Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÁSZF / a szlovák utak szerződési feltételei

Cégünk nem utazási iroda, túravezetők és bizonyos vonatkozásokban túraszervezők vagyunk.

Szerződési és részvételi feltételek

 • A túrára történő jelentkezés a minden menüpontban linken elérhető jelentkezési lap átküldésével (a teljesítménytúrák esetén a nevezési lap átküldésével) történik, a jelentkezési (nevezési) lap elküldése fizetési kötelmet idéz elő
 • A túrán történő részvétel feltétele a teljes körűen, hiánytalanul kitöltött részvételi lap megérkezése e-mail címünkre, továbbá a túra díjának befizetése úgy, hogy a befizetett összeg legkésőbb a túra előtti napon a számlánkon jóváírásra kerüljön és a túra előtti napon látható legyen az utalás ténye
 • A 30 napon belüli, ún. last minute jelentkezés felár ellenében lehetséges. 
 • Az eligazításokon és oktatáson történő részvétel kötelező
 • Kötelező a pontos érkezés a túrák kezdési időpontjára
 • Kötelező a tájékoztató meghallgatása, ill. hótalpazás vagy csúszásgátló hómacskás túra vagy rafting esetén az oktatáson történő részvétel.
 • Az elkéső résztvevő nem tarthat igényt a befizetett díj visszafizetésére, ugyanakkor köteles a hótalp, hómacska bérleti díját, ha mi foglaltuk, a szállás díját a túra első napjától számított 3 napon belül utalni felénk
 • 14 éven aluli gyermek szülői felügyelet mellett vagy szülői jóváhagyó nyilatkozattal és megnevezett kísérővel vehetnek részt túrán.
 • Raftingon kizárólag úszni tudók vehetnek részt a kötelezően az állandóan viselendő mentőmellénytől FÜGGETLENÜL
 • A túra előtti 6 órában és a túra időtartama alatt alkohol fogyasztása tilos 

 

Részvétel saját felelősségre
A résztvevő tudomásul veszi, hogy túráinkon érheti baleset, ill. egészségkárosodás. A résztvevő tudomásul veszi, hogy a túrán esetlegesen őt érő anyagi és nem vagyoni károkért a túraszervezőt és/vagy túravezetőt semmilyen felelősség nem terheli, vele/velük szemben a résztvevő semmilyen igényt nem érvényesíthet. A túrán minden résztvevő a résztvevő saját felelősségére vesz részt.

 


Mit kell hozni 
Külön menüpont tartalmazza, hogy mit kell hozni.
Az ott leírtak megszívlelése, betartása KÖTELEZŐ, a résztvevő érdeke és felelőssége. 

 

A biztonság mindenek felett 
A kockázatok csökkentése a résztvevő érdeke és felelőssége, kötelezettsége, különös tekintettel

 • a túra előtt és a túra idején az alkoholfogyasztás tilalmára,
 • a túravezető által NEM mondottak, egyeztetés nélküli csinálásának tilalmára,
 • a túravezetővel történő és egyeztetés nélkül választott kerülő vagy alternatív utak, útvonal használatának tilalmára,
 • az akadályok egyéni módon történő leküzdésének tilalmára 
 • a gyalogtúrák esetén kötelező a túrabakancs használata
 • rafting esetén a sisak és a mentőmellény, valamint a neoprén ruha használata  
 • tilos az önkényes visszafordulás, egyéni útvonalválasztás 
  (ha valaki nem kíván továbbmenni és a túrát több túravezető vezeti, a túravezetők döntése alapján a túrázó ha vissza is fordulhat, akkor a túradíjjal azonos pönálé, de minimum 10000 Ft fizetendő helyben készpénzben). 

 

Kötbér
A túra idejére esetlegesen kölcsönadott eszközökért a résztvevő kötbér felelősséggel tartozik.
Rongálás, elvesztés, sérülés esetén a rongálás, elvesztés esetén, a sérülés, rongálás, elvesztés napján az alábbi kötbér fizetendő készpénzben vagy dokumentált átutalással a túraszervezőnek:
i) túrabot (egy db és egy pár egyaránt 5.000 Ft)
ii) kettes raft: 650.000 Ft

iii) kenulapát 15000
iv) mentőmellény 15000 Ft

v) hatos vagy nagyobb raft 1,2 millió forint

vi) hótalp: 50000 Ft
vii) csúszásgátló hómacska 20000 Ft

A résztvevő tudomásul veszi, hogy elvesztés, rongálás és sérülés esetén a kötbérben egy új eszköz beszerzési ára és a beszerzéssel kapcsolatos idő és egyéb ráfordítások (utánajárás, cégautó használati díj) is fizetendő.A gyalogtúrákra és rafting túrákra egyaránt vonatkozó szabályok

 • Tilos az esetek többségében elől haladó túravezető által mutatotthoz és/vagy mondotthoz képest más útvonalat választani. A tiltást megszegő túrázó a túrából kizárásra kerülhet.
 • Pontosan kell a túravezető által mutatott utat / útvonalat és a túravezetői instrukciókat követni havas, jeges, csúszós, sáros vagy görgeteges, és sziklás terepen, továbbá a rafting során.
 • Tilos a túra előtt 6 órával és a túra idején alkoholt, kábítószert - vagy ha éppen jogilag az adott dizárjner drog nincs is tiltólistán - tudatmódosító anyagot fogyasztani.
  A tiltást megszegő túrázó a túrából kizárásra kerül. A túravezetőnek KÖTELESSÉGE az esetlegesen tágult pupillájú, zavartan viselkedő túrázó kizárása.A résztvevő tájékoztatási, együttműködési kötelessége

 • A résztvevőnek kötelessége az esetlegesen fennálló gyógyszeres kezelésről, a teljesítő és koncentráló készségre hatással lévő szerek fogyasztásáról, illetve bármely a tudatállapotot, fizikai képességeket akár ideiglenesen csökkentő betegségről vagy állapotról a túravezetőt tájékoztatni.
 • Különösen fontos tájékoztatási kötelezettség terheli a résztvevőt az alábbiak kapcsán: pacemaker, cukorbetegség, epilepszia, vérzékenység, és rovarcsípésre vonatkozó allergia. Ezen utóbbi esetekben a túravezető külön egyeztet a résztvevővel a résztvevő biztonsága érdekében.
 • Hegyi túrán (különösen mentési helyzetben) kialakulhat (sok) olyan helyzet, (ilyen például az emberéletet fenyegető kockázat elhárítása vagy egészségkárosodás megelőzése vagy bármely veszély, probléma elhárítása) ahol a résztvevőknek a túravezető feladatot ad, valamivel megbízza őket. Ezen feladatok ellátása kötelező.


 

Veszély- és egyéb helyzetek

 • Amennyiben a túravezetőt baleset éri vagy önerőből a mentés nem megoldható úgy a hegyi mentőket (Mountain Rescue) kell hívni.
 • +421 18 300
 • +421 52 787 7711.
 • Amennyiben ez a szám nem elérhető a +421 903 624 070-es számot kell hívni. A hegyi mentőknek az alábbi információra van szüksége a gyors segítségnyújtás érdekében. Hol történt a baleset? Tereptárgyak, jellegzetes fa és táblák figyelemmel kísérése segít abban, hogy a túravezető nélkül is segítségkérésre alkalmas legyen a résztvevő.A túrából történő kizárás
A túravezetőnek jogában áll és kötelessége azon személy túrából történő kizárására, aki saját vagy mások testi épségét, valamint a felszerelést veszélyezteti, a túravezető bármilyen utasítását nem tartja be, figyelmen kívül hagyja vagy megsérti, ill. tiltott (lásd fenn) módon viselkedik. Ezen felül kizárásra kerül a túrából az olyan túrázó, aki vagy akinek a kutyája mások közérzetét rontja, kulturált és egészséges kikapcsolódáshoz való jogát sérti, vagy akinek bármilyen állapota vagy viselkedése a túravezető megítélése szerint nem kívánatos. A kizárt résztvevő a részvételi díj visszafizetésére nem tarthat igényt.

 

Jelentkezés

Egyéni (nem céges) résztvevők esetén a túrára történő jelentkezés a jelentkezés menüpont alatt leírtak szerint történik.


A túra meghiúsulása
Amennyiben a túra a szervezőnek felróható okból meghiúsul, a túraszervező a befizetett részvételi díjat maradéktalanul visszafizeti, ezen kívül a túraszervezőt semmilyen más kártérítési kötelezettség, így okozati kártérítési kötelezettség sem terheli. Amennyiben a túra nem a szervezőnek felróható okból hiúsul meg, úgy a túradíj nem kerül visszafizetésre, a még be nem fizetett túradíj és egyéb díjak ugyanakkor esedékessé válnak és okozati kártérítési kötelezettség nem terheli a túraszervezőt. 
Amennyiben a túra nem a szervezőnek felróható okból meghiúsul, (pl. járhatatlan az út, hóvihar, áradás stb. okok) de a jelentkezéskor a túrázó fejenként és a túranapok számával azonos napi 700 Ft-os átregisztrálási díjat fizet, akkor azonos időpontban vagy más időpontban tartott/megvalósuló alternatív túrát vagy túrákat ajánlunk fel. (Tehát az átregisztrálási díj egyfajta biztosításként működik).


 

Lemondási feltételek

A túra a túrázó(k) részéről az indulás előtt több mint hatvan nappal 10%-os túradíj fizetése mellett mondható le, az indulás előtti 60 napban a teljes túradíj, a szállásdíj, hótalp, hómacska bérlete fizetendő.
A szállásdíj az adott túránál meghirdetett áron fizetendő, tehát ha az adott túránál a szállásdíj 20 euró volt fejenként és éjszakánként, akkor egy 4 napos, 3 éjszakás túra esetén fejenként (3*20=) 60 euró, ha egy nulladik napos, kétnapos túra szállásdíja 15/fő/éjszaka euró volt, akkor (2 éjszaka *15=) 30 euró/fő fizetendő az áfával növelten. 

 

 

Idő- és vízjárás, hóhelyzet, az útvonalak járhatósága, kockázatviselés
A hegyekben / magas hegyekben a patakok vízállása, a hóhelyzet, a szél, általában véve a feltételrendszer és időjárás gyorsan és jelentősen változhat.
A MediaComm Kft. nem tehető felelőssé az időjárásból, vízállásból, tereppel kapcsolatos vagy az útvonalon fellépő külső kockázatok miatt.

 

A MediaComm Kft. nem felelős a természeti csapásokból, természeti és külső körülményekből, túrát nehezítő, kockázatossá tevő bármilyen helyzetért, kárért, nehézségért, kényelmetlenségért.
Amennyiben a túrát biztosítottuk, de bármilyen, nem a cégünknek, nem a túravezetőnek felróható okból nem indul, cégünket, ill. a túravezetőt semmiféle kártérítés fizetése nem terheli,
a befizetett díj nem kerül visszafizetésre, a túraszervezetőt, túravezetőt díjvisszatérítési kötelezettség nem terheli. A természeti és egyéb külső feltételek kockázatát a túrázó vállalja és viseli. 

Rafting túra a Belán a podmanskei mérési pont szerinti 70 cm alatti víznél, viharos szélben vagy 15 foknál alacsonyabb levegőhőmérséklet esetén nem indul. 

A MediaComm Kft-vel szemben nem élhet követeléssel senki azért, mert nem indul a túra vagy megszakításra kerül a túra, ha bármelyik résztvevő veszélybe kerül vagy került vagy kerülhet vagy bárki biztonsága, élete, egészsége szempontjából kockázatos helyzetbe kerül egy vagy több résztvevő, ill. a csoport. 

Ha a túra a szervezőn kívüli okból, (lásd feljebb) hiúsul meg, és a túradíj még nem került befizetésre, a be nem fizetett túradíj a túraszervező felé utalandó. 

A MediaComm Kft. fenntartja a túra útvonala és/vagy ütemterve-változtatásának jogát. 
A jelentkezéskor fizetett napi és fejenkénti 700 Ft-os átregisztrálási díjjal (tehát ez egy pl. kétnapos túra esetén 1400 Ft/fő) "kvázi biztosítást" vehetsz, hogy a túra külső körülmény miatt, külső okokból történő elmaradása esetén a befizetett összeg nem vész el, hanem másik időpontban biztosítunk túrát. Az átregisztrálási díj hangsúlyozottan nem az ügyfél általi lemondásra vonatkozik. A jelentkezéskor fizetendő átregisztrálási díj, természeti és/vagy adottságot jelentő külső, ill. egyéb körülmény miatt elmaradó túrákra ad védelmet, nem az ügyfél általi - egyébként emberileg érthető okból történő - lemondásra. 

 

 

Kutya
Az általunk látogatott ösvények egy részére kutya PORÁZON TARTVA elvileg jöhet. A kutya fotója alapján jelezzük, hogy az adott kutya hozható-e. Harci kutya vagy annak látszó, vagy másokban, pl. gyerekekben akárcsak potenciálisan is a legkisebb félelmet keltő kutya nem hozható, függetlenül attól, hogy miként  törzskönyvezték az ebet. Tehát ha kutyát szeretnél hozni, kérjük annak szíves jelzését és a fotó küldését.

 

A "hegy" veszélyes üzem

A hegyekben túrázva sok minden megtörténhet. Túravezetőd mindig és mindent túl fog aggódni. Minden a baleset megelőzésről szól és minden apróság számít, mondjuk, ha rossz zoknit veszel, vízhólyagos lesz a talpad, tudat alatt máshogy lépsz, könnyebb elesni, balesetet szenvendi.

Ha a megelőző mód "pajzsán mégis rés" keletkezik, tudnod kell, hogyan hívj segítséget, amire csak akkor van esély, ha  a mobilod akkumulátora fel van töltve, ha a képernyőt sötétre veszed stb.

És akkor most jön az, ami a Tátrában nem mindenhol evidens, hiszen BIZONYOS túrák belógHATnak Lengyelországba. A lengyel hegyimentők száma +48 601 100 300 vagy a +48 985-ös gyorsszám. Szlovákiában a hegymentők a +421 18 300 számon érhetők el. Ezeken kívül a 112-es nemzetközi segélyhívó számot is próbálhatod.

Tételezzük fel, hogy felveszik a számot és angolul sikerül kommunikálni. Nem triviális. Sem az angoltudás, sem a felveszik a telefont feltételezés nem annyira biztos, hiszen nincs mindenhol térerő, de mondjuk a Bükk fensíkhoz képest a helyzet mennyei.
Ha felveszik a hívásodat :
- Mutatkozz be
- Próbáld meg a helyedet / helyzetedet meghatározni, tehát, hogy HOL vagy
- Mond el, mi történt. Hány ember van velünk, mennyi sérült van, került-e valaki eszméletlen vagy sokkos állapotba, valamint a hívás előtt próbáltunk-e már a sérülteket bármilyen formában elsősegélyben részesíteni.
- Tájékoztasd a hegyimentőket, van-e valaki közvetlen életveszélyben.

Fontos. A beszélgetést a hegyimentők fejezik be a bejelentés nyugtázásával.
Ha nincs térerő, lengyel területen próbálj SMS-t küldeni a +48 601 100 300 számra a fenti adatokkal.
 
 
Nemzetközi segélyhívó jelzés
Ha valamiért (bármilyen okból) nem tudsz telefonálni, nos, akkor aktiválható az elemlámpa vagy a síp. A hegyvidéki területeken használható nemzetközi segélyhívó jelzés 6 sípolás vagy 6 fényjelzés percenként (vagyis 10 másodpercenként egy jelzés). Ezután következik egy perc szünet, majd megismételhetjük a jelzést. Erre a jelzésre a válasz 3 sípszó vagy fényjelzés percenként, vagyis 20 másodpercenként egy jelzés.
 
Egy másik lehetőség, ha küldünk lehetőleg két olyan embert a velünk együtt túrázók, vagy az éppen arra járó idegenek közül, akik megfelelő információval rendelkeznek a baleset helyszínéről, valamint az áldozatok, sérültek számáról. Nagyon fontos, hogy soha ne hagyjuk az áldozatot felügyelet nélkül, még akkor sem, ha a nehéz terepen csak szóban tudjuk tartani vele a kapcsolatot.

 

Helikopteres mentés

Ha meglátjuk a közeledő helikoptert és tényleg kell, erősítsük meg számukra, hogy szükségünk van a segítségre! Ezt a karjaiddal teheted meg. 
Mindkét karodat felemelve formázz egy Y-t, ipszilon betűt, ez az angol "Yes" első betűjét hivatott szimbolizálni. Ha viszont nem, nincs szükség segítségre – egyik karoddal mutass le, a másikat pedig emeld fel.
 

2015: 45 halott a szlovák hegyekben, ebből 22 a Magas-Tátrában

A szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) munkatársai az elmúlt évben 45 halálosan végződött balesetnél működtek közre, ezek közül 22 személy a Magas-Tátrában vesztette életét. „Ez mindenképpen több mint a sokéves átlag, amely a Magas-Tátrában évente 15 személy” – mondta a HZS igazgatója, Jozef Janiga. Hozzátette, hogy a hegyimentők tavaly 2229 esetben avatkoztak be, ebből 454 esetben a Magas-Tátrában. Az előző, 2014-es évvel összehasonlítva ez a mentőakciók számának növekedését mutatja.
A halálos balesetek többsége jelzett turistautakon kívül, hegymászó terepen történt, ahol a szabályok szerint csak hegymászók tartózkodhatnak. „Sok esetben azonban olyanok szenvedtek itt balesetet, akik nem rendelkeztek az ilyen terepen történő mozgáshoz szükséges tapasztalattal. Nem lehet azonban általánosítani, és kijelenteni, hogy csak tapasztalatlan turisták vesztették életüket, mert néhány esetben nagyon tapasztalt hegymászók és síalpinisták halálos baleseteinél is be kellett avatkoznunk” – tette hozzá Janiga.
A hegyimentők vezetőjének szavai szerint a hegymászó terepen történt balesetek legfőbb oka a nem megfelelő biztosítás volt. „A legtapasztaltabb hegymászóval is előfordulhat, hogy megbotlik és elesik, a probléma az, ha közben nincs megfelelően biztosítva, és az elesést kontrollálatlan zuhanás követi. Az elmúlt télen a körülmények nem voltak túl ideálisak, viszonylag kevés volt a hó, sok helyen csupasz volt a hegyoldal, nem borította hótakaró, az alacsonyabban fekvő területeken a sziklafalak kevésbé voltak havasak. Az ilyen terepen történő zuhanás közben sokkal nagyobb az olyan sérülések veszélye, amely az élettel összeegyeztethetetlen” – tett hozzá az igazgató.
Az elmúlt évben a hegyvidéki terepen történt balesetek következtében legtöbb esetben a végtagok sérültek, a hegyimentők 940 ilyen sérüléssel járó balesetnél avatkoztak be, ezek közül a legtöbb az Alacsony-Tátrában történt. Kevesebb olyan baleset történt, melynél csak könnyebb sérülés keletkezett, ezek száma 712 volt 2015-ben. „22 személyt találtunk közvetlenül életveszélyes állapotban, potenciális kockázatnak viszont 74 személy volt kitéve, ami nagyon magas szám” – jegyezte meg Janiga. Voltak azonban olyan esetek is, amikor a hegyimentők feleslegesen indultak útnak. Az ilyen hamisnak bizonyuló bejelentések száma azonban szerencsére nem túl nagy, az igazgató szerint éppen azért, mivel Szlovákiában a hegyimentés költségeit meg kell téríteni. „Arra is volt példa, hogy tévesen hívták a hegyimentők segélyhívó számát. Hívták őket pl. egy balesethez, aztán kiderült, hogy a hívás városi területről jött, emiatt pedig nem tudtak beavatkozni az időközben a hegyekben történt balesetnél” – tette hozzá Janiga.
Az utóbbi időszakban a hegyimentőknek azokkal a hívásokkal akadt a legtöbb problémája, amikor a bejelentő nem tudta kellő pontossággal meghatározni, hol tartózkodik a sérült. „Néhány éve folyamatosan emelkedik azoknak az eseteknek a száma, amikor az emberek eltévednek vagy elakadnak a kitett terepen, és nem tudnak sem visszafordulni, sem tovább menni” – tett hozzá az igazgató. Szavai szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy a turisták többsége viszonylag későn indul túrázni, és a túra végén, menet közben rájuk sötétedik. „Amennyiben nem rendelkeznek megfelelő felszereléssel (pl. fej- vagy kézilámpa), megfelelő tájékozódó képességgel, térképpel, iránytűvel, nagyon nehéz a terepen tájékozódni” – emlékeztet a HZS vezetője.
 
Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: Miroslav Vazny

 

 

MediaComm Kft.
MC Tátra Gyalogtúra

Érdeklődés, információ: (+36) 209 342 760
Kapcsolat e-mailben: tatra_gyalogtura@yahoo.com