Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. december 10-11-i hótalpazás Szlovákia: Alacsony-Tátra

hotalp-tatra-tura-hotalpazas-6.jpgHótalpazás, hótalpas túra Szlovákiában, választhatóan 1 vagy 2 napban: részben hótalpas, részben csúszásgátló hómacskás túra a hihetetlen Alacsony-Tátrában a teljes családnak. A csúszásgátló hómacska egy ügyes jószág, a kemény, akár jeges havon is "atomstabilan" tudsz vele jönni-menni. Könnyű túra keretében két nap alatt az Alacsony-Tátra két csúcsa. Nulladik napi utazás. Hozhattok akár 6-7 éves csemetéket is!!! 

 

 

 

Ha nincs saját hótalpad, ha nincs csúszásgátlód, semmi gond, a jelentkezési lapon a testsúlyodat és a lábméretedet kérjük megadni, és a te méretedre szabott, neked jó felszereléssel várunk téged. 

 
 
hotalpas-tura-a-kepen-a-terdig-sullyedes-www.tatra-tura.hu.jpg

A hótalp segítségével nem fogsz elsüllyedni a mély hóban,amit a képen látsz az nem történik meg veled. A csúszásgátló hómacskák pedig jó tapadást adnak kemény havon, esetleg jeges felületen úgy flangálunk, mintha a Tesco parkolójában korzóznánk. Ha igényled és időben jelentkezel, foglaljuk a szállásodat. Ha nincs saját hótalpad vagy nincs saját csúszásgátló hómacskád, bérelhetsz mind hótalpat, mind csúszásgátló hómacskát tőlünk. 

 


hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpg

 
 

Ha mi is kifogyunk, a szükséges felszerelést Szlovákiában béreljük neked, a te súlyod és lábméreted alapján neked jó hótalpat elhozzuk a kölcsönzőből. A hótalp bérlete is 3300 Ft/nap/pár (vagy 10 euró) és a csúszásgátló hómacska bérlete is 10 euró vagy 3300 Ft/pár/nap.

 

 

 
 
 
hotalpas-tura-a-deresre-www.tatra-tura.hu-szlovak-hotalpas-tura.jpg

Kívánságra szállást foglalunk. A kiutazás kocsikkal, ha nem akarsz a te kocsiddal jönni, akkor is jelentkezz nyugodtan, telekocsikat szervezünk. 

 

 
 
 
 
 
 
Nulladik napi utazás a hótalpas túrára
chopok-d-vitamin-hianyra.jpg
Az utazás saját kocsival vagy telekocsi rendszerben történik. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen.
 
 
 
Ez a "telekocsi". Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Mosonmagyaróváron, azok valószínűleg Pozsonynál megy rá egy szlovák autópályára. Az út - mivel a túrázók közel fele budapesti, Bp-et példaként kiírjuk - Budapesttől 269 kilométer. Mivel sok településen jössz keresztül, ne higgy az útvonaltervező 3 óra 57 percének, 5 órás úttal kalkulálj.    
 
 
 
 
 
 

1. napi hótalpas túra Szlovákiában: 

hotalpazas-szlovakia-2018-januar-27-.jpg

kiutazás a nulladik napon, majd könnyű, egészen minimanó lurkóknak is könnyű hótalpas túra következik. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liptószentmiklós (egyetlen) Tesco-jának parkolójában 7:29-kor találkozunk, egy fehér, magyar rendszámú Toyota tetején narancs színű hátizsák......

20190221_213313_resized.jpgBemutatkozás, tájékoztató, majd kiosztjuk a hótalpakat.

 
 
 
 
 
 
 
 
A hótalpaknak hagyj helyet az 50-60 literes hátizsákban. 
 
 
 
Ha kisebb a hátizsákod, pl. 30 literes, akkor legyen nálad egy karabiner vagy spárga, amivel a hótalpat, (amíg nem kell) a hátizsákodra kötheted majd.
 
 

 

 

hotalpas-tura-szlovakia-chopok-www.tatra-tura.hu.jpg

A hótalp és csúszásgátló hómacska osztás után a túravezető kocsiját követve konvojban indulunk kocsikkal a hótalpas túra kezdő pontjára. 

 

 

 

 

Ingyenes parkolóban állunk meg, naptejezünk, leltározunk, hogy senki ne felejtse az autóban a kesztyűt, stb., és egy ingyenes mosdólátogatás után nagy térképen megmutatjuk, hogy a nap során merre járunk majd. 

 

 

hotalpas-tura-szlovakia-alacsony-tatra-en-ilo-gepevel.jpg

A hótalpas túra során 1100 méterről indulva durván 1500, de lehet, hogy 1600 vagy akár közel 1700 méterig kalandozunk fel. 

 

 

 

 

A nem sportoló átlagembernek is kényelmes tempóban, a tájban gyönyörködve, fotózgatva, a 7 éves Emmát idézve, "bébikönnyű" útvonalon megyünk. 
Ahol már besüllyednénk, ott ledobjuk a bakancsról a csúszásgátló hómacskákat, és felvesszük az addig a hátizsákban vagy hátizsákra akasztottan magunkkal hozott hótalpakat. 

 

 

 

 

chopok--25-.jpg

Aki "csak" 1670 méterig jön, az el tud menni mosdóba, ill. egy étteremben tud egyet szusszanni, vagy egy kávét inni a lefelé vezető út előtt. A lefelé vezető út az egyik túravezetővel durván egyórás gyaloglás lesz, ahol jól jön majd a hótányéros túrabot vagy síbot és szükséges lesz a csúszásgátló. Egyórás kényelmes gyaloglás, még a nyári túráknál is sokkal könnyebb, nem fog elfáradni a térded, nem terheli a talpizmokat, álomkönnyű.  
 
 
 
 

wp_20180127_14_11_13_pro.jpgA közepes túrát választókkal pedig a tapasztalat alapján 98%-os valószínűséggel hótalpakat a csúszásgátlókra visszacserélve, felcaplatunk az Alacsony-Tátra második legmagasabb csúcsára a Chopokra (2024 m). 

 

 hotalpas-tura-szlovakia-chopok-fele.jpgKözben persze milliószor megállunk, fotózunk és megörökítjük a túrát, próbálunk olyan fotókat készíteni, ami spontánnak tűnik.

Néha sikerül, néha ilyen lesz. Általában teszünk egy kis vargabetűt, hogy ne a meredek útvonalon menjünk, hanem szerpentinezve haladjunk felfelé.

 
 
 
20180122_103448.jpgAmint felértünk, mielőtt belépünk az épületbe, levesszük a csúszásgátló hómacskákat, a Chopok rotunda ingyenes mosdójában kezdünk, majd a rotunda tetőteraszán fotózgatunk, nézzük a világot alattunk és elpusztítjuk a szendvicsek maradékát vagy lehet enni a remek étteremben.  
 
 
 
 
img_szlovakia-hotalpas-tura-chopok-es-gyomber.jpgAki akar, és ha az biztonságos - ugyanis a szintben utolsó 20 méter nem mindig az - feljöhet a Chopokra, ugyanis a nyeregből kiemelkedő kb. 30 méter magas domb tetején van "A" Chopok csúcsa. A képről talán nem látszik, de feljutni kifejezetten veszélyes tud lenni, mi pedig biztonság-centrikusak (és gyávák) vagyunk. 
 
 
 
 

Természetesen nem maradhat el a fotózás. 

 

 

 

 
20170108.jpgTiszta időben a Magas-Tátra tökéletesen látszik. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Illetve belefér az időbe egy kávé, tea a Chopok rotunda éttermében vagy a saját élelem elfogyasztása a rotunda teraszán. Három fogásos menüt viszont ne rendelj, mert a lefelé vivő lanovka csatlakozásaihoz vagyunk időben kötve és ha az utolsó elmegy, akkor gyalog megyünk le. 
 
 
 
 
szlovakia-hotalpas-tura-demian.jpgItt maximális biztonságban vagyunk, ugyanis nem kisebb személyiség, mint Demian, a Chopok három fejű sárkánya vigyázza uzsonnánk és a termoszokban még meglévő néhány korty meleg tea fogyasztását.   
 
 
 
 
 
 
 
Búcsúpillantások és még egy Nyugati-Tátra + Magas-Tátra fotózás után zárt kabinos lanovkával jövünk le. 
 
A lanovka jegy árát a túradíj nem tartalmazza. A lanovka jegy vásárlásához legyen nálad készpénz. 
 
 

chopokrol-a-nyugati--es-magas-tatra-szlovakia-hotalpazas-445.jpgElég gyakran találkozunk a "system out of order" felirattal.
És ha nem tudják leolvasni a bankkártyádat, gyalog kell lejönni... 
 
 

 

 

 

 

 

2. napi szlovákiai hótalpas túra: A túranapon belül lehet könnyű hótalpazás és közepes hótalpas túra között választani. hotalpas-tura-998866.jpg

Liptószentmiklóson, (Liptovsky Mikulás) a városka egyetlen Tescojának egyetlen parkolójában találkozunk 7:30-kor, innen ugrunk fel kocsikkal először egy
(ingyenes) parkolóba. 8 óra tájékán fogunk érkezni, nekünk még a sok síelő előtt lesz helyünk a parkolóban és a felszerelés kiosztását majd mosdólátogatást és jegyvásárlást követően az elsők között szállunk fel a síliftre. 

 
 
 
 
 
 
Ugyanis mind a könnyű, mind a közepes hótalpazásban közös, hogy ülőlift + sikló + lanovka kombinációval reppenünk fel az Alacsony-Tátra második legnagyobb csúcsa, a Chopok mellé, ill. a Chopok csúcsát jelentő dombocska tövébe.
 
 
 
20180127_141947.jpgMár a lanovkában ülve egész pompás lesz a látvány.... 
Amikor kiszállunk a lanovkából, már olyan a kilátás, hogy júj.... Szinte fáj. A terepviszonyoktól, körülményektől függően hótalpat vagy csúszásgátló hómacskát veszünk elő a hátizsákból.
 
 
 
 
 
 
A KÖNNYŰ túrát választók az egyik túravezetővel hótalpas "túrácskát" tesznek az Alacsony-Tátra főgerincén a Deresre, vagy ahogyan a legtöbben mondják a Déresre. 
Tehát ha a könnyű hótalpas túrára neveztél, akkor a 
Chopok lanovka állomásától a mosdólátogatás után 2004 méteres magasságból egészen viccesen, Normafa környéki sétát idézően 
minimális szintkülönbséggel hótalpazol át a Déresre (2004 m).
 
 
 
20180122_hotalpas-tura-szlovakia-deres.jpg
Igen, 2004-ről szinte, (nyilván nem szó szerint, de magashegyi viszonylatban jóformán vízszintesen) sétálunk át 2004 méterre. Itt olyan panoráma fogad, hogy eldobod az agyad. Mondjuk - még akkor is, ha nincs tiszta idő és jönnek dél felől a felhők - ha visszanézel a Chopokra, ahonnan ide sétáltunk, pontosan ezt látod. Látod középen a Chopok rotundát, tőle keletre (jobbra) sejtjük a felhőkből éppen kiemelkedő Gyömbért.
 
Észak-keleten pedig látjuk a Liptói-Havasokat és a Magas-Tátrát. (A fenti képen bal oldalon csak a Magas-Tátrát).
 
 

 
20180122_hotalpas-tura-szlovakia-deres-csucs.jpg
Aztán hamarosan - akár szó szerint is, és persze gyengéden - "fellépünk" a Deres 2004 méteres csúcsára. 
A két 2004-es szám nem tévedés, véletlen egybeesés.  
 
 
 
 
 
 
 
A 2004 méter magas Deres, ill. sokan így mondják, Déres, az Alacsony-Tátra 3. legmagasabb csúcsa és a Chopok szuperlanovka felső állomása is pont 2004 méteren van.
 
 
 
20180122_120423.jpgA mi kényelmes tempónkkal, 5 percenként megállunk fotózni, a csúcson is eszünk módink mellett 2-2,5 órás lesz a fenti hótalpas séta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bárki meg tudja csinálni, aki a Normafától fel tud sétálni a János-hegy Erzsébet-kilátójához. Egy egészen pici gyerek is SIMÁN megcsinálja, egy szó mint száz a hótalpas túrára a több gyermekes családok is NYUGODTAN jöhetnek.  
 
 

  
rot-kinti-etterem-chopok-szlovak-tura-alacsony-tatra-tura.jpgA könnyű hótalpazást választó csapatrész 12 óra előtt ér vissza a Chopokhoz.
Itt vagy kint a teraszon lehet a saját szendvicset fogyasztani vagy bent az étteremben ebédelhetsz.
 
 
 
 
 
 
 
 
Aki akarja, megvárhatja itt a közepes hótalpas túrán résztvevőket.
Vagy (ez természetesen a te döntésed) az egyik túravezetővel indulhat le a lanovkára szállva, majd a reggel már megismert sikló és ülőlift kombinációval fél óra múlva a parkolóban lehet. 
 
 
 
 
gyomber-teli-tura-szlovakia.jpgA KÖZEPES hótalpas túrát választók pedig a másik túravezetővel - ismét csak a terepviszonyok függvényében - a Polany-nyeregbe vagy magára a Polanára vagy a Gyömbérre tartanak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha maximálisan biztonságosnak ígérkezik az útvonal, akkor meghódítod az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsát, a 2043 méteres Gyömbért.
 
 
 
 
 
 
gyomber-fele-tura-szlovakia-www.tatra-tura.hu.jpgHa a Gyömbérre hótalpazgatunk, akkor a túranap során cakkumpakk 571 méteres szintkülönbség, és 9 km-es hótalpas túra vár rád fent a néma csoda világában.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
szlovak-tura-tatra-tura-chopok-tura-bakancsos-vagy-hotalpas-tura-szlovakiaban.jpgA szintidő 3 óra 10 perc, amit mi a millió fényképezgetés, tea szürcsölgetés stb. miatt közel 5 óra alatt teszünk majd meg :)). Hiába, ilyenek vagyunk mi magyarok, akik mellett Shinkanzenként robognak majd el a szlovák és lengyel túrabarátok. Amikor visszaérünk a Chopok rotundához, az ingyenes wc megrohamozását követően a Gyömbér-hódítókra is vár a jól megérdemelt dőzsölés, kezdjük mondjuk egy forró káposzta vagy fokhagyma-krém vagy bablevessel a jó meleg étterem kényelmes székein.... 
 
 
 
 
chopok.jpgEbéd után az ún. szuperlanovkával, majd siklóvasúttal és ülőlifttel 14:30 körül jövünk le, de ha 15 órakor az sem tragédia. 
A lanovka költségét a túradíj nem tartalmazza. 
 

Hazautazás. 


 
 
 
 
 
 
 
 

Szállás és étkezés a hótalpazás idején

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami a bázis közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni, végül a bázison és környékén számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A túranapokon pedig tudsz majd ebédelni hüttékben (amiket itt chatának hívnak). 
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklóson és Liptószentmiklós környékén. 
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 14 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két-, három- és négyágyas szobákat foglalunk, aki egyedül szeretne lenni, annak a szállásdíj 19 euró. Az IFA-nak megfelelő "city tax" 1 euró, amit a 14 éven felüliek után kell fizetni. 
Természetesen egy 3 vagy 4 gyermekes, akár 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A szobákhoz minikonyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
 
 
 
 
 
 
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, kulturált fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor a Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked (értelemszerűen ezen szállások ára az adott szállásadótól függ) vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást bárhol a városban.

 

 

 

 

 

 

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, akkor Liptószentmiklós méretei miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

a-parkolo.jpgA "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban, hogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  

 
 
 
 
 
 
 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a hótalpazásra

A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a hótalpas túra díjának átutalását. 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (különösen inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, (tőlünk is bérelhető) csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. 
csuszasgatlo.jpgSzükséges a hótalpas túrán a túrabot hótányérral vagy a síbot. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, vagy jelezd az igényt és béreljük neked. A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod. Ne legyen rá szükség, de ha egy megfázás miatt el kell menni orvoshoz, szükséges lehet az EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást. 

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy hómacskát, akkor bérelheted tőlünk, ha mi is kifogyunk, béreljük neked. Mind a hótalp, mind a csúszásgátló hómacska bérleti díja 3300 Ft/pár/nap. Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és hómacska díját ki kell fizetni, (kérjük átutalni). Ha a szállást mi foglaltuk neked, akkor a szállásdíjat is. 

 
 

 

 

 

A hótalpas szlovák túra díjának utalása
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét (tehát, hogy szlovákiai és nem ausztriai hótalpazásról van szó) beírni. Ha van hely a közlemény rovatban, még akár rövidítve, írd be azt is, hogy Alacsony-Tátra.
Példa: 

1184 Budapest, Liptó u. 4.

2022. december 10-11. 

Szlovákiai hótalpazás: Alacsony-Tátra