaroknak, sokszor csak olaszul ismerős, és ami eszünkbe jut róla, az nem jó. Az Isonzo és az első világégés. De most hagyjuk a történelmet. Azért is jó, hogy a Socát Socának hívják, hogy a név sem emlékeztet arra, hogy 300.000 európai srác halt itt meg a semmiért. 

 

 

 

 

 

 

 

Ma már csak az emlékhelyek emlékeztetnek, mennyi szenvedést látott ez a csodás táj, és a világ egyik legkülönlegesebb folyója, az Emerald river, alias a Smaragd-folyó.  

 


Merthogy a második napon "szocsázunk". Délelőtt a szépségért meg kell szenvedni alapon, ha nem is hosszú távon, de órácskányit mászunk. kapaszkodo-szlovenia-tura-szloven-gyalogtura-szloven-ut-korut-200.jpg

 

 

 

 

 

 

Nem sziklamászunk, de szép kis terepen kaptatunk. Ugyanis a Soca egy barlangból tör ki a felszínre, amely barlang relatív közelébe tudunk autózni, de közvetlenül odáig (szerencsére) nem.

 

Ezért a parkolótól egy turista ösvényen megyünk a forráshoz.

Tudni kell, hogy az ösvény egyre meredekebbé, sziklásabbá válik, végül a felső szakaszán már láncokkal biztosított mászóút.

 

szlovenia-tura-szloven-gyalogtura-szloven-ut-korut-200.jpgEgy ponton a szlovéniai gyalogtúra kb. olyan, mint a Rám-szakadék létrás, láncos szakasza. A szurdok végében felérünk és megpillantjuk a karsztforrást, amelyet egy földalatti tó táplál. 

 

 

 

 

És látjátok majd, hogy a víz egy sötét barlangból tör elő egy valószínűtlenül türkizkék medencébe. Mondhatnánk, hogy a víz víz színű. És tényleg. Ha azt gondolod, hogy a kép alapján el tudod képzelni ezt a színárnyalatot, megnyugtatunk: hát nem......

 

 

 

 

 
rafting--szlovenia-rafting-rafting-tura.jpgA kristálytisztánál is tisztább víz itt kezdi meg 136-138 km-es szavakkal leírhatatlan útját az Adriai-tenger felé.
 
 
 
 
 
 
Hogy miért 136-138...van olyan forrás, amely 136-ot, több pedig 138 km-t ír. 
Ha leméred, kérlek mondd majd meg a helyes számot, csak ne 137 legyen. 
 
 
 
 
2007_0811200707110232.jpgEbéd után pedig - fakultatív program, amelyet külön 33-40 euród fog bánni - ugyanis raftingolunk. Aki nem raftingol, azoknak ott a folyópart .... relaxálj, kapcsolódj ki, legyél "mindful". 
 
 
 
 
 
 
 
 
A rafting és a nem raftingolók pihenője után délután vízesésnézőbe indulunk.
Egy 144 méteres monumentális csodát szemlélünk meg és az aljáig túrabakancsban jutunk el.
 

-vizeses-22.jpg

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harmadik napi szlovén túra: "Pandora-túra" a Slemenova-spicára
a--a--szlovenia-tura-gyalogtura-046.jpgReggeli után ez a nap 7:00-kor indul.

 

 

 

 

 

 

Autókba ülünk, látszólag ismét a Soca forrása a cél, de a látszat csal. Csak a Soca-forrás közelében kezdjük a logisztikát, a túra indulási pontján mindenki kiszáll, a sofőrökkel az autókat feltelepítjük 1680 méteres magasságba egy fizetős parkolóba, majd kevés, mondjuk két-három autóval lejövünk 885 méteres magasságba. 

 

a--csucs-fele--szlovenia-tura-gyalogtura-049.jpg

Innen indul a délelőtti túra, ami túra javából. A "túra a javából" azt jelenti, hogy álomszép és nem azt, hogy kemény vagy nehéz. A túra, mint túra közepes nehézségű túra, ha nem sportolsz rendszeresen, ha van (bocs...) 30 kiló felesleged, akkor is simán meg tudod csinálni.
 
 
 
 
 
 
Egyébként a megszámlálhatatlan gyönyörűségben álmélkodva nem is veszed észre, hogy (komótos tempóban ugyan), de faljuk a távot. Egy joggal világhírű helyen mendegélünk, célunk a Sleme-rét érintésével a Slemenova-csúcs, azaz spica...
A tengerszint feletti 885 méterről 1909 (1911) méterre osonunk fel 7,1 km-es távon elosztva. 
 
 

--fele-2.jpg

Indulás után hamarosan Avatar-feeling a Pandora túrán, millió tavacskával ékesített, mesebeli havasi legelők, elképesztő panoráma, körben olyan hegyek, hogy atya-gatya, a Mala Mojstrovka brutális sziklafala, a Jalovec (2645 m).

 

 

 

 

 

 

Amikor felérünk 1909 méterre, a Slemenova špicara, ha délre nézünk, az az érzésünk, hogy hmmm, jó kis túra volt, egész magasra jöttünk fel.

 

-spica-5.jpgHa viszont másfelé is nézünk, rájövünk, hogy gyakorlatilag sehol nem vagyunk...

 

 

 

 

 

Körbe vesz minket a teremtő olyan szépségekkel, mint a Ponca csoport hegycsúcsai, északra a Karavankák hegyfala, keletre a Martuljek-csoport csipkés csúcsai; és a legtöbb jó fél kilométerrel magasabb.

 

Parádés és pozitívan lesújtó panoráma. (A pozitívan lesújtó szó-összetételt lehet, hogy levédjük...) De ha nem, ha oximoronnak is gyenge, akkor is pörölycsapásként ér majd a látvány. Durva. Érzékenyebb lelkületű túrázóink el is pityeredhetnek.

Földöntúli.

Tényleg brutál. 

 

kilitas-a--csucsrol-a--fele.jpgA szintidő 3 óra 19 perc, ami nekünk a millió fotózás és eszement rétek, helyek, látványok miatt 4,5 vagy éppen 5 óra lesz, vagyis nagyon durván és sacc per kábé 13 órakor vagyunk fent és 14 óra körül a parkolóban. Ha nem férünk be mindannyian a fent lévő kocsikba, akkor a túravezető (miután lement az egyik kocsival :)), a lent lévő kocsijával fordul egyet vagy kettőt.

 

 

 

4. napi szlovéniai túra: a szuperszurdok és túrázunk egyet Bled "fölött"
vi-szurdok-szlovenia-tura-2.jpgReggeli után ez a nap is 7:00-kor indul. 

Autókba pattanunk és két helyre ruccanunk ki a nap során.

Szemügyre vesszük a világ egyik legszebb szurdokvölgyét és a saját magunk is elkészítjük a világ egyik legszebb tavának és a tavat körbevevő hegykoszorú fotóját.

 

A szurdok bejárása séta, bár a hossza miatt egészen emberes séta, és vár ránk délután egy kisebb túra. Ha van olyan, hogy meseország, itt megtaláltad.

 

vi-szurdok-szlovenia-tura-3.jpg

A világ egyik legtüneményesebb szurdokában sétálsz és fotózol, néha szörnyülködsz, ahogy egy-egy helybeli fejest ugrik a nyár legmelegebb napján sem 10 foknál melegebb, a túra idején legyen mondjuk 7 fokos vízbe. Nekik ez rutin, meg se kottyan...
A szurdokból kijövet az egyik legszebb helyen még ebédszünetet tartunk, majd a kijáratnál megrohamozzuk a mosdókat és pattanunk az autókba. 

 

 

Megyünk tovább és megérkezünk Szlovénia egyik nevezetességéhez, a világ egyik legszebb fekvésű tavához. Itt parkolunk, egy parkon keresztül rövidítünk az ösvény felé.... és hamarosan serényen kaptatunk a tavat övező egyik hegy oldalán. 2,8 km-es minitúrácska vár ránk, félelmetes panorámát kínáló kilátó pontokkal, a túrácska "szintkülönbsége" cakkumpakk" 221 méter, lényegesen kevesebb, mintha Bp-en felmennél a libegő alatt a János-hegy tetején lévő felső állomásig. Elméletileg meg lehet csinálni a túrát 50 perc alatt is, de mi 2.5 órát fogunk a dombon tölteni, átadjuk magunkat a SzLOVEnia-érzésnek. 

 

szlovenia-tura-5.jpg

Eljutsz majd arra a helyre, ahol ennek a fotónak az ikertestvérét el tudod készíteni. Ide már az autók zaja sem hallatszik fel, itt már nem az M0-ás körgyűrűn érezzük magunkat. Ez a látvány igencsak valami. Tényleg agypusztító. No comment. Már csak a nyelvi szegénység okán is.  

 

 

 

 

 

 

5. napi szlovéniai túra: Krajnska Gora környékét fedezzük fel..... és hazautazás
Reggeli, kiköltözés, autókba pakolás után ez a nap is 7:59-kor indul. Indulunk Magyarország felé, olyan útvonalon, hogy ihaj, olyan helyeken állunk meg, hogy júj, és olyanokat látsz, hogy hüpp-hüpp. 

 

 

Hazautazás

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

 

Túradíj: 19990 Ft/felnőtt, 9990 Ft/gyerek 

 

 

Jelentkezés a szlovéniai túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és kérjük a szlovéniai túra díjának átutalását. 

Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, 
naptejnapszemüveg, sapka, kesztyű, sál, túrabot, fejlámpa, láthatósági mellény, öltözködés, sok folyadék részekre. És persze EU-kártya. Költőpénz. Költőpénz euróban a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, egyéb vásárlásra, tankolásra. Biztosítás.
 

 
 

 

szlovén túra díjfizetése
szlovéniai túra díjának utalásához az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

A megjegyzés rovatba kérjük a szlovéniai túrára jelentkező nevét, irányítószámmal együtt a számlázási címet, a szlovén túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a helyet (esetünkben magát Szlovéniát) beírni, hogy ne egy szlovákiai túránkon várjunk :))
Példa: 
1143 Budapest, Harmat u. 3, 
2022. augusztus 10-14.
Szlovéniai túra