Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. augusztus 13-14. szlovákiai túra választhatóan 1 vagy 2 napban

--tura-szlovakiai-tura-6745.jpgVálaszthatóan 1-2 napos szlovákiai túra. 
 
Az Alacsony-Tátra főgerincén sétafikálunk, ahova lanovkával ugrunk fel (és ahonnan lanovkával jövünk le).
 
 
 
 
 
Aztán őrületesen szép helyeken egy vízesést és 5 tengerszemet fedezünk fel.
 
Meglátod és besírsz.  
 
 
 
 
 
 
szlovak-tura--tatra-333.jpg
Ha nincs 2 napotok, gyertek csak 1 napra vagy ha van több, nézd meg a 3 napos túra leírását és  gyertek 3 napra! Túrák agyamenten klassz helyeken egy csokorba gyűjtve. 
7 éves gyerekkel is bátran jöhettek. Ő jön majd elől! 
 
 
 
 

 

 
 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpga nulladik nap délután / este vagy saját kocsival vagy
telekocsi rendszerben. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, stb.... 
 
 
 
 

Szállás és étkezés a szlovákiai túra idején

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami az általunk foglalt szállás ("bázis") közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni. Liptószentmiklóson a szálláshoz közel számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. 
 
Nézzük a szállást. Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklós városában és környékén.  
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 14 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két- és háromágyas szobákat, ill. 4 fős apartmanokat foglalunk. Aki egyedül szeretne lenni, annak a szállás 18 euró / fő / éjszaka lesz. A mi idegenforgalmi adónknak megfelelő városi adó 1 euró, amelyet 10 éves életkor felett kell fizetni.
Természetesen egy - mondjuk - 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A két- és/vagy három ágyas szobákhoz, 4-fős apartmanokhoz minikonyha, ill. konyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
 
 
 
 
 
 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, ablakos, magyarán jól szellőztethető fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor egyeztetünk, és vagy a Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked - minden szállás díja értelemszerűen az adott szállásadótól függ - vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást a városban vagy a Liptószentmiklós közelében. 

 

 

 

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, illetve foglaltok magatoknak szállást, akkor Liptószentmiklós méretei, pontosabban kicsinysége miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

A "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban,

a-parkolo.jpghogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  
 
 
 
 
 
 
 

 

szlovakiai-tura-gyomber-menet.jpg

1. napi szlovákiai túra: könnyű túra az Alacsony-Tátra főgerincén.  

 

 

 

 

 

Szlovákiai túránk a Gyömbérre vezet, amely az Alacsony-Tátra legmagasabb pontja. Lanovkával megyünk fel a Chopokra, az Alacsony-Tátra második legmagasabb csúcsára, majd onnan átslattyogunk a Gyömbérre és vissza, majd lanovka, sikló, ülőlift kombinációval térünk vissza a kocsikhoz.
 

le-a--a-er-fele.jpgLiptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a Tesco parkolójában (a városban egyetlen Tesco van) 8-kor találkozunk. 
 
 
 
 
 
 
Innen autóval megyünk fel az Alacsony-Tátra északi oldalán 1100 méteres magasságig, egy ingyenes parkolóban hagyjuk a kocsikat, és ülőfelvonó, sikló, kabinos sífelvonó kombinációval érjük el a Chopok rotundát. Mosdó és a felszerelés igazítása után indulunk. 
 
A Gyömbér a Chopoktól kb. 2 órás túra, hipp-hopp meghódítjuk a Gyömbér csúcsot. (2043 m).
 
A csúcson lehet, hogy zergékkel piknikezünk, ami azt jelenti, hogy a szendvics
krupovo-nyereg-gyomber-fele-1-szlovak-tura.jpg
ebéd fogyasztása közben lehet, hogy odajönnek a zergék némi jutalomfalat reményében. 

 

 

 

 

Miután megejtettük a Gyömbért, "visszasétálunk" (pontosabban túrázunk) a Chopokra és lanovkával megyünk le. 16 órakor leszünk lent a kocsiknál. A lanovka díja felnőtt esetén 22 euró, amelyet a túradíj NEM tartalmaz. 
 
 
 
 
 

szlovakia-tura--tatra-033.jpg2. napi szlovákiai túránk során magas hegyek között, de nem túl magasan túrázunk és valami olyan, de olyan látványra készülj fel, hogy csak állsz majd és nézel és nem akarod elhinni....
 
 
Ha nem az általunk foglalt szálláson vagy, akkor Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a Tesco parkolójában (a városban egyetlen Tesco van) 8-kor találkozunk. 
 
 

szlovakia-tura---r-to_166.jpgEgy fehér, magyar rendszám-táblás Toyota Avensist kell keresni narancssárga hátizsákkal a tetején. Ezen kritériumnak nem szokott egynél több autó megfelelni, tekintsük ténynek, hogy megtalálsz. 
 
 
 
 
A liptószentmiklósi randevút követően konvojban indulunk tovább, és háromnegyed órás autózás után, ha a tengerszint feletti magasságot nézzük, már a Kékesnél magasabban parkolunk.
Felvesszük a bakancsokat és mosdószünetet követően indulunk.
Gyönyörűséges erdei úton megyünk majd. Két túra között választhatsz majd és a jó hírünk, hogy ráérsz majd itt helyben, menet közben dönteni. 
Az egyik túra annyira könnyű, hogy arra nincsenek szavak, 344 méter szintkülönbségű a séta. Igen, séta. 
A másik túra már közepes túrának tekinthető a 15 km-es és 730 méter szintkülönbségű gyaloglás.
-tatrai-tura-szlovakia-17411413.jpgAkik a nagyon könnyű túrát (sétát) kérik, azok aszfalt úton egy menedékházig, ill. egy hihetetlen tóig jönnek. 
 
 
 
 
 
Tragédia, hogy nem ez a megszokott, de szürreálisan tiszta a tó vize. Itt heveredünk le sziesztázni. Ha rezzenéstelen a víztükör, tudsz majd olyan szögben lenni a parton, hogy nem látod a vizet!  

Itt átadhatod magad az elképesztő környezetnek, olyan helyen leszel, hogy elsírod magad. Ha kevésbé vagy szentimentális hangulatban, akár el is bóbiskolhatsz a parton fekve.

 

szlovak-tura---299.jpgAkik pedig a könnyű séta helyett a közepes túrát választják, azokkal gyors szendvicsebéd után indulunk tovább.

Tehát a közepes túrát választókkal a túravezető még megy feljebb, tó tavat követ.

 

 

 

 

Aztán a közepes túrát választó túrázókkal fordulunk, megyünk vissza és felvesszük a menedékháznál már délutáni bóbiskolásba szenderült vagy éppen NatGeo fotókat készítő "sétálókat". 

 

 

--tat-jez-szlovakiai-tura.jpg

Bármelyik túrát is választod, a túra a szintidőktől messze elmaradó, nyugis, egész napos kirándulás lesz. 
15:30 körül leszünk lent a kocsiknál, hazautazás. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovák túrák túradíjai

 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára: 
kocs-hegyseg-tura-4.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin,), fejlámpa, réteges, "lélegző" öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Az ott olvashatók megszívlelése / betartása - a ti érdeketekben, a biztonság érdekében - kötelező. Kell továbbá a túrabot. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni. A bérleti díjakat a "Tátra és Fátra túráink kedvezményes díjai és az egyéb díjak" menüpontban megtalálod.

 

 

A szlovákiai túra túradíjának utalása
A szlovákiai túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a gyalogtúrára jelentkező 
számlázási címét (irányítószámmal együtt) és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Ezen túra esetén, például ha valaki a budapesti Tátra köz 5./a alatt lakik (lakna), akkor a megjegyzés rovatba ezt kell írni: 
1125 Bp., Tátra köz 5/A,
2022. augusztus 13-14. 

Szlovákiai túra: Alacsony- és Nyugati-Tátra
(Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be. A banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a valamekkora összeg. A túradíj nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás, csúszásgátló hómacska, hótalp bérleti, lanovkajegy díjakat. A szállás díja a helyszínen, euróban fizetendő.