Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. március 4-5-i hótalpas túra Szlovákiában a családnak: hótalpazás csodahelyeken

Magas-Tátra hótalp.jpgHótalpazás, hótalpas és/vagy csúszásgátló hómacskás túra Szlovákiában: a tökéletes katarzis.

 

 

 

 

A tereptől függően mindkét nap vagy csúszásgátló hómacskás túra vagy hótalpas túra a Magas-Tátrában, vagy mindkettő :)), tehát a hó állagától függően cseréljük a hótalpat és a csúszásgátló hómacskát. 

Edzettség nélkül is könnyen teljesíthető téli túrák. Minimanó gyerekekkel is kényelmes, 70-100 éves túrázóknak is ideális, gyönyörűséges téli túra.  

 

 

szlovakia-hotalpas-tura-888.jpgHa nincs saját hótalpad, ha nincs csúszásgátlód, semmi gond, a jelentkezési lapon a testsúlyodat és a lábméretedet kérjük megadni, és a te méretedre szabott, neked jó felszereléssel várunk. 
1. napi szlovákiai túra: téli túra választhatóan a 1500 méterig vagy 1580 méteres tengerszint feletti magasságig. 
2. napi szlovák túra: a csodavölgyben egy fagyott vízeséshez 1760 méterig. 
A csúszásgátló hómacskák jó tapadást, biztos lépést adnak kemény havon, ill. lefelé jövetben jelentenek hasznos segítséget, hiszen a csúszásgátló hómacska (a nevében is benne van, lásd kicsit lejjebb a fotót) acélfogainak hála megakadályozza, hogy csúszkálj. 
csuszasgatlo.jpgHa nincs saját csúszásgátlód, bérelhetsz tőlünk. (4000 Ft/pár/nap), de ha évi több túrát tervezel, akkor érdemes beruházni egy saját csúszásgátló vásárlásába, amely - ha vigyázol rá, ha nem mész vele sziklára, ha nem lépsz vele kőre, ha nem töröd el és ki a fogait, ha nem húzod szét a láncszemeket - sok-sok évig kiszolgál.  

 

 

 

 

A szlovákiai hótalpazásra az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpg1. saját kocsival bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsi rendszerben. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Az egyik telekocsi Budapestről a nulladik napon indul. 
Az önállóan utazóknak a közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! 

 

 

Mikor és hova utazzatok? 
magas-tatra-hotalpazas-szlovakia-hotalpas-tura-89.jpgA 10:15-ös találkozó miatt hajnali indulással van idő az első napi utazásra, de természetesen lehet a nulladik napon is utazni. Az utazás időpontjától függetlenül, az ország különböző sarkaiból utazókkal, ill. teleautókkal az e-mailben küldött helyen 10:15-kor találkozunk egy parkolóban. A parkoló megtalálása hiperkönnyű lesz, e-mailben térképet küldünk. A parkolóban könnyű lesz egymásra találni, a túravezetőt "keresni" sem kell, mivel a parkolóba beálló magyar rendszámú autókhoz eleve odasétál, ill. a túravezetői kocsi tetején egy NAGY narancs színű hátizsák lesz. 

 

 

 

szlovakiai-hotalpas-tura-hotalpazas-magas-tatra-2.jpg1. napi hótalpazás vagy csúszásgátló hómacskás túra: a Magas-Tátra egyik fenomenális völgyét fedezzük fel.

 

Eldobod a buksidat.  

 
 
 

Választhatóan 9 vagy 11 kilométeres, várhatóan (de természetesen az időjárást nem tudjuk előre) csúszásgátló hómacskás vagy hótalpas túra vár rád.
 
a-cstol-a-pto-05.jpg
A csúszásgátló hómacska acélfogai miatt tökéletesen biztonságos, csúszásmentes, könnyű téli túra vár rád. Ha esetleg frissen hullott nagy hó lesz, hótalpra lesz szükség, de nagyon valószínű, hogy előttünk már lejárt, kemény, néhol jeges hó vár, ezért "99%", hogy csúszásgátló hómacskát rántunk. Ha nem akarsz venni, bérelhetsz tőlünk is (mindkét eszköz bérleti díja 4000 Ft/pár/nap). 
 
 

Egy életre hálás leszel magadnak, hogy ezt a napot itt töltöd. Kérjük, hogy készülj a túrára a nap során szükséges szendviccsel, termoszban meleg teával... bár lesz egy chata, más néven menedékház, egészen pontosan pompás hegyi szálló, önkiszolgáló étteremmel, ahol a folyadékot majd pótolhatod. 

 

hotalpas-tura-szlovak-tura.jpgEgy - ha nem telik be az ingyenes - ingyenes parkolóból indulunk, sok rövid, két-három perces, iszunk-néhány-kortyot szünet, vetkőző, felszerelésigazító, pisilős megálló után érkezünk a Tátra egyik legnagyobb tava közelébe.
 
 
 
 
 
 
 
A tótól , azokkal akinek kedve van, még felugrunk egy "dombocskára" és onnan tudsz olyan fotókat készíteni, hogy utána elsírod magad. 
 
Konkrétan a lenti fotó "ikertestvérét" készítheted el a befagyott tóról és a környező hegykoszorúról. Ahogy egy kedves túrázónktól tanultuk: "Gizda, egészen 10-es gizda".
20190217_222605_resized.jpg
Ugyanis a "teknőt" körülvevő összes csúcs, egyetlen galád kivétellel, 2000 méter feletti.
A látvánnyal maximum a tó partján álló menedékház étterme és a kulturált és ingyenes mosdó konkurálhat, amit mindenki, de különösen a hölgyek / lányok nagyon szoktak értékelni. 
 
 
 
 
A menedékház éttermében fogyasztható a saját szendvics is (senki nem szól érte) és természetesen az önkiszolgáló étteremben vehetsz meleg ebédet. A madarsky, segedi és jeleni gulás (knédlivel), ill. a magyarul sztrapacskának ismert, szó szerint juhtúrós galuska és a "sztrapacska sztrapacska" (az igazi sztrapacska NEM a juhtúrós galuska!!!) közötti különbséget majd taglaljuk neked vagy - mivel most még úgy sem hiszel nekünk - kipróbálod. 
 
20190217_222810_resized.jpg
Ja. És a káposztalevest vagy a fokhagyma levest egész egyszerűen muszáj megkóstolni. A finomságokat bent és a teraszon is fogyaszthatod. A teraszon az UV-sugárzás igencsak melegít, a kilátás pedig agyament. Van egy szinte elreppenő két órád, hogy fotózzatok, ebédeljetek, befogadjátok a látványt vagy nem túl hosszú ebéddel (amibe csak egy leves fér bele) még fel is gyere a dombra, ahonnan - ha jó képet készítesz - a NatGeo-fotóidat is el tudod készíteni. 
 
16 óra előtt érünk vissza az indulási parkolóba.

 
 
 

 

 

 

 

Szállás és vacsora a hótalpazás idején
magas-tatra-tura-szallasa-szoba-1.jpgBarátságos és segítőkész vendéglátóknál egy-, két-, három- és négyágyas szobákban jó, ha pedig az apartmanok valamelyikében leszel, akkor egyenes príma szállásunk lesz.
 
 
 
 
 
 
Ha négy vagy öt fős család vagytok, akkor két szobában lesztek, bár egy pótágyat a szobába is be lehet tenni, ha kicsik a csemeték. Az apartmanoknak van saját fürdőszobájuk (wc-vel), közvetlenül nem minden szobának van fürdőszobája, a wc és tusoló a folyosóról nyílik, de van elég. 
Főzési és sütési lehetőség is rendelkezésre áll, 
tökéletesen felszerelt konyha vár, nem csak melegíteni, sütni is lehet. 
A szállás díja a mi túrázóinknak 19 euró/fő/éjszaka. A szoba ára mindenkinek azonos. A szállást csak akkor foglaljuk, ha nem az utolsó pillanatban jelentkezik valaki, a síterepeken ugyanis az utolsó hónapokban jó és olcsó szállást találni (lévén csodák nem nagyon vannak) kvázi lehetetlen. Ha nem mi foglaljuk a szállást, saját magatok a booking.com segítségével természetesen mindig tudtok foglalni. 

 

 

 

 

2. napi szlovákiai hótalpas túra: egy szürreális formákban fagyott vízeséshez tartunk 

dsc_tatra-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-szlovakia-tura-3.jpgMa egy újabb káprázatos tátrai dolinába, annak is a végébe, a Magas-Tátra egyik legismertebb vízeséséhez tartunk. 

 

 

 

 

Először persze körbe sétáljuk a Tátra egyik legnagyobb tavát, a síugró sáncoknál lelki szemeinkkel látjuk Schlierenzauert, Ammant, Morgit, Bardalt, Freundot és a többieket. A kirándulás hamarosan tüneményes fenyvesben vezet. Az út ezen szakasza tényleg észbontóan, hi-he-tet-le-nül szép.

 

 
-vizeses-fele-feluton-2-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgKényelmes tempóval, fenomenális környezetben, a sok fotózás miatt 2 óra alatt teszünk meg 5,3 km-t. Kicsit katonásabb tempóban ezt 75 perc, max. másfél óra alatt is meg tudnánk csinálni, de nem hajt a tatár. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

feluton-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg
A rengeteg fotózás miatt az átlagsebességünk finoman szólva alacsony. 
 
 
 
 
 
 
 
420 méter emelkedés és 12 méter lejtés, közben 5,3 km megtétele után show time. 
 
 
 
 
 
Nem egy átlagos látvány a fagyott vízfüggöny. 
-vizeses-www.tatra-tura.hu-4-szlovak-tura.jpg
A vízesés fagyott formában (is) mindig más és más.
Hogy a képen látható vízesés fagyott formában ÉPPEN hogyan fog kinézni azt CSAK ti fogjátok aznap látni. Eljöttünk "koppanásig", a téli zárlat határán vagyunk, ha nem lenne tél, mehetnénk tovább a láncokkal könnyített szakaszonFélórányi pihenőt tartunk a vízesés tövében. 
 
 
 
 
 
Lesz idő enni, inni, hölgyek jobbra, urak balra alapon diszkrét wc-szünetet tartunk és természetesen készülhetnek a művészi fotográfiák.
 
 
 
 
a--vizeses-telen-behavazva-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgSzomorú szívvel fordulunk vissza, de vigasztaljon, hogy páratlan tájban gyönyörködhetsz majd lefelé jövetben is minden irányban. 
 
 
 
 
 
 
 
Sőt, lefelé - ha éppen nem hótalpas a túra - kipróbálhatod, hogy milyen az ösvény MELLÉ lépni és....
 
 
 
 
20190216_szlovakia-hotalpas-tura-hotalpazas-magas-tatra_resized.jpgA jó hír, hogy az esetek 99%-ban a 2 méteres hóban is csak a hátsódig fogsz besüllyedni.
 
 
 
 
 
 

Lesz idő a visszaút során egy kicsit játszani, hóangyalkát rajzolni a hóban, páros lábbal ugrani és a mély hóban "versenyezni. 
 
 
Még világosban leszünk a parkolóban. 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

 

Szlovák hótalpas túrák túradíjai és az egyéb díjak
a-to-fele-04.jpgA túradíj a csúszásgátló hómacskák 4000 Ft-os napi bérleti díját és a hótalpak 4000 Ft-os napi bérleti díját nem tartalmazza. A bérleti díj helyben, készpénzben fizetendő.
Javasolt saját kamásli vásárlása, ha a kamáslit tőlünk bérled, annak a napi bérleti díja 800 Ft/nap/pár. A túrabot bérleti díja (szintén) 800 Ft/nap/pár. 
Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a csúszásgátló hómacska és hótalp bérleti díja, továbbá, ha mi foglaltuk, akkor a szállás díja is pótlólag utalandó.  
 
 
 

 

Jelentkezés a szlovákiai hótalpas túrára

hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a hótalpazás díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (különösen inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. 
csuszasgatlo.jpgSzükséges továbbá túrabot hótányérral vagy síbot. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Korlátozott számban tőlünk is tudsz a túrára szükséges felszerelést bérelni. A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod. Jól jöhet az EU-kártya. Szükséges euró a szállásra, autópálya-matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást, mi nagyon erősen javasoljuk! 

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy hómacskát, akkor tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat (4000 Ft/pár/nap), mind hómacskát, (4000 Ft / pár / nap). Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és hómacska díját kérjük utalni, és ha mi foglaltuk a túra idejére a szállást, akkor a szállás díját is. 

 

 

 

A szlovákiai hótalpazás díjának utalása
a-ele-03.jpgAz utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét (Magas-Tátra) beírni. Példa: 

 

 

 

1123 Budapest, Dolgos u. 99. 
Március 4-5.  
Szlovákiai hótalpas túra: 
Magas-Tátra