Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. március 1-3. Szlovákiai hótalpas túrák, választhatóan 1-2-3-napos hótalpazás

chopok-hotalpas-turazas-www.tatra-tura.hu.jpgHótalpazás, Szlovákia. Hótalpas túra Szlovákiában. Választhatóan 1-, vagy 2-, vagy 3-napos "hótalpazás-csodák".

A téli túra részben hótalpas túra, részben csúszásgátló hómacskás túra. Ha nincs saját hótalpad, ha nincs csúszásgátlód, semmi gond, a jelentkezési lapon a testsúlyodat és a lábméretedet kérjük megadni, és a te méretedre szabott, neked jó felszereléssel várunk téged. 
A 3-napos túrán belül lehet jönni 2 vagy 1 napra is. 2 nap hótalpas túra az Alacsony-Tátrában, az egyik fergeteges, a másik fenséges útvonalon, a zárónap pedig hótalpazás őrült panorámával a Nagy-Fátrán. 


 

hotalpas-tura-a-kepen-a-terdig-sullyedes-www.tatra-tura.hu.jpgA hótalp segítségével nem fogsz elsüllyedni a mély hóban, amit a képen látsz, az nem történik meg veled. A csúszásgátló hómacskák pedig jó tapadást, szilárd tartást adnak kemény havon, csúszós terepen. 
 
 
 
 
 
 
Ha nincs saját hótalpad, a mély hóban nélkülözhetetlen hótalpakat bérelheted tőlünk. A hótalpak bérleti díja 10 euró vagy 4000/nap/egy pár hótalp. 
 
hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgKemény havon pedig csúszásgátló hómacskával megyünk. Ha van sajátod, hozzad, ha nincs, csúszásgátló hómacskát is bérelhetsz tőlünk (4000/nap/pár), ha mi kifogyunk, mi itt Szlovákiában béreljük neked vagy természetesen a bérletet magad is intézheted. Szükséged lesz még kamáslira. Végül túrabotra vagy síbotra. Ezeket is bérelheted tőlünk, 800 Ft/nap/egy pár kamásli, 800 Ft/nap/egy pár túrabot. Javasoljuk, hogy kamáslit csuszasgatlo.jpgvásárolj magadnak. Kívánságra szállást foglalunk. A kiutazás kocsikkal, ha nem akarsz saját autóval jönni, akkor is jelentkezz nyugodtan, telekocsikat szervezünk.  

 

 


Első túranapi, vagy - ahogy jól esik - "nulladik" napi kiutazás a hótalpazásra: Pl. Budapestről, korai, de nem extrém hajnali felkeléssel, meg lehet érkezni az első túranap reggelén is. De ha valaki, mondjuk Somogy megye déli részéről jön, annak célszerű a nulladik napon jönni. Rátok van bízva, a lényeg, hogy az első napi találkozóra pontosan érkezz. Az utazás saját kocsival vagy telekocsi rendszerben történik. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Ugyanis "összehozzuk" a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1, hanem 2-3-4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". Ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Hova kell jönni? E-mailben térképet, címet küldünk. Mikor utazzatok? Lehet jönni akár a nulladik napon, de a túranap reggelén is be lehet futni; és nem kell hozzá a kakasokkal kelni. 

 

 

 

1. napi hótalpas szlovák túra: egészen minimanó lurkóknak is könnyű hótalpas túra 

20190221_213313_resized.jpgLiptószentmiklós (egyetlen) Tesco-jának parkolójában 11-kor találkozunk, egy fehér, magyar rendszámú Toyota tetején narancs színű hátizsák......Bemutatkozás, tájékoztató, majd kiosztjuk a hótalpakat.

 

 
 
 
 
A hótalpaknak hagyj helyet az 50-60 literes hátizsákban. 
 

Ha kisebb a hátizsákod, pl. 30 literes, akkor legyen nálad egy karabiner vagy spárga, amivel a hótalpat, (amíg nem kell) a hátizsákodra kötheted majd.

 

 

hotalpas-tura-szlovakia-chopok-www.tatra-tura.hu.jpg

 

A hótalp és csúszásgátló hómacska osztás után a túravezető kocsiját követve konvojban indulunk kocsikkal a hótalpas túra kezdő pontjára. 

 

 

 

 

 

Ingyenes parkolóban állunk meg, naptejezünk, leltározunk, hogy senki ne felejtse az autóban a kesztyűt, stb., és egy ingyenes mosdólátogatás után nagy térképen megmutatjuk, hogy a nap során merre járunk majd.

 

 

 

hotalpas-tura-szlovakia-alacsony-tatra-en-ilo-gepevel.jpgA hótalpas túra során 1100 méterről indulva durván 1500, de lehet, hogy 1600 vagy maximum 1670 méterig kalandozunk fel. A nem sportoló átlagembernek is kényelmes tempóban, a tájban gyönyörködve, fotózgatva, a 7 éves Emmát idézve, "bébikönnyű" útvonalon megyünk. 

 

 


Ahol már besüllyednénk, ott ledobjuk a bakancsról a csúszásgátló hómacskákat, és felvesszük az addig a hátizsákban vagy hátizsákra akasztottan magunkkal hozott hótalpakat. 

 

 

 

chopok--25-.jpg

Ha 1670 méterig is felmegyünk, akkor el tudsz menni kényelmes mosdóba, ill. egy étteremben tudsz szusszanni, vagy egy kávét inni a lefelé vezető út előtt. A lefelé vezető út hómacskával történő durván egyórás kényelmes gyaloglás, még a nyári túráknál is sokkal könnyebb, nem fog elfáradni a térded, nem terheli a talpizmokat, álomkönnyű. 
 
 
 
 

 

2. napi szlovákiai hótalpas túra: a túranapon belül lehet könnyű hótalpazás és közepes hótalpas túra között választani. 

hotalpas-tura-998866.jpg

Liptószentmiklóson, (Liptovsky Mikulás) a városka egyetlen Tescojának egyetlen parkolójában találkozunk 7:30-kor, innen ugrunk fel kocsikkal először egy
(ingyenes) parkolóba.
 
 
 
 
8 óra tájékán fogunk érkezni, nekünk még a sok síelő előtt lesz helyünk a parkolóban és a felszerelés kiosztását majd mosdólátogatást és jegyvásárlást követően az elsők között szállunk fel a síliftre. 

 
 
Ugyanis mind a könnyű, mind a közepes hótalpazásban közös, hogy ülőlift + sikló + lanovka kombinációval reppenünk fel az Alacsony-Tátra második legnagyobb csúcsa, a Chopok mellé, ill. a Chopok csúcsát jelentő dombocska tövébe.
 
 
 
20180127_141947.jpgMár a lanovkában ülve egész pompás lesz a látvány.... 
Amikor kiszállunk a lanovkából, már olyan a kilátás, hogy júj....
 
 
Szinte fáj. A terepviszonyoktól, körülményektől függően hótalpat vagy csúszásgátló hómacskát veszünk elő a hátizsákból.
 
 
 
 
 
 
A KÖNNYŰ túrát választók az egyik túravezetővel hótalpas "túrácskát" tesznek az Alacsony-Tátra főgerincén a Deresre, vagy ahogyan a legtöbben mondják a Déresre. 
Tehát ha a könnyű hótalpas túrára neveztél, akkor a 
Chopok lanovka állomásától a mosdólátogatás után 2004 méteres magasságból egészen viccesen, Normafa környéki sétát idézően 
minimális szintkülönbséggel hótalpazol át a Déresre (2004 m).
 
 
 
20180122_hotalpas-tura-szlovakia-deres.jpg
Igen, 2004-ről szinte, (nyilván nem szó szerint, de magashegyi viszonylatban jóformán vízszintesen) sétálunk át 2004 méterre. Itt olyan panoráma fogad, hogy eldobod az agyad. Mondjuk - még akkor is, ha nincs tiszta idő és jönnek dél felől a felhők - ha visszanézel a Chopokra, ahonnan ide sétáltunk, pontosan ezt látod. Látod középen a Chopok rotundát, tőle keletre (jobbra) sejtjük a felhőkből éppen kiemelkedő Gyömbért.
 
 
 
 
 
Észak-keleten pedig látjuk a Liptói-Havasokat és a Magas-Tátrát. (A fenti képen bal oldalon csak a Magas-Tátrát).
 
 

 
20180122_hotalpas-tura-szlovakia-deres-csucs.jpg
 
Aztán hamarosan - akár szó szerint is, és persze gyengéden - "fellépünk" a Deres 2004 méteres csúcsára. 
 
 
A két 2004-es szám nem tévedés, véletlen egybeesés.  
 
 
 
 
 
 
 
A 2004 méter magas Deres, ill. sokan így mondják, Déres, az Alacsony-Tátra 3. legmagasabb csúcsa és a Chopok szuperlanovka felső állomása is pont 2004 méteren van.
 
 
 
20180122_120423.jpgA mi kényelmes tempónkkal, 5 percenként megállunk fotózni, a csúcson is eszünk módink mellett 2-2,5 órás lesz a fenti hótalpas séta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bárki meg tudja csinálni, aki a Normafától fel tud sétálni a János-hegy Erzsébet-kilátójához. Egy egészen pici gyerek is SIMÁN megcsinálja, egy szó mint száz a hótalpas túrára a több gyermekes családok is NYUGODTAN jöhetnek.  
 
 
 

  
rot-kinti-etterem-chopok-szlovak-tura-alacsony-tatra-tura.jpgA könnyű hótalpazást választó csapatrész 12 óra előtt ér vissza a Chopokhoz.
 
 
 
Itt vagy kint a teraszon lehet a saját szendvicset fogyasztani vagy bent az étteremben ebédelhetsz.
 
 
 
 
 
 
 
 
Aki akarja, megvárhatja itt a közepes hótalpas túrán résztvevőket.
Vagy (ez természetesen a te döntésed) az egyik túravezetővel indulhat le a lanovkára szállva, majd a reggel már megismert sikló és ülőlift kombinációval fél óra múlva a parkolóban lehet. 
 
 
 
gyomber-teli-tura-szlovakia.jpgA KÖZEPES hótalpas túrát választók pedig a másik túravezetővel - ismét csak a terepviszonyok függvényében - a Polany-nyeregbe vagy magára a Polanára vagy a Gyömbérre tartanak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha maximálisan biztonságosnak ígérkezik az útvonal, akkor meghódítod az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsát, a 2043 méteres Gyömbért.
 
 
 
 
gyomber-fele-tura-szlovakia-www.tatra-tura.hu.jpgHa a Gyömbérre hótalpazgatunk, akkor a túranap során cakkumpakk 571 méteres szintkülönbség, és 9 km-es hótalpas túra vár rád fent a néma csoda világában.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
szlovak-tura-tatra-tura-chopok-tura-bakancsos-vagy-hotalpas-tura-szlovakiaban.jpgA szintidő 3 óra 10 perc, amit mi a millió fényképezgetés, tea szürcsölgetés stb. miatt közel 5 óra alatt teszünk majd meg :)). Hiába, ilyenek vagyunk mi magyarok, akik mellett Shinkanzenként robognak majd el a szlovák és lengyel túrabarátok. 
 
 
 
 
 
Amikor visszaérünk a Chopok rotundához, az ingyenes wc megrohamozását követően a Gyömbér-hódítókra is vár a jól megérdemelt dőzsölés, kezdjük mondjuk egy forró káposzta vagy fokhagyma-krém vagy bablevessel a jó meleg étterem kényelmes székein.... 
 
 
 
 
chopok.jpgEbéd után az ún. szuperlanovkával, majd siklóvasúttal és ülőlifttel 14:30 körül jövünk le, de ha 15 órakor az sem tragédia. 
 
 
 
 
 
 
A lanovka költségét a túradíj nem tartalmazza. 
 

 

 
 
 
 
 
 

20180403_valti-sat-nagy-fatra-tura.jpg3. napi hótalpas túra Szlovákiában: 1 napos, részben csúszásgátló hómacskás túra a Nagy-Fátrában, "ŐŐŐŐŐŐŐRÜLET panorámákkal. 

 

 

 

Liptószentmiklósról konvojban indulunk Magyarország felé. Az indulás után egy órával érünk a tetthelyre. Ha pedig valaki csak az utolsó napi túrára jön Magyarországról (vagy éppen Szlovákiából, Erdélyből, stb.), akkor 9-kor találkozunk a Nagy-Fátrában.

 

 

 

A csak ezen túranapra jövőknek emajer-szikla-22-hotalpas-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpg-mailben térképet küldünk, és a térképen jelöljük, hogy hol lesz a randevú.

 

 

 

 

 

A képen látható, ingyenes és igazán nem nagy parkolóban egy fehér, magyar rendszámtáblás Toyotát kell meglátni.

 

Hogy igazán könnyű legyen a "keresés", a tetőre felteszünk egy tisztességes méretű, 60 literes, kilométerekről is észrevehető, narancs színű hátizsákot. 

 

 

nagy-fatra-tura-talalkozasi-parkolo.jpgMeg eleve ott állunk a magyar rendszámtáblás kocsiknál.... 

 

 

 

 

 

Bemutatkozás és tájékoztató után még egy kicsit autózunk, parkolás után "leltározunk" (pl. ne felejtsd el a kesztyűt...). A felfelé vezető úton lassan, végtelenül komótosan sétálunk.

 
 

Megnyugtatásként mondjuk: mindig lavinabiztos helyen megyünk.

Pontosabban, és nyelvice helyesebben még egyszer...

 

 

20180402_fonyereg-m-s-fele.jpg

Lévén nem a lavina, hanem az útvonalunkon a lavina HIÁNYA a biztos: biztosan lavinamentes útvonalon haladunk. Egyrészt az aznap reggeli friss lavinatérképet is böngésszük, másrészt úgy megyünk, hogy fizikailag ab ovo lehetetlen veszélybe kerülnünk.

 

 

 

 

 

 

 

Szimpla receptünk van, hiszen gyáva nyulak vagyunk: egyszerűen nem megyünk olyan helyen, ahol felettünk hótömeg tudna megmozdulni, magyarán ott megyünk, ahol NINCS... (Ezt lehet, hogy túlbeszéltük)

 

 

 

 

 
20180402_szlovakiai-tura-nagy-fatra.jpg
Tengerszint felett nagyjából 1100 méter környékén a terep szinte adja magát az első hosszabb, akár már korai ebéddel összekötött szünethez.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20180402_nagy-fatra-szlovakiai-tura-v.jpg
Megemlítjük továbbá, hogy - szolid felár ellenében - helikopterrel ágyat is felhozunk nektek, ugyanis az elképesztően szuper hó és jó meleg remek kombinációjára számíthatsz. De az erős UV-sugárzásban legyen nálad naptej, napszemüveg.
Egyszóval egy kis sziesztára feltétlenül megállunk, illetve borítékoljuk, hogy lesz, aki nem áll miután megálltunk, hanem "meditál".  

 

 

Indulásunk után mintegy 2-2,5 órával pedig már a világ tetején, 1250 méter feletti magasságban vagyunk, és .... tá dá dá dá (ez itt a fanfárok hangja akart lenni, csak szavakkal leírva) olyat látsz, amit otthon nem minden nap. 

 

nagy-fatra-a-csucson.jpgA rád vigyázó túravezető már itt és most, meg majd ott, a helyszínen is megkér, hogy a szikla pereme közelébe se menj, minimum 2, de inkább 3 méter "biztonsági sávot" hagyjál szabadon.

 

Ha pedig selfie-t készítesz, soha ne lépj hátra.....

 

Gyönyörködhetsz a tájban. Eljött a pillanat, amikor a csúcscsoki is nyugodtan pusztítható. 

 

Ugyanis - ha eddig nem árultuk volna el - anagy-fatra-hotalpas-tura-a-m-sziklarol.jpg Nagy-Fátra egyik leghíresebb sziklájának a platóján vagy. Jórészt "megérkeztünk". 

A kilátás lélegzetelállító, felsejlik a Nagy-Fátra mérete. Reménytelen szavakban visszaadni.

Az egész kirándulás egy szárnyalás, egy elmondhatatlan örömóda.

Az itt töltött negyed-félóra egy-két pillanatnyi időtlenséggé dermed. 

 

nagy-fatra-tura-csendelet-2018-234024.jpg

Próbálsz majd emlékezni és csak a feeling marad. Az az érzés, hogy muszáj ide visszajönni.

 

 

 

Ez "AZ" a hely, ahol, ha mondjuk 25-35 év körüli túrázó vagy, biztosan megfogadod, hogy ide majd a gyerekeidet is elhozod.

 

Merünk a helyről dicshimnuszt zengeni, nem szerénytelenség, nem miattunk olyan a táj, hogy a lelked sikongat a gyönyörtől. 

Ugye érted. Pontosabban e sorokat olvasva biztos nem. Pont ezért érdemes jönnöd.

És visszatérve a túrához.

A fotószünet után mnagy-fatra-tura-szlovakiai-tura-2340391.jpgegyünk tovább. Először kicsit le, aztán szintben minimálisat fel. Közben körülöttünk és mögöttünk sem ronda a táj. Visszanézünk és látjuk, hogy 30 perce még a kép jobb oldalán látható sziklán fotóztuk a tájat és egymást. 

 

Végül, és nehéz szívvel, 1300 méteres tengerszint feletti magasság környékén fordulunk vissza. Átlagos tempó mellett 15 óra körül vagyunk a kocsiknál. Hazautazás. 

 

Fontos. Lassan megyünk, az átlagoshoz képest "kevésbé jó" erőállapottal is nyugodtan jöhetsz. Bátran jelentkezz, ne az legyen a fejedben, hogy biztos rád kell majd várni, NEM bírod, hogy utoljára 100 éve voltál tornateremben, a bronzkor kezdetén túráztál utoljára. A millió ilyen, olyan, amolyan, önmagunknak be sem vallott "para", cidrizés és "zabszem" helyett, nyugi és GYERE. Nem fogunk elhagyni. Nem ciki nem száguldani. 

 

 
 
 

Szállás és étkezés a szlovákiai hótalpazáson, ill. csúszásgátló hómacskás téli túrán

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami a bázis közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni, végül a bázison és környékén számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A túranapokon pedig tudsz majd ebédelni hüttékben (amiket itt chatának hívnak). 
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklóson és Liptószentmiklós környékén. 
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 14 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két-, három- és négyágyas szobákat foglalunk, aki egyedül szeretne lenni, annak a szállásdíj 19 euró. Az IFA-nak megfelelő "city tax" 1 euró, amit a 14 éven felüliek után kell fizetni. 
Természetesen egy 3 vagy 4 gyermekes, akár 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A szobákhoz minikonyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
 
 
 
 
 
 
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, kulturált fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor a Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked (értelemszerűen ezen szállások ára az adott szállásadótól függ) vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást bárhol a városban.

 

 

 

 

 

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, akkor Liptószentmiklós méretei miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

a-parkolo.jpgA "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban, hogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  

 
 
 
 
 
 
 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a hótalpas szlovák túrára

hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a hótalpazás díjának átutalását. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (pl. inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. Ha nincs hótalpad, tudod bérelni, 3600 Ft/pár/nap, és természetesen profi csúszásgátló hómacskát is adunk bérbe (ennek a bérleti díja is 3600 Ft/nap/pár)
csuszasgatlo.jpgSzükséges még a túrabot hótányérral vagy egy síbot. Ha nincs, ezt is tudod tőlünk bérelni (660 Ft/nap/pár). ,Más. Attól, hogy a hőmérséklet "lent" kellemes, attól "fent" lehet vérpezsdítően "friss" is az idő, termoszban forró teát, kávét hozzatok! Jól jöhet az EU-kártya. Szükséges még euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást, soha nem volt rá szükség, de a hegyi mentés költsége több ezer euró is lehet. 

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy csúszásgátló hómacskát, akkor tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat (3600 Ft/pár/nap), mind hómacskát, (3600 Ft / pár / nap), ha mi is kifogynánk, a felszerelést béreljük neked. Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és csúszásgátló hómacska díját kérjük utalni. Ha a szállást mi foglaltuk, és bármilyen okból nem tudsz részt venni a túrán, kérjük a szállásdíjat utalni. 

 

 

A hótalpas szlovák túra díjának utalása
chopok-d-vitamin-hianyra.jpgAz utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a hótalpazás helyét beírni. Példa: 

 

 

 

1127 Budapest, Liptó u. 4.

Március 1-3. 
Szlovákiai hótalpas túra: Tátra és Fátra