Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. augusztus 22-24. Túra, Szlovákia: választhatóan 1-2-3 látványcsoda

szlovakiai-tura-magas-kocs-22.jpg

Szlovákiai túra: három elképesztő nap, három fantasztikus túra, három fantasztikus hely, benne két csúcs, választhatóan 1 vagy 2 vagy 3 napos túra. 

 

 

 

"Panoráma és túra szimfónia": a Magas-Kocs, a Kocs-hegység legmagasabb csúcsa, Best of Nyugati-Tátra, és a Gyömbér az Alacsony-Tátra csúcsa. 
 

 

 

 

 

biciklivel.jpgAz első nap gyenge-közepes túra, kellemes terepen megyünk fel kényelmes tempóban 1611 méterre (vagy 1608-ra....) A második nap szemügyre veszünk olyan, de olyan helyeket a Nyugati-Tátrában, hogy besírsz.
A harmadik nap pedig szinte babapiskóta, hiszen a lanovkával a kemény felmenetelt megspóroljuk. A harmadik napi túrát (komoly) akár biciklivel is megcsinálhatnád, (néha a nyeregből leszállva). 

 


 

 

 

 

A szlovákiai túrára az utazás választhatóan

le-a--a-er-fele.jpg

1. saját kocsival  vagy
2. telekocsi rendszerben a túra előtti, ún. "nulladik" napon délután / este. E-mailben térképet, szöveges és képes kalauzt küldünk, olyan könnyen fogsz kitalálni, mintha a munkahelyedről vagy a suliból mennél haza. 
A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan szeretnél, ill. fogsz utazni, ill. ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Ugyanis összehozzuk a szabad helyeket örömest felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen.

Ez a "telekocsi" rendszer. A jó szívvel felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. A telekocsikba beszálló túrázók a sofőröknek egységesen 6990 Ft-ot fizetnek. Az oda-vissza utazás 6990 Ft-os költség-hozzájárulása olcsóbb, mint a vonatjegy. 
meg-100-meter-a-csucs-www.tatra-tura.hu-tura-szlovakia-szlovak-tura.jpgA budapesti telekocsik egyike (tehát ez nem vonatkozik arra, ha mondjuk egy békéscsabai autós Kecskeméten, majd Salgótarjánban vesz fel valaki), szóval az egyik budapesti telekocsi pénteken 16:29-kor indul Bp. XII. ker. Zugligetből, ahol a Zugligeti út 93. szám előtt az autódat teljes biztonságban hagyhatod, mivel egy ott posztoló rendőr áll a parkolóban.... A buszra, autókba egyeztetett időpontban és helyen, pl. az Árpád híd budai hídfője közelében és 6:59-kor a Váci úti Tesco parkolóban is, opcionálisan Dunakeszin a Tesco parkolójában vagy egyeztetés szerinti helyen is fel-, ill. be lehet szállni.


Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek Zugligettől 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).

  
 
 
 
 

 

Szállás és étkezés a szlovákiai túra idején

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami az általunk foglalt szállás ("bázis") közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni. Liptószentmiklóson a szálláshoz közel számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. 
 
Nézzük a szállást. Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklós városában és környékén.  
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 14 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két- és háromágyas szobákat, ill. 4 fős apartmanokat foglalunk. Aki egyedül szeretne lenni, annak a szállás 18 euró / fő / éjszaka lesz. A mi idegenforgalmi adónknak megfelelő városi adó 1 euró, amelyet 10 éves életkor felett kell fizetni.
Természetesen egy - mondjuk - 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A két- és/vagy három ágyas szobákhoz, 4-fős apartmanokhoz minikonyha, ill. konyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, ablakos, magyarán jól szellőztethető fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor egyeztetünk, és vagy a Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked - minden szállás díja értelemszerűen az adott szállásadótól függ - vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást a városban vagy a Liptószentmiklós közelében. 

 

 

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, illetve foglaltok magatoknak szállást, akkor Liptószentmiklós méretei, pontosabban kicsinysége miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

A "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban,

a-parkolo.jpghogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  
 
 

 

 
 
 
1. napi túra: a Kocs-hegység legmagasabb csúcsára, a Magas-Kocsra ugrunk fel 
alacsony-tatra-kirandulas-gyalogtura-panorama-ut-02.jpgHa mi foglaltuk a nulladik napi szállásodat, konvojban megyünk reggel, ha saját magad foglaltál, akkor Liptószentmiklóson a Tesco-parkolóban találkozunk 7:30-kor.  
 
 

 

 

 

Ha csak erre a túranapra jössz Magyarországról, utazz a nulladik napon. Hogy hol találkozunk? Természetesen e-mailben elküldjük neked. 

 

Szlovákiában több a gyönyörű hegy, mint ahány csillag van az égen, de a Magas-Kócs tetejéről élvezhető panoráma a különlegesek között is különleges.

És maga a hegy is tüneményes. Ha a csúcsig jössz, bitang jó, 9.6 km-es, az autókhoz visszavivő körtúrát teszel. 

 

-2-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgA zergékkel keresztezett szlovák túrázók tempójához képest komótos, (figyelem új fajt fedeztünk fel) "lajhár-csigaként" élvezzük ki a Magas-Kocsra vezető út minden szépségét, mivel látvány az VAN....

 

 

 

Liptószentmiklóstól kb. 25 perc autózás után érkezünk napi célpontunk tövébe.

Tengerszint feletti (plusz-mínusz néhány méter) 620 méteren fogunk a kocsikkal megállni, parkolás után bakancshúzás. 

--szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgHa a csúcsra jössz - mivel nem mindig felfelé megyünk - összességében kerekítve egy kilométeres szintkülönbség vár rád a kevesebb, mint 10 km-es, Benedek Elek meséket idéző rengeteg erdőben, egyenletesen emelkedő úton.

 

 

 

 

A 9,6 km bakfitty, de ha a csúcsig jössz, az a szintkülönbség miatt már közepes túra. 

 

Ha viszont beéred rövidebb túrával, akkor "csak" a tengerszint feletti 1100 méteres magasságig jössz. 

 

1100-es-piheno-a-v-c-alatt.jpgUtóbbi esetben a képen látható, "összkomfortos" pihenőnél, de már a menedéktől néhány lépésre is pazar panorámával várod be a csúcstámadókat.

 

 

 

 

 

 

Ha a hátizsákodban hozol egy polifoamot és egy hálózsákot, még aludni is tudsz, mivel a padok elég szélesek plusz a képen látható létra egy - magasnak nem mondható, de nem koszos - padlástérbe vezet, ahol remekül lehet bétában és majdnem minden görög betűben relaxálni. 

 
 
 
 
Bármelyik túrát is választod (lehet dönteni menet közben) az egészséges fáradtság és kalóriaégetés csak a bónusz.
mk-szlovakiai-tura-szlovak-tura-06260.jpg
 
Szépséges útvonal, káprázatos helyek, zsibbasztó kilátás, szürreális sziklaformációk várnak.
 
 
 
 
 
 
 
 
Egy idő után fenyvessel vegyes törpefenyő sávban baktatunk és BANG! Felértünk a csúcsra. 
Van Szlovákiában fogalomnak számító panoráma szép számmal.
Elég csak a Lomnici-csúcsról látható kilátásra gondolni, de amit innen látsz, az is megér jó sok terabyte-ot.
Az Árva és a Vág folyók völgye, a Nagy-Fátra, a Nyugati-Tátra, az Alacsony-Tátra, a Kis-Fátra. Amikor még úgy, de úgy nézelődnél, jön a rossz hír, indulunk vissza (le). 
 

 

 

 

Már reggel jövetben is láttuk, de akkor nem szálltunk ki az autókból, most viszont, mielőtt elhagynánk a bájos falucskát, megnézünk még egy vízesést.

 

-vizeses---tura-szlovakia.jpg

Már most eláruljuk a tövében elhangzó kvízkérdést: miért nem fagy be soha? És - komoly - ha akarsz, a vízesés aljában gyűlő tavacskában meg is mártózhatsz! Hozzál fürdőruhát! 
 
 
 
 
 
 
 
Este a túravezetői szobában babazsúrt idéző decens dorbézolás, a háttérben halk zenével.
 
Scrabble, dixit, activity és egyéb társasjátékok.... 

 

 


szlovakia-tura-a-033.jpg2. napi szlovákiai túránk során egy káprázatos vízesés és 5 tengerszem vár rád.... 
 
 
 
 
 
 
 
Ha nem az általunk foglalt szálláson vagy, akkor Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a Tesco parkolójában (a városban egyetlen Tesco van) 10-kor találkozunk. 

szlovakia-tura---r-to_166.jpgEgy fehér, magyar rendszámtáblás Toyota Avensist kell keresni narancssárga hátizsákkal a tetején. Ezen kritériumnak nem nagyon szokott egynél több autó megfelelni, tekintsük ténynek, hogy megtalálsz. 
 
 
 
 
 
A liptószentmiklósi randevút követően konvojban indulunk tovább, és félórás autózás után, ha a tengerszint feletti magasságot nézzük, már a Kékesnél magasabban parkolunk.
Felvesszük a bakancsokat és mosdószünetet követően indulunk.
Gyönyörűséges erdei úton megyünk majd. Két túra között választhatsz majd és a jó hírünk, hogy ráérsz majd itt helyben, menet közben dönteni. 
Az egyik túra annyira könnyű, hogy arra nincsenek szavak, írd és mondd, 8,4 km-es, 344 méter szintkülönbségű a séta. Igen, séta, még a túra kifejezést is visszavonjuk. 
A másik túra már túra, de inkább gyenge közepes túrának, mint közepes túrának tekinthető a 15 km-es és 730 méter szintkülönbségű gyaloglás.
 
 
 
tura-szlovakia-17411413.jpgAkik a nagyon könnyű túrát (sétát) kérik, azok egy menedékházig, ill. egy hihetetlen tóig jönnek. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tragédia, hogy nem ez a megszokott, de szürreálisan tiszta a tó vize. Itt heveredünk le sziesztázni. Ha rezzenéstelen a víztükör, tudsz majd olyan szögben lenni a parton, hogy nem látod a vizet!  

Itt átadhatod magad az elképesztő környezetnek, olyan helyen leszel, hogy elsírod magad. Ha kevésbé vagy szentimentális hangulatban, akár el is bóbiskolhatsz a parton fekve, mindenesetre olyan panoráma mellett tarthatsz pikniket, hogy hú.

 

 

szlovak-tura---299.jpgAkik pedig a könnyű séta helyett a gyenge-közepes túrát választják, azok lemondanak a menedékházas étkezés örömeiről, velük gyors szendvicsebéd után indulunk tovább.

 

 

 

 

 

Tehát a gyenge-közepes túrát választókkal a túravezető még megy feljebb, tó tavat követ. Aztán a túrát választó túrázókkal fordulunk, megyünk vissza és felvesszük a menedékháznál már délutáni bóbiskolásba szenderült vagy NatGeo fotókat készítő "sétálókat". 

 

 

--tat-jez-szlovakiai-tura.jpg

Bármelyik túrát is választod, a túra a szintidőktől messze elmaradó, nyugis, egész napos kirándulás lesz. 
16 óra körül leszünk lent a kocsiknál. 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

szlovakiai-tura-gyomber-alacsony-tatra-tura.jpgA 3. napi Tátra túra könnyű túra, amely a Gyömbérre vezet.

 

 

 

 

 

A  Gyömbér az Alacsony-Tátra legmagasabb pontja. Hogy miért könnyebb a túra mint egy közepes Bükk vagy Mátra-túra? Mert 2004 méterig lanovkával megyünk fel .....

 


Lanovkával megyünk fel a hegyre. 1700 méteres magasságban zergékkel piknikezünk.

Tényleg.

szlovakiai-tura-gyomber-menet.jpgLeülünk enni és jönnek majd kunyerálni (de nem adunk és nem azért mert kőszívűek vagyunk, hanem azért mert ártalmas és tilos, nem teszünk nekik jót. Sőt.)

 

 

 

 

Fontos tehát. Ha a szendvics ebéd fogyasztása közben odajönnek a zergék némi jutalomfalat reményében, akkor kőszívűek leszünk, ugyanis a zergéket szigorúan tilos etetni. 

Aztán lépkedünk tovább és hipp-hopp, megmásszuk a Gyömbért (2043 m).  

krupovo-nyereg-gyomber-fele-1-szlovak-tura.jpgMég részletesebben a program. Kiköltözés után 7:29-kor startolunk a kocsikkal és kb. 20 perc autózás után az elsők között parkolunk (ingyenes parkolóban) és az első lanovkák egyikével megyünk fel a hegyre.

 

 

 

 

Onnan pedig olyan útvonalon megyünk, hogy a tériszonyos résztvevők is végig jól érzik magukat.

A tegnapelőtt még billentyűzetet csépelő, most éppen inkább csak sétáló túrázók is kényelmesen lépdelnek a széles gerincen, amelyen mellettünk biciklisek is el fognak menni. Ezt csak azért mondjuk, hogy tudd: nem az Annapurnára jössz.

 

 

dsc05210-alacsonytatra-tura-dvgy.jpgLeírhatatlanul szépek a völgyek, amennyire a fotó visszaadja, annyira tudjuk megmutatni nektek az alattunk lévő fenségesnél is káprázatosabb dolinákat.
 

 

 

 

 

 

Miután megejtettük a Gyömbér csúcsot, visszasétálunk a felvonóhoz és lanovkával jövünk le.
14:30 körül leszünk lent a kocsiknál. A lanovka díja felnőtteknek (fel és le) 19 euró lesz, amelyből 2 euró a kártya depozit, azaz ha a műanyag kártyát visszaadod, akkor 17 euró a lanovka díja, amelyet a túra díja nem tartalmaz.

 

Indulás haza, kb. 5 órás úttal kalkulálj ha Budapest a célod.  
 

 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 


duplakereszt-www.tatra-tura.hu-szlovak-tura.jpgJelentkezés a szlovákiai túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, különösen inzulin, ha cukorbeteg vagy, fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. Nagyon javasolt továbbá a túrabot. Ha a hőmérséklet lent 30 fok alatt van, akkor "fent" lehet vérpezsdítően friss is az idő, alkoholmentes innivalót sokat hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, ill. korlátozott számban tőlünk is tudsz a felszerelési tárgyakat bérelni. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod).

 

 

A szlovákiai túra díjfizetése

tura-szlovakia-www.tatra-tura.hu.jpg
Az utaláshoz az adatok: Kedvezményezett: MediaComm Kft. A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

A megjegyzés rovatba kérjük (irányítószámmal !) a túrára jelentkező számlázási címét (a név nem kell, amúgy is látszik) és a túra időpontját beírni. Példa:
1139 Budapest, Tátra u. 9,
2022. augusztus 22-24. 
Kocs, Nyugati- és Alacsony-Tátra

(Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be, hiszen a banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a valamekkora összeg. A túra díja nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás stb. díjakat, a szállás a helyszínen euróban fizetendő.)