Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. augusztus 8-9-i szlovák túra: Magas-Tátra, választhatóan 1 vagy 2 nap

natak-volgy-2015-06-16-tatra-tura-szlovak-tura.jpg

Szlovákiai, könnyű, a család mindhárom generációjának kényelmes szupertúra!

 

 

 

 

 

Pontosabban két túra, mindkettő tökéletes magas-tátrai tengerszem-varázs.

 

 

 

 

Túrabotos hegyi túra Szlovákiában. Ha nincs 2 napod, jöhetsz "csak" az egyik napi túrára. Őrülten gyönyörű táj, fenséges, leírhatatlan hangulat egy monumentális világban.  
 

Javasoltan nulladik napi érkezéssel kétnapos, "tengerszem varázs" szlovákiai túra a Magas-Tátrában. 

 

20170904_153623.jpgCélszerűen "nulladik" napi utazás a Magas-Tátrába, mivel az első túranapon 8:30-kor indulunk a "hegynek" a parkolóból, pontosabban (már) 8:30-kor szállunk fel a sodronyvasútra, azaz 8-ra már a tetthelyen kell lennünk.

 

 

 

 

1. napi szlovákiai túra: A jégkorszak csodái. 

2. napi szlovákiai túra: Tengerszemek a világ tetején 

 

 

 

Utazás Szlovákiába a "nulladik" napon délután/este választhatóan saját autóval vagy telekocsi rendszerben, ill. ide akár vonattal is tudsz jönni 
kpaivol-88.jpgA jelentkezéskor kérlek jelezd, hogy hogyan szeretnél, ill. fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast.

 

 

 

 

Ugyanis összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A telekocsi rendszerben mi mindent megszervezünk. "Betesszük" a szegedi autóshoz a kecskeméti beszállót, a budai és váci utast az Újpestről startoló sofőrhöz, a pécsihez a Pakson lakót stb. 


A telekocsi rendszer nem "kötelező", ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. 
uton-a-haz-fele-magas-tatra-szlovakia-tura.jpgAkik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért az autósoknak.

 

 

 

 

 

Ha "önállóan" utaztok, kérjük szépen a nulladik nap esti érkezést, ugyanis ha az első túranap hajnalán jönnél, és nem laksz közel a határhoz, mondjuk Budapesten laksz akkor éjjel 3:30-kor kéne indulni. Az álmosság, fáradtság az úton és például a túrán délután, különösen a menedékházas ebéd után veszélyes lehet.

 

 


Hova kell jönni Szlovákián belül, és hogyan érdemes?
ktat-magas-tatra-tura-13-gyalogtura-tatra.jpgAz első napi találkozás helyéről e-mailben térképet, címet küldünk. Akinek mi foglaljuk a szállását, az a túra előtti este 19:30 és 21 óra között bármikor érkezhet. Aki Bp-ről jön, az 5 órás menetidővel plusz a bp-i araszolgatás idejével kalkuláljon. Szerintünk az útvonaltervező Lánchídtól számított 4 óra 6 perces jelzése irreális. Már a Budapestről történő kijutás is lehet, hogy eleve másfél óra. Érdemes Magyarországon tankolni.

 

 

 

Szállás és étkezés a szlovákiai túrán 
magas-tatra-szallas-12.jpgBarátságos és segítőkész vendéglátóknál, a vendéglátóktól - és egymástól -természetesen tökéletesen szeparált, két-, három- és négyágyas szobákban kifejezetten jó, ha pedig apartmanban leszel, egyenes príma szállásod lesz.

 

 

 

Az általunk foglalt szállás a túrák indulási helyétől 20 perc autózásnyi távolságra van, ez még relatíve közeli, de a szoba árak nem a csillagászati tartományban vannak. 

 
 
furdoszoba.jpgHa öt fős család vagytok, akkor két szobában lehettek, bár egy pótágyat a szobába is be lehet tenni, ha kicsik a csemeték. 
 
 
Az apartmanoknak van saját fürdőszobájuk (wc-vel), a szobákhoz is tartozik a folyosóról nyíló fürdőszoba. A fürdőszobák minden szempontból tökéletes fürdőszobák, mintha otthon lennél.  

Főzési és sütési lehetőség is rendelkezésre áll, tökéletesen felszerelt konyha vár, nem csak melegíteni, sütni is lehet. És a faluban - természetesen - van étterem. 
 
A szállás díja a mi túrázóinknak 20 euró/fő/éjszaka. A szállást csak akkor foglaljuk, ha nem az utolsó pillanatban jelentkezik valaki. 
3.jpgHa nem mi foglaljuk a szállást, saját magatok a booking.com segítségével természetesen mindig tudtok foglalni. Viszont a Magas-Tátrában (pláne érték-ár arányban nagyon jó) szállást találni az utolsó pillanatban nem túl esélyes. Tehát ne halaszd novemberre az ügyintézést, mert csak a drága szálláshelyek maradnak, csodák itt sincsenek.  

 

 


 
1. napi szlovákiai túra: A jégkorszak csodái a Magas-Tátrában
o-voad-orias-vizeses-magas-tatra-gyalogtura-664.jpeg

Kérjük, hogy a túranap során szükséges szendvics legyen nálatok hátizsákba téve.

 

 

 

 

 

 

 

Vizet, üdítőt fejenként legalább 2 litert hozzatok és termoszban meleg teát vagy kávét. Továbbá magas víztartalmú és magas energiatartalmú gyümölcsöket. Alma, narancs, magvak, pl. mogyoró, dió... tökéletes. 

 

 

Túrabot nagyon JAVASOLT, és korábban már viselt, bejáratott (magas szárú) túraBAKANCS kell a túrára. 

 

kita-tatra-tura-szlovak-szlovakia-tura-222.jpgAkinek mi foglaltuk a szállását, azokkal 7:45-kor indulunk a szállástól kocsikkal.

 

 

 

Rövid autózás vár ránk. Ha nem akarsz eleve fél órát gyalogolni a városka aljából, fizetős parkolóba érkezel, a parkolás egész napra 6 euró, amely nincs a túradíjban. Akiknek nem mi foglaltuk a szállását, azokkal e-mailben egyeztetett helyen találkozunk.

A túradíj befizetését követően természetesen e-mailt küldünk térképpel, címmel. A parkolás után tengerszint feletti 1000 méterről 1200 méter fölé sodronyvasúttal jutunk fel. A sodronyvonatra érvényes retúrjegy árát (oda-vissza 9 euró) a túra díja nem tartalmazza, és természetesen, ha akarod, a sodronyvonatot ki is kerülheted, kb. 45 perc alatt lábon is megtehető a táv. 
Azoknak, akik a siklóval jönnek, azoknak a tényleges túra, az igazi gyaloglás valamivel a tengerszint feletti 1200 méteres magasság felett kezdődik. 
A végcélunk 2015 méteren található.

Kényelmes tempójú, és örömteli caplatás biztosan vár ránk. 
Először fenyőerdőben menetelve jutunk el kb. 25 perc alatt a "vízesések vízeséséhez".
 

20170904_152648_resized.jpg

Az út emelkedik, újabb 25 perc múlva járunk egy menedékháznál, ahol rövid pihenőt tartunk, kulturált mosdó áll a hölgyek rendelkezésére is. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Innen még jó kis séta vár ránk. Egy ideig a völgynek nevet adó patak mellett megyünk, és ahogy kiérünk egy hegy takarásából, már látjuk is napi célunkat.
 
A távolban felsejlik egy nyereg, a tetején a menedékház. Közelinek látszik, de a tiszta levegőben a látvány csalóka. A völgy keleti oldalán a gerinc 2000 m feletti csúcsai és szilaj sziklatornyai karcolják az eget, nyugatról a Közép-orom 2441 méteres magassága emlékeztet arra, hogy törpék vagyunk. 

 

 

 
 
20170904_144803_szlovak-tura-magas-tatra.jpgFelfelé menetben sokszor megállunk, milliószor visszanézünk a völgyre. 
 
 
 
 
Érdekes az érzés, a tájat sem könnyű szavakkal leírni. 
Nagyjából 11:30-kor érkezünk. Lehet röviden vendégházazni, akár saját hátizsákból falatozni, akár meleg ebédet rendelni. A bableves, a fokhagyma-krém leves és a káposztaleves határozottan jó, a levesek 4, a főételek 7 euró körül vannak.  

 

 

 

Az ebédszünet mellett van egy óránk magunkba inni a katlan érzését, körülnézni, megcsodálni a tavakat.

 

 

otto-kat-magas-tatra-gyalogtura-tura-224.jpeg

Fotózgathatsz kedvedre, készíthetsz úgy képeket, hogy (ha nem is annyira mint az itteni fotón) de kicsit a tavak fölé sétálsz.

 

 

 

 

A reggeli pontos indulás azt is lehetővé teszi, hogy a tempónk lefelé is lehet majd kényelmes. 13:30 és kettő között, de legkésőbb 14-kor indulunk lefelé a hegyről.
Sodronyvasutas segítséggel a legalsó szakaszon, 16:40-kor vagyunk "lent" az autóknál. Aki maga foglalta a szállását, az a saját szállására megy, akinek ott van a szállása, ahol a túravezetőké, azok jöhetnek konvojban velünk.

Illetve lehet vásárolgatni, és/vagy "normál", ill. önkiszolgáló étteremben vacsorázni, mindent megmutatunk. 

 

 

 


2. napi szlovákiai túra: magas-tátrai tengerszemek 
nagi-volgy-magas-tatra-tura-gyalogtura.jpgReggel pakolunk, kiköltözünk, logisztikázunk, a tegnapiakkal azonosan parkolunk. 7:59-kor indulunk 13,6 km hosszú, 814,9 méteres szintkülönbségű tátrai ("vízi- és") hegyi túránkra.
 

 

 

 

Ez nem jelenti azt, hogy végig bejárnánk a Magas-Tátra egyik majdnem 7 kilométer hosszú völgyét, mivel csak  2050 méteres magasságig megyünk fel.


A kirándulás során több tengerszemet fogunk becserkészni. A tavak, patakok, tengerszemek száma alapján azt is mondhatnánk, hogy tökéletes vízitúránk van, csak kajak vagy kenu, esetleg egy raft kéne. A többséggel ismét "csalunk" egy kicsit a gyalogtúrából, ugyanis a sodronyvasúttal utazva megspórolunk szintben durván 250 métert mind a felfelé vivő, mind a lefelé hozó útból. (A retúrjegy 9 eurós árát a túradíj nem tartalmazza).

 
magas-tatra-tura-gyalogtura-varple.jpgAhogy megyünk egyre feljebb, most jobbról látható a tegnap még balról magasodó Közép-orom, balról, nyugatról a dolina elképesztő bástyákkal szórakoztat, amíg a tengerszemekhez érünk, többen közülük a "bőven kétezres" kategóriában vannak.


 

 

11:00-kor a tengerszint feletti 1800 méteres határt elhagyva pillantjuk meg az első tavat.

 

 

 

 

 

 

20170906_122148_resized.jpgNéhány méter az egész, lesétálunk a partjára. 

Itt egy pillanatra ledobhatjuk bakancsainkat, a víz vérfagyasztóan hideg, de jót tesz bakancsban sínylődő lábaknak. 

 

 

 

Hamarosan következik egy hosszú-tó. Ez tó - Tátra-túrázó barátaink megtévesztésére - szlovákul galád módon ugyanazt a nevet viseli, mint egy közeli völgy (szintén 1900 méteres magasságban található) tava. 

 

A különbség még lábon SEM annyira sok, ha mennénk tovább, röpke 4 óra alatt a másik tónál lennénk.

 

 
estver-hatterben-a-nagyszi-csucs-magas-tatra-tura-gyalogtura.jpg

12 órakor érjük el a menedék­házat, aki szeretne, fogyaszthat meleg ebédet, aki viszont megelégszik a gyors szendvics majszolással, azzal a menedékház után még megyünk egy kicsit. 

 

 

 

 

A lapályon három tavat nézhetsz meg... 

 

 

 

oltz-fentrol-magas-tatra-tura-gyalogtura.jpgAztán tengerszem-vadász alakulatunkkal a másik irányban is (el)egerészünk. Itt találnánk négy tavat, de időmenedzsment megfontolások okán megelégszünk közülük a legnagyobbal.
 
 
 
 
 
 
Itt a vége, fuss el véle. A lelkes fotósok és Duracell-nyuszi túrázók még mennének felfelé, hogy fentről is le tudják kapni a tavakat, ahonnan ez a kép készült, de csalódás vár rájuk. Fordulunk. 
 

14 órakor indulunk lefelé, durván 2,5 órás sétával jutunk vissza az autókhoz, mivel a lefelé vezető út egy részét - újólag hangsúlyozzuk, hogy ez opcionális - jó eséllyel és a többséggel ismét a sodronyvasúttal tesszük meg.  

 


 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Túradíj
 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin, ha cukorbeteg vagy), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Kötelező a túrabot, amelyet sokan lenéznek, aztán lefelé jövetben mindenki hálás érte. Attól, hogy a hőmérséklet 1000 méteres magasságban a hazaihoz hasonló, attól 2000 méteren lehet igencsak vérpezsdítően "friss" az idő. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, jó előre történő, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni, tehát ne 2 nappal a túra előtt derüljön ki, hogy nem vettél túrabotot. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod).

 

 

A szlovákiai túra díjfizetése
haz-fele-magas-tatra-szlovakia-tura-2.jpgA túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a szlovákiai gyalogtúrára jelentkező 
számlázási címét (irányítószámmal együtt), a szlovák túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap), és helyét (esetünkben, hogy szlovákiai túrán belül Magas-Tátráról van szó) beírni. Ezen Magas-Tátrai gyalogtúra esetén, például ha valaki a budapesti Tátra köz 5./a alatt lakik (lakna), akkor a megjegyzés rovatba ezt kell írni: 
1125 Bp., Tátra köz 5/A,
2022. 
augusztus 8-9.
Szlovákiai túra: Magas-Tátra

(Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be, hiszen a banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a túradíj. A túra díja nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás stb. díjakat, a szállás a helyszínen euróban fizetendő.)