Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Április 8. Szlovákia hótalpazás, hótalpas túra a családnak: Magas-Tátra

hotalpas-tura-szlovakia-magas-tatra.jpgSzlovákia hótalpazás. Szlovákiai hótalpas, vagy csúszásgátló hómacskás túra. 

 

 

 

 

Könnyű, egy 6 éves gyermeknek is laza, és hihetetlen klassz hótalpas és/vagy csúszásgátló hómacskás szlovák túra.

 

 

Olyan, de olyan, de OLYAN panoráma, hogy sikongatsz majd a látványtól....

csuszasgatlo.jpgÉleted egyik top élménye. A túra valószínűleg részben hótalpas, részben csúszásgátló hómacskás túra lesz, de minden az éppeni tereptől, hóviszonyoktól függ.

 

 

 

Egy évvel előre lehetetlen megmondani. Készülj úgy, hogy a túra hótalpas és csúszásgátló hómacskás túra, maximum nem kell majd a hótalp, és elég a képen is látható csúszásgátló hómacska, amit a saját bakancsodra egyszerűen felhúzol úgy, mintha egy zokni lenne. De ha kell hótalp, a hótalppal megnöveljük a hóval érintkező felületet, és nem süllyedünk el a mély hóban. 

 
 
2016-02-02-hotalpas-tura-szlovakia-zsof-221.jpg

Ha van hótalpad, hozd magaddal, ha nincs, bérelhetsz tőlünk (4000 Ft/nap/pár), ill. béreljük neked (10 euró/pár/nap), ha mi kifogyunk a sajátból

 

 

 

 

A csúszásgátló hómacskák pedig jó tapadást, szilárd tartást adnak kemény havon, csúszós terepen. Ha nincs és nem akarsz venni, bérelhetsz tőlünk 35-ös és 47-es lábméretek között (4000/nap/pár)
 
 
 
 
 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgvagy saját kocsival bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
telekocsi rendszerben. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba és/vagy buszra - egyeztessük! - a Déli pu-nál, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban is be-, ill. fel lehet szállni. 
Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! 
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 
 

 

 

Szállás és étkezés arra az esetre, ha valaki a nulladik napon jön vagy tovább maradna 

Kezdjük az étkezéssel. Az étkezés önálló/önellátó, ami a bázis közelében nem nagy feladvány, nagyjából millió helyen tudsz vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni, végül a bázison és környékén számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A túra során pedig tudsz majd ebédelni hüttékben (amiket itt chatának hívnak). 
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol a Magas-Tátrában, ill. Magas-Tátra városban.  
Aki időben jelentkezik és a jelentkezési lapon jelöli, hogy kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 15 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két-, három- és négyágyas szobákat foglalunk, aki egyedül szeretne lenni, annak a szállásdíj 20 euró.
A szobákhoz mindennel felszerelt közös konyha tartozik.
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. Minden szobának van csak általa használt saját, kulturált fürdőszobája. A szállás csendes helyen található.
 
 

 

 

 

 

 

szlovakiai-hotalpas-tura.jpgHótalpas (vagy csúszásgátló hómacskás) túra: a Magas-Tátra egyik fenomenális völgyében sétálunk, pontosabban a tereptől függően hótalpazunk vagy veszünk a bakancsunkra csúszásgátlót. Eldobod az ***adat. 

 

 

 
 
 
10:00-kor találkozunk a Magas-Tátra egyik ingyenes parkolójában, ha az betelik, akkor a tőle 150 méterre lévő fizetős parkolóban (6 euró/nap/autó). A találkozás helyét e-mailben természetesen elküldjük Nektek. 
 
 
 
20190217_222605_resized.jpg
Választhatóan 9 vagy 12 kilométeres, könnyű és még könnyebb, ha magas hó van, akkor hótalpas, ha taposott, jeges hó fogad, akkor csúszásgátló hómacskás túra vár rád.
 
 
 
 
 
(Utóbbi esetben is a csúszásgátló hómacska acélfogai miatt tökéletesen biztonságos, csúszásmentes, könnyű téli túra vár rád). 
 
 
 
 
 
 

szlovakiai-hotalpas-tura-hotalpazas-magas-tatra-2.jpgEgy életre hálás leszel magadnak, hogy ezt a napot itt töltöd. Kérjük, hogy készülj a nap során szükséges szendviccsel, termoszban meleg teával... bár lesz egy chata, ahol a folyadékot pótolhatod. Szükséges lesz túrabot is. Olyan túrabakancsban gyere, amit már nem kell "betörni", és nem töri a lábadat.

 

 

 

 

Ha frissen hullott nagy hó lesz, hótalpra lesz szükség, ha előttünk már lejárt, jeges a hó, akkor csúszásgátló hómacskát rántunk. Ha nem akarsz venni, bérelhetsz tőlünk is (4000 Ft/pár/nap). 

 

 

hotalpas-tura-szlovak-tura.jpgEgy ingyenes parkolóból indulunk, több rövid, két-három perces, iszunk-néhány-kortyot szünet, vetkőző, felszerelésigazító, pisilős megálló után érkezünk a Tátra egyik legnagyobb tava közelébe, ahonnan felugrunk egy "dombocskára" és onnan tudsz olyan fotókat készíteni, hogy utána elsírod magad. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ugyanis a "teknőt" körülvevő az összes csúcs, egyetlen galád kivétellel, 2000 méter feletti.
 
 
A látvánnyal maximum a tó partján álló menedékház étterme és a kulturált és ingyenes mosdó konkurálhat, amit mindenki, de különösen a hölgyek / lányok nagyon szoktak értékelni. 20190217_222810_resized.jpgA menedékház éttermében fogyasztható a saját szendvics is (senki nem szól érte) és természetesen az önkiszolgáló étteremben vehetsz meleg ebédet. A madarsky, segedi és jeleni gulás (knédlivel), ill. a magyarul sztrapacskának ismert, szó szerint juhtúrós galuska és a "sztrapacska sztrapacska" (az igazi sztrapacska NEM a juhtúrós galuska!!!) közötti különbséget majd taglaljuk neked vagy - mivel most még úgy sem hiszel nekünk - kipróbálod. Ja. És a káposztalevest egész egyszerűen muszáj megkóstolni. A finomságokat bent és a teraszon is fogyaszthatod. A teraszon az UV-sugárzás igencsak melegít, a kilátás pedig agyament. Van egy szinte elreppenő óránk, hogy fotózzatok, ebédeljetek, befogadjátok a látványt. 
 
16 órára érünk vissza az indulási parkolóba. Hazautazás. VAGY vond össze ezt a túrát egy másnap induló, másik szlovákiai túránkkal!!

 

 

 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovák hótalpazások túradíjai

 

 

Jelentkezés a hótalpas szlovákiai túrára 

A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamásli, csúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpg
Szükséges túrabot. Ha a hőmérséklet lent a magyar időjáráshoz hasonló is, "fent" lehet igencsak "friss" az idő, termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, tőlünk is tudsz a túrára szükséges felszerelést bérelni. A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod. És persze jó ha van EU-kártya. Kell továbbá euró a szállásra, hótalp-bérletre, kaucióra, parkolásra, autópálya-matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást!  

A mély havas részeken hótalp, a fagyott vagy kemény havas terepen viszont csúszásgátló hómacska lesz szükséges. Ha jelzed a jelentkezéskor az e-mailedben, hogy kérsz hótalpat és/vagy hómacskát, akkor korlátozott számban tudsz tőlünk is bérelni mind hótalpat (4000 Ft/pár/nap), mind hómacskát, (4000 Ft / pár / nap). Ha mi is kifogyunk, a szükséges hómacskákat és hótalpakat béreljük neked.  Ha valaki nem tud jönni a túrára pl. betegség miatt, a hótalp és hómacska díját kérjük utalni, ha mi foglaltuk a szállását, akkor azt is. 

 

 

 

A szlovák hótalpazás díjfizetése

Kedvezményezett és számlaszám: MediaComm Kft., ill. 
12001008-00106900-00100007

A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal együtt a számlázási címet, és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni.
Példa: 
1055 Budapest, Balassi u. 6
Április 8. 
Szlovák hótalpazás: Magas-Tátra

A banki utalás során a megjegyzés rovatba a NEVET NE írd be, feleslegesen foglalja az amúgy is szűkös helyet, mivel eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy kitől jött a hótalpazás díja.