Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. március 11. Hótalpas túra Szlovákiában, a Gyömbér déli oldalán hótalpazunk

hotalpas-tura-szlovakia-359992.jpgHótalpazás, hótalpas vagy csúszásgátlós túra Szlovákiában! Hótalpazás a család mindhárom generációjának!. 

 

 

 

 

A gyerekeidnek és magadnak is íme egy MINDENT VISZ kategóriába tartozó élmény.

 

Szlovákiai hótalpas és/vagy csúszásgátló hómacskás túránkat az Alacsony-Tátrában egy völgyben és száz méter széles :)) gerincen tartjuk, ahova tériszonnyal is TÉNYLEG nyugodtan jöhetsz!

Az őrületes panorámák túrája

szlovakia-hotalpas-tura-3.jpg

 

 

 

 

 

Könnyű hótalpas és/vagy csúszásgátlós téli túra.
Tengerszint felett 1100 méteren parkolunk, és választhatóan

a) 1720-ig jöhetsz fel BÉBIKÖNNYŰ terepen, ŐRÜLT klassz havon, aztán turistaházban eszegetsz-iszogatsz és 15 perces sétával már a fenti fotónak az ikertestvérét tudod elkészíteni, 
vagy

deres-chopok-gyomber.jpgb) még felugrassz az Alacsony-Tátra egy 1807 méteres csúcsára, egy egészen megdöbbentő kilátást kínáló pontjára, ahonnan olyan (pontosabban ennél jobb) fotókat tudsz készíteni, mint amit itt látsz. Egy képre tudod tenni az Alacsony-Tátra három, ha nagyobb zoommal fényképezel, 4 legmagasabb csúcsát a Derest, a Chopokot, a Gyömbért és a Stiavnicát.   

 

Ha nincs saját hótalpad, ha nincs csúszásgátlód, semmi gond, a jelentkezési lapon a testsúlyodat és a lábméretedet kérjük megadni, és a te méretedre szabott, neked jó felszereléssel várunk. 

 

 

stefanikatol-a-kilatas-2-szlovak-hotalpas-tura.jpgHa most kipróbálnád a hótalpas túra minden gyönyörűségét a Lánchíd budai hídfőjétől (tehát a "0" kilométertől) alig 235 kilométerre, akkor jelentkezz/jelentkezzetek a hótalpazásra és éld át azt, amit szavakkal leírni nem lehet! 

 

 

 

 

Az egészen eszementen csodálatos panorámák hótalpazása, avagy szlovákiai hótalpas túra a magyar határtól egy (nagyobbacska) köpésre. 
stefanikatol-a-kilatas-nem-rossz-szlovak-hotalpas-tura.jpg10:29-kor találkozunk Szlovákiában, az Alacsony-Tátra egy parkolójában. A parkoló helyét és címét természetesen e-mailben küldjük a résztvevőknek. Olyan könnyűvé tesszük a "kitalálást", mintha a sarki boltba ugranál le.

 

 

 

Ha Budapestről jössz, legyél 6:30-kor az Árpád-hídnál, hogy 10:29-kor biztosan és biztonságosan, a sok 40, 50 km-es sebességhatár táblát betartva, a találkozási ponton legyél. Lehet jönni az ország minden sarkából saját kocsival, telekocsikat is szervezünk. 

 

 

szlovakia-teli-tura-37.jpgÉrkezést, üdvözlést és mosdó-látogatást követően kiosztjuk a hótalpakat és/vagy a csúszásgátló hómacskákat, attól függően, hogy mély havas vagy kemény havas terep vár ránk.

 
 
 
"Megtanuljuk" (10-10 mp. és akkor sokat mondtunk) a hótalpak és/vagy csúszásgátlók felvételét és használatát, majd 1100 méteres tengerszint feletti magasságból indulunk egy 1700 méteres magasságban található menedékház felé.
 
Törpefenyvesben indulunk, de az indulás után nem sokkal olyan panorámánk lesz, hogy .... 

 

 

hotalpas-tura-szlovakia-58292176.jpgNem hajt a tatár, ha átlagos tempóban haladunk, akkor 1 óra 50 perc után, ha komótosan lépdelünk, akkor 2 óra 10 perc alatt, ha nagyon kényelmesek vagyunk, miért is ne lennénk, maximum 2,5 óra alatt érkezünk fel a képen látható turista házhoz.

 

 

 

 

Mindez természetesen maximálisan biztonságos útvonalon.

 

 

 

20190302_123244.jpgEgy klasszikus hegyi chata-nál vagyunk, a menedékházba egy meleg leves vagy gyors ebéd és mosdólátogatás erejéig be is kukkantunk, ill. beülünk. A menedékházban vagy a chata teraszán a saját elemózsiádat is NYUGODTAN fogyaszthatod. 

 

 

 

 

Aki a gyors levesen kívül nem akar 3 fogásos menüt fogyasztani, azokkal még megyünk egy órát, és felérünk egy nagyon kellemes nyereg tetejére, ahonnan (is) olyan lesz a kilátás, hogy ihaj.

20190304_1807-meter-fele-szlovakiai-teli-tura.jpgA képen láthatod is, hogy hová tartunk. A Mátrix-szal ellentétben itt nem a fehér nyulat, hanem (legalábbis a képen piros kabátos) túravezetőt kell követni. A piros kabátos túravezető mögött látszó "jobb felső" csúcsocskára tartunk.

 

 

 

 

És a két kis domb megmászása után elmondhatod, hogy tengerszint feletti 1807 méteres magasságba érkeztél.

 

 

Körbe, szó szerint körben mindenütt hegyek. Van valami egészen különleges a hely hangulatában. szlovakia-hotalpas-tura-a-gy-fele-cer-felol.jpgAz egyetlen zajt a mellettünk ritkán elhaladó síalpinisták csoszogása és a sokszor egy percig csak a termikeket használva, szárnycsapás nélkül lebegő hollók kurrogása jelenti. Magyarán elképesztő a csend. Olyan fajta csend, amely a belső csendet is segíti. Megérkezel a túrára a munkahelyi igazságtalanságok, méltánytalanságok, munkatársi lustaság, főnöki ez meg az, párkapcsolati "kihívások" tömegével a fejedben, 'filózol" azon, hogy mennyivel lop meg a közös képviselő, és lesz egy pillanat, amikor felfedezed a hó csillogását, a hegyek méltóságát. Ráébredsz törpe apróságunkra. 

 

 

Ez (is) AZ a környezet, ahol a Tolle-féle "presence", vagyis a jelen és jelenlét megérint. Csak be kell engedni amit látsz. Nem könnyű kiszakadni az emésztő és fullasztó gondolatok tömegéből, de ha van hely, ahol ez viszonylag könnyű, akkor ez AZ. Stresszmenedzsment felsőfokon és a tudatosság emelkedése. 

szlovakia-hotalpas-tura-alacsony-tatra.jpgValami azt súgja, hogy ezeknek a fotóknak az ikertestvérét te is el fogod készíteni, pontosabban készíttetni. Nem ritkán életük legtöbb havát itt látják túrázóink. 


 

 

 

 

A pihenő, wc-látogatás, valamint - ha már nincs tömeg és egy újabb levest szívesen bekaptok - dőzsölés után indulunk vissza a kocsikhoz.

 

A lefelé vezető út, ha nagyon sokszor megállunk fotózni sem lesz több mint 2 óra. 16:15 körül vagyunk lent a parkolóban. 

 

 

Szállás és étkezés lehetőség a szlovákiai túrán 
magas-tatra-szallas-12.jpgBarátságos és segítőkész vendéglátóknál, a vendéglátóktól - és egymástól -természetesen tökéletesen szeparált, két-, három- és négyágyas szobákban kifejezetten jó, ha pedig apartmanban leszel, egyenes príma szállásod lesz.
 
 
 
Az általunk foglalt szállás a túrák indulási helyétől 20 perc autózásnyi távolságra van, ez még relatíve közeli, de a szoba árak nem a csillagászati tartományban vannak. 
 
 
furdoszoba.jpgHa öt fős család vagytok, akkor két szobában lehettek, bár egy pótágyat a szobába is be lehet tenni, ha kicsik a csemeték. 
 
 
 
 
 
Az apartmanoknak van saját fürdőszobájuk (wc-vel), a szobákhoz is tartozik a folyosóról nyíló fürdőszoba. A fürdőszobák minden szempontból tökéletes fürdőszobák, mintha otthon lennél.  

Főzési és sütési lehetőség is rendelkezésre áll, tökéletesen felszerelt konyha vár, nem csak melegíteni, sütni is lehet. És a faluban - természetesen - van étterem. 
 
A szállás díja a mi túrázóinknak 15 euró/fő/éjszaka. A szállást csak akkor foglaljuk, ha nem az utolsó pillanatban jelentkezik valaki. 
3.jpgHa nem mi foglaljuk a szállást, saját magatok a booking.com segítségével természetesen mindig tudtok foglalni. Viszont a Magas-Tátrában (pláne érték-ár arányban nagyon jó) szállást találni az utolsó pillanatban nem túl esélyes. Tehát ne halaszd az ügyintézést, mert csak a drága szálláshelyek maradnak, csodák itt sincsenek. 

 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

A szlovákiai hótalpas és/vagy csúszásgátlós téli túra túradíja

 

Jelentkezés a szlovákiai hótalpazásra és/vagy csúszásgátlós túrára 

lajstrochtol-a-kilatas-a-magas-tatrara-szlovak-hotalpas-tura.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a hótalpazás, ill. csúszásgátlós túra díjának átutalását. 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át, többször is, alaposan, különös tekintettel (de a teljesség igénye nélkül) a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. 
Kell túrabot. Termoszban forró teát hozzatok! Jó ha van EU-kártya. Euró kell (ha nem kerülöd ki az autópályát) autópálya-matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást. 

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska (továbbiakban csúszásgátló) lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy csúszásgátlót, akkor béreljük neked. Korlátozott számban tudsz tőlünk is bérelni mind hótalpat (3600 Ft/pár/nap), mind csúszásgátlót, (3600 Ft / pár / nap). Ha valaki nem tud jönni a hótalpas túrára pl. betegség miatt, a hótalp és a csúszásgátló díját kérjük utalni. 

 

 

 

A szlovákiai hótalpas túra díjfizetése

Kedvezményezett és számlaszám: MediaComm Kft., ill. 
12001008-00106900-00100007

A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal együtt a számlázási címet, a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét (esetünkben azt, hogy szlovák hótalpas túra: "Gyömbér" beírni). A banki utalás során a megjegyzés rovatba a NEVET NE írd be, feleslegesen foglalja az amúgy is szűkös helyet, mivel eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy kitől jött a hótalpazás díja. Példa: 
1124 Budapest, Mátyás király út 22. 

Március 11.
Szlovákia hótalpas túra: Gyömbér