Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. március 6-7-i szlovák hótalpas túra: Magas-Tátra, választhatóan 1 vagy 2 nap

2007-marcius-7-tatra-tura-gyalogtura.jpgHótalpazás, hótalpas és csúszásgátló hómacskás túra Szlovákiában:  
álom a Magas-Tátrában. 

 

 

 

 

Ha csak 1 napod van, a kétnapos túra egyik napjára is lehet jönni! Mindkét nap két túra között lehet választani, az egyik túra nagyon "lájtos", akár 7 éves gyermekkel is "simán" járható. A közepes túrásokkal pedig eljutunk akár a 2000 méteres tengerszint feletti magasságba. 

A csúszásgátló hómacskák jó tapadást, biztos lépést adnak kemény havon, ill. lefelé jövetben jelentenek hasznos segítséget, hiszen a csúszásgátló hómacska (a nevében is benne van, lásd kicsit lejjebb a fotót) acélfogainak hála megakadályozza, hogy csúszkálj. 
 
 
csuszasgatlo.jpgHa nincs saját csúszásgátlód, bérelhetsz tőlünk. (4000 Ft/pár/nap), de ha évi több túrát tervezel, akkor érdemes beruházni egy saját csúszásgátló vásárlásába, amely - ha vigyázol rá, ha nem mész vele sziklára, ha nem lépsz vele kőre, ha nem töröd el és ki a fogait, ha nem húzod szét a láncszemeket - sok-sok évig kiszolgál.  

  

 

 

A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgvagy 1. önállóan saját kocsival, bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre
1.1. javasoltan a nulladik napon vagy 
1.2. hajnali felkeléssel az első túranap reggelén vagy

2. telekocsi rendszerben a nulladik napon. 
A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Győrben, azok célszerűen Komáromnál jönnek át a határon. A budapesti telekocsik egy részével Budapestről 17:00-kor indulunk. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba és/vagy buszra - egyeztessük! - a Déli pu-nál, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban is be-, ill. fel lehet szállni. 
A minibusz díja azonos a telekocsi rendszer költség-hozzájárulásával (lásd a díjak, költségek menüpontot). Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! 
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 
  

Szállás és étkezés a hótalpas túrán:
vila--3.jpgKét-, három-, négyágyas, jól fűtött szálláson foglalunk szobákat, a szállás díja a felnőtteknek 18, gyerekeknek 15 euró/éjszaka, az idegenforgalmi adó 50 cent. Ha egyedül szeretnél lenne kétágyas szobában, akkor a szállás díja 22 euró lesz.  

 

 

 

Vacsora. Az egyik lehetőség, hogy valamelyik étteremben megvacsoráztok "helyben", ugyanis ahol lejövünk a hegyről, ott velünk szemben lesz egy önkiszolgáló étterem, jó ételekkel, megfizethető áron. 

 

Vagy a szálláson meg tudod melegíteni az otthonról hozott ételt a jól felszerelt konyhában, amit az "ebédlőben" (közös étkező helységben) tudsz majd elfogyasztani.

 


vila--2.jpgTeához, kávéhoz vízforraló természetesen van.  
Ha nem akarsz/akartok elmenni vacsorázni, és nem hazai földön intéztétek a túrára a bevásárlást, akkor a szállásra jövetel előtt érdemes legalább egy élelmiszerboltot (potraviny) útba ejteni.
Van ami itt drágább, de sok élelmiszert, különösen a tejtermékeket itt Szlovákiában olcsóbban tudod beszerezni.  

 
1. napi szlovák hótalpas túra választhatóan: 
a) 1475 méteres szintig csodavölgyben egy chata-ig
b) tovább a völgyben amíg biztonságos, ha minden "ok", pár méterrel a 2000 méteres szint fölé, egy újabb menedékházig

fagyott-vizesesek-szlovak-tura-01.jpgHa önállóan intézted a szállásfoglalást, akkor is köszönjük az e-mailen küldött helyre történő érkezésed pontosságát. 7:40-kor találkozunk.

 

 

 

Ha mi foglaltuk a szállásodat, és te is a "bázison" vagy, reggel 7:45-kor indulunk a kocsikkal a szállástól, hogy parkolás (6 euró) és egy ingyenes mosdó meglátogatása után jegyet vegyünk a siklóra. A siklóval szintben körülbelül 300 métert "nyerünk" és kiszállás után 8:40-kor már a felfelé vezető ösvényen menetelünk. Kérjük, hogy a nap során szükséges szendvics legyen nálatok hátizsákba téve. Termoszban meleg teát sokat, legalább 2 litert hozz! Továbbá hozzál magas víztartalmú és magas energiatartalmú gyümölcsöket. Alma, narancs, magvak, pl. mogyoró, dió... tökéletes. Túrabot vagy síbot és korábban már viselt, bejáratott túrabakancs kell a túrára. Valószínűleg szükséges lesz a kamásli is, ezt előre nem tudhatjuk, de ha kiderül, hogy nincs kamáslid és mély a hó, akkor (fentről) ömlik a bakancsodba a hó. A készlet erejéig mind túrabotot (síbotot), mind kamáslit tudsz tőlünk bérelni. (Mindkettő bérlete 800-800 Ft/nap vagy 10-10 euró/nap). Pihenő és tízórai szünet 10 órakor egy menedékháznál (női mosdó). A könnyű túrát választóknak ideáig tart a túra. 

 

 

magas-tatra-tura-200-gyalogtura-tatra.jpg

A közepes túrát választókkal még jó kis séta vár ránk. Egy ideig a völgynek nevet adó patak mellett (amiből, ha már havazott, keveset látunk) megyünk, majd előttünk lesz a képen látható emelkedő. 
 
 
 
 
 
A távolban felsejlő nyereg tetején közelinek látszik a menedékház, de a tiszta levegőben nagyon csalóka a látvány.
 
 
 
 
 
A völgy keleti oldalán a Lomnici-gerinc 2000 m feletti csúcsai és szilaj sziklatornyai karcolják az eget, nyugatról a Közép-orom (Prostredny Hrot) 2441 méteres magassága emlékeztet arra, hogy törpék vagyunk. 
 
 
 

magas-tatra-tura-gyalogtura-hotalpazas.jpgHa az maximálisan biztonságosnak ígérkezik, akkor sok rövid szünettel, rendszeres folyadék-pótlással 12 és 13 óra között érkezünk egy menedékházhoz, ahol - ha szereted - szlovák ízek várnak rád. Legalább egy meleg levest érdemes elfogyasztani. 
 
 
 
 
 
 
 
Fontos és még egyszer. Mindez akkor igaz, ha a terep biztonságosan járható, ezért legyen nálad szendvics, hátha, ne adj Isten, 100 méterrel a menedékház alatt fordulni érdemes. 
 
 
 
 
Akármeddig is bandukolunk, kényelmes tempójú és örömteli caplatás vár ránk. 
 
 
 
volgy-tatra-tura-szlovak-szlovakia-tura.jpg
Ha "teljesen" felérünk, élmény visszanézni a völgyre, a menedékházban pedig vár rád a bableves vagy a fokhagyma-krém leves vagy a káposzta leves és sok más finomság. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ami pedig nem az ételeket illeti.
Érdekes az érzés.
A tájat sem könnyű szavakkal leírni. 
Ha nem is sok, de azért lesz egy kis idő magunkba inni a katlan érzését, fotózgatni.
 
 
 

magas-tatra-tura-gyalogtura-hotalpazas-2.jpg
A reggeli pontos indulás azt is lehetővé teszi, hogy a tempónk lefelé is lehet majd kényelmes. 
 
 
 

 
 
 
Ennél a menedékháznál is van normális mosdó, wc szempontból a lányoknak is kényelmes a nap.  
Lefelé jövetbe is iktatunk két angol wc-s megállót, majd -  nem mi vagyunk szerénytelenek a Tátra ilyen - az überszuper túra végén 16 órakor vagyunk lent a kocsiknál.
Aki "otthon" vacsorázik, jön "haza", akik pedig helyi specialitásra vágynak, azok az autókhoz közel be tudnak ugrani egy remek önkiszolgáló étterembe, amit természetesen megmutatunk vagy bármelyik más vendéglőbe. Aki még vásárolni akar, megteheti, a bolt még nyitva. 

 

 


2. napi hótalpas Tátra-túra: erre a káprázatra már tényleg nincsenek szavak
gyalogtura-hotalpas-tura.jpgReggel pakolunk, kiköltözünk a szállásról és a kocsikkal 7:45-kor indulunk.

 

 

 

 

 

 

8-kor parkolunk (a parkolás 6 euró, amely nincs a túradíjban), mosdólátogatás és 8:30-kor start. Majdnem tengerszint feletti 1300 méterre katapultáljuk magunkat a siklóval. Kiszállás és mosdóvizit után csodahelyre indulunk, a Magas-Tátra egyik legszebb dolináját fedezzük fel a nap során. 

Ami tuti. Nem fogunk végigmenni a 13,6 km hosszú, 815 méteres szintkülönbségű elméleti maximumot jelentő útvonalon, nem fogjuk bejárni a teljes völgyet, azaz nem megyünk fel 2300-2400 méterig.  

 

 

szlovakia-hotalpazas-szlovak-tura-magas-tatra-tura.jpgJó eséllyel egy menedékháznál, közel a 2000 méteres határhoz fordulunk, de magas hegyen vagyunk, itt semmi sem sicher, semmit sem ígérünk.... :))

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A visszafordulási pont magasságát több szempont befolyásolja és az első a biztonság.  

 

 

 

 agytatra-tura-gyalogtura-20140322-2.jpgAhogy megyünk egyre feljebb, most jobbról láthatóak a tegnap még balról magasodó csúcsok. 

 

 

 

 

 

A káprázatos dolina elképesztő bástyákkal szórakoztat, amíg a fagyott tengerszemekhez érünk, többen közülük a "bőven kétezres" kategóriában: a Vörös-torony, a Hegyes-torony, a Varangyos-tavi-csúcs, a Jávor-csúcs, a Közép-hegység, a Kis-Viszoka, a Bibircs. 1850 méteres magasságban pillantjuk meg az alattunk az első, ilyenkor már befagyott tavat. Hamarosan következik egy újabb tó.

 

 

 

atra-tura-gyalogtura-20140322-3.jpgEz tó a Tátra-túrázók megtévesztésére szlovákul ugyanazt a nevet viseli, mint kb. 10 másik tó az országban, és ugyanazt, mint egy közeli druszája.

 

 

 

 

 

 

Sőt, légvonalban közel vagyunk a másikhoz, a különbség még lábon SEM sok, ha itt mennénk tovább, 3-4 órán belül a másik tónál lennénk. 

 

Ha az út "okés", akkor közel a 2000-es határon érjük el a női mosdót és a menedék­-házat, ahol lehet meleg ebédet is fogyasztani. 

 

tura-gyalogtura-20140322-4.jpgEzen forgatókönyv lehetséges tuningja, hogy a lapályon még felfedezünk még három tavat, amelyek fagyott, hólepte tavak lesznek a túra idején. 

 

 

 

 

 

Megszakadt szívvel hagyjuk ott a zsibbasztólátványt és 3 órás ereszkedéssel jutunk vissza az autókhoz. 

16:30-kor vagyunk a parkolóban, hazautazás.


 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

A szlovák hótalpas túrák túradíjai

 

 

Jelentkezés a hótalpas szlovákiai túrára: 
csuszasgatlo.jpg

A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgnapszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, különösen inzulin, ha cukorbeteg vagy, fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekében kötelező. Kötelező továbbá a túrabot, amelyet a magyar túrázók gyakran lenéznek, aztán lefelé jövetben mindenki hálás érte. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, ill. korlátozott számban tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). És persze kell EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Biztosítás. Nagyon erősen javasoljuk, hogy legyen biztosításod. 

(Mély hó esetén hótalp, kemény havon csúszásgátló vagy csúszásgátló hómacska lesz szükséges. A legjobb ha veszel magadnak, továbbá tudsz tőlünk is bérelni mind hótalpat ( 4000 Ft / pár / nap), mind hómacskát, (4000 Ft / pár / nap). 

 

 

A szlovák hótalpazás díjfizetése
A Tátra-túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal együtt a számlázási címet, (a nevet nem kell, amúgy is látszik), a szlovákiai túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni.
A hótalpas túra túradíja nem tartalmazza az utazás, szállás, biztosítási díjakat és költségeket, nem tartalmazza a siklójegy árát, amire hozzál magaddal eurót és nem tartalmazza a csúszásgátló hómacska (4000 Ft/nap/pár) és hótalp bérleti díját (4000 Ft/nap/pár). Értelemszerűen, ha van saját csúszásgátló hómacskád és/vagy hótalpad, hozd magaddal és nem kell bérleti díjat fizetned. 
Példa:  
2092 Budakeszi, Lovassy G. u. 81.

március 6-7. 
Szlovák hótalpas túra: Magas-Tátra