Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. január 23-24. Szlovákia, hótalpazás: választhatóan 1 vagy 2 napban hótalpas túra

img_szlovakia-hotalpas-tura-chopok-es-gyomber.jpgHótalpazás, hótalpas túra Szlovákiában. 

 

 

 

 

Hótalpazás a család minden tagjának, ahova a 7 éves csemetét is nyugodtan hozhatod, ahova tériszonnyal is vidáman jöhetsz, ahol elsírod magad a gyönyörűséges látványtól. Biztonságos, békés hótalpazások. 

 

Lehet, hogy a hótalpazás voltaképpen részben hótalpas túra, részben csúszásgátló hómacskás túra lesz a tereptől függően. Előre lehetetlen megmondani, az esetek többségében szükséges mind a hótalp, mind a csúszásgátló hómacska.

Ha nem akartok korán kelni :), érdemes a nulladik napon utazni, vagyis már az első túranap előtti délután / este (ki)jönni saját kocsival vagy telekocsiba csatlakozva. 

 

 

 

hotalpas-tura-szlovakia-magas-tatra.jpg

Egy nap hótalpas túra fenséges útvonalon az Alacsony-Tátrában. Aztán.

 

 

 

 

Az őrülten szép után jön még egy leírhatatlan gyönyörűség: egy nap hótalpazás a Magas-Tátrában. 

Utazás: saját kocsival vagy telekocsiba csatlakozva. 

 

 

 

 

 

 

hotalpas-tura-a-kepen-a-terdig-sullyedes-www.tatra-tura.hu.jpgA hótalp segítségével nem fogsz elsüllyedni a mély hóban, amit a képen látsz, az nem történik meg veled. A csúszásgátló hómacskák pedig jó tapadást, szilárd tartást adnak kemény havon, csúszós terepen. Ha nincs saját hótalpad, a mély hóban szükséges hótalpakat bérelheted. A hótalpak bérleti díja 10 euró vagy 3600/nap/egy pár hótalp. 
 
 
 
Kemény havon pedig csúszásgátló hómacskával megyünk. 
A csúszásgátló hómacskák jó tapadást, biztos lépést adnak kemény havon, ill. lefelé jövetben jelentenek hasznos segítséget, hiszen a csúszásgátló hómacska (a nevében is benne van, lásd kicsit lejjebb a fotót) acélfogainak hála megakadályozza, hogy csúszkálj. 
 
csuszasgatlo.jpgHa nincs saját csúszásgátlód, bérelhetsz tőlünk. (4000 Ft/pár/nap), de ha évi több túrát tervezel, akkor érdemes beruházni egy saját csúszásgátló vásárlásába, amely - ha vigyázol rá, ha nem mész vele sziklára, ha nem lépsz vele kőre, ha nem töröd el és ki a fogait, ha nem húzod szét a láncszemeket - sok-sok évig kiszolgál.  
Szükséged lesz még kamáslira és túrabotra vagy síbotra (mindkettőt bérelheted tőlünk, 660 Ft/nap/egy pár kamásli, 800 Ft/nap/egy pár túrabot, de kamáslit csak végszükségben adunk kölcsön, azt jobb, ha vásárolsz magadnak. hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgKívánságra szállást foglalunk. A kiutazás kocsikkal, ha nem akarsz saját autóval jönni, akkor is jelentkezz nyugodtan, ha nem akarsz saját kocsival jönni, telekocsikat szervezünk, ha esetleg (elvétve fordul elő) nem találunk neked helyet, a túradíjat visszautaljuk.
 

 

 

Utazás a szlovákiai hótalpas túrára önállóan vagy telekocsival. 
Az utazás saját kocsival vagy telekocsi rendszerben történhet. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". Ha valaki egymaga jön autóval, szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt. Az út - mivel a túrázók közel fele budapesti, a budapesti távolságot példaként kiírjuk - Budapesttől 270 kilométer. Mivel sok településen jössz keresztül, a biztonság kedvéért 4 és fél, akár 5 órás úttal kalkulálj. Ha be akarsz szállni telekocsiba, jelentkezz nyugodtan!   

 

 


 

 

Szállás és étkezés a hótalpazás, ill. csúszásgátló hómacskás túrán

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami a bázis közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni, végül a bázison és környékén számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A túranapokon pedig tudsz majd ebédelni hüttékben (amiket itt chatának hívnak). 
 
 

Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklóson és Liptószentmiklós környékén. 
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 18 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két-, három- és négyágyas szobákat foglalunk, aki egyedül szeretne lenni, annak a szállásdíj 26 euró.
 
 
 
 
 
Az IFA-nak megfelelő "city tax" 1 euró, amit a 14 éven felüliek után kell fizetni. 
Természetesen egy 3 vagy 4 gyermekes, akár 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A szobákhoz minikonyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
 
 
 
 
 
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, kulturált fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor a Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked (értelemszerűen ezen szállások ára az adott szállásadótól függ) vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást bárhol a városban.

 

 

 

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, akkor Liptószentmiklós méretei miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

a-parkolo.jpgA "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban, hogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  

 
 
 

 

 

1. napi hótalpas túra Szlovákiában: 

20190221_213313_resized.jpgAkiknek mi foglaltuk a szállást, azokkal konvojban megyünk, akiknek nem mi foglaltuk a szállását, azokkal Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a város(ka) egyetlen Tescojának a parkolójában találkozunk 7:30-kor. Ha valaki a túrába ezen a napon csatlakozik be, a reggel még szinte üres parkolóban egy fehér, magyar rendszámú Toyotát "kell" meglátni narancs színű hátizsákkal a tetején. Ha vannak újak a túrán, nekik is bemutatkozás, tájékoztató, majd kiosztjuk a hótalpakat.
A hótalpaknak hagyj helyet az 50-60 literes hátizsákban. 

Ha kisebb a hátizsákod, pl. 30 literes, akkor legyen nálad egy karabiner vagy spárga, amivel a hótalpat, (amíg nem kell) a hátizsákodra kötheted majd.

 

 

A hótalp és csúszásgátló hómacska osztás után a túravezető kocsiját követve konvojban indulunk kocsikkal a hótalpas túra kezdő pontjára. hotalpas-tura-szlovakia-chopok-www.tatra-tura.hu.jpg

 

 

 

 

 

Ingyenes parkolóban állunk meg, naptejezünk, leltározunk, hogy senki ne felejtse az autóban a kesztyűt, stb., és egy ingyenes mosdólátogatás után nagy térképen megmutatjuk, hogy a nap során merre járunk majd.

 

A napon belül két hótalpas túra között tudsz választani. 
A könnyebb túrát választók 1100 méterről indulva 1670 méterig jönnek. A nem sportoló átlagembernek is kényelmes tempóban, a tájban gyönyörködve, fotózgatva, a 7 éves Emmát idézve, "bébikönnyű" útvonalon megyünk. 


hotalpas-tura-szlovakia-alacsony-tatra-en-ilo-gepevel.jpgAhol már besüllyednénk, ott ledobjuk a bakancsról a csúszásgátló hómacskákat és felvesszük az addig a hátizsákban vagy hátizsákra akasztottan magunkkal hozott hótalpakat. 

 

 

 

 

 

 

 

chopok--25-.jpg

Aki "csak" 1670 méterig jön, az el tud menni mosdóba, ill. egy étteremben tud egyet szusszanni, vagy egy kávét inni a lefelé vezető út előtt. A lefelé vezető út hómacskával történő durván egyórás gyaloglás lesz, ahol jól jön majd a hótányéros túrabot vagy síbot. 
 
 
 
 

wp_20180127_14_11_13_pro.jpgA közepes túrát választókkal pedig - a tapasztalat alapján - 98%-os valószínűséggel - hótalpakat a csúszásgátlókra cserélve, megmásszuk az Alacsony-Tátra második legmagasabb csúcsát, a Chopokot (2024 m). 

 hotalpas-tura-szlovakia-chopok-fele.jpgKözben persze milliószor megállunk, fotózunk és megörökítjük a túrát, próbálunk olyan fotókat készíteni, ami spontánnak tűnik.

 

 

 

Néha sikerül, néha ilyen lesz. Általában teszünk egy kis vargabetűt, hogy ne a meredek útvonalon menjünk, hanem szerpentinezve haladjunk felfelé.

 
 
 
 
 
 
20180122_103448.jpgAmint felértünk, mielőtt belépünk az épületbe, levesszük a csúszásgátló hómacskákat, a Chopok rotunda ingyenes mosdójában kezdünk, majd a rotunda tetőteraszán fotózgatunk, nézzük a világot alattunk és elpusztítjuk a szendvicsek maradékát. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
img_szlovakia-hotalpas-tura-chopok-es-gyomber.jpgAki akar, és ha az biztonságos - ugyanis a szintben utolsó 20 méter nem mindig az - feljöhet a Chopokra, ugyanis a nyeregből kiemelkedő kb. 30 méter magas domb tetején van "A" Chopok csúcsa. A képről talán nem látszik, de néha 2004 méterről 2024 méterre feljutni kifejezetten veszélyes tud lenni, mi pedig biztonság-centrikusak (és gyávák) vagyunk. 
 
 
 
 
Természetesen nem maradhat el a fotózás. 
 
20170108.jpgTiszta időben a Magas-Tátra tökéletesen látszik. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Illetve belefér az időbe egy kávé, tea a Chopok rotunda éttermében vagy a saját élelem elfogyasztása a rotunda teraszán. Három fogásos menüt viszont ne rendelj, mert a lefelé vivő lanovka csatlakozásaihoz vagyunk időben kötve és ha az utolsó elmegy, akkor gyalog megyünk le. 
 
 
szlovakia-hotalpas-tura-demian.jpgItt maximális biztonságban vagyunk, ugyanis nem kisebb személyiség, mint Demian, a Chopok három fejű sárkánya vigyázza uzsonnánk és a termoszokban még meglévő néhány korty meleg tea fogyasztását.   
 
 
 
 
 
 
 
 
Búcsúpillantások és még egy Nyugati-Tátra + Magas-Tátra fotózás után zárt kabinos lanovkával jövünk le. A lanovka jegy árát a túradíj nem tartalmazza. A lanovka jegy vásárlásához legyen nálad készpénz. 
 

chopokrol-a-nyugati--es-magas-tatra-szlovakia-hotalpazas-445.jpgElég gyakran találkozunk a "system out of order" felirattal.
 
 
 
 
 

És ha nem tudják leolvasni a bankkártyádat, gyalog kell lejönni... 
 

 

 

 


 

20190217_222605_resized.jpg2. napi hótalpas (vagy csúszásgátló hómacskás) túra: a Magas-Tátra egyik fenomenális völgyében  a tereptől függően hótalpazunk vagy veszünk a bakancsunkra csúszásgátlót. Eldobod az ***adat. 
A Magas-Tátra egyik ingyenes parkolójában, ha az betelik, akkor a tőle 100 méterre lévő fizetős parkolóban (6 euró/nap/autó) találkozunk 9:30-kor. A találkozás helyét e-mailben természetesen elküldjük Nektek. Először körbe sétáljuk a Magas-Tátra egyik legnagyobb tavát, majd 10:30-kor indulunk. 
 

Választhatóan 9 vagy 12 kilométeres, könnyű és még könnyebb, ha magas hó van, akkor hótalpas, ha taposott, jeges hó fogad, akkor csúszásgátló hómacskás túra vár rád. (Utóbbi esetben is a csúszásgátló hómacska acélfogai miatt tökéletesen biztonságos, csúszásmentes, könnyű téli túra vár rád). 
Egy életre hálás leszel magadnak, hogy ezt a napot itt töltöd. Kérjük, hogy készülj a nap során szükséges szendviccsel, termoszban meleg teával... bár lesz egy chata, ahol a folyadékot pótolhatod.

 

szlovakiai-hotalpas-tura-hotalpazas-magas-tatra-2.jpgSzükséges lesz túrabot is. Olyan túrabakancsban gyere, amit már nem kell "betörni", és nem töri a lábadat. Ha frissen hullott nagy hó lesz, hótalpra lesz szükség, ha előttünk már lejárt, jeges a hó, akkor csúszásgátló hómacskát rántunk.

 

 

 

 

Ha nem akarsz venni, bérelhetsz tőlünk (4000 Ft/pár/nap) bár mi azt javasoljuk - különösen ha nem évi, mondjuk csak két túrát tervezel - hogy vegyél magadnak!
Jobban megéri a saját csúszásgátló hómacska vásárlása, mint bérelni, ha vigyázol rá, ha nem lépsz vele sziklára, ha óvatosan veszed fel, akkor évikig kiszolgál; és sok-sok túrádon tudsz majd vele egészen különleges biztonsággal közlekedni, csúszós terepen is. 

 

 

 

hotalpas-tura-szlovak-tura.jpgTöbb rövid, két-három perces, iszunk-néhány-kortyot szünet, vetkőző, felszerelésigazító, pisilős megálló után érkezünk a Tátra egyik legnagyobb tava közelébe, ahonnan felugrunk egy "dombocskára" és onnan tudsz olyan fotókat készíteni, hogy utána elsírod magad. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ugyanis a "teknőt" körülvevő az összes csúcs, egyetlen galád kivétellel, 2000 méter feletti.
 
 
 
A látvánnyal maximum a tó partján álló menedékház étterme és a kulturált és ingyenes mosdó konkurálhat, amit mindenki, de különösen a hölgyek / lányok nagyon szoktak értékelni. 20190217_222810_resized.jpgA menedékház éttermében fogyasztható a saját szendvics is (senki nem szól érte) és természetesen az önkiszolgáló étteremben vehetsz meleg ebédet. A madarsky, segedi és jeleni gulás (knédlivel), ill. a magyarul sztrapacskának ismert, szó szerint juhtúrós galuska és a "sztrapacska sztrapacska" (az igazi sztrapacska NEM a juhtúrós galuska!!!) közötti különbséget majd taglaljuk neked vagy - mivel most még úgy sem hiszel nekünk - kipróbálod. Ja. És a káposztalevest egész egyszerűen muszáj megkóstolni. A finomságokat bent és a teraszon is fogyaszthatod. A teraszon az UV-sugárzás igencsak melegít, a kilátás pedig agyament. Van egy szinte elreppenő óránk, hogy fotózzatok, ebédeljetek, befogadjátok a látványt. 
 
16 óra előtt érünk vissza az indulási parkolóba. Hazautazás.

 

 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovák hótalpazások és csúszásgátló hómacskás túrák túradíjai

 

 

Jelentkezés a hótalpas szlovákiai túrára 

csuszasgatlo.jpg

A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. 
Szükséges túrabot. Ha a hőmérséklet lent a magyar időjáráshoz hasonló is, "fent" lehet igencsak "friss" az idő, termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, tőlünk is tudsz a túrára szükséges felszerelést bérelni. És persze jó ha van EU-kártya. Euró a szállásra, hótalp-bérletre, parkolásra, autópálya-matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást!  

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy hómacskát, akkor korlátozott számban tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat (4000 Ft/pár/nap), mind hómacskát, (4000 Ft / pár / nap) vagy - ha kifogyunk a sajátból - itt mi béreljük neked. Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és hómacska díját, ill. ha mi foglaltuk a szállást, a szállás díját kérjük utalni. 

 

 

 

A hótalpas szlovák túra díjfizetése

hotalpazas-szlovakia-2018-januar-27-.jpgKedvezményezett és számlaszám: MediaComm Kft., ill. 
12001008-00106900-00100007

A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal együtt a számlázási címet, és a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. A banki utalás során a megjegyzés rovatba a NEVET NE írd be, feleslegesen foglalja az amúgy is szűkös helyet, mivel eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy kitől jött a hótalpazás vagy téli túra díja.
Példa: 
1014 Budapest, Attila út 184.
Január 23-24.
Szlovákiai hótalpas túra: Alacsony- és Magas-Tátra