Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. október 29-30-i szlovák túra: a Tejút galaxis egyik legjobb helye

szlovak-tura-oszi-tura.jpgTúra Szlovákiában. Leírhatatlan. A Tejút galaxis egyik legtutibb helye. 

 

 

 

Kétnapos túra, pontosabban túracsoda és csodatúra Szlovákiában, a Magas-Tátrában. 

 
 
 
1. napi szlovák túra: ilyen látvány a világon nincs + Húsvét-szigeti kövek a Magas-Tátrában....
94981130.jpgA Magas-Tátra déli oldalán sétálunk egy jót és megfejtjük a Húsvét-szigeti kövek rejtélyét. Őrület panoráma vár rád.



 
Jócskán csalunk lanovkával, ezért a szintkülönbség viccesen kicsi, az is meredekebb szakaszok, felszökések nélkül, "átlagos" magas-hegyi terepen, amely a boka védelmében túrabakancsot tesz szükségessé. Részletesen lásd lejjebb.
 
 
 
 
 
 
2. napi túra Szlovákiában: 
-to-2445.jpg
Ahogy a klasszikus mondja: ettől besírsz. (Bocsánat).


A könnyű túrát választók a képen katlanban található tóig jönnek fel.
 
 
 
 
 
 
Ez mindenkinek könnyű, kb. 3 órás kirándulás, egészen pici lurkóval is járható túra.
 
Szlovák és lengyel túratársaink a hátukon a csecsemőket is hozzák.
 
Elmondhatatlanul varázslatos vidék. 
zoto-votofele.jpgA Tejút egyik legszebb helye. Néhány év múlva az Androméda-köd turistái is ide jönnek majd. És. 
És most figyelj! Ugyanis még egyszer el-do-bod az agyad a túranap során, ugyanis a közepes túrát választókkal - ha száraz az út - felmegyünk 1886 méterig és, hogy onnan mit fogsz látni.....
Részletesen lásd lejjebb.

 
 
 
 
 
 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgvagy 1. saját kocsival az első túranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsi rendszerben az első túranap reggelén. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Győrben, azok célszerűen Komáromnál jönnek át a határon. A budapesti telekocsik egy részével Budapestről 6-kor a Zugligeti út 93. szám elől indulunk. Ez a libegő alsó végállomása, itt van egy olyan ingyenes parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba és/vagy buszra - egyeztessük! - a Déli pu-nál, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban is be-, ill. fel lehet szállni. 
Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! 
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 
 

 
Hova kell jönni? 

Szlovákiában, e-mailben egyeztetett helyen találkozunk. (E-mailben címet, GPS-koordinátát, itinert, térképet küldünk).

 

 

1. napi szlovák túra: tobzódás a Magas-Tátrában

ralatas-a-katlanra-szlovak-tura-szlovakia-tatra-tura.jpg11 órakor találkozunk az e-mailben egyeztetett helyen. 
Ugyanitt tudsz mosdóba menni. A wc ingyenes. 
Túravezetői bemutatkozás és tájékoztatás után "leltár". Szükséged lesz (réteges, lehetőleg lélegző anyagokból álló, azaz kivételesen nem pamut) ruhára, jól jön majd a napszemüveg, naptej, jó ha van nálad sapka, kesztyű, sál, túrabot, esőkabát, minél több meleg folyadék termoszban, szendvics és fejlámpa. Az első cél 
a Tátra déli oldalának egy gyönyörű tava. 
A tavat követően a Magas-Tátra déli oldalán szerpentinezünk és egyszer csak eljön a pillanat, amikor meglátjuk ezt:
Kb. fél órát töltünk "fent", 15 órakor indulunk lefelé. 16 órakor lehet választani, hogy gyalog vagy lanovkával jössz-e le. Ha gyalog jössz, 18 óra előtt van vége a gyalogtúrának. A lanovkázás után a kocsikkal konvojban a szálláshoz megyünk, ill. mentek, ha magatoknak foglaltátok szállást. 
A beköltözéskor a szállásadónak kell majd vagy a személyi igazolványod vagy az útleveled, ezt kérlek készítsd elő. Az érkezés estején már kifizetjük a szállásdíjat.  
 
 
Este fakulatív játékok, a gyerekek házi feladatot készíthetnek és azok, akiknek kész a lecke beszállhatnak a felnőttekhez, a dixittől a rikikin és activity-n keresztül a básozásig, szópókerig minden játékba.  

 

 

Szállás és étkezés:
szallas-magas-tatra-szlovak-tura-4-es-szoba.jpgKét-, három-, négy- és ötágyas, jól fűtött, pótágyazható szobákat foglalunk. 

 

 

A szállás díja 12 euró/éjszaka, az idegenforgalmi adó 50 cent. 

Ha egyedül szeretnél lenni két- vagy háromágyas szobában, akkor a szállás díja 14-16 euró lesz.  

konyha-szlovak-tura-tatra-tura-12.jpgVacsora egyénileg.

 

 

Az egyik lehetőség, hogy valamelyik étteremben megvacsoráztok. Ahol lejövünk a hegyről, ott a közelben lesz egy önkiszolgáló étterem, jó ételekkel, megfizethető áron. 

 

konyha-2-szlovak-tura-tatra-tura-12.jpgVagy a szálláson meg tudod melegíteni az otthonról hozott ételt az egész normálisan felszerelt konyhában, amit egy igencsak méretes "ebédlőben" (közös helységben) tudsz majd elfogyasztani. 

 

 

 

Teához, kávéhoz két vízforralót tudunk párhuzamosan működtetni, amikor szomjasan beesünk, akkor sem kell egymásra várni. 


szallas-5-magas-tatra-tura-szlovak-tura.jpgHa nem akarsz/akartok elmenni vacsorázni, és nem hazai földön intéztétek a túrára a nagybevásárlást, akkor a szállásra jövetel előtt érdemes legalább egy élelmiszerboltot (potraviny) útba ejteni. Van, ami itt drágább, de sok élelmiszert, különösen a tejtermékeket itt Szlovákiában olcsóbban tudod beszerezni. 

 

 

 

 

2. napi túra Szlovákiában: választhatóan könnyű túra 1550 méterig vagy közepes túra 1886 méterig-to-33-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg
A szállástól 7-kor indulunk, parkolás után durván tengerszint feletti 940 méteres magasságból indulunk 7:30-kor.

 

 

 

Először le kell mennünk 915 méterig, innen indulunk felfelé. Kicsit több, mint 18 vagy 21 kilométeres túrára invitálunk benneteket, amelyről a kedved, pihentséged alapján elég lesz majd 1550 méteres magasságban dönteni.

A döntés egyszerű, pihensz, fotózol, akár beülsz az étterembe vagy max. egy levest bekapsz és még felügetsz velünk 1886 méteres magasságba egy újabb csodálatos helyre, egy kicsit magasabbra, hogy közelről megláss még két tavat és távolról láss másik kettőt. Sőt, az egyik partján a nulla Kelvinnél 272+ kb. 4 fokos jó meleg vízben lábat is áztathatsz. 
Akár így, akár úgy, nem "szimplán" az év, életed egyik top élménye vár rád. A valaha látott egyik legmesésebb látvány, egy Plitvice és Yellowstone kategóriás csoda, amire mindig emlékezni fogsz. Kérjük, hogy készülj a nap során szükséges szendviccsel. Termoszban teát, vizet, üdítőt legalább 2 litert hozzatok, de 2,5 liter is elfogy, bár 1550 méteren a folyadékot pótolhatod. A túrához a túrabot nagyon-nagyon javasolt. Olyan túrabakancsban gyere, amit már nem kell "betörni", és nem töri a lábadat. Nézzük még részletesebben.  
Egy szálloda parkolója előtti ingyenes részen, már a látottság védelmét kihasználva, de még ingyen parkolunk.

 
 
Az emelkedő kellemesen van elosztva, nincsenek az útban felszökellések, nehézségi, pontosabban 'könnyűségi' szempontból a túra egy Bakonyt idéző, "light-os" túra.
Első pihenőnket az indulás után egy órával tartjuk. 
 
 
 
21201.jpgKényelmes tempóval, több megállással, fotószünettel, két tízórai szünettel, kreatív rövidítéssel az indulástól számítva 11 óra előtt érkezünk meg a Tátra, sőt, Szlovákia, de nyugodtan mondhatjuk, hogy a bolygó egyik leggyönyörűbb pontjára, egy szavakkal nehezen leírható katlanba. 
 
 
 
 
 
 
Amit itt látunk, az a természet ünnepe.
Olyanok a hegyek, hogy júj, ezekhez képest a felhőkarcolók is törpék. 
 
Az egyik csúcs magasabb, mint bármilyen emberkéz által épített "dolog". 2017-okt-14-15-a-tejut-egyik-legjobb-helye.jpgMellé tehetnénk a Burzs Kalifát, az sem érné fel. Ha van olyan látvány, amely egy életre elkísér majd, akkor ez közöttük lesz. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lehet, hogy csak mi kerülünk itt szentimentális hangulatba, de valahogy itt érzi meg az ember igazán, hogy picik vagyunk, sőt, semmik. 
 
 
-to-88-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg
Ha csak az első tóig jössz, és ott átadod magad a Nirvánának, akkor van három elreppenő órád, hogy körbe sétáld a tavat, hogy fotózz, ebédelj, befogadd a sokkhatásként érő látványt.
 
 
 
 
 
Ebédre hozhatsz saját szendvicset és vehetsz is ebédet a chata éttermében. 
 
A szegedi gulyás knédlivel vagy a juhtúrós sztrapacska is 7-7 eurót kóstál. A bableves 5 euró, a brokkoli krém leves 4 euró. 
 
 
20160926620.jpgHa felszaladsz velünk a következő tóig, akkor maximum egy levesre van időd, bekapod a szép adagot és fokozod a fokozhatatlant.
 
 
 
 
 
 
 
13 órakor indulunk lefelé, 14 órakor egyesülünk a könnyű túrát választókkal és együtt megyünk le. Búcsú, majd 16:30-kor indulunk haza. Bon voyage! 
 
 
 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovák túrák túradíjai

 

 

Jelentkezés a szlovák túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin!), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Nagyon-nagyon javasolt továbbá a túrabot. És persze kell euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást is! 

 

 

A szlovák túra díjfizetése
A szlovák túra díjának utalásához az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

A szlovákiai túra díja nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás stb. díjakat, a szállás a helyszínen euróban fizetendőA megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet (irányítószámmal), a túra időpontját, (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a szlovákiai bakancsos túra helyét (Magas-Tátra) beírni. Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be, hiszen a banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a túradíj. 
Példa: 
3300 Eger, Baktai út 22.

október 29-30. 
Szlovákiai túra: Magas-Tátra