Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Április 10. Rafting Szlovákiában: Európa egyik legszebb raftingja

rafting-szlovakiaban-www.tatra-tura.hu.jpgRafting, Szlovákia! Rafting Szlovákiában, Európa egyik legtüneményesebb, érintetlen, természetes vizén.

 

 

Itt a rafting során az út 98%-a nem úgy telik el, mintha zajos dél-ázsiai metropolisban eveznél.

Ez nem Szlovéniában (az egyébként persze csodálatos) Soca, ahol a folyó mellett forgalmas kocsiút vezet kilométereken keresztül. Itt a vadvízi túra 98%-ában erdőben kanyargunk, a rafting túra idején agyament helyen kalandozunk és mögöttünk a csoda, a még havas Tátra....

 

rafting-bela-szlovakia-rafting-tura-tatra.jpg

Kérjük, hogy 12 órára érkezzetek "ki" Szlovákiába. E-mailen térképet, címet küldünk és bejelölt helyen találkozunk. Érkezést követően bemutatkozás, gyors eligazítás, majd az utasok már be is öltözhetnek a raftinghoz, sátorba vonulunk, fürdőruha felvétel, a sofőrökkel még logisztikázunk. Ez persze nem ilyen egyszerű, az öltözés egy része azért "bonyolult", mert egy nagy kupacba borítják a cipőket és onnan kell a megfelelő méreteket (egy párat) kihalászni. És közben az átlagos japán turista átlagosan 100 kérdést tesz fel.... szóval bőven van idő mindenre. A beöltözési szeánsz kb. egy óra, akkor is ha neked 2 perc. Addig a sofőrökkel leszaladunk a célba, azaz a sofőrök az autókat leviszik a célba, a célban hagyják a kocsikat és a túravezető egy-két kanyarral transzfert biztosít a sofőröknek (vissza) a raftingtúra indulás helyére. (A transzfer költség-hozzájárulása 990 Ft/sofőr). 

rafting-bela-szlovakia-rafting-tura-tatra-9-uj.jpgA raftba ülés előtt természetesen oktatáson veszel részt. Ez már nem "gyors eligazítás", alapos, lelkiismeretes oktatás, egyfelől a rafting-oktatást tolmácsoljuk, másrészt mint vízitúra-vezetők, ill. vízitúra-vezetők oktatója kiegészítjük az elhangzottakat (elmondjuk mindazt, amit a szlovák anyanyelvéhez képest angolul kevésbé jól beszélő skipper esetleg elnagyol a betanítás során). 

Na és aztán hajrá! Életed egyik top élménye vár rád. Egy álom az utazás, nem minden izgalom nélkül. Itt csak úgy mondják, hogy a rafting 'adrenalin sport'. Minden hajót úgy osztunk be, hogy a 6 utas között legyen legalább 1, aki jól tud angolul. Illetve neked is meg kell tanulnod az alábbiakat: "left" (bal), "right" (ejtsd "rájt", az jelenti, hogy "jobb"), "forward" (forvörd = előre), "back" (bek=hátra), "stop" (sztap = állj). 

Ha a skipper azt mondja, hogy bal előre, akkor a bal oldalon ülőknek előre kell eveznie, ha azt, hogy "left forward", "right forward", akkor a bal oldalnak és a jobb oldalnak, azaz mindkét oldalnak előre kell lapátolnia. Természetesen sisakot és neoprén ruhát, neoprén cipőt (kb. egy búvárruhát és egy spéci anyagból készült magas szárú tornacipőt képzelj el) valamint mentőmellényt mindenki kap.

 

rafting-bela-szlovakia-rafting-tura-tatra-11.jpg

Kötelező viselni. A kocsiban legyen "kéznél" törölköző. A rafting fakultatív program, a díja 28 euró, amelyet a mi túradíjunk nem tartalmaz. (Tehát pluszban kell fizetni.)
 
 
 
 
 

 


Mit kell hozni a rafting túrára?

rafting öltözködés ajánlások rafting túra

Ne feledd, hogy a rafting miatt fürdőruhát hozz. A rafting cég neoprene ruhát ad. Ha van fürdőruhád, napszemüveged, naptejed, akkor mindened megvan. Innentől kezdve nézzük az extrákat. Kezdjük ott, hogy rafting cég(ek) által kiosztott neoprén ruha alá te magad is tudsz plusz (pl. a Decathlonban kapható) réteget felvenni. Igen, meleged lesz, de valamit valamiért. E sorok írója például alsónadrág helyett vesz fel egy térd felett végződő neoprén rövid nadrágot (hiszen egy plusz réteg) és atléta/póló gyanánt egy neoprén felsőt. mens_neofun_top_blue_tribord_8324546_1472375.jpgAmi szintén plusz réteg. (Lásd a két fotót). A Belá hideg. Április, májusban 5-6 fokos. Aztán. Van valami, amit minden raftingos cég kifelejt az ajánlásaiból. Ráadásul a Belán kritikus, hiszen a kiosztott rafting sisakoknak nincs simlédere, továbbá a Tátra déli oldalán, dél-dél-nyugati irányban, kanyarogva, de szinte mindig a nappal szemben jövünk le, így már sejted is, hogy a szemedről fogunk beszélni. Ugyanis az utazás alatt komoly UV-sugárzásnak van kitéve a

rafting-kozel-szlovak-rafting.jpgszemed. A napszemüveg is segít, de érdemes a sisak alá baseball sapkát felvenni, lásd a fotón is az egyetlen kakukktojást, e sorok íróját. Kanyarodjunk vissza a ruhához. Aláöltözetnek egy, "térdtől-könyökig-egyben" neoprén ruha is megteszi, bár a pisilés (pláne a hölgyeknek) ezzel kissé komplikált. Aztán. A rafting cégek által kiosztott cipők gyakran szakadtak, a topánkák néha ramaty állapotban vannak. Ha megengedheted magadnak, pláne, ha gyakran vízitúrázol, vteva-cherry-bomb-2-kayak-water-shoes-main-sd.jpgegyél magadnak a Decathlonban vastag talpú neoprén cipőt. Amit te veszel, az a te méreted, az nem lyukas, attól nem kapsz láb/köröm stb. gombát, és ha évente egyszer-kétszer vagy egy hétig, 10 napig vízitúrázól, akkor kb. harminc évre beszerezted a kényelmes és felfázásmentes túrázás zálogát. Végül. Ha ránk hallgatsz, a rafting csuka alatt a zoknit hagyd magadon. Ha pedig még neoprén zoknit is veszel, akkor már űrsétára is jól beöltöztél, szóval neoprén zoknival tulajdonképpen a vacak cipő sem gond. Vagyis vagy a jó cipő vagy jó zokni a megoldás, ideálisan mindkettő :)). 62952-1002-1-3ww-l.jpgVégül, amit még javasolunk, az az (ideálisan UV-szűrős) védőszemüveg. A sodorvonal mentén ágak vannak, a szemedbe csapódhatnak. Nem tréfa. 
 
 
 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovák túrák túradíjai

Rafting esetén a raftingcég által felszámított díj a túradíjon felül értendő. A túradíj (amit felénk fizetsz) tehát nem tartalmazza az utazás, szállás, étkezés, biztosítás, mosdóhasználat stb. költségeket és a túradíj nem tartalmazza a rafting cégnek fizetendő (max. 28 eurós) rafting költséget sem. 

 

 

Jelentkezés a rafting túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (pl. inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Nagyon-nagyon javasolt továbbá a túrabot, amelyet a magyar túrázók gyakran lenéznek, aztán lefelé jövetben mindenki hálás érte. Attól, hogy a hőmérséklet a hegy aljában a hazaihoz hasonló, attól "fent" lehet igencsak vérpezsdítően "friss" az idő. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid,  előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni, ne a túranapi leltár során derüljön ki, hogy nincs túrabotod.... (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod).

 

 

A rafting túra díjfizetése
A rafting díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a rafingtúrára jelentkező 
számlázási címét (irányítószámmal együtt) és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Ezen rafting esetén, például ha valaki a budapesti Tátra köz 5./a alatt lakik (lakna), akkor a megjegyzés rovatba ezt kell írni: 
1125 Bp., Tátra köz 5/A,
Április 10.
Szlovákia rafting

(Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be, hiszen a banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a valamekorra összeg. A túra díja nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás stb. díjakat, a szállás és - ha igénybe veszed - a lanovkajegy a helyszínen euróban fizetendő.)