Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. szeptember 9-11. Cesky Krumlov, rafting és Ötschergraben túra

cseh-rafting-cesky-krumlov-rafting-cseh-tura-09.jpgCseh és osztrák túra: Cesky Krumlov + Ötschergräben.

 

 

 

 

 

Cesky Krumlov Európa egyik legszenzációsabb városkája, és nem csak gyönyörűséges, de biztonságos is. 

Az első nap fedezd fel Cesky Krumlovot sétálva.

A második nap az óvárost átszelő Moldván "raftingolunk", vízitúrázunk! 

Végül gyalogtúra az osztrák Grand Canyonban. 

El tudsz képzelni jobb programot?

 

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-02.jpgAz első nap délelőtt kiutazás, délután városnézés Cesky Krumlovban. A második nap folytatjuk az ékszerdoboz felfedezését, választhatsz, hogy sétálsz vagy raftban vagy kenuval vagy kajakkal jössz a Moldván, azaz evezgetünk a városon belül. A harmadik napon pedig - lévén Csehországból hazajövetben "szinte útba esik" - végre-végre megláthatod az osztrák Grand Canyont, az Ötschergrabent, pontosabban az Ötschergräbent, magyarul az Ötscher-árkokat.  

 
 
 

 

cseh-rafting-cesky-krumlov-rafting-cseh-tura-31.jpg1. napi túra: Cesky Krumlov 
Reggel utazás, délre vagyunk kint, gyors beköltözés (voltaképpen csak a romlandó hűtőszekrénybe tevése) után gyalog városnéző 
túrára indulunk a világ egyik legkülönlegesebb városkájában.
Ebédelni beülünk egy budapesti viszonylatban is nagyon baráti árak mellett normális ételeket kínáló önkiszolgáló étterembe, majd folytatjuk a kalandozást.  

 

 

 
cseh-rafting-cesky-krumlov-rafting-cseh-tura-38.jpg2. napi túra: Cesky Krumlovban "hiperlájtos" rafting túra
Folytatjuk a város felfedezését. Választhatsz, hogy a vízitúrás túravezetővel merev testű hajóból vagy raftban utazva kanyarogsz. Magyarul a folyóról nézzük meg a várost.
Igen, ebben is különleges ez az 1000 éven keresztül német (most cseh) város, hogy raftingolhatunk a világ egyik legszebb városának történelmi belvárosán keresztül. 
Délután indulunk és konvojban átruccanunk Ausztriába, sétálunk egyet Mariazellben, majd elfoglaljuk a szállásunkat. 
 


 

ausztria-tura-osztrak-tura-otscher-32.jpg

3. napi osztrák túra: Ötschergräben Reggel "korán" kelünk, másodperc pontossággal 8:00-kor a panzió svédasztalos reggelijét pusztítjuk; 8:30-kor autóban ülünk, hogy 9-kor már a belépőjegy (2 euró) megvétele és wc után úton legyünk az osztrák Grand Canyon, és - ha még a Niagarához, Viktóriához stb. nem volt szerencséd - életed legmonumentálisabb vízesése felé. A dübörgés, a vízesés által keltett szél és vastag vízpára - ha túl közel merészkedsz - bizony félelmetes. 
 
 
 
 
Utazás saját autóval vagy telekocsi rendszerben.
A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan szeretnél jönni a Cesky Krumlov néző és cseh rafting plusz Ötschergräben túrára. Ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Ugyanis összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként teleautóba szállnak, egységesen 9990 Ft-os részleges költség-hozzájárulást fizetnek a csehországi és ausztriai oda-vissza útért a telekocsi sofőrjének. Ami a sofőrnek több mint a semmi, az utasok pedig az oda-vissza 900 km-es autózásért annyit fizetnek, mint amennyibe egy taxi kerül csúcsforgalomban araszolva Csepelről Óbudára. 
Az autódat a Zugligeti út 93. szám előtt biztonságban hagyhatod, 0-24 órában rendőr posztol a parkolóban. Csatlakozhatsz itt a konvojhoz 5:59-kor. 
Az egyik telekocsiba 6:10-kor a Déli pályaudvarnál, 6.20-kor a BAH-csomópontnál, és 7:45-kor Mosonmagyaróvár után az M1-es 162-es km-nél lévő MOL-benzinkútnál is be lehet szállni.
Aki önállóan utazik Csehországba, az e-mailben térképet, címet kap és az egyeztetett helyen találkozunk kint Csehországban. 

 

 

Szállás és étkezés

Aki szeretné, az maga is foglalhatja a szállását bárhol Cesky Krumlovban vagy a város környékén, ill. az Ötscher régióban. Ha sátrazni fogtok, akkor nem is kell foglalni, csak meg kell érkezni egy kempingbe, amelyhez természetesen e-mailben címet, térképet adunk. 
Aki tőlünk kéri a szállás foglalását Cesky Krumlovban, és Ausztriában, annak apartmanokat, szobákat foglalunk. 
A cesky krumlovi szállások díja főszezonban, forintra átszámolva 6000 Ft körül van. 
Aki Nyugat-Európában is szokott apartmant kivenni, annak a lepukkant, szétrohadt, nem-éljük-túl-érzésű, londoni, malmői, párizsi stb. szörnyűségek után kellemes meglepetés lesz Európába (!) jönni. És itt, ha elmentek sörözgetni, ha éjfél után is kint vagy, akkor is biztonságban vagy, nem késelnek meg, nem fosztanak ki. Ez JÓ hely. Ha a szobában egyedül szeretnél lenni, akkor a) vagy szerencsés leszel és sikerül mesés körülmények között lenned a szerény ár mellett, vagy b) ha többen vannak a csoportban, akik egyedül akarnak lenni, az egyébként két- vagy háromágyas, fürdőszobás szobá(k)ban, azok jellemzően a kétágyas szobák díjának 70-75%-át fizetik. Az osztrák szállás drágább (28 "ajró"), viszont van hozzá jó reggeli.
 

 


1. napi cseh túra: délelőtt kiutazás, délután városnézés Cesky Krumlovban 

cseh-rafting-cesky-krumlov-rafting-cseh-tura-34.jpgDélben a szálláson hűtökbe tesszük a romlandó élelmiszert, és indulunk felfedezni ezt a tüneményes várost.
 
 
 
 
Ha pedig valaki önállóan szeretné felfedezni Európa egyik ékszerdobozát, az itinert kap és a térképünket használva úgy fűzöd fel az útvonalra a gyöngyszemeket, hogy észre sem veszed: 10 km-t meghaladó túrát tettél. 
 
 
 
 
cseh-rafting-cesky-krumlov-rafting-cseh-tura-36.jpgLemegyünk a Moldva-partra is Cesky Krumlovon belül, és mi is drukkolunk a csúszdáknál. Ráadásul tudjuk, hogy holnap, a mi rafting túránk városi szakaszán, mi is itt fogunk leszánkázni.
A túravezető elemzi nektek a jó példákat, ill. borulásokat elemezve :)) láttatja, hogy másnap mit, és hogy csinálj, ill. mi az, amit ne nagyon :)).
  

Persze önmagában is iszonyú klassz móka nézni a kenusokat. A budapestinél olcsóbban fogunk ebédelni, de ha nem akarsz egy önkiszolgáló étteremben ebédelni, kérjük, hogy a nap során szükséges szendvics legyen nálatok hátizsákba téve. A városnéző séta kisebb túrának is beillik, az ebédszünettel estig tartó séta vár rád. 

 
Vacsora: az általunk foglalt szállásokon van konyha, használd, vagy ülj be valahová és jó étvágyat! 
 

 

 
2. napi túra Cesky Krumlovban: választhatóan vízitúra vagy rafting a Moldván

cseh-rafting-cesky-krumlov-rafting-cseh-tura-04.jpgVálassz, hogy sétálva vagy éppen kenuval, kajakkal vagy rafttal folytatod Cesky Krumlov

felfedezését. 

 

 

 

Választhatsz, hogy 2 fős vagy 6 személyes raftban vagy 2-3-4 fős kenukban, vagy egyes kajakkal jössz-e.

Aki már vízitúrázott velünk, annak a tudásszintje alapján "javasolunk" eszközt, kérjük szépen a javaslatot elfogadni. 

 

 

cseh-rafting-cesky-krumlov-rafting-cseh-tura-35.jpg

Akár rafttal, akár kenuval vagy kajakkal jössz, a Moldva egészen különleges hangulatú vízitúrával ajándékoz meg. 
 
 
 
 
Szolid, szelíd, jámbor vadvízen jövünk le, ami csak a zúgóknál, és rövidebb szakaszokon gyorsul fel.  
 
 
 
 
A polietilén kenuk elvileg törhetetlenek, de azért tessék vigyázni.... a gyakorlatban a polietilén kenukat is tönkre lehet tenni és bizony ki is kell fizetni, ha baja esik. 
 

cseh-rafting-cesky-krumlov-rafting-cseh-tura-02.jpgJavasoltan bőséges reggelik, nem elfelejtett fürdőruha felvétel és a kiköltözések után 8 óra 29-kor, naptejezve és a napszemüveget, simléderes (pl. baseball) sapkát is magaddal hozva, Cesky Krumlov déli részén, egy, az első napon megismert, megmutatott, járt (és ha elfelejtenéd) az első napon kiosztott térképen is bejelölt helyen találkozunk.

 

 

 

Itt kezdődik a "logisztika". (Autók telepítése).

 

cseh-rafting-cesky-krumlov-rafting-cseh-tura-01.jpg
A nem gyakorlott túrásoknak a biztonság kedvéért sisakot és neoprén ruhát, neoprén cipőt (kb. egy búvárruhát és egy spéci anyagból készült, a lábadra tapadó gumiszerű magas szárú tornacipőt képzelj el) szívesen adunk. A sisak és a mentőmellény viselése kötelező.
Legyen rajtad fürdőruha és hozz törölközőt is magaddal. A rafting díját a túra ára nem tartalmazza. A rafting díja 450- 600 cseh korona. A rafting díját kérjük hozzátok magatokkal és készpénzben, cseh koronában a cseh raftingcégnek kell fizetni.
A felszerelés kiosztását követően még el tudsz menni wc-re és 9:30-kor vízre szállás. Néha gyors, de ártalmatlan folyó vár ránk. 
Hamarosan (mi sem értjük miért nem szomorú arccal) konstatálod, hogy a
nyagi romlásba döntöttünk :). Ugyanis elhasználtad a világ összes memóriakártyáját. A vízitúra, ill. rafting végén a túravezető felviszi a sofőröket az indulási ponton hagyott kocsikért. Ez a transzfer. A transzfer költség-hozzájárulása 1990 Ft/sofőr. 
A napi program után a délutáni órákban indulunk át Ausztriába és erős 2 órás autókázás után érkezünk az osztrák szállásra. 
 
 
 
 
3. napi túra Ausztriában: az Ötschergraben (Ötschergräben) az osztrák Grand Canyon
ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-30.jpgÁtlagemberekre szabott, családoknak is ideális túra. Kis tériszonnyal is járható. 
 
 
 
 
Az Ötscher, amely szláv eredetű szó, apát jelent. 
Az Ötscher környékén a teremtő különösen jó kedvében volt. Létezik itt mindenféle táj és felszín.
 
 
No és itt van "AZ" 'osztrák Grand Canyon', a nálunk csak Ötschergrabenként ismert Ötschergräben.
 
 
Ha szó szerint fordítanánk, akkor "apa(i) árkokat" jelent.
ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-03.jpgTartalmilag az Ötschergräben egy hihetetlen kanyon. Ide legalább egyszer minden 'igaztúrázónak' el kell zarándokolnia.
 
 
Szerencsére ez egy kellemes kötelesség, ugyanis ha kapásból, és Magyarországhoz közelebb ennél szebbeket kell mondani, akkor Plitvicén, a Zöld-tavi-katlanon, néhány szlovák és szlovén fantasztikumon kívül nincs más. Reggeli, kiköltözés, kis autókázás, parkolás, bakancshúzás után indulunk.
 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-10.jpgA nemzeti parkba szóló belépő jegy vásárlását (2 euró) wc-látogatással kötjük össze. Egy tó (víztározó) mellett indulunk és alig 250 méter után a szurdokba fordulunk.
 
 
Érezzük, hogy izgi lesz, jobbra alattunk a patak máris erősen látványos...

 

 

 

Sziklákba is bebújunk. 

 

 

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-06.jpg

 

 

 

 

 


A helyzet (és a látvány) fokozódik. Képtelenség elmesélni, szavakban leírni. Lehet, hogy magasságra, egy itt látható vízesés lesz életed legnagyobb vízesése. 

Aztán jönnek az Ötscher-árkok, az osztrák Grand Canyon. 446 km hosszú amerikai testvérénél kicsit rövidebb, kicsit keskenyebb, de hasonlóan káprázatos változatban.

 

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-04.jpg

Hamarosan az osztrák Grand Canyon oldalában masírozva túrázunk. Pontosabban bizonyos helyeken éppen, hogy nem masírozunk, hanem igen elővigyázatosan lépünk. A pallók sok helyen lehetnének szélesebbek és meglehetősen érthetetlen módon némelyiknek nincs korlátja, itt kérjük, hogy különlegesen óvatosan haladj, nem árt a túra végén az indulókkal azonos létszámban érkezni....Az árok kezdetén van olyan korlátos palló, ahol ha leesnénk 20 centit "zuhannánk", ahol pedig 20 méter van alattunk, ott semmi. Az amúgy jól szervezettnek gondolt Ausztria mindig meg tud lepni.
Szlovákiához képest brutális anarchia uralkodik a turistaösvények mentén. Nagyon felesleges dolgok készülnek nagy számban, miközben a veszélyes helyeken semmi sem akadályozza meg a baleseteket.
Az ösvények táblázottsága még Alsó-Dél-Szudánban is ciki lenne. Na mindegy. Tessék vigyázni. 
A látványba beleszédülve egy letaglózó panorámájú hütténél pihenünk. Ásványvizet itt szerintünk vétek 2 euróért vásárolni, a számos forrás ingyen van...
A hütte után 20 perccel következik egy újabb, 80 méteres vízesésecske, ami a képen roppant békés. 

Természetesen a valóságban is békés, (egyáltalán milyen is egy "nem békés" vízesés?..), de a mennydörgésszerű robaja olyan, hogy hoppá.

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-14.jpg

És a vízpermet, a lehulló víztömeg által generált szél sem semmi. Elsőre kicsit félelmetes, másodikra egészen :).  
Szóval látnod kell és hallanod. És érezned. A morajlás izgalmát győzd le. Kicsit menj közelebb. Csak két-három másodpercre, éppen annyi időre, hogy legalább a vízpára elérjen.
 
 
 
 
 
 
Ne beterítsen, ne annyira és ne annyi ideig, hogy átázz, csak éppen annyira, hogy a légkondis iroda, az autó, a 4-6-os villamos után egy mákszemnyit érezd, hogy mi is a TERMÉSZET és milyen az EREJE.  

 

 
 
14:30-kor ismét egy tónál (víztározónál) vagyunk. A zöld szín alig másfél millió árnyalatára nézünk nagyot. 

Vonattal megyünk vissza a parkolóhoz, amely másodperc pontossággal 15:19-kor érkezik. A jegyet a vonaton vesszük meg. ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-09.jpg(2 euró 20 cent.) A nem egészen 7 perces utazás után 15 óra 26 perckor érkezik a vonat a parkolónk mellé. Két perc séta és a kocsiknál vagyunk. A búcsú után indulunk haza. 20 óra előtt néhány perccel érkezel Budapestre. VAGY....
Kösd össze ezt a túrát a következő menüpontban látható túrával!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

 

Kedvezményes túradíjak*: 19990 Ft/felnőtt, 9990 Ft/gyerek. 
*A kedvezményes díjak a túra előtt több, mint 61 nappal történő jelentkezésekre vonatkoznak. A túra első napja előtti 2 hónapban is lehet jelentkezni, de a túra a túra előtti 61-31 napban fejenként és naponta 1000, a túra előtt 30 napban fejenként és naponta 2000 Ft-tal drágább. A túradíj a szállás, biztosítás, étkezés, utazás, autópálya-matrica, belépő díjakat nem tartalmazza és nem tartalmazza a rafting díját, amelyet a raftingcégnek kell fizetni. 
 


Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írj/írjon: szigetkozvizitura@yahoo.com

 


Jelentkezés a csehországi városnézésre, rafting túrára, Ötschergräben túrára: 
Hívj, egyeztessünk, a részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és kérjük a túra díjának átutalását. 

 

 

Mit hozzál a Cesky Krumlov + Ötschergraben túrára
Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel az fürdőruha, túrabakancs (!), jó zokni, naptejnapszemüveg, simléderes sapka, réteges öltözködés, sok folyadék részekre. 
És persze EU-kártya. Költőpénz. Cseh korona a csehországi és euró az osztrák szállásra, cseh korona a raftingra, cseh korona és euró költőpénznek. Biztosítás.  
 
 

 

A cseh és osztrák túra díjának fizetése
A cesky krumlovi és Ötshergraben kombo túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal együtt a számlázási címet és a túra időpontját beírni. Példa. 
1125 Budapest, Tátra köz 5/A,
2022. szeptember 9-11. 

 

 


A rafting és a szállás díja
A rafting / vízitúra és a szállás díját vagy majd közvetlenül a rafting cégnek és a szállásadóknak helyben (cseh koronában és euróban) fizeted.