Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. január 18-19-i hótalpazás Szlovákia: Nagy-Fátra

nagy-fatra-tura-csendelet-2018-234024.jpg2023. január 18-19-én, választhatóan 1 vagy 2 napban hótalpazás Szlovákiában: a Nagy-Fátra havas gyöngyszemei.

 

Igen, kiválaszthatod a 2-napos hótalpazás neked szimpatikus egyik napját is.


 

 

Végül. Hogy egészen pontosan fogalmazzunk: a hótalpas túra részben hótalpas, részben csúszásgátló hómacskás túra.

nagy-fatra-tel-20130122_230112-robiekkal-a-tulelo-tura.jpg

Ugyanis a tereptől függően cserél(get)jük a hótalpat és a csúszásgátlót a bakancsainkon. Ha nincs saját hótalpad, ha nincs csúszásgátlód, semmi gond, a jelentkezési lapon a testsúlyodat és a lábméretedet kérjük megadni és a neked jó felszereléssel várunk téged. 

 

 

A csúszásgátló hómacskák jó tapadást, biztos lépést adnak kemény havon, ill. lefelé jövetben jelentenek hasznos segítséget, hiszen a csúszásgátló hómacska (a nevében is benne van, lásd kicsit lejjebb a fotót) acélfogainak hála megakadályozza, hogy csúszkálj. 
csuszasgatlo.jpgHa nincs saját csúszásgátlód, bérelhetsz tőlünk. (3600 Ft/pár/nap), de ha évi több túrát tervezel, akkor érdemes beruházni egy saját csúszásgátló vásárlásába, amely - ha vigyázol rá, ha nem mész vele sziklára, ha nem lépsz vele kőre, ha nem töröd el és ki a fogait, ha nem húzod szét a láncszemeket - sok-sok évig kiszolgál.  
 
 
 
 
 
 
 
A szlovákiai hótalpas túrára az utazás önállóan vagy telekocsival 
nagy-fatra-hotalpas-tura.jpgAz utazás saját kocsival vagy telekocsi rendszerben történik. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Ugyanis "összehozzuk" a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1, hanem 2-3-4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". Ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Hova kell jönni? E-mailben térképet, címet küldünk. Mikor utazzatok? Lehet jönni akár a nulladik napon, de a túranap reggelén is be lehet futni; és nem kell hozzá a kakasokkal kelni. Az út - mivel a túrázók közel fele budapesti, Budapestet példaként kiírjuk - Budapesttől 180 kilométer. Mivel sok településen jössz keresztül, a biztonság kedvéért a Budapest vége táblától 3 órás úttal kalkulálj.    
 
 
 
 

majer-szikla-22-hotalpas-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpgA túra első napján 9 óra 29-kor találkozunk Szlovákiában. 
 

E-mailben térképet küldünk, és a térképen jelöljük, hogy hol lesz a randevú az első túranapon 9:29-kor.

 

 

 


A képen látható, ingyenes és igazán nem nagy parkolóban egy fehér, magyar rendszámtáblás Toyotát kell meglátni. Hogy igazán könnyű legyen a "keresés", a tetőre felteszünk egy tisztességes méretű, 60 literes, kilométerekről is észrevehető, narancs színű hátizsákot. nagy-fatra-tura-talalkozasi-parkolo.jpgMeg eleve ott állunk a magyar rendszámtáblás kocsiknál.... 

 

 

 

Bemutatkozás és tájékoztató után "leltározunk" (pl. ne felejtsd el a kesztyűt...) és tengerszint feletti 480 méteres magasságból bakancsban indulunk. A felfelé vezető úton végtelenül komotósan sétálunk, mégis faljuk a szintkülönbséget. Utunk egy ponton forrás mellett vezet, itt szinte megduplázhatod a folyadékkészletedet, mivel a nálad lévő tűzforró teát tudod keverni, ill. hűteni a tökéletesen tiszta forrásvízzel.

 
20180402_fonyereg-m-s-fele.jpg

Triviális, de azért megnyugtatásként mondjuk: mindig lavinabiztos, pontosabban, és nyelvice talán helyesebben, (lévén nem a lavina, hanem az útvonalunkon a lavina HIÁNYA a biztos) biztosan lavinamentes útvonalon haladunk. 

 

 

 

 

 

 

 

20180402_nagy-fatra-szlovakiai-tura.jpgFelfelé menetben a túravezető fel fogja hívni a figyelmedet amikor már érdemes felvenni a hótalpakat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bár erre te is rá fogsz jönni.

ézz a képre és  ....... szóval érted. 

 

 
 
20180402_szlovakiai-tura-nagy-fatra.jpg
Tengerszint felett nagyjából 1100 méter környékén a terep szinte adja magát az első hosszabb, akár már az ebéddel összekötött szünethez.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20180402_nagy-fatra-szlovakiai-tura-v.jpg
Megemlítjük továbbá, hogy - szolid felár ellenében - helikopterrel ágyat is felhozunk nektek. 
Ugyanis az elképesztő hó és a jó meleg remek kombinációjára számíthatsz. 
 
De az erős UV-sugárzásban legyen nálad naptej, napszemüveg.
 
 
 
Egyszóval egy kis sziesztára feltétlenül megállunk, sőt, borítékoljuk, hogy béta, de lehet, hogy theta közeli állapotban "meditálsz".  

 

 

Indulásunk után mintegy 3 órával pedig már a világ tetején, vagyis közel 1300 méteres tengerszint feletti magasságban vagyunk.

Tá dá dá dá (ez itt a fanfárok hangja akart lenni, csak szavakkal leírva) olyat látsz, amit a Széll Kálmán tér - VIII. kerület - Móricz Zs. körtér háromszögben nem biztos, hogy minden nap. 

 

nagy-fatra-a-csucson.jpgA rád vigyázó túravezető már itt és most, meg majd ott, a helyszínen is megkér, hogy a szikla pereme közelébe se menj, minimum 2, de inkább 3 méter "biztonsági sávot" hagyjál szabadon.

Ha pedig selfie-t készítesz, soha ne lépj hátra.....


Durván 20, na jó, 30 perced lesz, hogy kigyönyörködd magad a tájban és fotózgass. Eljött a pillanat, amikor a csúcscsoki is pusztítható. 

Ugyanis - ha eddig nem árultuk volna el - anagy-fatra-hotalpas-tura-a-m-sziklarol.jpg Nagy-Fátra egyik leghíresebb sziklájának a platóján vagy.

 

Jórészt "megérkeztünk". 

A kilátás lélegzetelállító. Ahh, reménytelen szavakban visszaadni. Az egész egy szárnyalás, egy elmondhatatlan örömóda, az itt töltött félóra egy-két pillanatnyi időtlenséggé fagy össze. 

 

Próbálsz majd emlékezni és csak a feeling marad. Az az érzés, hogy egyszerűen muszáj ide visszajönni. Ez "AZ" a hely, ahol, ha mondjuk 25-35 év körüli túrázó vagy, biztosan megfogadod, hogy ide majd a gyerekeidet is elhozod. Merünk a helyről dícshimnuszt zengeni, hiszen nem mi vagyunk szerénytelenek.

Nem miattunk olyan a táj, hogy a lelked sikongat a gyönyörtől. 

Ugye érted. Pontosabban e sorokat olvasva biztos nem. Pont ezért érdemes jönnöd. És visszatérve a túrához. A  fotó-, ebéd-, pisilés szünet után mnagy-fatra-tura-szlovakiai-tura-2340391.jpgegyünk tovább. Először kicsit le, aztán szintben még nem túl sokat fel. Közben körülöttünk és mögöttünk sem ronda a táj. Visszanézünk és látjuk, hogy 30 perce még a kép jobb oldalán látható sziklán fotóztuk a tájat és egymást. 

 

 

 

 

Végül, és nehéz szívvel, 1350 méteres tengerszint feletti magasság környékén fordulunk délnek, a völgy irányában indulunk vissza-, ill. lefelé. 

Fontos. Egész nap NAGYON lassan megyünk, az átlagoshoz képest "kevésbé jó" erőállapottal is nyugodtan jöhetsz. Az átlagos tempót feltételező "szintidő" 4 óra 45 perc, de mi hagyunk magunknak a sétálós túrára jó 6 órát. 
20180403_valti-sat-nagy-fatra-tura.jpgLent felszállunk a helyközi buszra két megálló erejéig, a lábon megtett táv 9,6 km alatti lesz. A lényeg. Bátran jelentkezz, ne az legyen a fejedben, hogy biztos rád kell majd várni, mert NEM bírod, hogy mások supermanek, bezzeg te utoljára 100 éve voltál tornateremben, a bronzkor kezdetén túráztál utoljára. A millió ilyen, olyan, amolyan, önmagunknak be sem vallott "para", cidrizés és "zabszem" helyett: nyugi.

És GYERE. Nem fogunk elhagyni. Nem ciki nem száguldani. 

Átlagos tempó mellett 16 óra előtt vagyunk a kocsiknál. 

 

 

 
 
 
 
5..jpg

A hótalpas szlovákiai túra 2. napján következik a Nagy-Fátra főnyerge.

 

 

 

 

 

Ha saját magatok vettetek ki szállást, e-mailen térképet küldünk és a térképen jelölt ponton találkozunk 8-kor. 
 

 

20180409_nagy-fatra-tura-szlovakiai-hotalpas-tura.jpgA közel 1000 méteres szintkülönbségű út során tartunk millió pihenőt és egyébként is lassan bandukolunk, így a 2 óra 55 perces felmeneti szintidőt minimum egy órával túllépjük. Laza közepes, 4 órás utunk során elérjük (a csúcsok majdnem egy szintben vannak....) a Nagy-Fátra egyik legmagasabb csúcsát. Te is fellépsz ide és néhány méterrel leszel a tengerszint feletti 1600 méteres magasság alatt. 

 

Ez már jól mutat a facebookon is. Fent jó fél órát örvendezünk, fotózzuk a nem semmi látványt, eszegetünk és békésen indulunk lefelé.

Lefelé maximum 30 percet tudunk lassítani :)) a tempón, így 14:30 körül leszünk lent a kocsiknál.  

 

osztredokrol-hotalpas-tura-szlovak-tura.jpgPszt!! Azt nem kell reklámozni, hogy számos Mátra és Bükk stb. túrának is nagyobb a szintkülönbsége, mint ami itt vár ránk a 10,8 km-es úton, viszont itt a panoráma, az élmény némileg más dimenzióban....


Hazautazás.  

 

 

 
 
 
 
 
A hótalpas túra szállása és étkezés
dovmag-szlovak-tura-szlovakia-tura-hotalpas-tura-02.jpgAki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását a Nagy-Fátrában. Aki tőlünk kéri a szállás foglalását, annak i) 14-16 eurós stúdióapartmanokat, ill. ii) 12-15 eurós vendégszobákat foglalunk.
A "stúdiókban"
 van konyha, ahol ha sütni nem is mindenhol, de ételt melegíteni tudsz, és természetesen evőeszköz, vízmelegítő és mikrohullámú sütő is mindenhol van. A szobák jók, magyar mércével szuperek.
Az Öreg-Túrtól, a Tisza-tavon át a Szigetközig 8 helyszínen vannak vízitúráink és finoman szólva jól ismerjük a hazai szállásválasztékot.
Itt a lepukkant hazai vendégszobák árszintjén kapsz olyan szállást, hogy megszólal - ha nem az utolsó pillanatban jelentkezel! Ha egyedül szeretnél lenni, akkor vagy a) szerencsés leszel, és sikerül a többieknek is felszámolt ár ellenében jó körülmények között lenned, vagy, b) ha sokan vannak, akik egyedül akarnak lenni, akkor mindenki, aki egyedül kíván lenni, szolid felárat fizet. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a részben hótalpas, részben csúszásgátlós szlovákiai túrára 

csuszasgatlo-homacska-3-szlovak-tura-maga-tatra-tura.jpg

Hívj, egyeztessünk, a részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan, alaposan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni.........?" menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, hótalp, csúszásgátló hómacska, öltözködés, sok folyadék részekre, amely betartása / viselése / megszívlelése - a legudvariasabban mondjuk és természetesen a Ti érdeketekben - kötelező. 

csuszasgatlo.jpg

Mind hótalpat, mind csúszásgátló hómacskát tudtok tőlünk bérelni. A bérleti díj 3600 Ft/nap/egy pár hótalp és 3600 Ft/nap/egy pár csúszásgátló hómacska, ill. ha mi kifogynánk, akkor helyben béreljük nektek és elhozzuk a kölcsönzőből (ebben az esetben a bérleti díj 10 euró / pár / nap). 

 

Ha nincs, túrabotot is (2 euró vagy 660 Ft/nap/pár).

hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgNe legyen rá szükség, de jól jöhet az EU-kártya. Kell euróban költőpénz, ill. euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Javasoljuk a biztosítást.  
 

 

 

 

A hótalpas szlovák túra díjának utalása
20160202_2998121-teli-nagy-fatra-tura-hotalpas-tura.jpgAz utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, és a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) valamint helyét (esetünkben a Nagy-Fátrát) beírni. Példa: 
1142 Budapest, Alkony u. 15,

2023. január 18-19.
Szlovákia hótalpazás: Nagy-Fátra