Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. szeptember 12-14-i szlovák túrák: a hihetetlen Kis-Fátra

kis-fatra-szlovak-tura-023.jpgVálaszthatóan 1-2-3 napos, eszement szlovákiai túrák: Kis-Fátra!


 

 

 

A Kis-Fátra túra nagy, de biztonságos kaland. Életre szóló élmény. Közel van Magyarországhoz. Lezizzentően káprázatos. Szinte bűn kihagyni. Hozd el a gyerekeket és válj te is sóbálvánnyá! 

A Kis-Fátra hihetetlen. Leginkább a Szlovák Paradicsomhoz hasonló.

 
kis-fatra-szlovak-tura-30-www.tatra-tura.hu.jpgCsak a Kis-Fátrában nincsenek égig érő létrák.
 
 
 
 
 
 
 
 
Akinek nem erős vagy nagyon erős a tériszonya, az lazán meg tudja csinálni ezt a túrát. 
 
 
 
 
 
kis-fatra-tura-gyalogtura-65.jpgGyere túrára a Kis-Fátrába.
 
 
 
 
 
 
Budapesttől kevesebb mint 300 kilométerre érezd, hogy milyen az Avatar c. filmből ismert Pandora bolygó gravitációt nem ismerő hegyeiben, könnyen túrázható gerincén, és zsibbasztó szurdokaiban örömködni.  
 
 
 
 
az-also-szurdokbol-kifele-2016-aprilis-kis-fatra-tura-szlovak-tura.jpg

Csemetékkel is ideális túra. Olyan helyeken megyünk, ahol puttonyban, akár egy babát is hozhattok, ahol gyorsvonatként robognak a szépkorú szlovák túrabarátok. Biztonságos, könnyű és vadregényes. Már az első nap agyeldobó lesz. E sorok írójaként.....emlékszem, hogy amikor először voltam gyerekként a Rám-szakadékban, az milyen volt. Aztán persze változott a viszonyítási alap, a Rám-szakadék is "összement", mindenesetre ha sok szép helyen jártál a világban, ha a legjobb szurdokok közül is megvolt néhány, ugyanez vár rád. Amit eddig "ennél-nagyobb-élmény-nincs"-nek gondoltál, hirtelen apróvá válik. 

 

 

 

Pozitív sokk már az első nap. Ha pedig nem gyakran túrázol a világ legjobb helyein, akkor a Kis-Fátra áramütésként ér majd.

 

legfelso-szurdokban-felfele-kis-fatra-szlovak-tura.jpgA teremtőnek hála nem egy észak-amerikai nemzeti park, mint viszonyítási alap után mondjuk: átmenet nélkül kóstolsz bele a világ egyik legtutibb helyébe.

 

 

 

 

 

Szimplán annyi, hogy ez nem az USA és nem Kanada, de "felveszi a versenyt". Erre a szlovák túrára MINDIG emlékezni fogsz. A Kis-Fátrába egyszerűen muszáj eljönnöd. 

 
 
 
 
 

A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgvagy 1. saját kocsival az első túranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy 2. telekocsi rendszerben, ill. minibusszal az első túranap reggelén. 

 

 

 

A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. És persze mindent koordinálunk. 


kis-fatra-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpegA telekocsi rendszer az, hogy (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, majd jövetben Miskolcon teszi le és ez a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt. A "telekocsi" rendszerben a szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Az egyik budapesti telekocsi Budapestről 6-kor indul. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor 6-kor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. 

 

a-2017-es-tavaszi-tura-a-kis-fatraban-03-szlovak-tura.jpgAz utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! 

 
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 
 
 

 


1. napi szlovák túránk délelőttjén kiutazás, délután pedig szurdokból szurdokba túrázunk
kis-fatra-tura-www.tatra-tura.hu-szlovak-tura-01.jpgE-mailben átküldjük, hogy pontosan hova kell jönni. Tanulmányozd át alaposan a honlap "Mit kell hozni?" c. menüpontját. Délelőtt kiutazás Szlovákiába. A forgalomtól függően a kis-fátrai szállásra 11:15 körül érkezünk. Mindenki megkapja a szobakulcsot, és néhány perces szünetünk lesz, ami alatt mindenki el tud menni wc-re és be tudsz pakolni a hűtőszekrénybe. Az igazi beköltözés este lesz.

 

 

 

 

 

Kérjük, hogy a bakancsot ne a házban, hanem az előtérben vagy a teraszon vedd fel. A szállástól 12 órakor indulunk, startol a délutáni, kb. 4 órás túra. A jó helyen lévő szállás rögtön 3 euró parkolási díjat spórol meg nekünk autónként. A nap során szükséges szendvics már legyen nálatok hátizsákba betéve. 

Folyadékot, naptejet, napszemüveget, sapkát, sálat! Hagyjál üres helyet a hátizsákban. Lélegző" (nem tiszta pamut póló) ruhákból álló réteges öltözködés javasolt.

 

Minden, ami polyamid ... felfelé menetben tényleg jobb, mint a természetes anyagok. 


kis-fatra-01-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgKellemes, kisgyerekkel is kényelmes, biztonságos bemelegítő túra vár ránk.


 

 

 

 

A túra útvonalát úgy választottuk, hogy belezsúfoltunk a túranapba minden szépet, gyönyörűt, amit az időkeret enged.

Összeválogattuk mindazt, ami a millió pompás káprázat között is viszi a pálmát. 

Szilaj tájakon, eszement szurdokokban haladunk. 


kis-fatra-tura-346-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgMintha a Rám-szakadékban lennél, csak a vízesések nagyobbak, nagyságrendekkel bővízűbbek, magasabb mellettünk a fal, szűkebb a szurdok, mások a léptékek, vadabb a táj.

 

 

Kaland a javából. 

 

 

Túra közben többször felkötheted a leesett álladat, ugyanis olyan helyeken fogunk haladni, hogy azt elmondani nem lehet. 
A szurdokrendszert "méretice" képzeld el úgy, mintha majdnem a Medve-szurdokban lennél Ausztriában. Feelingre a túra olyan vadregényes, mint a Szlovák Paradicsom, de itt nincsenek olyan magas létrák. 

 


hogyan-kell-menni-a-letran-kis-fatra-demo-szlovak-tura.jpgMég kis vagy nem erős tériszonnyal is komfortos a túra.

 

 

 

 

Már itt kérünk, hogy ne felrohanj a létrán, ne nagy néha fogd a létra korlátját, hanem óvatosan, lassan, az egyik kézzel a létra fokait is fogva haladj. 

 

Gyalog érünk vissza a szállásunkhoz. 
 

 

 

Szállás és vacsora a Kis-Fátra túrán 
szallas-2-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpgAki szeretné, az - természetesen - maga is foglalhatja a szállását.

 

 

 

 

 

 

Aki tőlünk kéri, hogy biztosítsuk a szállást, annak ideális fekvésű, megkockáztatjuk, hogy logisztikailag egyenesen tökéletes helyen foglaljuk a normális, egyszerű, ilyen rövid idejű tartózkodás során minden igényt kielégítő, saját fürdőszobás szobákat. 


szallas-kis-fatra-www.tatra-tura.hu.jpgA szállás díja a mi vendégeinknek 10 euró/fő/éjszaka.  
Vacsora: a földszinten közös, mindennel felszerelt konyhában tudsz főzni ha egyszerű szobában vagy, ha pedig apartman jut neked, akkor lesz saját minikonyhád. 

 

Babazsúr 
Este szeretettel várunk az étkezőbe, ahol 8-kor kezdődnek a társasjátékok és a visszafogott buli
Már este célszerű elkészíteni a reggelit, ill. a másnapi szendvicseket.

 

 
 

 

A 2. napi szlovák túra: a Kis-Fátra egyik legendás, nem a mérete miatt különleges csúcsát hódítjuk meg
kis-fatra-szlovak-tura-14-www.tatra-tura.hu.jpg
 
 

 

 

 

A második napi Kis-Fátrai túra csoda a négyzeten.

 

Hát még szép, hogy látványos úton megyünk. 823 méteres szintkülönbség és 11,4 km-es táv. 

 

Ma legalább 2 liter vagy akár 3 liter innivalót hozz. 

kis-fatra-szlovak-tura-13-www.tatra-tura.hu.jpg

 

 

 

 

 

Fenséges fenyőerdőben startolunk.

Pazar panorámával áldottan 3 és fél óra alatt érünk fel a csúcsra.

 

 

 


kis--fel-a--3.jpgA csúcs 1344 méter, szlovák mércével kvázi törpe, alig több, mint a Gerlachfalvi-csúcs fele. 

 

 

 

 

 

 

Számos lényegesen magasabb csúcs a Kis-Fátrában is van, nem kell a Magas-Tátráig menni, itt van például a Nagy-Krivány (1709 méter), ami nem összetévesztendő a Magas-Tátra hasonló nevű, de a nevében "nagy" előtaggal nem rendelkező, 2495 méteres Krivány nevű csúcsával. 

 

 

És mégis, mind között, különleges formáik miatt ez a csúcs és névtestvére a leghíresebb.

kis--fele-menetben-pihi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Rétegesen úgy öltözz, hogy bár lent lehet jó idő, fent, azért lehet "cúg". Lélegző anyagú ruhában gyere.

 

 

A pamutot érdemes a túra, de legalább a felmenet idejére elfelejteni. Lefelé jövetben már lehet rajtad pamut póló, pamut ing.

 

kis--8.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nézz a képre és máris érted, hogy miért kell a lélegző ruházat és utólag még inkább egyet fogsz érteni: a képen látható útszakaszon egy cseppet sem fáztál.
 
Kalandos, lánccal segített szakasz vár rád.
 

kis--kis-fatra-tura-gyalogtura-10.jpeg

 

 

 

 

Elvi szintidőben 4 óra 50 perces az út, de nekünk a sok megállás, rengeteg fotózás, tízórai, ebéd stb. szünetek miatt az út kora délutánig fog tartani, kb. 6 óra lesz. 

Ha tiszta időnk lesz, a Kis-Fátra gerincéről bármerre nézel, zsibbasztó panorámában gyönyörködhetsz majd.

 

kis-fatra-szlovak-tura-12-www.tatra-tura.hu.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 3. napi szlovákiai túra: a Kis-Fátra főgerincén
kis-fatra-tura-488-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgKörülbelül 6-ra állítsd be az ébresztő órádat, kiköltözés és javasoltan bőséges reggeli után autózunk kb. 15 percet és jegyet veszünk a lanovkára.

 

A lanovka árát a túra díja nem tartalmazza. A zárt, gondolás lanovkával néhány perc alatt a világ tetejére katapultáljuk magunkat. 

 
 
 
 
 
kis-fatra-tura-28-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgA lanovka felső állomásánál (is) el tudsz menni a kulturált és ingyenes mosdóba, innen vágunk nekik a túrának és izgalmas, de bébi könnyű, biciklivel is simán járható ösvényen a Kis-Fátra legmagasabb csúcsa felé tartunk. Fél óra alatt is meg lehetne tenni, de lassan megyünk és sokat fotózunk, ezért 50 perc alatt győzünk le szintben (szintemelkedésben) cirka 200 métert és felérünk a az 1709 méteres csúcsra.

 

 

 

A látvány "szignifikáns". 
kis-fatra-tura-459-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgA fotón például "visszanézünk" a  lanovka épületére, ill. látjuk a Kis-Fátra főgerincének egy részét. A nap során majd leszünk ott is, és a mellette lévő dombocskán is, amely innen baráti séta, az otthoniak és a facebookos ismerőseid nem fogják tudni, hogy a Kis-Fátra legnagyobb csúcsait hódítod meg...

Ha felülről nézzük, egy, a sárkány-eregetések sárkányait formáló, logikai értelemben körtúrát teszünk meg. 
 
 
 
 
 
kis-fatra-tura-gyalogtura-06.jpgMeseszép és biztonságos. 
 
 
 
 
 
 
Maximális biztonságban, olyan útvonalakon (széles gerincen és természetes mélyedésekben) megyünk, ahol nincs hova leesni, becsúszni, beesni.
 
 
 
 
 
 

kis-fatra-tura-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpegDél körül lehet majd juhtúrós galuskázni, sztrapacskázni, knédlizni, stb., és ha ránk hallgatsz, akár egy elsőre egzotikusnak tűnő, de káposztaleves és lencseleves kombinációt is kipróbálsz.

 

 

 

 

 

kis-fatra--2-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpegA levesek ugyanis sűrűek, majdnem olyanok mint egy főzelék, sok hússal, persze folyadék is, és (szótagolva is leírjuk, hátha így még ütősebb) ke-gyet-le-nül fin-csi. 

Ebéd után a főgerinc két másik szépséges csúcsát érjük el. 

 

 

 

 

 
kis-fatra-szlovak-tura-21-www.tatra-tura.hu.jpg

Miután egy pixelnyi szabad hely sem maradt a kamerádon vagy telefonodon, indulunk a lanovka felső állomása felé.

 

Lanovka, megyünk le, lent búcsú, búcsúfotó.

Hazautazás egyéni tempóban.

Kb. 4.5 óra múlva vagy Budapesten és nem fogod tudni, hogy mit keresel Budapesten. 

 


kis-fatra-17-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgElkezdesz gondolkodni azon, hogy szlovákul kéne tanulni és valami erdészeti, turisztikai stb. vállalkozáson fogod törni a fejed. Ilyen NAGY változásokat okoz a KIS-Fátra.  

 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovák túrák túradíjai

 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára: 
kis-fatra-szlovak-tura-44-www.tatra-tura.hu.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin, ha cukorbeteg vagy), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Nagyon-nagyon javasolt továbbá a túrabot, amelyet a magyar túrázók gyakran lenéznek, aztán lefelé jövetben mindenki hálás érte. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, jóelőre történő, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni, tehát ne 2 nappal a túra előtt derüljön ki, hogy nem vettél túrabotot. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). Ne legyen rá szükség, de e sorok írója is lett már magas lázzal beteg Szlovákiában és rendesek voltak, de kellhet EU-kártya. Hozzál készpénzben eurót a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást is! 

(A fenti leírásban ki van húzva a kamásli, a hótalp és a hómacska. De. Egy esetleges, az év ezen szakában és ebben a magasságban még nagyon kis valószínűségű, de a mostani bolond időjárásban nem kizárt havazás esetén hótalp, fagyás vagy ónos eső esetén pedig csúszásgátló vagy hómacska szükséges. Ezt - amikor nekünk is van ilyen információnk - tudatjuk veled. Tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat, mind hómacskát, (3100 Ft / pár / nap). 

 

 

 

Szlovákiai túra díjfizetése
kis-fatra-22-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpegA túradíj nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás, csúszásgátló hómacska, hótalp bérleti, lanovkajegy díjakat. A szállás díja a helyszínen, euróban fizetendő.

A szlovák túra díjának utalásához az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük - 
irányítószámmal együtt - a szlovák túrára jelentkező számlázási címét, a túra időpontját és helyét beírni.
Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be, hiszen a banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött az utalás. A szlovákiai túra díja nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás stb. díjakat, a szállás a helyszínen euróban (készpénzben) fizetendő.


2045 Törökbálint, Márta u. 23. 
2022. szeptember 12-14.

Szlovákiai túra: Kis-Fátra