Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. október 6-8. Szlovák túra családoknak: választhatóan 1-2-3 nap meseországban

20180428_145125.jpgVálaszthatóan 1-2-3 napos szlovákiai túra
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nem lehet elmondani, lehetetlen leírni.... Minden túranapon két túra között lehet választani, egy könnyű és egy közepes túra között. 
 
1. napi könnyű túra: Vörös Szikla és onnan a lélegzetelállító kilátás vagy Vörös szikla + Medve-kör. 

 
 
20180429_szlovakia-tura-hegyi-tura-kocs-choc-tura.jpg2. napi könnyű túra: nirvána egy világhírű szurdokban vagy még fel tengerszint feletti 1200 méteres magasságig; és ezzel egy teljes körtúra.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Borovi mellett szlovákiai túra.jpg3. napi túra: őrületesen szép helyek egy másik olyan szurdokban, ami lazán lehetne Új-Zélandon vagy a Yosemite nemzeti parkban. 7 éves gyerekkel is bátran jöhettek. 
Ő jön majd elől! 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
A szlovákiai túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgaz első túranap reggelén vagy saját kocsival vagy
telekocsi rendszerben. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, stb.... Az egyik budapesti telekocsi 6:30-kor indul. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba és/vagy buszra - egyeztessük! - a Déli pu-nál, a Széll Kálmán téren, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban, a Dunakeszi Tesco-parkolóban és Vácott, majd Rétságon is be-, ill. fel lehet szállni. 
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 
 
 

Szállás és étkezés a szlovákiai túra idején

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami az általunk foglalt szállás ("bázis") közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni. Liptószentmiklóson a szálláshoz közel számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A túranapokon pedig lesz, amikor tudsz ebédelni hüttében (amiket itt chatának hívnak) és lesz, amikor kell szendvicset hoznod.  
 
Nézzük a szállást. Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol Liptószentmiklós városában és környékén.  
 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 14 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két- és háromágyas szobákat, ill. 4 fős apartmanokat foglalunk. Aki egyedül szeretne lenni, annak a szállás 19 euró / fő / éjszaka lesz. A mi idegenforgalmi adónknak megfelelő városi adó 1 euró, amelyet 10 éves életkor felett kell fizetni.
Természetesen egy - mondjuk - 6 fős családnak is pompás szállása lehet két szobában történő elhelyezéssel. Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A két- és/vagy három ágyas szobákhoz, 4-fős apartmanokhoz minikonyha, ill. konyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, kulturált, ablakos, magyarán jól szellőztethető fürdőszobája. A szállás csendes helyen, modern épületben található. Ha "későn", de nem "túl későn" jelentkezel, akkor egyeztetünk, és vagy a Liptószentmiklós környéki szállásokból mazsolázunk neked - minden szállás díja értelemszerűen az adott szállásadótól függ - vagy bátorítunk arra, hogy a booking.com segítségével foglaljatok magatoknak szállást a városban vagy a Liptószentmiklós közelében. 

 

 

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, illetve foglaltok magatoknak szállást, akkor Liptószentmiklós méretei, pontosabban kicsinysége miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

 

A "korán" jelentkezettek (igen, ez relatív, előre nem lehet megjósolni, hogy az egyébként népszerű időpontban,

a-parkolo.jpghogyan telnek be a Liptószentmiklós környéki szállások) parkolása a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. napi szlovák túra: leírhatatlan panoráma a Vörös Szikláról  
ruzomberok-kaufland.jpgSzlovákiában, Rózsahegy városban (Ruzomberok) a Kaufland parkolójában (a városban egyetlen Kaufland bevásárlóközpont van) 11 órakor találkozunk. Egy fehér Toyota Avensist már a behajtáskor meg fogsz látni narancs színű hátizsákkal a tetején. 
 
 
 
 
Kizárt, hogy ne könnyen találj ide. Ha elindulsz az M2-esen a parassapusztai határátkelő (Ipolyság / Sahy) felé, akkor Rózsahegyig le sem kell térned az útról. A Kaufland parkolója csak jó találkozási pont, itt maximum annyi idő lesz, hogy el lehet menni mosdóba, esetleg valamit villámgyorsan meg lehet venni, amit elfelejtett valaki a bevásárlás során. Ne számíts hosszas shoppingolásra. (Juj...) Ruzomberoktól / Rózsahegytől konvojban fogunk haladni, hogy egyszerű legyen rárepülni a célra.
 
 
 
Már eleve a kocsiban legyen minden készen, kkilatas-a-sziklarol-2.jpgérjük, hogy a nap során szükséges szendvics már legyen nálatok hátizsákban. Vizet, üdítőt vagy termoszban meleg teát fejenként legalább 1,5 litert hozzatok.
 
 
 
 
 
Továbbá hozzatok magas víztartalmú (alma, narancs) és magas energiatartalmú gyümölcsöket (dió, banán), a banán egyébként a kálium és magnézium tartalma miatt is a túrázó legjobb barátja. 

A túrabot nagyon JAVASOLT.

 

Korábban már viselt, bejáratott túrabakancs pedig kötelező a túrára. Délután könnyű, ha akarnánk, akkor oda-vissza 2,5 órába sűríthető bakancsos túra vár ránk, de nem rohanunk, nem hajt a tatár. 

Mindenki számára kényelmes tempóban megyünk felfelé. 

 

vsz-szlovakiai-tura-9101.jpgNem sietünk, a durván 300 méteres szintkülönbségű felmenetet ha kell 60-70 percre vagy akár másfél órára nyújtjuk.

 

 

 

 

 

Ravaszdi útvonalon, titkos ösvényeken, trükkös kanyarok és rövidítések után érünk fel a Vörös-sziklára.

 

Mivel itt már viszonylag magasan vagyunk, kérjük vigyázzatok a leeső állakra :) 

Azt látod meg, amit a képen. Alattad a Liptói-tenger, mögötte az Alacsony-Tátra még hóval fedett csúcsai.

 

 

 
kilatas-a-liptoi-tengerre.jpgA szuper túra mellett olyan panoráma vár rád, hogy szlovákiai remeteségre adod a fejed. Agyament látvány. A szikla tágas tetején megállunk minimum fél órára fotózni, uzsonnázni. Így összességében a túra kb. 4 óra lesz.
 
 
 
 
 
 

img_1497.jpg2. napi szlovákiai túra: szurdoktúra és a Vörös vízesés

 

 

 

 

 

20 perc autózás után érkezünk egy parkolóba. Aki csak erre a túranapra jön, annak 10-re kell megérkeznie az e-mailen elküldött helyre.
A parkolás egész napra 2 euró/nap/kocsi, amely parkolási díj nincs a túradíjban. A parkolóban felvesszük a túrabakancsokat és a szokásos leltár (innivaló, naptej, wc-papír stb. után) indulunk a túrára. Szlovákia egyik világhírű szurdokát vesszük célba. 

 

 

 

-tura----szurdoktura.jpgElőször lesz egy nagyon könnyű és láncokkal segített szakasz, hogy ott milyen apróságokkal növelhetjük a biztonságot, azt természetesen helyben elmondjuk. 

 

 

Eszement helyen teszünk túrát. A könnyű túrások az egyik túravezetővel 330 méteres szintkülönbségű, 8 km-es kirándulásra indulnak. Látni fogjuk a 2014-es ciklon pusztítását, amely természetesen nem azonos a Magas-Tátrában 2004-ben lecsapó tornádóval. 

 

 

ctura.jpgHamarosan ránk zárulnak a hegy falai.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha az érkezésünk előtti időszakban volt eső, a túra 2. órájának végén egy fenséges vízesés vár rád.

Ami a túrát illeti. Kifogytunk a jelzőkből, egyszerűen kegyetlenül klassz és pont. 

AKKORA az élmény, mint a mellettünk a falak.

prosiek06.jpgAkik pedig a közepes túrát választják, azok jönnek tovább és velük egy körtúrát teszünk.

 

 

 

 

 

 

 

A közepes túrásokkal a szintkülönbség 700 méter és a távolság durván 16 km lesz, vagyis a túra úgy közepes, hogy voltaképpen gyenge-közepes. Csak azért írjuk, hogy közepes, hogy ne érjen senkit meglepetés, voltaképpen ez sem "közepes", maximum gyenge közepes. Akik erre a túrára jönnek, azok számítsanak 1 viccesen aprócska és két nagyon kulturáltan nem magas létrára, ill. néhol lánc segíti az előre haladást. Fontos. A közepes túrásokkal a ciklon által pusztított erdőrészekből is érintünk. 

 

 
 
 
 
 
 

3. napi szlovákiai túránk során a Choc-hegység és magyarul leginkább Liptói Havasokként ismert fenomenális Nyugati-Tátra határa közelében egy pazar szurdokban könnyű, ill. még könnyebb túra között választhatsz.
tura-gyalogtura-ut-kirandulas-.jpgHa nem az általunk foglalt szálláson vagy, akkor Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a Tesco parkolójában (a városban egyetlen Tesco van) 8-kor találkozunk. Egy fehér, magyar rendszámtáblás Toyota Avensist kell keresni narancssárga hátizsákkal a tetején.
 
 
 
 
 
 

15 perc kocsikázás után fizető parkolóba érkezünk. A parkolás 2 euró egész napra, a parkolási díjakat a túradíj nem tartalmazza. Az autóban hozzátok a már túrára kész hátizsákokat, benne szendviccsel, vagy más, fogyasztani tervezett elemózsiával együtt.

 

Wc és indulás után egy emberfejre emlékeztető sziklaformát fog mindenki először fotózni. 

 

 

nyugati-tatra-tura-gyalogtura-ut-kirandulas-.jpg

Utána mintha Ausztriában, mondjuk a Hohe Wandon vagy akár a Grand Canyon felett lennénk, "égjárunk", "sky walkolunk". Egy szó, mint száz, kimegyünk a semmi fölé biggyesztett kilátóra. 
 
 
 
 
 
 
 
Viszont - ez sokaknak jó hír - itt a szakadék fölé kinyúló kilátó alja, a deszkázat nem átlátszó. Így tériszonyos túrabarátaink is nyugodtan kimerészkedhetnek a látványt magukba inni. A túravezető nószogatását követően megyünk tovább, utunk egyre közelít a patak szintjéhez és a számos természeti látványosság mellett ember készítette szépséget is fogunk látni.
 
tura-gyalogtura-ut-kirandulas-1.jpg
A völgyben - egyebek között - vízimalmot fogunk megtekinteni.
 
 
 
 
 
 
 
 
Pedig most nem is Túristvándiban vagy a Murán túrázunk. 
A malmok a völgy felső felében, két patak találkozásánál találhatók. 
 
 

 
jelenleg-a-letra--szlovak-tura.jpgNapi végcélunk a képen is látható vízesés. 
A rövid, tehát a nagyon-nagyon könnyű túrát igénylőkkel, nem fárasztó, hozzávetőleg 300 méteres szintkülönbségű, egy Mátraháza-Kékesnél is könnyebb, a megállók, étkezési stb. szünetekkel is cakkumpakk 7 kilométeres, jó 3 órás sétánk lesz.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A kicsit hosszabb, de még mindig könnyű túrán lévőkkel 10 km-es, a plusz szépségekben való tobzódás miatt 4 órás séta után ugrunk vissza a parkolóban hagyott kocsikhoz.  
 
 
kvad.jpgÉs csak, hogy kedvet csináljunk a nagyon nagyon-nagyon könnyű helyett, a csak könnyű túrához, nézz a képre. A kicsit hosszabb, nem überkönnyű, "csak" könnyű túrát választókkal a képen látható, hivatalosan nem turista ösvényen, hanem bicikli úton teszünk meg egy háromszög alakú plusz körtúrát.
 
 
 
 
 
 
Utunk során szép számmal fogunk a környéken lakó 70-80 éves szlovák hölgyekkel és urakkal találkozni - ha ez megnyugtat. 
 
 
 
 
Hazautazás. 
 
 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovák túrák túradíjai

 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára: 
kocs-hegyseg-tura-4.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 

 


 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin,), fejlámpa, réteges, "lélegző" öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre.

 

Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Kell továbbá a túrabot. Attól, hogy a hőmérséklet a hegy aljában a hazaihoz hasonló, attól "fent" lehet igencsak "friss" az idő. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni. A bérleti díjakat a "Tátra és Fátra túráink kedvezményes díjai és az egyéb díjak" menüpontban megtalálod.

 

 

A szlovákiai túra túradíjának utalása
szlovakiai-tura-kocs-gyalogtura.jpgA szlovákiai túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a gyalogtúrára jelentkező 
számlázási címét (irányítószámmal együtt) és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Ezen túra esetén, például ha valaki a budapesti Tátra köz 5./a alatt lakik (lakna), akkor a megjegyzés rovatba ezt kell írni: 
1125 Bp., Tátra köz 5/A,
október 6-8. Szlovákiai túrák: Kocs

(Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be. A banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a valamekkora összeg. A túradíj nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás stb. díjakat. A szállás díja a helyszínen, euróban fizetendő.