Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. december 31. - 2023. január 1-i szlovákiai hótalpas túra: választhatóan 1 vagy 2 napban

20190224_171144_resized_1.jpgSzilveszteri és újévi csodapanorámás szlovákiai hótalpas túra, ill. hótalpazások!!!
December 31-i és január 1. újévi hótalpas túrák Szlovákiában:
A (választhatóan 1 vagy 2) téli túra várhatóan részben hótalpas túra, részben csúszásgátló hómacskás túra lesz - de természetesen nem lehet megjósolni előre, egyszóval a tereptől függően váltogatjuk, hogy éppen mi lesz a bakancsunkon, tehát vagy hótalpazunk vagy hómacska lesz a lábunkon. 

 

 

A hótalp segítségével nem fogsz elsüllyedni a mély hóban, csak kissé besüppedsz. Amit a képen látsz, nem történik meg veled vagy az egyébként történő elsüllyedéshez képest sokkal, de sokkal kevésbé süllyedsz el a mély a hóban. 
a-nagy-menet-2019-ujevi-tura.jpgA csúszásgátló hómacskák pedig jó tapadást, szilárd tartást adnak kemény havon, csúszós terepen. Ha nincs saját hótalpad, a mély hóban szükséges hótalpakat bérelheted. 10 euró vagy 4000/nap/egy pár hótalp. 

 

 

Kemény havon pedig csúszásgátló hómacskával megyünk, amelyet - ha nincs - vegyél vagy bérelhetsz (4000/nap/pár)

Szükséged lesz még kamáslira és túrabotra vagy síbotra. Túrabotot bérelhetsz tőlünk, 660 Ft/nap/egy pár túrabot, kamáslit kérjük vásárolj magadnak. Kívánságra szállást foglalunk. 

 


Utazás a szlovákiai hótalpas túrára önállóan vagy telekocsival 
20190306_225037_resized.jpgPl. Budapestről, "nagyon hajnali" felkeléssel, meg lehet érkezni a túranap reggelén is, de erősen nulladik napi utazást és érkezést javasolunk. Az utazás saját kocsival vagy telekocsi rendszerben történhet. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". Ha valaki egymaga jön autóval, szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Győrben, azok célszerűen Komáromnál jönnek át a határon. Hova kell jönni? E-mailben térképet, címet, GPS-koordinátákat küldünk. Ha be akarsz szállni telekocsiba, jelentkezz nyugodtan, senki nem marad otthon!   

 

 

December 31-i szilveszteri hótalpazás Szlovákiában, pontosabban vagy hótalpas vagy csúszásgátló hómacskás túra vagy hótalpas és hómacskás túra a Magas-Tátrában 
20190218_114802.jpgTérképet, címet küldünk e-mailben.
A szlovákiai hótalpazásra mind a hótalpas túrát megelőző, hívjuk így, "nulladik" napon már kiérkezőkkel, mind az esetlegesen első nap utazókkal, a Magas-Tátrában 
9:59-kor, 9 óra 59 perckor találkozunk az e-mailben elküldött helyen.

 

 

 


Bemutatkozás, tájékoztató, kiosztjuk a bérelt hótalpakat, megmutatjuk a hótalpak felvételét és használatát, aztán uccu indulunk. 10 km-es, 3 órás szintidejű túra várna rád, HA nyár lenne, és ha nem akarnál minimum 100 fotót készíteni. 

 

20190218_125538.jpgHamarosan lélegzetelállító útvonalon hótalpazunk, beérünk a fenyőerdőbe, mintha megállna az idő. Tényleg nagyon szép. De, hogy lásd a sok szépséget, kérjük, hogy hozzál napszemüveget.

 

 

 

 

De 16 órára még a legpuhább hóban is lent leszünk a kocsiknál, sőt, közben még finom levest is eszegetünk egy menedékház éttermében. 
 

 

20190218_125800.jpgFontos. Az innivalón kívül hozzatok magas víztartalmú gyümölcsöket. Alma, narancs, banán, mogyoró, dió ... tökéletes. A túrabot nélkülözhetetlen, kérjük szépen nem elfelejteni.  
Korábban már viselt, bejáratott

túrabakancs és kamásli kötelező a túrára.

 
 
 
 
 
 
 
 

Január 1-i szlovákiai téli túránkat az Alacsony-Tátrában egy völgyben és száz méter széles :)) gerincen tartjuk, ahova tériszonnyal is TÉNYLEG nyugodtan jöhetsz!

Az őrületes panorámák túrája

szlovakia-hotalpas-tura-3.jpg

 

 

 

 

Könnyű hótalpas és/vagy csúszásgátlós téli túra. 
Tengerszint felett 1100 méteren parkolunk, és választhatóan

a) 1720-ig jöhetsz fel BÉBIKÖNNYŰ terepen, ŐRÜLT klassz havon, turistaházban eszegetsz-iszogatsz, és 15 perces sétával már a fenti fotónak az ikertestvérét tudod elkészíteni, 
vagy

deres-chopok-gyomber.jpgb) még felugrassz az Alacsony-Tátra egy 1807 méteres csúcsára, egy egészen megdöbbentő kilátást kínáló pontjára, ahonnan olyan (pontosabban ennél jobb) fotókat tudsz készíteni, mint amit itt látsz.

Egy képre tudod tenni az Alacsony-Tátra három, ha nagyobb zoommal fényképezel, 4 legmagasabb csúcsát a Derest, a Chopokot, a Gyömbért és a Stiavnicát.   

Ha nincs saját hótalpad, ha nincs csúszásgátlód, semmi gond, a jelentkezési lapon a testsúlyodat és a lábméretedet kérjük megadni, és a te méretedre szabott, neked jó felszereléssel várunk. 

 

 

stefanikatol-a-kilatas-2-szlovak-hotalpas-tura.jpgHa most kipróbálnád mindezt a Lánchíd budai hídfőjétől (tehát a "0" kilométertől) 235 kilométerre, akkor csak jelentkezz és GYERE!

 

 

 

 

 

 

Az egészen eszementen csodálatos panorámák túrája....
Szlovákiai hótalpas túra a magyar határtól egy (nagyobbacska) köpésre. 


stefanikatol-a-kilatas-nem-rossz-szlovak-hotalpas-tura.jpgAkik kétnapos túrára jönnek, azokkal konvojban megyünk át az Alacsony-Tátrába. Akik pedig csak az újévi túrára jönnek, azokkal 9:59-kor találkozunk Szlovákiában, az Alacsony-Tátra egy parkolójában. A parkoló helyét és címét természetesen e-mailben küldjük a résztvevőknek. Olyan könnyűvé tesszük a "kitalálást", mintha a sarki boltba ugranál le.

 

 

 

Ha Budapestről jössz, legyél 6-kor az Árpád-hídnál, hogy időre biztosan és biztonságosan, a sok 40, 50 km-es sebességhatár táblát betartva, a találkozási ponton legyél. Lehet jönni az ország minden sarkából saját kocsival, telekocsikat is szervezünk. 

 

szlovakia-teli-tura-37.jpgÉrkezést, üdvözlést és mosdó-látogatást követően kiosztjuk a hótalpakat és/vagy a csúszásgátló hómacskákat, attól függően, hogy mély havas vagy kemény havas terep vár ránk.

 
 
 
"Megtanuljuk" (10-10 mp. és akkor sokat mondtunk) a hótalpak és/vagy csúszásgátlók felvételét és használatát, majd 1100 méteres tengerszint feletti magasságból indulunk egy 1700 méteres magasságban található menedékház felé.
 
Törpefenyvesben indulunk, de az indulás után nem sokkal olyan panorámánk lesz, hogy .... 

 

 

hotalpas-tura-szlovakia-58292176.jpgNem hajt a tatár, ha átlagos tempóban haladunk, akkor 1 óra 50 perc után, ha komótosan lépdelünk, akkor 2 óra 10 perc alatt, ha nagyon kényelmesek vagyunk, miért is ne lennénk, maximum 2,5 óra alatt érkezünk fel a képen látható turista házhoz.

 

 

 

 

 

Mindez természetesen maximálisan biztonságos útvonalon.

 

 

 

20190302_123244.jpgEgy klasszikus hegyi chata-nál vagyunk, a menedékházba egy meleg leves vagy gyors ebéd és mosdólátogatás erejéig be is kukkantunk, ill. beülünk.

 

 

 

 

A menedékházban vagy a chata teraszán a saját elemózsiádat is NYUGODTAN fogyaszthatod. 

 

 

 

 

 

Aki a gyors levesen kívül nem akar 3 fogásos menüt fogyasztani, azokkal még megyünk egy órát, és felérünk egy nagyon kellemes nyereg tetejére, ahonnan (is) olyan lesz a kilátás, hogy ihaj.

 

 

20190304_1807-meter-fele-szlovakiai-teli-tura.jpgA képen láthatod is, hogy hová tartunk. A Mátrix-szal ellentétben itt nem a fehér nyulat, hanem (legalábbis a képen piros kabátos) túravezetőt kell követni. A piros kabátos túravezető mögött látszó "jobb felső" csúcsocskára tartunk.

 

 

 

 

 

 

 

És a két kis domb megmászása után elmondhatod, hogy tengerszint feletti 1807 méteres magasságba érkeztél.

 

 

Körbe, szó szerint körben mindenütt hegyek. Van valami egészen különleges a hely hangulatában. szlovakia-hotalpas-tura-a-gy-fele-cer-felol.jpgAz egyetlen zajt a mellettünk ritkán elhaladó síalpinisták csoszogása és a sokszor egy percig csak a termikeket használva, szárnycsapás nélkül lebegő hollók kurrogása jelenti. Magyarán elképesztő a csend. Olyan fajta csend, amely a belső csendet is segíti. Megérkezel a túrára a munkahelyi igazságtalanságok, méltánytalanságok, munkatársi lustaság, főnöki ez meg az, párkapcsolati "kihívások" tömegével a fejedben, 'filózol" azon, hogy mennyivel lop meg a közös képviselő, és lesz egy pillanat, amikor felfedezed a hó csillogását, a hegyek méltóságát. Ráébredsz törpe apróságunkra.

 

 

Ez (is) AZ a környezet, ahol a Tolle-féle "presence", vagyis a jelen és jelenlét megérint. Csak be kell engedni amit látsz. Nem könnyű kiszakadni az emésztő és fullasztó gondolatok tömegéből, de ha van hely, ahol ez viszonylag könnyű, akkor ez AZ. Stresszmenedzsment felsőfokon és a tudatosság emelkedése. 

 

 

szlovakia-hotalpas-tura-alacsony-tatra.jpgValami azt súgja, hogy ezeknek a fotóknak az ikertestvérét te is el fogod készíteni, pontosabban készíttetni. Nem ritkán életük legtöbb havát itt látják túrázóink. 

 

 
A pihenő, wc-látogatás, valamint - ha már nincs tömeg és egy újabb levest szívesen bekaptok - dőzsölés után indulunk vissza a kocsikhoz.

 

A lefelé vezető út, ha nagyon sokszor megállunk fotózni sem lesz több mint 2 óra. 16:15 körül vagyunk lent a parkolóban. 

 

 

 

Szállás és étkezés a szlovákiai hótalpas túrán 
magas-tatra-szallas-12.jpgBarátságos és segítőkész vendéglátóknál, a vendéglátóktól - és egymástól -természetesen tökéletesen szeparált, két-, három- és négyágyas szobákban kifejezetten jó, ha pedig apartmanban leszel, egyenes príma szállásod lesz.
 
 
 
 
 
 
Az általunk foglalt szállás a túrák indulási helyétől 20 perc autózásnyi távolságra van, ez még relatíve közeli, de a szoba árak nem a csillagászati tartományban vannak. 
 
 
furdoszoba.jpgHa öt fős család vagytok, akkor két szobában lehettek, bár egy pótágyat a szobába is be lehet tenni, ha kicsik a csemeték. 
 
 
 
 
 
 
 
Az apartmanoknak van saját fürdőszobájuk (wc-vel), a szobákhoz is tartozik a folyosóról nyíló fürdőszoba. A fürdőszobák minden szempontból tökéletes fürdőszobák, mintha otthon lennél.  

Főzési és sütési lehetőség is rendelkezésre áll, tökéletesen felszerelt konyha vár, nem csak melegíteni, sütni is lehet. És a faluban - természetesen - van étterem. 
 
A szállás díja a mi túrázóinknak 20 euró/fő/éjszaka. A szállást csak akkor foglaljuk, ha nem az utolsó pillanatban jelentkezik valaki. 
3.jpgHa nem mi foglaljuk a szállást, saját magatok a booking.com segítségével természetesen mindig tudtok foglalni. Viszont a Magas-Tátrában (pláne érték-ár arányban nagyon jó) szállást találni az utolsó pillanatban nem túl esélyes. Tehát ne halaszd novemberre az ügyintézést, mert csak a 30 euró feletti szálláshelyek maradnak, csodák itt sincsenek.  
 
 
 
 
 
 
 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a hótalpas szlovák túrára

A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a hótalpazás díjának átutalását. 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (különösen inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. 
csuszasgatlo.jpgKötelező a túrabot hótányérral vagy a síbot, amelyet néha az először túrázók számunkra rejtélyes okból gyakran lenéznek, aztán mindenki nagyon hálás érte...Más. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, vagy jelezd az igényt és béreljük neked. A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod. És persze kell(het) az EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást. 

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy hómacskát, akkor béreljük neked. Korlátozott számban tudsz tőlünk is bérelni mind hótalpat (4000 Ft/pár/nap), mind hómacskát, (4000 Ft / pár / nap). Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és hómacska díját kérjük utalni, ha a szállást mi foglaltuk, a szállásdíjat is. 

 

 

 

A hótalpas szlovák túra díjának utalása
chopok-d-vitamin-hianyra.jpgAz utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, és a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Példa: 

 

 

2890 Tata, Kakas u. 23.

December 31. - Január 1.  
Szlovákiai hótalpas túra