Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Július 17-19. "Best of Szlovákia", őrülten gyönyörű túrák választhatóan 1 vagy 2 vagy 3 napban

-szikla-szlovakiai-tura-20180502_094320.jpgTúra Szlovákiában: 

 
 
 
 
 
 
 
 
A szlovákiai túra első napján a Vörös Szikla lélegzetelállító kilátása vár rád. 
 
A szlovákiai túra második napján - zsupsz és hip-hopp - kilépsz a földi világból, ha nem gyakran jársz magas hegyekben a Magas-Tátra túra szenzáció pozitív pörölyként csap le rád. --100-szlovak-tura-magas-tatra-tura.jpgSoha nem is álmodott tájakon fogsz túrázni. A túranapon belül három túra között választhatsz:
nagyon könnyű,
könnyű és
gyenge-közepes túra közül mazsolázhatsz. És nem kell semmit előre eldönteni, majd ott helyben, akkor az éppeni kedv, fáradtság alapján ráérsz dönteni. 
 
A túra 3. napján, ha nem is a kakasokkal kelünk, de relatíve korán indulunk. Feltesszük a pontot az i-re. Először Szlovákia egyik világhírű szurdokának a bejárati szakaszát vesszük célba. 

szlovakia-tura-929292.jpgRövid sétát teszünk a "Kapu" nevű részen, majd egy másik szurdokban teszünk gyönyörűséges, kb. 3.5 órás kirándulást.
 
 
 
 
 
 
 
Opcionális (búcsú)ebéddel zárjuk a három napot. 
 
 
 
 
 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgaz első túranap reggelén vagy saját kocsival vagy
telekocsi rendszerben. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Nyíregyházán vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, stb.... 
 
 
 
 

Szállás és étkezés a szlovákiai túra idején

az-epulet-elolrol.jpgKezdjük az étkezéssel. Az első napra érdemes szendvicset hozni, este pedig a legtöbben étterembe mennek. Liptószentmiklóson és környékén - némi túlzással - nagyjából millió helyen lehet vacsorázni. Az általunk foglalt szálláson (de természetesen foglalhattok magatoknak szállást) egyrészt (lásd a szállás leírását mindjárt részletesen) tudtok főzni (sütni nem), másrészt mikróban melegíteni. Liptószentmiklóson a szálláshoz közel számtalan helyen tudtok vásárolni, ill. vacsorázni. A második és harmadik túranapokon pedig lehet ebédelni önkiszolgáló éttermekben.  
 

 
Nézzük a szállást. 
 
ketagyas-szoba-lm.jpgAki kéri a szállás foglalását, annak minden igényt kielégítő, a nekünk adott 14 euró/fő/éjszaka, csoportkedvezményes áron két- és háromágyas szobákat, ill. 4 fős apartmanokat foglalunk. Ha valakinek egyszobás szállás marad vagy kifejezetten egyedül szeretne lenni, annak a szállás 19 euró / fő / éjszaka lesz. A mi idegenforgalmi adónknak megfelelő városi adó 1 euró, amelyet 10 éves életkor felett kell fizetni.
Minden lépcsőház minden emeletén két szoba található. 
 
 
 

 
minikonyha.jpg
A két- és/vagy három ágyas szobákhoz, 4-fős apartmanokhoz minikonyha, ill. konyha tartozik, ahol sütni nem, de melegíteni lehet, ill. van vízforraló instant kávéhoz és teafőzéshez. 
 
 
 

 
 
Két (minden szempontból) szeparált szobához tartozik egy hűtőszekrény és mikrohullámú sütő, amelyet a folyosón találsz.
Kérjük, hogy a másik szobára is tekintettel használja mindenki a hűtőszekrényt, ne forduljon elő, hogy 30 liter ásványvíz hűtése miatt a másik nem tudja betenni a húst, tejet a hűtőbe. 

 


furdoszoba-lm.jpgMinden szobának van saját, kulturált, ablakos, magyarán jól szellőztethető fürdőszobája. 

 

 

 

 

 

 

A szállás modern épületben található. Természetesen a booking.com segítségével foglalhattok magatoknak szállást a városban vagy a Liptószentmiklós közelében. 

 

 

a-parkolo.jpgParkolás a panzió saját parkolójában, az épület mögött, a bejáratok közvetlen közelében, teljes biztonságban lehetséges. 

 

Ha Liptovsky Mikulason belül foglalsz, illetve foglaltok magatoknak szállást, akkor Liptószentmiklós méretei, pontosabban kicsinysége miatt 2-5-8 perc autózásra leszel "tőlünk". 

Összefoglalva. A szállást foglalhatja a vendég vagy foglaljuk mi, a szállásdíjat pedig helyben kell készpénzben fizetni (euró). 

 
 
 
 
 
Első napi szlovák túra: leírhatatlan panoráma a Vörös Szikláról  
ruzomberok-kaufland.jpgSzlovákiában, Rózsahegy városban (Ruzomberok) a Kaufland parkolójában (a városban egyetlen Kaufland bevásárlóközpont van) 11 órakor találkozunk. Egy fehér Toyota Avensist már a behajtáskor meg fogsz látni narancs színű hátizsákkal a tetején. 
 
Kizárt, hogy ne könnyen találj ide. Ha elindulsz az M2-esen a parassapusztai határátkelő (Ipolyság / Sahy) felé, akkor Rózsahegyig le sem kell térned az útról. A Kaufland parkolója csak jó találkozási pont, itt maximum annyi idő lesz, hogy el lehet menni mosdóba, esetleg valamit villámgyorsan meg lehet venni, amit elfelejtett valaki a bevásárlás során. Ne számíts hosszas shoppingolásra. (Juj...) Ruzomberoktól / Rózsahegytől konvojban fogunk haladni, hogy egyszerű legyen rárepülni a célra.
 
 
Már eleve a kocsiban legyen minden készen, kkilatas-a-sziklarol-2.jpgérjük, hogy a nap során szükséges szendvics már legyen nálatok hátizsákban. Vizet, üdítőt vagy termoszban meleg teát fejenként legalább 1,5 litert hozzatok. 
 
 
 
 
 
 
Továbbá hozzatok magas víztartalmú (alma, narancs) és magas energiatartalmú gyümölcsöket (dió, banán), a banán egyébként a kálium és magnézium tartalma miatt is a túrázó legjobb barátja. 

A túrabot nagyon JAVASOLT.

 

kilatas-a-sziklarol.jpgKorábban már viselt, bejáratott túrabakancs pedig kötelező a túrára. 

 

 

 

 

Délután könnyű, ha akarnánk, akkor oda-vissza 2,5 órába sűríthető bakancsos túra vár ránk, de nem rohanunk, nem hajt a tatár. 

Mindenki számára kényelmes tempóban megyünk felfelé. 

 

-voros-szikla.jpgNem sietünk, a durván 400 méteres szintkülönbségű felmenetet másfél órára nyújtjuk. Ravaszdi útvonalon, titkos ösvényeken, trükkös kanyarok és rövidítések után érünk fel a Vörös-sziklára. Mivel itt már viszonylag magasan vagyunk, kérjük vigyázzatok a leeső állakra :) Azt látod meg, amit a képen. Alattad a Liptói-tenger, mögötte az Alacsony-Tátra csúcsai. A szuper túra mellett olyan panoráma vár rád, hogy szlovákiai remeteségre adod a fejed. Agyament látvány. A szikla tágas tetején megállunk fél órára fotózni, uzsonnázni. 

 
 

 

2. napi szlovákiai túra: "tó hátán tó" túra a Magas-Tátrában

-fele-indul-a-menet-szlovak-tura.jpgHa mi foglaltuk a szállásodat 7:30-kor hagyjuk el a szállást, 50 perc múlva parkolunk, ha máshol van a szállásod, egyeztetjük, hogy hol lesz a reggeli randevú. Ha már betelt az ingyenes parkoló, akkor a parkolás 7 euró lesz egész napra.

A nap során három túra között lehet választani. 

 

Akik a nagyon könnyű utat választják, azokra 8 kilométer, akik a könnyűt választják, azokra hozzávetőleg 12 km-es, akik pedig a közepes túra mellett döntenek, azokra 18 kilométeres túra vár. 
 

 


--tura-szlovak-tura-22.jpgA fényképezkedések idejétől függően durván másfél óra alatt érünk a Magas-Tátra egyik legnagyobb tavához. 

 


 

 

 

Már itt páratlan panoráma tárul a túrázó elé.

A földbe gyökerezett lábú túrázókat csak nagy noszogatás árán sikerül menetkésszé tenni.

A tó és a környező hegyek látványának vonzerejével csak a női mosdó veszi fel a versenyt. 

 

 
szlovak-tura-kilatas-.jpg1494 méteren vagyunk. 

Ez a fotó közel 2000 méteres magasságból készült, tehát az "1494 méteren vagyunk" mondat úgy értendő, hogy még "lent", a képen "lent" látható tónál vagyunk.

 

 

 

És lentről nézhetsz bármerre, nagyot fogsz nézni... Átvitt értelemben de szó szerint is. Körbe vesznek a hegyek. Egy kivétellel minden orom 2000 méternél magasabb délceg betyár. 


A nagyon könnyű túrát választók a tónál maradnak, körbejárják a tavat és olyan, de olyan kilátásban örömködnek, hogy arra nincsenek szavak. 

 

-22-szlovak-tura--a-hatterben.jpg

És a fotózások után ebédelhetnek a tónál található menedékházban. Az árak mind a mennyiséghez és ízhez, pláne a magassághoz képest barátiak. 
 

 

 

 

 

Ha hozol magadnak saját készítésű szendvicset, akkor a teraszon vagy bárhol el tudod fogyasztani.

Akik nem a nagyon, hanem "csak" a könnyűt választják, azokkal egy "nagyon megéri" kitérőt teszünk, végül azokkal, akik a közepes túrát választják, azokkal rövid pihi, wc-szünet után csapunk fel 1900 méteres magasságba kedvenc tavainkhoz. 

 

 

 
magas-tatra-gyalogtura-magas-tatra-kirandulas--02.jpgDe előtte még komoly izgalmak várnak rád. 
Csak reméljük, hogy nem vagy babonás, ugyanis tény, hogy a 2274 méteres Kis-Bástya mellett meg fogod látni a 
Sátánt.

 

 

 

 

Úgy bizony. Tökéletesen látod majd 2421 méteres pompájában. Átvitt értelemben, és szó szerint is jól esik majd egy kis láblógatás, a bakancsokban megszenvedett talpaknak rövid időre épp jól jön a nyáron sem 10 fokos víz. 
Tóparti falatozás és nézelődés után indulunk le. Visszafelé is szép nyugisan bandukolunk.

 

 

szlovak-tura-tatra-tura.jpg

Wc-szünet és rövid pihenőt követően egyesülünk a nagyon könnyű és könnyű túrásokkal, majd együtt indulunk lefelé egy egzotikus útvonal

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
img_1497.jpg

3. napi túra Szlovákiában: Két pazar szurdokban könnyű, ill. még könnyebb túra között választhatsz
 

 

 

 

 

 

Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a Tesco parkolójában (a városban egyetlen Tesco van) 8:30-kor találkozunk. 15-20 perc kocsikázás után fizető parkolóba érkezünk.

A parkolás 2 euró/kocsi, amely parkolási díj nincs a túradíjban. A parkolóban felvesszük a túrabakancsokat és a szokásos leltár (innivaló, naptej, wc-papír stb. után) indulunk a túrára. Szlovákia egyik világhírű szurdokának az elejét vesszük célba. 

 

-tura----szurdoktura.jpgFotózzuk a monumentális falakat és lesz egy nagyon könnyű, láncokkal segített szakasz, ahol elkészítjük a hősi fotókat olyan szögből, hogy ne látszódjék, 50 centire van alattunk a 40 centi mély patak :)).

 

 

 

Visszasétálunk a kocsikhoz és újabb 10 perc autózás után ismét parkolunk, a parkolás itt is 2 euró egész napra, a parkolási díjakat a túradíj nem tartalmazza. Az autóban hozzátok a már túrára kész hátizsákokat, benne szendviccsel, vagy más, fogyasztani tervezett elemózsiával együtt. Wc és indulás után egy emberfejre emlékeztető sziklaformát fog mindenki először fotózni. 

 

 

nyugati-tatra-tura-gyalogtura-ut-kirandulas-.jpg

Utána mintha Ausztriában, mondjuk a Hohe Wandon vagy akár a Grand Canyon felett lennénk, "égjárunk", "sky walkolunk". Egy szó, mint száz, kimegyünk a semmi fölé biggyesztett kilátóra. 
 
 
 
 
 
 
 
Viszont - ez sokaknak jó hír - itt a szakadék fölé kinyúló kilátó alja, a deszkázat nem átlátszó. Így tériszonyos túrabarátaink is nyugodtan kimerészkedhetnek a látványt magukba inni. A túravezető nószogatását követően megyünk tovább, utunk egyre közelít a patak szintjéhez és a számos természeti látványosság mellett ember készítette szépséget is fogunk látni.
 
 
 
tura-gyalogtura-ut-kirandulas-1.jpg
A völgyben - egyebek között - vízimalmot fogunk megtekinteni.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pedig most nem is Túristvándiban vagy a Murán túrázunk. 
 
A malmok a völgy felső felében, két patak találkozásánál találhatók. 
 
 

 
jelenleg-a-letra--szlovak-tura.jpgNapi végcélunk a képen is látható vízesés. 
A rövid, tehát a nagyon-nagyon könnyű túrát igénylőkkel, nem fárasztó, hozzávetőleg 300 méteres szintkülönbségű, egy Mátraháza-Kékesnél is könnyebb, a megállók, étkezési stb. szünetekkel is cakkumpakk 7 kilométeres, jó 3 órás sétánk lesz.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A kicsit hosszabb, de még mindig könnyű túrán lévőkkel 10 km-es, a plusz szépségekben való tobzódás miatt 4 órás séta után ugrunk vissza a parkolóban hagyott kocsikhoz, majd az autókkal a szállásunkra.  
 
 
 
 
kvad.jpgÉs csak, hogy kedvet csináljunk a nagyon nagyon-nagyon könnyű helyett, a csak könnyű túrához, nézz a képre. A kicsit hosszabb, nem überkönnyű, "csak" könnyű túrát választókkal a képen látható, hivatalosan nem is turista ösvényen, hanem bicikli úton teszünk meg egy háromszög alakú plusz körtúrát. Utunk során szép számmal fogunk a környéken lakó 70-80 éves szlovák hölgyekkel és urakkal találkozni - ha ez megnyugtat. De az is teljesen érthető, ha a többnapos túra miatt valaki beosztja az erejét és a malmoknál piknikezve bevárja a kis extra túrát választókat.  
 
 
 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovák túrák túradíjai

 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin,), fejlámpa, réteges, "lélegző" öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacskahótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Kell továbbá a túrabot. Attól, hogy a hőmérséklet a hegy aljában a hazaihoz hasonló, attól "fent" lehet igencsak "friss" az idő. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni. A bérleti díjakat a "Tátra és Fátra túráink kedvezményes díjai és az egyéb díjak" menüpontban megtalálod.

 

 

A túradíj fizetése
A szlovákiai túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a gyalogtúrára jelentkező 
számlázási címét (irányítószámmal együtt) és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Ezen túra esetén, például ha valaki a budapesti Tátra köz 5./a alatt lakik (lakna), akkor a megjegyzés rovatba ezt kell írni: 
1125 Bp., Tátra köz 5/A,

Július 17-19. 
Szlovákia túra: Magas-Tátra

(Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be, hiszen a banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a valamekkora összeg. A túradíj nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás stb. díjakat, a szállás a helyszínen euróban fizetendő.