Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. október 13-15-i túra: Zseniálisan klassz túrák Szlovákiában

szlovakiai-tura-r-o-3---tatra.jpgSzlovákiai túrák. Választhatóan 1 vagy 2 vagy 3 csodálatos nap a Kocs-hegységben és a Nyugati-Tátrában.

 

 

 

Családi idill, olyan útvonalakon, amelyre a Nagyszülők is hozhatják az unokákat. 

 

Lélegzetelállító csokor fantasztikus túrákból, eldobod-az-agyad útvonalakból. Gyerekes családoknak remek túrák, tériszonyosoknak is nagyon kényelmes, "kitettség" nélküli, gondosan választott útvonal, hogy a család, a társaság egyébként tériszonyos tagja(i) jól érezze/érezzék magát/magukat - és mindenki biztonságban legyen. 

Ha nincs 3 napod, jöhetsz 2 vagy akár csak egyetlen túranapra is. 

Sikongatni fogsz a gyönyörűségtől. Olcsó, de szuper szállás a túra idején.  

 

 

 

pretin-323.jpgSzlovákia mesébe illő tájain biztonságos gyalogtúrák.

 

 

Telekocsikat is szervezünk! 

 

 

 

 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgaz első túranap reggelén vagy saját kocsival vagy
telekocsi rendszerben. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, stb.... Az egyik budapesti telekocsi 6:15-kor indul. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsiba és/vagy buszra - egyeztessük! - a Déli pu-nál, a Széll Kálmán téren, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban, a Dunakeszi Tesco-parkolóban és Vácott, majd Rétságon is be-, ill. fel lehet szállni. 
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 
 
 
 

Szállás és étkezés a szlovákiai túra idején

Kezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami az általunk foglalt szállás ("bázis") közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni. A szálláshoz közel számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A túranapokon pedig lesz, amikor tudsz ebédelni hüttében (amiket itt chatának hívnak) és lesz, amikor kell szendvicset hoznod.  
 
Nézzük a szállást. Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Zuberecben vagy Zuberec környékén.  
Aki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, 18 euró/fő/éjszaka áron két- és háromágyas szobákat, ill. 22 eurós 4-4 fős apartmanokat foglalunk. Aki egyedül szeretne lenni, annak a szállás 28 euró / fő / éjszaka lesz. A mi idegenforgalmi adónknak megfelelő városi adó 1 euró, amelyet 10 éves életkor felett kell fizetni.
Természetesen egy - mondjuk - 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel.
A két- és/vagy három ágyas szobákhoz, 4-fős apartmanokhoz minikonyha, ill. konyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Természetesen hűtőszekrény és mikrohullámú sütő mindenhol van. 
A parkolás a panzió saját parkolójában, teljes biztonságban lehetséges.  
 
 
 
 
 
1. napi szlovák túra: leírhatatlan panoráma a Vörös Szikláról  
ruzomberok-kaufland.jpgSzlovákiában, Rózsahegy városban (Ruzomberok) a Kaufland parkolójában (a városban egyetlen Kaufland bevásárlóközpont van) 11 órakor találkozunk. Egy fehér Toyota Avensist már a behajtáskor meg fogsz látni narancs színű hátizsákkal a tetején. 
 
Kizárt, hogy ne könnyen találj ide. Ha elindulsz az M2-esen a parassapusztai határátkelő (Ipolyság / Sahy) felé, akkor Rózsahegyig (szlovákul Ruzomberok városig) le sem kell térned az útról. A Kaufland parkolója csak jó találkozási pont, itt maximum annyi idő lesz, hogy el lehet menni mosdóba.
Ha akarsz vásárolni, kérjük 11 óra előtt vedd meg. 
 
Ruzomberoktól / Rózsahegytől konvojban fogunk haladni, hogy egyszerű legyen rárepülni a célra. A kocsiban legyen minden készen, kkilatas-a--2.jpgérjük, hogy a nap során szükséges szendvics már legyen nálatok hátizsákban. Vizet, üdítőt vagy termoszban meleg teát fejenként legalább 1,5 litert hozzatok. Továbbá hozzatok magas víztartalmú (alma, narancs) és magas energiatartalmú gyümölcsöket (dió, banán), a banán egyébként a kálium és magnézium tartalma miatt is a túrázó legjobb barátja. 

A túrabot nagyon JAVASOLT.

 

Korábban már viselt, bejáratott túrabakancs pedig kötelező a túrára. 

Délután könnyű, ha akarnánk, akkor oda-vissza 2,5 órába sűríthető bakancsos túra vár ránk, de nem rohanunk, nem hajt a tatár. 

 

 

Mindenki számára kényelmes tempóban megyünk felfelé. 

 

-szikla.jpgNem sietünk, a durván 400 méteres szintkülönbségű felmenetet 2 órára nyújtjuk.

 

 

 

 

 

 

Ravaszdi útvonalon, titkos ösvényeken, trükkös kanyarok és rövidítések után érünk fel a Vörös-sziklára.

 

Mivel itt már viszonylag magasan vagyunk, kérjük vigyázzatok a leeső állakra :) 

Azt látod meg, amit a képen. Alattad a Liptói-tenger, mögötte az Alacsony-Tátra csúcsai.

 

 
vikla-szlovakiai-tura-20180502_094320.jpgA szuper túra mellett olyan panoráma vár rád, hogy szlovákiai remeteségre adod a fejed. Agyament látvány. A szikla tágas tetején megállunk minimum fél órára fotózni, uzsonnázni. Így összességében a túra kb. 4-4,5 óra lesz. 

 
 
 
 
 
A túra után még - fakultatív program, hiszen természetesen már lehet menni a szállásra is - aki akar, eljöhet velünk egy egész jó fürdőbe. Konkrétan pompás fürdőbe, hozzatok úszószemüveget, fürdőruhát, papucsot, törölközőt ......
 
 
 
 
 

 

 


szlovakia-tura--033.jpg2. napi szlovákiai túra: a titkos tavak, jégkorszaki relikviák, és egy 23 méteres vízesés csak úgy bónusz gyanánt..... 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha nem az általunk foglalt szálláson vagy, akkor egy, az 1. nap megmutatott és e-mailen is elküldött helyen, reggel 8-kor, pontosabban 7:59-kor találkozunk. 
 

szlovakia-tura--tatra-to_166.jpgHa valaki csak ezn a napon kapcsolódik be a túrába és még nem találkoztunk.... Egy fehér, magyar rendszám-táblás kombi Toyotát kell keresni narancssárga hátizsákkal a tetején. Ezen kritériumnak nem szokott egynél több autó megfelelni, tekintsük ténynek, hogy megtalálsz. 
 
 
 
A randevút követően konvojban indulunk tovább, és 20 perces autózás után, ha a tengerszint feletti magasságot nézzük, nagyjából a Kékes-tető magasságában parkolunk.
Felvesszük a bakancsokat és mosdószünetet követően indulunk.
Gyönyörűséges erdei úton megyünk majd. Két túra között választhatsz majd, és a jó hírünk, hogy ráérsz majd itt helyben, menet közben dönteni. 
Az egyik túra annyira könnyű, hogy arra nincsenek szavak, írd és mondd, 8,4 km-es, 344 méter szintkülönbségű a séta. Igen, séta, még a túra kifejezést is visszavonjuk. 
 
A másik túra már túra, de inkább gyenge közepes túrának, mint közepes túrának tekinthető a 15 km-es és 730 méter szintkülönbségű gyaloglás.
 
--tura-szlovakia-11413.jpgAkik a nagyon könnyű túrát (sétát) kérik, azok egy menedékházig, ill. egy hihetetlen tóig jönnek. 
 
 
 
 
 
 
 
Tragédia, hogy nem ez a megszokott, de szürreálisan tiszta a tó vize. Itt heveredünk le sziesztázni. Ha rezzenéstelen a víztükör, tudsz majd olyan szögben lenni a parton, hogy nem látod a vizet!  

Itt átadhatod magad az elképesztő környezetnek, olyan helyen leszel, hogy elsírod magad. Ha kevésbé vagy szentimentális hangulatban, akár el is bóbiskolhatsz a parton fekve, mindenesetre olyan panoráma mellett tarthatsz pikniket, hogy hú.

 

 

 

szlovak-tura--299.jpgAkik pedig a könnyű séta helyett a gyenge-közepes túrát választják, azok lemondanak a menedékházas étkezés örömeiről, velük gyors szendvicsebéd után indulunk tovább.

 

 

 

 

Tehát a gyenge-közepes túrát választókkal a túravezető még megy feljebb, tó tavat követ. Aztán a túrát választó túrázókkal fordulunk, megyünk vissza és felvesszük a menedékháznál már délutáni bóbiskolásba szenderült vagy NatGeo fotókat készítő "sétálókat". 

 

 

-tat--szlovakiai-tura.jpg

Bármelyik túrát is választod, a túra a szintidőktől messze elmaradó, nyugis, egész napos kirándulás lesz. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16 óra körül leszünk lent a kocsiknál. 

 

 

 

3. napi szlovákiai túra: Nyugati-Tátra álom
szlovakia-tura-nyugati-tatra-tura.jpgA szállásunkról, szállásainkról 7-kor indulunk kocsikkal. A túranapon belül választhatsz, hogy a parkolóból csak 1805 méterig (nagyon könnyű útvonal) vagy 1934 méterig jössz fel.

 

 

 

 

A nagyon széles nyergen haladva ez is könnyű, semmilyen technikai képzettséget nem igénylő, "segédeszköz" (létra, lánc) nélküli túra. 

 

 

 

Bakancshúzás, wc stb. előkészületek után vágunk neki a túrának. Azt tehát már tudod, hogy ezen a napon is lehet könnyű és még könnyebb túra között választani. A  könnyű útvonal (szlovák turistákra tervezetten) írd és mondd 5 óra 35 perces szintidejű, oda-vissza 9.7 kilométeres és 915 méteres szintkülönbségű túra.

 

 

predsa-323.jpgEzt lehet "mérsékelni", azzal, hogy a "még könnyebb" túrát választod. Ebben az esetben csak 7.7 km-es a túra, a szintkülönbség mindössze 780 méter és az időtartam elvileg csak 4 óra 35 perc, de egy kis piknikkel, leheveredéssel, fotózgatással, pihivel (ez 1 óra plusz relaxálás) meg kell várni, amíg a könnyű túrások visszaérnek. 

 


Lefelé is megfontoltan, óvatosan, lassan sétálgatva megyünk, miután a könnyű túrások felvették a sziesztázó, fotózó, eszegető vagy békésen szunyókáló túratársakat, a "még könnyebb" túrán lévőket. 14:59-kor :)) vagyunk lent, itt, aki szeretne, még ehet valami finomságot és indulunk haza. Lehet jönni konvojban, ill. mindenki autózhat a neki kényelmes tempóban, a túravezetői kocsi zárja a sort, hogy ha valakinek ne adj Isten lenne egy defektje Szlovákiában vagy eltévedne, még tudjunk segíteni. 

 
 

 

Túradíj

 


Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára: 
szlovakiai-tura-r-2-es-to.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Nagyon javasolt továbbá a túrabot, termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, jóelőre történő, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). És bár ne legyen rá szükség, kellhet EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást is! 

(A fenti leírásban ki van húzva a kamásli, a hótalp és a hómacska. De. Korai, mély hó esetén hótalp, csúszós terepen csúszásgátló hómacska szükséges. Ha erre szükség lesz, akkor tudatjuk. Korlátozott számban tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat, mind hómacskát, (egyaránt 3100 Ft / pár / nap). 

 

 

 

A szlovákiai túra díjfizetése
A túradíj nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás, csúszásgátló hómacska, hótalp bérleti, lanovkajegy díjakat. A szállás díja a helyszínen, euróban fizetendő.

Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a túrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal) és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. (A nevet nem kell, azt úgyis látjuk). 

1139 Budapest, Tátra u. 31,
október 13-15.
Szlovákiai túra: Kocs és Nyugati-Tátra