Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. szeptember 23-25. Szlovákia túrák: vénasszonyok nyara a világ legszebb helyein

-szikla-szlovakiai-tura-20180502_094320.jpgVálaszthatóan 1-2-3-napos túra Szlovákiában, ha nem tudtok jönni mindhárom napra, gyertek csak szombat-vasárnapra vagy - mondjuk - csak szombatra! Szuper helyek, megéri!! 

 

 

 

Pénteken először a Vörös Szikla lélegzetelállító kilátása vár rád. 
 
Szombaton kilépsz a földi világból, ha nem gyakran jársz magas hegyekben a túra szenzáció pozitív pörölyként csap le rád. Soha nem is álmodott tájakon fogsz túrázni. A túranapon belül könnyű és
gyenge-közepes túra közül mazsolázhatsz. És nem kell semmit előre eldönteni, majd ott helyben, akkor az éppeni kedv, fáradtság alapján ráérsz dönteni. 
 
 
Vasárnap korán indulunk és feltesszük a pontot az i-re. Először Szlovákia egyik világhírű szurdokának a bejárati szakaszát vesszük célba. 
szlovakia-tura-929292.jpgRövid sétát teszünk a "Kapu" nevű részen, majd egy másik szurdokban teszünk gyönyörűséges, kb. 3-3.5 órás kirándulást. Opcionális (búcsú)ebéddel zárjuk a három napot. 
 
 
 
 
 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgaz első túranap reggelén vagy saját kocsival vagy
telekocsi rendszerben. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Nyíregyházán vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, stb.... 
 
 
 
 

Szállás és étkezés a szlovákiai túra idején

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az első napra érdemes szendvicset hozni, este pedig a legtöbben étterembe mennek. Liptószentmiklóson és környékén - némi túlzással - nagyjából millió helyen lehet vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni. Liptószentmiklóson a szálláshoz közel számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A második és harmadik túranapokon pedig lehet ebédelni önkiszolgáló éttermekben.  
 

 
Nézzük a szállást. 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 14 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két- és háromágyas szobákat, ill. 4 fős apartmanokat foglalunk. Ha valakinek egyszobás szállás marad vagy kifejezetten egyedül szeretne lenni, annak a szállás 19 euró / fő / éjszaka lesz. A mi idegenforgalmi adónknak megfelelő városi adó 1 euró, amelyet 10 éves életkor felett kell fizetni.
Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A két- és/vagy három ágyas szobákhoz, 4-fős apartmanokhoz minikonyha, ill. konyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
 
 
 

Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, kulturált, ablakos, magyarán jól szellőztethető fürdőszobája. 

 

 

 

 

 

 

A szállás modern épületben található. Természetesen a booking.com segítségével foglalhattok magatoknak szállást a városban vagy a Liptószentmiklós közelében. 

 

 

a-parkolo.jpgParkolás a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges. 

 

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, illetve foglaltok magatoknak szállást, akkor Liptószentmiklós méretei, pontosabban kicsinysége miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

Összefoglalva. A szállást foglalhatja a vendég vagy foglaljuk mi, a szállásdíjat pedig helyben kell készpénzben fizetni (euró). 

 
 
 
 
 
1. napi szlovák túra: leírhatatlan panoráma a Vörös Szikláról  
ruzomberok-kaufland.jpgSzlovákiában, Rózsahegy városban (Ruzomberok) a Kaufland parkolójában (a városban egyetlen Kaufland bevásárlóközpont van) 11 órakor találkozunk. Egy fehér Toyota Avensist már a behajtáskor meg fogsz látni narancs színű hátizsákkal a tetején. 
 
Kizárt, hogy ne könnyen találj ide. Ha elindulsz az M2-esen a parassapusztai határátkelő (Ipolyság / Sahy) felé, akkor Rózsahegyig le sem kell térned az útról. A Kaufland parkolója csak jó találkozási pont, itt maximum annyi idő lesz, hogy el lehet menni mosdóba, esetleg valamit villámgyorsan meg lehet venni, amit elfelejtett valaki a bevásárlás során. Ne számíts hosszas shoppingolásra. (Juj...) Ruzomberoktól / Rózsahegytől konvojban fogunk haladni, hogy egyszerű legyen rárepülni a célra.
 
 
Már eleve a kocsiban legyen minden készen, kkilatas-a-sziklarol-2.jpgérjük, hogy a nap során szükséges szendvics már legyen nálatok hátizsákban. Vizet, üdítőt vagy termoszban meleg teát fejenként legalább 1,5 litert hozzatok. 
 
Továbbá hozzatok magas víztartalmú (alma, narancs) és magas energiatartalmú gyümölcsöket (dió, banán), a banán egyébként a kálium és magnézium tartalma miatt is a túrázó legjobb barátja. 

A túrabot nagyon JAVASOLT.

 

kilatas-a-sziklarol.jpgKorábban már viselt, bejáratott túrabakancs pedig kötelező a túrára. 

 

 

 

 

Délután könnyű, ha akarnánk, akkor oda-vissza 2,5 órába sűríthető bakancsos túra vár ránk, de nem rohanunk, nem hajt a tatár. 

Mindenki számára kényelmes tempóban megyünk felfelé. 

 

-voros-szikla.jpgNem sietünk, a durván 400 méteres szintkülönbségű felmenetet másfél órára nyújtjuk. Ravaszdi útvonalon, titkos ösvényeken, trükkös kanyarok és rövidítések után érünk fel a Vörös-sziklára. Mivel itt már viszonylag magasan vagyunk, kérjük vigyázzatok a leeső állakra :) Azt látod meg, amit a képen. Alattad a Liptói-tenger, mögötte az Alacsony-Tátra csúcsai. A szuper túra mellett olyan panoráma vár rád, hogy szlovákiai remeteségre adod a fejed. Agyament látvány. A szikla tágas tetején megállunk fél órára fotózni, uzsonnázni. 

 
 

 

 
szlovakia-tura--tatra-033.jpg2. napi szlovákiai túránk során magas hegyek között, de nem túl magasan túrázunk, viszont amit látunk, az valami OLYAN, hogy.....
 
 
Ha nem az általunk foglalt szálláson vagy, akkor Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a Tesco parkolójában (a városban egyetlen Tesco van) 7:59-kor találkozunk. 
 
 

szlovakia-tura--tatra-r-to_166.jpgEgy fehér, magyar rendszámtáblás Toyotát kell keresni narancssárga hátizsákkal a tetején. Ezen kritériumnak nem szokott egynél több autó megfelelni, tekintsük ténynek, hogy megtalálsz. A liptószentmiklósi randevút követően konvojban indulunk tovább, és háromnegyed órás autózás után, ha a tengerszint feletti magasságot nézzük, már a Kékesnél magasabban parkolunk.
Felvesszük a bakancsokat és mosdószünetet követően 9-kor indulunk.
Gyönyörűséges erdei úton megyünk majd. Két túra között választhatsz majd és a jó hírünk, hogy ráérsz majd itt helyben, menet közben dönteni. 
Az egyik túra annyira könnyű, hogy arra nincsenek szavak, 344 méter szintkülönbségű a séta. Igen, séta. 
A másik túra már közepes túrának tekinthető a 13 km-es és 730 méter szintkülönbségű gyaloglás.
 
--tura-szlovakia-17411413.jpgAkik a nagyon könnyű túrát (sétát) kérik, azok aszfalt úton egy menedékházig, ill. egy hihetetlen tóig jönnek. 
 
 
Tragédia, hogy nem ez a megszokott, de szürreálisan tiszta a tó vize. Itt heveredünk le sziesztázni. Ha rezzenéstelen a víztükör, tudsz majd olyan szögben lenni a parton, hogy nem látod a vizet!  

Itt átadhatod magad az elképesztő környezetnek, olyan helyen leszel, hogy elsírod magad. Ha kevésbé vagy szentimentális hangulatban, akár el is bóbiskolhatsz a parton fekve.

 

szlovak-tura--tatra-299.jpgAkik pedig a könnyű séta helyett a közepes túrát választják, azokkal a tízórai (11 órai) elfogyasztása után indulunk tovább.

 

Tehát a közepes túrát választókkal a túravezető még megy feljebb, tó tavat követ. Az egyik fenomenális szenzáció után rögtön következik a másik...
Totál lezsibbadás, az egész szürreális és kegyetlen. 
Aztán a közepes túrát választó túrázókkal fordulunk, megyünk vissza és a találkozási ponton felvesszük a már délutáni bóbiskolásba szenderült vagy egy monumentális vízesésről (mert az is lesz) éppen NatGeo fotókat készítő "sétálókat". 

 

 

-tatra-tat-jez-szlovakiai-tura.jpg

Bármelyik túrát is választod, a túra a szintidőktől messze elmaradó, nyugis, egész napos kirándulás lesz. 
17:30 körül leszünk lent a kocsiknál.
 
A szállásunkra hajtatunk (magunkkal.... ha csak sofőrt és limuzint nem hoztok)
 
 
 
 
 
 
 
 
img_1497.jpg

3. napi túra Szlovákiában: Két pazar szurdokban könnyű, ill. még könnyebb túra között választhatsz
Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a Tesco parkolójában (a városban egyetlen Tesco van) 8:30-kor találkozunk. 15-20 perc kocsikázás után fizető parkolóba érkezünk.

A parkolás 2 euró/kocsi, amely parkolási díj nincs a túradíjban. A parkolóban felvesszük a túrabakancsokat és a szokásos leltár (innivaló, naptej, wc-papír stb. után) indulunk a túrára. Szlovákia egyik világhírű szurdokának az elejét vesszük célba. 

 

-tura----szurdoktura.jpgFotózzuk a monumentális falakat és lesz egy nagyon könnyű, láncokkal segített szakasz, ahol elkészítjük a hősi fotókat olyan szögből, hogy ne látszódjék, 50 centire van alattunk a 40 centi mély patak :)). Visszasétálunk a kocsikhoz és újabb 10 perc autózás után ismét parkolunk, a parkolás itt is 2 euró egész napra, a parkolási díjakat a túradíj nem tartalmazza. Az autóban hozzátok a már túrára kész hátizsákokat, benne szendviccsel, vagy más, fogyasztani tervezett elemózsiával együtt. Wc és indulás után egy emberfejre emlékeztető sziklaformát fog mindenki először fotózni. 

 

 

nyugati-tatra-tura-gyalogtura-ut-kirandulas-.jpg

Utána mintha Ausztriában, mondjuk a Hohe Wandon vagy akár a Grand Canyon felett lennénk, "égjárunk", "sky walkolunk". Egy szó, mint száz, kimegyünk a semmi fölé biggyesztett kilátóra. 
Viszont - ez sokaknak jó hír - itt a szakadék fölé kinyúló kilátó alja, a deszkázat nem átlátszó. Így tériszonyos túrabarátaink is nyugodtan kimerészkedhetnek a látványt magukba inni. A túravezető noszogatását követően megyünk tovább, utunk egyre közelít a patak szintjéhez és a számos természeti látványosság mellett ember készítette szépséget is fogunk látni.
 
tura-gyalogtura-ut-kirandulas-1.jpg
A völgyben - egyebek között - vízimalmot fogunk megtekinteni.
 
 
 
 
 
 
 
 
Pedig most nem is Túristvándiban vagy a Murán túrázunk. 
 
A malmok a völgy felső felében, két patak találkozásánál találhatók. 
 
 

 
jelenleg-a-letra--szlovak-tura.jpgNapi végcélunk a képen is látható vízesés. 
A rövid, tehát a nagyon-nagyon könnyű túrát igénylőkkel, nem fárasztó, hozzávetőleg 300 méteres szintkülönbségű, egy Mátraháza-Kékesnél is könnyebb, a megállók, étkezési stb. szünetekkel is cakkumpakk 7 kilométeres, jó 3 órás sétánk lesz.  
 
 
 
A kicsit hosszabb, de még mindig könnyű túrán lévőkkel 10 km-es, a plusz szépségekben való tobzódás miatt 4 órás séta után ugrunk vissza a parkolóban hagyott kocsikhoz, majd az autókkal a szállásunkra.  
 
 
 
 
kvad.jpgÉs csak, hogy kedvet csináljunk a nagyon nagyon-nagyon könnyű helyett, a csak könnyű túrához, nézz a képre. A kicsit hosszabb, nem überkönnyű, "csak" könnyű túrát választókkal a képen látható, hivatalosan nem is turista ösvényen, hanem bicikli úton teszünk meg egy háromszög alakú plusz körtúrát. Utunk során szép számmal fogunk a környéken lakó 70-80 éves szlovák hölgyekkel és urakkal találkozni - ha ez megnyugtat. De az is teljesen érthető, ha a többnapos túra miatt valaki beosztja az erejét és a malmoknál piknikezve bevárja a kis extra túrát választókat.  
 
 
 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovák túrák túradíjai

 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin,), fejlámpa, réteges, "lélegző" öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacskahótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Kell továbbá a túrabot. Attól, hogy a hőmérséklet a hegy aljában a hazaihoz hasonló, attól "fent" lehet igencsak "friss" az idő. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni. A bérleti díjakat a "Tátra és Fátra túráink kedvezményes díjai és az egyéb díjak" menüpontban megtalálod.

 

 

A túradíj fizetése
A szlovákiai túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a gyalogtúrára jelentkező 
számlázási címét (irányítószámmal együtt) és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Ezen túra esetén, például ha valaki a budapesti Fasor köz 5./a alatt lakik (lakna), akkor a megjegyzés rovatba ezt kell írni: 
1125 Bp., Fasor köz 5/A,

2022. szeptember 23-25.
Szlovákia túra 

(Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be, hiszen a banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a valamekkora összeg. A túradíj nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás stb. díjakat, a szállás a helyszínen euróban fizetendő.