Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. december 19-20. Hótalpazás Szlovákiában: Nagy-Fátra

maj-sk-szlovak-tura-nagy-fatra-tura.jpgHótalpas túra Szlovákiában: választhatóan 1 vagy 2 napos, részben hótalpas, részben csúszásgátló hómacskás túra a Nagy-Fátrában. 

 

 

 

"Őrület panorámák" 

Választhatóan nulladik napi vagy túranapi utazás.

 

 

20180403_valti-sat-nagy-fatra-tura.jpgMivel a hótalpas túra indulási helye Parassapusztától (ez azért lényeges mert a legtöbben, pl. a budapesti túrázók is itt lépik át a szlovák-magyar határt) nincs 110 km-re, nincs nagy szükség a nulladik napi utazásra, nem kell a túranapon sem a kakasokkal kelni. De természetesen ez (is) tőled / tőletek függ. Aki utazás nélkül szeretné kezdeni a napot, az már kijöhet a nulladik napon és már alhat Szlovákiában a túrára virradó éjjelen. 

 
 
 
Mit kell tudni a hótalpról és a csúszásgátló hómacskáról? 
csuszasgatlo.jpg
 

A csúszásgátló hómacskák jó tapadást, biztos lépést adnak kemény havon, ill. lefelé jövetben jelentenek óriási segítséget, hiszen a csúszásgátló hómacska acélfogai megakadályozzák, hogy csússz, csúszkálj. 

 

 

Ha nincs saját  csúszásgátló hómacskád, bérelhetsz tőlünk. (3300 Ft/pár/nap), de ha évi több túrát tervezel, akkor érdemes beruházni egy saját csúszásgátló hómacska vásárlásába.

20180402_nagy-fatra-szlovakiai-tura.jpgHa vigyázol a csúszásgátló hómacskádra, ha nem mész vele sziklára, ha nem lépsz vele kőre, ha nem töröd el a fogait, nem húzod szét a láncszemeket - sok évig kiszolgál. A hótalp pedig arra jó, hogy amit a képen látsz, az ne, vagy csak kicsit történjen meg veled. A hóba süllyedésen az első 200 (vagy 2) alkalommal nevetsz, de 201-szerre már egész fárasztó kijönni a méteres hóból. Ha van, érdemes a túrára legalább 40 literes, de inkább 50 literes hátizsákot hozni, hogy a hótalpat (amíg nem vesszük fel) be tudd tenni a hátizsákba. Ha csak kis hátizsákod van, és nem tervezel évi több túrát, akkor ne vegyél csak ezen hótalpas túra miatt hátizsákot, viszont mindenképpen hozz egy karabinert vagy 40 centi erősebb spárgát, amivel a hótalp "zsákját" fel tudod kötni a hátizsákodra, hiszen szükséged lesz a túrán a kezedre is. 
 

 

 

A Nagy-Fátra túra szállása 
dovmag-szlovak-tura-szlovakia-tura-hotalpas-tura-02.jpgAki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását a Nagy-Fátrában. A túra helyszíne miatt Besztercebánya és Donovaly között (akár éppen Besztercebányán, ill. Donovaly-ban) érdemes foglalnod szállást.
 
Aki tőlünk kéri a szállás foglalását, annak i) 14-16 euró/éjszaka/fő díjú stúdióapartmanokat, ill. ii) 10-12 eurós vendégszobákat foglalunk. A "stúdió apartmanokban" van konyha, van, ahol sütni nem, de ételt melegíteni és egyszerűbb dolgokat főzni mindenhol tudsz. Természetesen evőeszköz, vízmelegítő és mikrohullámú sütő is mindenhol van. A szobák jók. Mivel az Öreg-Túrtól, a Tisza-tavon át a Szigetközig 8 helyszínen vannak vízitúráink, és finoman szólva jól ismerjük a hazai szállásválasztékot, hidd el: Szlovákiában a hazai vendégszobák árszintje alatt lehet egy kategóriával jobb szálláshoz jutni - természetesen mindez akkor igaz, ha nem az utolsó pillanatban jelentkezel! 
Ha egyedül szeretnél lenni, akkor vagy
a) szerencsés leszel, és sikerül a többieknek is felszámolt ár ellenében jó körülmények között lenned, vagy,
b) ha sokan vannak, akik egyedül akarnak lenni, akkor mindenki, aki egyedül kíván lenni, szolid egyágyas felárat fizet. 

 

 
 
 
 
 
 
Utazás a szlovákiai hótalpas túrára
nagy-fatra-tura-csendelet-2018-234024.jpgAz utazás saját kocsival vagy telekocsi rendszerben történik. Magyarán ha nem akarsz saját autóval jönni, ha nincs, ha szervizben van, ha számodra nem csak szöveg a környezetvédelem, akkor is jelentkezz nyugodtan, mivel ún. "telekocsikat" szervezünk. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz, ill. szeretnél utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Ugyanis "összehozzuk" a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1, hanem 2-3-4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". Ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Hova kell jönni? E-mailben térképet, címet küldünk. Mikor utazzatok? Lehet jönni akár a nulladik napon, de a túranap reggelén is kényelmesen be lehet futni. Az út - mivel a túrázók közel fele budapesti, Budapestet példaként kiírjuk - Budapesttől 180 kilométer. Mivel sok településen jössz keresztül, a Budapest vége táblától 3 órás úttal kalkulálj.    
 
 
 
 

majer-szikla-22-hotalpas-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpgA túra első napján 9 óra 29-kor találkozunk Szlovákiában. 
E-mailben térképet küldünk, és a térképen jelöljük, hogy hol lesz a randevú.

 

 
 

 

 

 

A képen látható, ingyenes és igazán nem nagy parkolóban egy fehér Toyotát kell meglátni. Hogy igazán könnyű legyen a "keresés", a tetőre felteszünk egy tisztességes méretű, 60 literes, kilométerekről is észrevehető, narancs színű hátizsákot. nagy-fatra-tura-talalkozasi-parkolo.jpgMeg eleve ott állunk a magyar rendszámtáblás kocsiknál.... 

 

 

 

 

 

Bemutatkozás és tájékoztató után "leltározunk" (pl. ne felejtsd el a kesztyűt...) tengerszint feletti 500 méteres magasságból bakancsban indulunk. A felfelé vezető úton végtelenül komótosan sétálunk, mégis faljuk a szintkülönbséget. Utunk egy ponton forrás mellett vezet, itt szinte megduplázhatod a folyadékkészletedet, mivel a nálad lévő tűzforró teát tudod keverni, ill. hűteni a tökéletesen tiszta forrásvízzel.

 
20180402_fonyereg-m-s-fele.jpg

Triviális, de azért megnyugtatásként mondjuk: mindig lavinabiztos, pontosabban, és nyelvice helyesen, (lévén nem a lavina, hanem az útvonalunkon a lavina HIÁNYA a biztos) biztosan lavinamentes útvonalon haladunk. Viszont. Lehet, hogy majd érdekességként szemlélhetjük, hogy mellettünk bizony egész friss lavinák szedtek ki jókora foltokat a mély hóból. Ha erősen nézed például a fenti képet, látható egy csík, ahol "furcsán hiányzik" a hó. Mivel az itt látható kép készítése előtt nagy havazás volt, íme egy friss (de nem óriási) lavina után a részlegesen lekopaszított hegyoldal.

 

 

 

 
20180402_szlovakiai-tura-nagy-fatra.jpg
Tengerszint felett valahol 1000 méter környékén a terep szinte adja magát az első hosszabb szünethez, ugyanekkor vesszük le a csúszásgátló hómacskákat és vesszük fel azok helyére a hótalpakat.  
 
 
 
 
 
 
 
 
20180402_nagy-fatra-szlovakiai-tura-v.jpg
Megemlítjük továbbá, hogy - szolid felár ellenében - helikopterrel ágyat is felhozunk nektek, ugyanis az elképesztően szuper hó és jó meleg remek kombinációjára számíthatsz.
 
De az erős UV-sugárzásban legyen nálad naptej, napszemüveg.
 
 
 
 
 
 
Egyszóval egy kis sziesztára feltétlenül megállunk, sőt, borítékoljuk, hogy lesz közöttetek olyan túrázó, aki béta, de lehet, hogy theta közeli állapotban "meditál".  

 

 

Indulásunk után mintegy 3 órával pedig már a világ tetején, vagyis közel 1300 méteres tengerszint feletti magasságban vagyunk, és .... tá dá dá dá (ez itt a fanfárok hangja akart lenni, csak szavakkal leírva) olyat látsz, amit a Széll Kálmán tér - VIII. kerület - Móricz Zs. körtér háromszögben nem biztos, hogy minden nap. 

 

nagy-fatra-a-csucson.jpgA rád vigyázó túravezető már itt és most, meg majd ott, a helyszínen is ezerszer megkér, hogy a szikla pereme közelébe se menj, minimum 2, de inkább 3 méter "biztonsági sávot" hagyjál szabadon.

Ha pedig selfie-t készítesz, soha ne lépj hátra.....


Gyönyörködj a tájban! Fotózgass! Eljött a pillanat, amikor a csúcscsoki is nyugodtan pusztítható.

Ugyanis - ha eddig nem árultuk volna el - anagy-fatra-hotalpas-tura-a-m-sziklarol.jpg Nagy-Fátra egyik leghíresebb sziklájának a platóján vagy. Jórészt "megérkeztünk".

 

 

A kilátás lélegzetelállító. Ahh, reménytelen szavakban visszaadni, az egész egy szárnyalás, egy elmondhatatlan örömóda, az itt töltött félóra néhány pillanatnyi időtlenséggé merevedik. Próbálsz majd emlékezni, de leginkább csak az érzés marad. És az, hogy egyszerűen muszáj ide visszajönni. Ez "AZ" a hely, ahol, ha mondjuk 25-35 év körüli túrázó vagy, biztosan megfogadod, hogy ide majd a gyerekeidet is elhozod. Merünk a helyről dicshimnuszt zengeni, nem szerénytelenség, nem miattunk ilyen a táj. A lelked majd ámul, sikongat és tapsikol. A kb. félórás fotó, uzsonna, mosdó stb. szünet után mnagy-fatra-tura-szlovakiai-tura-2340391.jpgegyünk tovább. Először kicsit le, aztán szintben és még nem túl sokat fel. Közben körülöttünk és mögöttünk az Öreg-hegység, a Nagy-Fátra és az Alacsony-Tátra. Visszanézünk és látjuk, hogy 20 perce még a kép jobb oldalán látható sziklán fotóztuk a tájat és egymást. 

 

 

 

 

Végül, és nehéz szívvel, 1350 méteres tengerszint feletti magasság környékén fordulunk délnek, a völgy irányában indulunk vissza-, ill. lefelé. 

Fontos. Egész nap lassan megyünk, átlagos erőállapottal is nyugodtan jöhetsz. Az átlagos tempót feltételező "szintidő" 4 óra 30 perc, de mi hagyunk magunknak a sétálós 9,1 km-re 6 órát. Amikor leérünk, felszállunk a helyközi buszra két megálló erejéig és visszareppenünk a parkolóhoz. A lényeg. Bátran jelentkezz, ne az legyen a fejedben, hogy biztos rád kell majd várni, mert NEM bírod, hogy mások supermanek, bezzeg te utoljára 100 éve voltál tornateremben, a bronzkor kezdetén túráztál utoljára. A millió ilyen, olyan, amolyan, önmagunknak be sem vallott "para", cidrizés és "zabszem" helyett, nyugi és GYERE. Nem fogunk elhagyni. Nem ciki nem száguldani. 

Átlagos tempó mellett 15:45-kor vagyunk a kocsiknál. 

 
 
 
 
 
nagy-fatra-tel-20130122_230112-robiekkal-a-tulelo-tura.jpgA Nagy-Fátra túra második napja: ha az első napi panoráma agyeldobó volt, ha az első nap élménye sokkolt, akkor a maitól egyenesen besírsz ...
 
 
 
 
Ha csak a 2. napi hótalpas túrára jössz, e-mailben térképet küldünk, és a térképen jelöljük, hogy hol lesz a randevú 9-kor. 
A parkolóban egy magyar rendszámtáblás, fehér Toyota kombit kell meglátni narancs színű hátizsákkal a tetején.
 
 
 
nagy-fatra-tura-szlovakiaban-231001.jpgHa nem voltál az első napon, bemutatkozás és tájékoztató után megtanítunk a hótalp és a csúszásgátló hómacska felvételére, "leltározunk" (pl. ne felejtsd el a kesztyűt, (alkoholmentes) innivalót, stb.) és tengerszint feletti 985 méteres magasságból indulunk.
 
 
 
 
Ezen a napon nélkülözhetetlen a túrabot. Még egyszer: a túrabot erre a napra kötelező. 
 
 
 
 
 
 

20180409_nagy-fatra-tura-szlovakiai-hotalpas-tura.jpgA túranap során a Nagy-Fátra főnyergének déli szakasza következik.

Laza 4-4.5 órás utunk során útba ejtjük (hiszen majdnem egy szintben vannak....) a Nagy-Fátra 2 csúcsát is, közöttük az 1574 méteres Kriznát, amely a Nagy-Fátra 2. legmagasabb csúcsa. Csak néhány méterrel marad el a Nagy-Fátra legmagasabb csúcsától az 1596-1597 méteres Ostredoktól. 

Ez már jól mutat a közösségi oldalakon. 

osztredokrol-hotalpas-tura-szlovak-tura.jpg

Pszt!! Azt nem kell reklámozni, hogy a csúcsok gyakorlatilag egy magasságban vannak :)) A legtöbb Gerecse, Vértes, Pilis stb. túrának is nagyobb a szintkülönbsége, mint az egész nap ránk váró 400-500 méteres szintkülönbség az oda-vissza durván 12 km-es úton. Sőt. Ha még könnyíteni akarsz a túrán, akkor lefelé, akár sílifttel is jöhetsz. 

15:45 körül vagyunk lent.   

 

 

 

 
 
 
 
 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a hótalpas szlovákiai túrára

hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpg

A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 
 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (különösen inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. csuszasgatlo.jpg
A fagyott vagy kemény havas terepen csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha nincs saját, tudsz tőlünk bérelni csúszásgátló hómacskát, a bérleti díj 3300 Ft / pár / nap. A mély hóban pedig a hótalp biztosítja, hogy ne süllyedjünk el és könnyen haladjunk. A hótalp bérleti díja is 3300 Ft / pár / nap (vagy 10 euró). 
Kell kamásli és a túrabot. Túrabotot bérelhetsz tőlünk (a túrabot bérlete 2 euró vagy 660 Ft/nap/pár). Más. Attól, hogy a hőmérséklet "lent" kellemes, attól "fent" lehet "friss" is az idő, termoszban forró teát hozzatok! Ne legyen rá szükség, de kellhet az EU-kártya, szükséges készpénzben euró a szállásra ha veszel ki szállást, parkolásra, ha a rövid szakaszon nem kerülöd ki, autópálya matricára. Erősen javasoljuk a biztosítást. 

 

 

 

 

A szlovákiai hótalpas túra díjának utalása
5..jpgAz utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, a szlovákiai hótalpazás időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. Példa: 
1163 Budapest, Erdősor u. 65.

 

2022. december 19-20.
Szlovákiai hótalpazás: Nagy-Fátra