Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. február 18-19. szlovák hótalpas túra gyermekes családoknak is: Alacsony-Tátra

hotalpas-tura-szlovakia-33442911.jpgSzlovákiai hótalpazás, szlovák hótalpas túrák: két feledhetetlen nap. A "nulladik" napon kiutazás.
 

Az első napon egy gyönyörűséges hótalpas túra. Hótalpazás olyan útvonalon, hogy non-stop elájulsz (nem szó szerint).
 

 

A hótalpazás második napján, túra őrült panorámákkal az egyik legtutibb útvonalon a Gyömbérre, az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsára.

 

 

gyomber-szlovakiai-tura-szlovakia-hotalpas-tura.jpgHa nincs saját hótalpad, ha nincs csúszásgátlód, semmi gond, a jelentkezési lapon a testsúlyodat és a lábméretedet kérjük megadni, és a te méretedre szabott, neked jó felszereléssel várunk téged. 

 

 

 

 

Életed egyik top élménye. hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgA hótalppal megnöveljük a hóval érintkező felületet és nem süllyedünk el a mély hóban. Ha van saját hótalpad hozd magaddal, ha nincs, akkor a neked jó méretű hótalppal várunk. A hótalp bérleti díja 10 euró/pár/nap vagy 4000 Ft/nap/pár. 

 
 
 
 
 
 
 
 
A hótalpas szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgvagy 1. saját kocsival bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsi rendszerben, ill. minibusszal. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Győrben, azok célszerűen Komáromnál jönnek át a határon. A túravezetői telekocsival Budapestről a nulladik napon 14 órakor indulunk. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba és/vagy buszra - egyeztessük! - a Déli pu-nál, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban is be-, ill. fel lehet szállni. 
A minibusz díja azonos a telekocsi rendszer költség-hozzájárulásával (lásd a díjak, költségek menüpontot). Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! 
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 
 

 

 

 

Szállás és étkezés lehetőség a hótalpas szlovákiai túrán 
magas-tatra-szallas-12.jpgHa időben jelentkezel és mi foglaljuk a szállásodat, barátságos és segítőkész vendéglátóknál, a vendéglátóktól - és egymástól -természetesen tökéletesen szeparált, két-, három- és négyágyas szobákban kifejezetten jó, ha pedig apartmanban leszel, egyenes príma szállásod lesz.
 
 
 
 
Az általunk foglalt szállás a túrák indulási helyétől 20 perc autózásnyi távolságra van, ez még relatíve közeli, de a szoba árak nem a csillagászati tartományban vannak. 
 
 
 
 
furdoszoba.jpgHa öt fős család vagytok, akkor két szobában lehettek, bár egy pótágyat a szobába is be lehet tenni, ha kicsik a csemeték. 
 
 
 
 
 
 
 
Az apartmanoknak van saját fürdőszobájuk (wc-vel), a szobákhoz is tartozik a folyosóról nyíló fürdőszoba. A fürdőszobák minden szempontból tökéletes fürdőszobák, mintha otthon lennél.  

Főzési és sütési lehetőség is rendelkezésre áll, tökéletesen felszerelt konyha vár, nem csak melegíteni, sütni is lehet. És a faluban - természetesen - van étterem. 
 
A szállás díja a mi túrázóinknak 15 euró/fő/éjszaka. A szállást csak akkor foglaljuk, ha nem az utolsó pillanatban jelentkezik valaki. 
 

3.jpgHa nem mi foglaljuk a szállást, saját magatok a booking.com segítségével természetesen mindig tudtok foglalni. Viszont a Magas-Tátrában (pláne érték-ár arányban nagyon jó) szállást találni az utolsó pillanatban nem túl esélyes. Tehát ne halaszd az ügyintézést, mert csak a drága szálláshelyek maradnak, csodák itt sincsenek. 
 

 

Nulladik nap délután: kiutazás Szlovákiába 

 

1. napi, a tereptől függően csúszásgátló hómacskás és/vagy hótalpas túra

20190219_101756.jpg

Kérjük szépen a pontos érkezést. Az e-mailben térképet küldünk, olyan könnyű lesz kitalálnod a találkozási helyre, mintha a munkahelyedre vagy az egyetemre mennél be. 
Kérjük, hogy 8:29-kor legyél az e-mailben megadott helyen az Alacsony-Tátrában. 
Az ingyenes és nem nagy, az átlagos Lidl- vagy Aldi-parkoló nagyságú parkolóban egy fehér, magyar rendszám-táblás Toyotát kell meglátni. Hogy igazán könnyű legyen a "keresés", a tetőre felteszünk egy tisztességes méretű, 60 literes, kilométerekről is észrevehető, narancs színű hátizsákot. 

Meg eleve ott állunk a magyar kocsiknál....  

Ha jelezted az igényt, (értelemszerűen ha nincs saját hótalpad), akkor a kölcsönzőből mi már kivesszük nektek a hótalpakat, majd "leltározunk", hogy a szendvicstől a kesztyűn át a termoszig biztos minden nálad van-e. 
A túrabot nélkülözhetetlen. 
Bejáratott, magas szárú túrabakancs és a kamásli kötelező a túrára. 
A parkolóban bakancshúzás és kamásli felvétel után 5 mp alatt megtanuljuk a hótalpak használatát, ugyanis csak lépni kell vele.
 
 
 
20190219_094025.jpg
Egy dolgot ne tegyél. Ne akarj vele hátra lépni :) 
A nap során, kellemes, kisebb gyerekkel is kényelmes, (igen, nyugodtan jöhet 6 éves) hótalpas túra vár rád meseországban. A hótalpazásod végtelenül kellemes, nem fárasztó örömóda lesz. Gyere hótalpazni, sokkal könnyebb hótalppal a téli túra, mint egy nyári túra, ahol a talpad a köves terepen elfárad, ahol a lábujjaiddal kapaszkodnod kell. És a látvány olyan, hogy elsírod magad. 
 
 
Az elképesztően szuper hó visszaveri a napsugarakat, az erős UV-sugárzásban legyen nálad naptej, napszemüveg. Tengerszint feletti 1200 méteres magasságban parkoltunk, innen indulunk.

 

 

20190219_094543.jpgA felfelé vezető úton lassan, komótosan sétálunk. Az "antitempót" diktálja (az egyik) elől haladó túravezető. Triviális, de azért megnyugtatásként mondjuk: mindig lavinabiztos helyen megyünk. Még pontosabban, biztosan lavina-mentes útvonalat követünk. 

 

 

Tengerszint felett nagyjából 1400 méter környékén a terep szinte adja magát az első "hosszabb" szünethez. Körülöttünk hegyek, hegyek, hegyek és a távolság miatt az az érzésünk, hogy mi is olyan magasan vagyunk, mint azok (bocsánat, mint "Ők").

Alattunk? Észre sem vesszük, de törpefenyők tetején állunk... Igen, rendkívül valószínű, hogy ITT akkora havon leszel, hogy a NAGYOBB törpefenyők csúcsa fog kiállni a földből...20190219_095452--1-.jpg
Néhány kortyos teázás erejéig sokszor megállunk. Indulásunk után mintegy 90 perccel már a világ tetején, vagy ha nem is, de 1600 méter feletti magasságban vagyunk, és .... tá dá dá dá (ez itt a fanfárok hangja akart lenni, csak szavakkal leírva) olyat látsz, amit otthon nem minden nap. 

 

 

A kilátás lélegzetelállító, tőlünk északra felsejlik, mit felsejlik, berobban a képbe, betölti az északi horizontot és a lelkedet a Nyugati-Tátra, magyarosabban Liptói Havasok, valamint a kép "közepén" látható Kriványtól jobbra - keletre - látható Magas-Tátra. Mit mondjunk? Hogyan mondjuk el neked, amit nem lehet, mert szó az nincs, csak ..... :)) Reménytelen szavakban visszaadni. Ez "AZ" a hely, ahol, ha mondjuk 25-35 év körüli túrázó vagy, biztosan megfogadod, hogy ide majd a gyerekeidet is elhozod.

 

 

 

 

20190219_094025.jpgMerünk a helyről dicshimnuszt zengeni, nem szerénytelenség, nem miattunk olyan a táj, hogy a lelked sikongat a gyönyörtől. Ugye érted? Pontosabban, kizárólag e sorokat olvasva, nem biztos.  Ha nem, eggyel több ok, amiért érdemes jönnöd, mert ezt monitor-nézegetés közben ÚGY SEM lehet "fogni". És visszatérve a túrához. Az uzsi + pisi + fotószünet után megyünk tovább. Először kicsit le, aztán szintben minimálisat fel. Aztán újra. Közben körülöttünk és mögöttünk sem ronda a táj. Visszanézünk és látjuk, hogy 30 perce még hol fotóztuk a tájat és egymást. 

 

 

20190219_115419.jpgVégül, és nehéz szívvel, 1550 méteres tengerszint feletti magasság környékén fordulunk vissza. 

 

 

 

 

 

Átlagos tempó mellett 15:29-kor :) vagyunk a kocsiknál. 

Még valami fontos. A túrán mindig lassan megyünk, az átlagoshoz képest "kevésbé jó" erőállapottal is nyugodtan jöhetsz.

 

 

Bátran jelentkezz! Ne az legyen a fejedben, hogy biztos rád kell majd várni. Verd ki a fejedből, hogy NEM bírod majd. hotalpazas-alacsony-tatra-hotalpas-tura-szlovakia.jpgFelejts el, hogy utoljára 100 éve voltál tornateremben,hogy  a bronzkor kezdetén túráztál utoljára. A millió ilyen, olyan, amolyan, önmagunknak be sem vallott "para", cidrizés és "zabszem" helyett, nyugi és GYERE. Nem fogunk elhagyni. Nem ciki nem száguldani. 

 
 

 

 

2. napi hótalpas szlovákiai túra: az őrületes panorámák túrája. 

hotalpas-tura-szlovakia-359992.jpgHótalpas vagy csúszásgátlós túra Szlovákiában, választhatóan egy tengerszint felett 1720 méteren lévő menedékház étterméig, vagy a Gyömbérre, az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsára (2043 m).

 

 

A gyerekeidnek és magadnak is, íme egy MINDENT VISZ kategóriába tartozó élmény.

Tengerszint felett 1100 méteren parkolunk, és választhatóan

a) 1720-ig jöhetsz fel BÉBIKÖNNYŰ terepen, ŐRÜLT klassz havon, turistaházban eszegetsz-iszogatsz és 15 perces sétával már a fenti fotónak az ikertestvérét tudod elkészíteni, 
vagy

deres-chopok-gyomber.jpgb) még feljössz az Alacsony-Tátra képen látható (a jobb oldali kiemelkedés az) csúcsára, a 2043 méteres Gyömbérre.

 

 

 

Ha nincs saját hótalpad, ha nincs csúszásgátlód, semmi gond, a jelentkezési lapon a testsúlyodat és a lábméretedet kérjük megadni, és a te méretedre szabott, neked jó felszereléssel várunk. 

 


stefanikatol-a-kilatas-nem-rossz-szlovak-hotalpas-tura.jpg8:29-kor találkozunk Szlovákiában, az Alacsony-Tátra egy parkolójában, az Alacsony-Tátra déli oldalán. 

 

 A parkoló helyét és címét természetesen e-mailben küldjük a résztvevőknek. Olyan könnyűvé tesszük a "kitalálást", mintha a sarki boltba ugranál le.

 

 

 

szlovakia-teli-tura-37.jpgÉrkezést, üdvözlést és mosdó-látogatást követően kiosztjuk a hótalpakat és/vagy a csúszásgátló hómacskákat, attól függően, hogy mély havas vagy kemény havas terep vár ránk.

 
 
Ha van olyan túrázó, aki csak ezen, második napra jött, akkor ő is "megtanulja" (10-10 mp. és akkor sokat mondtunk) a hótalpak és/vagy csúszásgátlók felvételét és használatát, majd 1100 méteres tengerszint feletti magasságból indulunk egy 1700 méteres magasságban található menedékház felé.
 
Törpefenyvesben indulunk, de az indulás után nem sokkal olyan panorámánk lesz, hogy .... 

 

 

hotalpas-tura-szlovakia-58292176.jpgNem hajt a tatár, ha átlagos tempóban haladunk, akkor 1 óra 50 perc után, ha komótosan lépdelünk, akkor 2 óra 10 perc alatt, ha nagyon kényelmesek vagyunk, miért is ne lennénk, maximum 2,5 óra alatt érkezünk fel a képen látható turista házhoz.

 

 

 

 

Mindez természetesen maximálisan biztonságos útvonalon.

 

 

 

20190302_123244.jpgEgy klasszikus hegyi chata-nál vagyunk, a menedékházba egy meleg leves vagy gyors ebéd és mosdólátogatás erejéig be is kukkantunk, ill. beülünk.

 

 

 

 

A menedékházban vagy a chata teraszán a saját elemózsiádat is NYUGODTAN fogyaszthatod. 

 

 

Aki a gyors levesen kívül nem akar 3 fogásos menüt fogyasztani, azokkal még megyünk egy órát, és felérünk a Gyömbérre. 


gyomber-teli-tura-szlovakia.jpgAmit itt fogad, amit itt látsz, az mindent visz. 
A lefelé vezető út, ha nagyon sokszor megállunk is fotózni, alig több mint 1.5 óra. 16 óra előtt bőven lent vagyunk a kocsiknál a parkolóban. A parkolás díja egész napra 6 euró, amelyet ott, helyben készpénzben kell fizetni, a parkolás díját a túradíj nem tartalmazza. 

 

 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

A hótalpas és téli túrák túradíja

 

Jelentkezés a szlovákiai hótalpas túrára 

lajstrochtol-a-kilatas-a-magas-tatrara-szlovak-hotalpas-tura.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a hótalpas túra díjának átutalását. 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át, többször is, alaposan, különös tekintettel (de a teljesség igénye nélkül) a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. 
Kell túrabot. Termoszban forró teát hozzatok! Jó ha van EU-kártya. Euró kell (ha nem kerülöd ki az autópályát) autópálya-matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást. 

 

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska (továbbiakban csúszásgátló) lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy csúszásgátlót, akkor béreljük neked. Korlátozott számban tudsz tőlünk is bérelni mind hótalpat (3600 Ft/pár/nap), mind csúszásgátlót, (3600 Ft / pár / nap). Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és a csúszásgátló díját kérjük utalni. 

 

 

A hótalpas szlovák túra díjfizetése

szlovakia-hotalpas-tura-3.jpg
szlovák túra díjának utalásához az adatok:

Kedvezményezett és számlaszám: MediaComm Kft., ill. 
12001008-00106900-00100007

A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal együtt a számlázási címet, a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét (esetünkben azt, hogy "szlovák hótalpas túra"). A banki utalás során a megjegyzés rovatba a NEVET NE írd be, feleslegesen foglalja az amúgy is szűkös helyet, mivel eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy kitől jött a hótalpazás díja. 

Példa: 
1125 Bp., Jánoshegyi köz 23.,
Február 18-19.
Szlovák hótalpazás: Alacsony-Tátra


Fontos, ezért hadd kérjük még egyszer: Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be, hiszen a banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a valamekkora összeg. A túra díja nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás, parkolás díjakat. A szállás és a parkolás a helyszínen készpénzben (euróban) fizetendő.