Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. március 12. Hótalpas túra Szlovákia: Magas-Tátra

hotalpas-tura-szlovakia-magas-tatra.jpgHótalpazás, Szlovákia. Szlovákiai hótalpazás vagy csúszásgátlós túra a Magas-Tátrában.
A tereptől függően "normál" bakancsra húzott csúszásgátló hómacskás túra vagy hótalpas túra a Magas-Tátrában. Edzettség nélkül is könnyen lesétálható / megsétálható :)) túra.

Minimanó gyerekekkel is kényelmes, 70+ éves túrázóknak is ideális, gyönyörűséges téli túra.  

 

 
szlovakiai-hotalpas-tura.jpg
Ha nincs saját hótalpad, ha nincs csúszásgátlód, semmi gond, a jelentkezési lapon a testsúlyodat és a lábméretedet kérjük megadni, és a te méretedre szabott, neked jó felszereléssel várunk. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hómacskás vagy hótalpas túra választhatóan a 1500 méterig vagy 1580 méteres tengerszint feletti magasságig. 

 

 

A szlovák hótalpazásra az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpg1. saját kocsival bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsi rendszerben. 


A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Az egyik telekocsi Budapestről a nulladik napon kora reggel indul. Ebbe a telekocsiba a Déli pu-nál, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban is be-, ill. fel lehet szállni. 
 

 

 

Mikor és hova utazzatok? 
a-cstol-a-pto-05.jpgCsak nagyon korai indulással van idő az első napi utazásra, ezért erősen javasolt a nulladik napon utazni. Aki nem "1000%-ig biztos" abban, hogy pontosan fog érkezni, az kérjük, hogy mindenképpen jöjjön a hótalpas túrára a nulladik napon. Az utazás időpontjától függetlenül, az ország különböző sarkaiból utazókkal, ill. teleautókkal az e-mailben küldött helyen találkozunk egy parkolóban. A parkoló megtalálása hiperkönnyű lesz, e-mailben térképet küldünk. A parkolóban könnyű lesz egymásra találni, a túravezetőt "keresni" sem kell, mivel a parkolóba beálló magyar rendszámú autókhoz eleve odasétál. 
Ha már nem lesz hely az ingyenes parkolóban, a parkolás a parkolóban 6 euró egész napra.
A jegyet - mint otthon - a műszerfalra kell kitenni.  

 

 

 

 
 

szlovakiai-hotalpas-tura-hotalpazas-magas-tatra-2.jpgCsúszásgátló hómacskás és/vagy hótalpas túra: a Magas-Tátra egyik fenomenális völgye. Eldobod a buksidat. 

10:00-kor találkozunk a Magas-Tátra egyik parkolójában. A találkozás helyét elküldjük a túrázóknak e-mailben. Kérjük szépen ezt nanosecundumra betartani. A pontosan érkezők idejét nem lophatjuk, nem tudjuk az elkésőket megvárni, ezért hangsúlyosan köszönjük pontosságodat.  

Választhatóan 9 vagy 11 kilométeres, várhatóan (de természetesen az időjárást nem tudjuk előre) csúszásgátló hómacskás túra vár rád.

 
A csúszásgátló hómacska acélfogai miatt tökéletesen biztonságos, csúszásmentes, könnyű téli túra vár rád. Ha esetleg frissen hullott nagy hó lesz, hótalpra lesz szükség, de nagyon valószínű, hogy előttünk már lejárt, kemény, néhol jeges hó vár, ezért "99%", hogy csúszásgátló hómacskát rántunk. Ha nem akarsz venni, bérelhetsz tőlünk is (mindkét eszköz bérleti díja 3300 Ft/pár/nap). 
 
 

Egy életre hálás leszel magadnak, hogy ezt a napot itt töltöd. Kérjük, hogy készülj a túrára a nap során szükséges szendviccsel, termoszban meleg teával... bár lesz egy chata, más néven menedékház, egészen pontosan pompás hegyi szálló, önkiszolgáló étteremmel, ahol a folyadékot majd pótolhatod. 

 

hotalpas-tura-szlovak-tura.jpgEgy - ha nem telik be az ingyenes - ingyenes parkolóból indulunk, sok rövid, két-három perces, iszunk-néhány-kortyot szünet, vetkőző, felszerelésigazító, pisilős megálló után érkezünk a Tátra egyik legnagyobb tava közelébe.
 
 
 
 
 
 
 
 
A tótól , azokkal akinek kedve van, még felugrunk egy "dombocskára" és onnan tudsz olyan fotókat készíteni, hogy utána elsírod magad. 
Konkrétan a lenti fotó "ikertestvérét" készítheted el a befagyott tóról és a környező hegykoszorúról.
 
 
Ahogy egy kedves túrázónktól tanultuk: "Gizda, egészen 10-es gizda".
20190217_222605_resized.jpg
Ugyanis a "teknőt" körülvevő összes csúcs, egyetlen galád kivétellel, 2000 méter feletti.
A látvánnyal maximum a tó partján álló menedékház étterme és a kulturált és ingyenes mosdó konkurálhat, amit mindenki, de különösen a hölgyek / lányok nagyon szoktak értékelni. 
 
 
 
 
A menedékház éttermében fogyasztható a saját szendvics is (senki nem szól érte) és természetesen az önkiszolgáló étteremben vehetsz meleg ebédet. A madarsky, segedi és jeleni gulás (knédlivel), ill. a magyarul sztrapacskának ismert, szó szerint juhtúrós galuska és a "sztrapacska sztrapacska" (az igazi sztrapacska NEM a juhtúrós galuska!!!) közötti különbséget majd taglaljuk neked vagy - mivel most még úgy sem hiszel nekünk - kipróbálod. 
 
20190217_222810_resized.jpg
Ja. És a káposztalevest vagy a fokhagyma levest egész egyszerűen muszáj megkóstolni. A finomságokat bent és a teraszon is fogyaszthatod. A teraszon az UV-sugárzás igencsak melegít, a kilátás pedig agyament. Van egy szinte elreppenő két órád, hogy fotózzatok, ebédeljetek, befogadjátok a látványt vagy nem túl hosszú ebéddel (amibe csak egy leves fér bele) még fel is gyere a dombra, ahonnan - ha jó képet készítesz - a NatGeo-fotóidat is el tudod készíteni. 
 
16 óra előtt érünk vissza az indulási parkolóba.
 
 
 
 
 
 

 

 

Szállás és étkezés lehetőség a szlovákiai hótalpas túrán 
magas-tatra-szallas-12.jpgBarátságos és segítőkész vendéglátóknál, a vendéglátóktól - és egymástól -természetesen tökéletesen szeparált, két-, három- és négyágyas szobákban kifejezetten jó, ha pedig apartmanban leszel, egyenes príma szállásod lesz.
 
 
 
Az általunk foglalt szállás a túrák indulási helyétől 20 perc autózásnyi távolságra van, ez még relatíve közeli, de a szoba árak nem a csillagászati tartományban vannak. 
 
 
furdoszoba.jpgHa öt fős család vagytok, akkor két szobában lehettek, bár egy pótágyat a szobába is be lehet tenni, ha kicsik a csemeték. 
 
 
 
 
 
Az apartmanoknak van saját fürdőszobájuk (wc-vel), a szobákhoz is tartozik a folyosóról nyíló fürdőszoba. A fürdőszobák minden szempontból tökéletes fürdőszobák, mintha otthon lennél.  

Főzési és sütési lehetőség is rendelkezésre áll, tökéletesen felszerelt konyha vár, nem csak melegíteni, sütni is lehet. És a faluban - természetesen - van étterem. 
 
A szállás díja a mi túrázóinknak 15 euró/fő/éjszaka. A szállást csak akkor foglaljuk, ha nem az utolsó pillanatban jelentkezik valaki. 
3.jpgHa nem mi foglaljuk a szállást, saját magatok a booking.com segítségével természetesen mindig tudtok foglalni. Viszont a Magas-Tátrában (pláne érték-ár arányban nagyon jó) szállást találni az utolsó pillanatban nem túl esélyes. Tehát ne halaszd az ügyintézést, mert csak a drága szálláshelyek maradnak, csodák itt sincsenek.  

 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

 

Szlovák hótalpas és csúszásgátlós túrák túradíjai és az egyéb díjak
a-to-fele-04.jpgA túradíj a csúszásgátló hómacskák 3300 Ft-os napi bérleti díját és a hótalpak 3300 Ft-os napi bérleti díját nem tartalmazza. A bérleti díj helyben, készpénzben fizetendő. Javasolt saját kamásli vásárlása, ha a kamáslit tőlünk bérled, annak a napi bérleti díja 660 Ft/nap/pár. A túrabot bérleti díja (szintén) 660 Ft/nap/pár. Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a csúszásgátló hómacska és hótalp bérleti díja, továbbá, ha mi foglaltuk, akkor a szállás díja is pótlólag utalandó.  
 
 
 

 

Jelentkezés a hótalpas, ill. csúszásgátlós szlovákiai téli túrára

hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (különösen inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a hótalpazók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. 
csuszasgatlo.jpgSzükséges továbbá a hótalpas túrákhoz és csúszásgátlós túrákhoz túrabot hótányérral vagy síbot. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Korlátozott számban tőlünk is tudsz a túrára szükséges felszerelést bérelni. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). Jól jöhet az EU-kártya. Szükséges euró a szállásra, autópálya-matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást! 

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lehet szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy hómacskát, akkor tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat (3600 Ft/pár/nap), mind hómacskát, (3600 Ft / pár / nap). Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és hómacska díját kérjük utalni, és ha mi foglaltuk a túra idejére a szállást, akkor a szállás díját is. 

 

 

 

A szlovákiai hótalpazás díjának utalása
a-ele-03.jpgAz utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, a hótalpazás időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a hótalpas túra helyét beírni. Példa: 
1123 Budapest, Márvány u. 21. 

Március 12. 
Szlovák hótalpazás: Magas-Tátra