Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Július 3-5. Szlovákiai túrák gyermekes családoknak: Magas-Tátra szenzáció, választhatóan 1-2-3 napban

-to-es-a-krumplis-zsakok-onkentes-sherpak.....jpg

Családi túra, bakancsos gyalogtúra Szlovákiában:

Könnyű, kisebb gyerekekkel is kényelmes, biztonságos, tériszonyosoknak is tö-ké-le-tes, földönkívüli túrák a Magas-Tátrában. A 3 napos túrába 2 vagy 1 napra is becsatlakozhatsz! Például jöhetsz az első két vagy az utolsó két napra, vagy hagyhatsz középen pihenő napot.

 

 

 

 

-szlovak-tura.jpgHárom napig egy másik bolygón járunk.

 

 

 

Nem megyünk magasra, mégis olyan lesz, mintha egy másik univerzumba kerültél volna. 

 

 
 
 
 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
taki-vo-4-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgvagy 1. saját kocsival az első túranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy

 

 

 

 

2. telekocsi rendszerben az első túranap reggelén. (Természetesen ha valaki szeretne már a nulladik napon kiutazni, azt is lehet. De hát ez evidens.) A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy ne 12 autóval jöjjön 22 túrázó, hogy egy autóban, lehetőleg ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. 

 

mapavo-tatra-tura-szlovakiai-tura.jpgA szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Bábolnán, azok célszerűen Komáromnál jönnek át a határon. 

 


Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! 

Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).

 

 

 
 

Szállás és szállás árak a magas-tátrai túra során 
magas-tatra-tura-szallasa-strba-szoba-1.jpgBarátságos és segítőkész családnál, jó szállásunk lesz, az elhelyezés 1, 2, 3, 4 ágyas szobákban, apartmanokban.  

 

 

 

 

Az apartmanok értelemszerűen saját fürdőszobás, vécés, jól felszerelt apartmanok
Főzési és sütési lehetőség is evidens módon rendelkezésre áll, tökéletesen felszerelt konyha vár, nem csak melegíteni, sütni is lehet. 

 

 

 

 
magas-tatra-tura-szallasa-strba-konyha-1.jpg
A szállás díja 14 euró/fő/éjszaka, ha valaki legalább 2-ágyas szobában van, ha pedig egyedül szeretnél lenni, akkor a szállás díja 19 euró/fő/éjszaka. 10 év felett a mi idegenforgalmi adónknak megfelelő adót kell fizetni, amely 1 euró/10 feletti / éjszaka. 
 
 
 
 
 
 
 
 

A szlovákiai túra első napjának délelőttjén kiutazunk, majd beköltözés után délután lesz az első túra a Magas-Tátra egy hihetetlen völgyében
furkota-volgy-magas-tatra-tura-gyalogtura-01.jpgHa mi foglaltuk a szállásodat, akkor kérjük, hogy legkésőbb 11-ig érkezz meg a szálláshoz, miután a romlandókat hűtőszekrénybe tettük és mindenki el tudott menni wc-re, a kocsikkal indulunk a szállástól.

 

 

 

 

Kérjük, hogy az ásványvizet, sört ne tegyétek a hűtőbe, annak soha nincs elég hely, valaki más pedig szeretné a húst, tejet stb. a hűtőbe tenni. Köszönjük. Ha a szállásodat saját magad foglaltad, akkor 12 órakor egy ingyenes parkolóban találkozunk. A parkoló helyét térképpel e-mailben elküldjük. 

Ebédre, uzsonnára szendvicset hozzatok. Hozzatok szénhidrátnak is jó, magas víztartalmú gyümölcsöt. Túrabot nagyon JAVASOLT. Már kipróbált, bejáratott, és a lábadat fel nem törő túrabakancs kötelező. Szükséges még naptej, napszemüveg, és a biztonság kedvéért hozzál kesztyűt, sapkát. Általában jól érzed magad, ha réteges, lélegző ruházatot viselsz és a túrabot rengeteget segít, szinte kötelező. 
Első napi sétánk kényelmes, kellemes tempójú könnyű bakancsos túra. A túra távja 9.1 km. A szintkülönbség 531 méter.

Egy gyönyörűséges völgyben haladunk.

soliszko-csucs-foldonkivuli-turak-a-csorba-to-felett.jpg

Itt nem bőven van látnivaló, hanem csak látnivaló, mégpedig szuper látnivaló van.

Bármerre nézel hihetetlen és leírhatatlan a látvány. 

 

 

 

 

 

 

 

Amikor a völgyben keletre fordulva 1825 méteres magasságba érünk, egy kellemes hüttéhez érünk, ami itt cháta (ejtsd "HÁTÁ") és a cháta mellett megérdemlünk egy kis pihit, jöhet a napozás, a remek helyen bóbiskolás, fotózás. 

 

 

 

Ilyen helyen lenni is óriási dolog.   elulso-szoliszko-magas-tatra-tura-gyalogtura.jpg
A képen látható tömbön vagyunk, ha nagyon nagyon nézed a képet, icipiciben felfedezheted a sílift épületét. Majdnem ott leszel. 

 

 

 

 

Azokkal, akik kirobbanó energiájukat nem tudják megfékezni, azokkal 1825 méterről felszaladunk (nem szó szerint) 2093 / 2110 méteres magasságba.

Körülbelül oda, ahol a képen a "zöldes sáv" véget ér.
Oda-vissza, kimért és lassú léptekkel osonva, ez egy közel másfél órás, ha extrém lassan megyünk, 2 órás hadművelet. A távollét után az addig lakmározó és a magasabbra tartó csapattestek megható örömmel üdvözlik egymást.
A magasba menők a látványról, a pihenők az ebédről mesélnek, persze soha nem úgy, hogy a másik (kicsit) irigykedjen.


--magas-tatra-tura-szlovakiai-tura.jpgMindenki választhat, hogy lesétál vagy a libegővel jön le. A felvonón a gyerekjegy lefelé 6, a felnőtt 9 euró. 

 

 

 

 


Akinek a térde nem a legjobb, annak a másnapi túrára is gondolva érdemes a boka, a talp és Achilles-környékének védelmében spórolni az ízületekkel, a talp és vádli izmokkal, javasolt a lefelé libegőzés. 

De a lefelé vezető ösvény is szuper kényelmes, így ha nincs nagyobb gondod, nyugodtan jöhetsz gyalog. Miután visszaautóztunk, a szálláson kezdődhet a sütés-főzés. Igen, a sütés is, nem csak melegíteni lehet a konyhában. 

 

Este: társasjátékok, ki tud többet a Tátráról verseny, 23 órakor jó éjszakát mindenkinek

 

 

 

 

2. napi szlovákiai túra: "tó hátán tengerszem" túra a Magas-Tátrában

popradi-to-fele-indul-a-menet-szlovak-tura.jpg8-kor hagyjuk el a szállást, 10 perc múlva parkolunk, ha már betelt az ingyenes parkoló, akkor a parkolás 7 euró lesz egész napra.

 

 

 

Két túra között tudsz választani. 

 

Akik a könnyű utat választják, azokra 12 kilométer, akik a közepes mellett döntenek, azokra 18 kilométeres túra vár. 
 

 


popradi-to-tatra-tura-szlovak-tura-22.jpgA fényképezkedések idejétől függően durván másfél óra alatt érünk a Magas-Tátra 5. legnagyobb tavához. 

 


 

 

 

Már itt páratlan panoráma tárul a túrázó elé.

A földbe gyökerezett lábú túrázókat csak nagy noszogatás árán sikerül menetkésszé tenni.

A tó és a környező hegyek látványának vonzerejével csak a női mosdó veszi fel a versenyt. 

 

 
szlovak-tura-kilatas-az-osztervarol-a-satanra-kis-bastyara-vysokara.jpg1494 méteren vagyunk, az Oszterva 1984 méteres gránittömbje tornyosul felettünk. 

 

 

Ez a fotó közel 2000 méteres magasságból készült, tehát az "1494 méteren vagyunk" mondat úgy értendő, hogy még "lent", a képen "lent" látható tónál vagyunk. És lentről nézhetsz bármerre, nagyot fogsz nézni... Átvitt értelemben de szó szerint is. Körbe vesznek a hegyek. A szinte pigmeusnak számító Oszterva kivételével, amely - minő szégyen - 16 méterrel a 2000 határ alatt marad. A többi orom igencsak délceg betyár. 


A könnyű túrát választók a tónál maradnak, körbejárják a tavat és olyan, de olyan kilátásban örömködnek, hogy arra nincsenek szavak. 

 

bekas-to-22-szlovak-tura-rysy-a-hatterben.jpg

És a fotózások után ebédelhetnek a tónál található menedékházban. Az árak mind a mennyiséghez és ízhez, pláne a magassághoz képest barátiak. 
 

 

 

 

Ha hozol magadnak saját készítésű szendvicset, akkor a teraszon vagy bárhol el tudod fogyasztani.

Akik pedig a közepes túrát választják, azokkal rövid pihi, wc-szünet után csapunk fel 1919 méteres magasságba kedvenc tavaikhoz. 

 

 

 
magas-tatra-gyalogtura-magas-tatra-kirandulas-bekas-tavak-02.jpgDe előtte még komoly izgalmak várnak rád. 
Csak reméljük, hogy nem vagy babonás, ugyanis tény, hogy a 2274 méteres Kis-Bástya mellett meg fogod látni a 
Sátánt.

 

 

 

Úgy bizony. Tökéletesen látod majd 2421 méteres pompájában. Átvitt értelemben, és szó szerint is jól esik majd egy kis láblógatás, a bakancsokban megszenvedett talpaknak rövid időre épp jól jön a nyáron sem 10 fokos víz. 

 


Tóparti falatozás és nézelődés után indulunk le. Visszafelé is szép nyugisan bandukolunk.

nagy-bekas-to-szlovak-tura-tatra-tura.jpg

Wc-szünet és rövid pihenőt követően egyesülünk a könnyű túrásokkal, majd együtt indulunk lefelé egy egzotikus útvonalon. 

 

 

 
 
 
 

 

 

3. napi szlovákiai túra:
egy káprázat-vízesés plusz a Magas-Tátra álomtavai... 
magas-tatra-gyalogtura-magas-tatra-kirandulas-vizeses-021.jpgEzt a Tátra túrátakár egy vízitúra-vezető is tervezhette volna, ugyanis az útvonal mentén majdnem annyi a víz, mint a Szigetközben, pontosabban egy vízeséssel biztos több, és a tavak száma is minimum pariban van egy átlagos vízitúráéval. 

 

 

Bakancshúzás, wc stb. előkészületek után vágunk neki az útnak. Ma is lehet könnyű és még könnyebb túra között választani. A "még könnyebb" útvonal (szlovák turistákra tervezetten) írd és mondd 2 óra 55 perces, 10,6 kilométeres és durván 430 méteres szintkülönbségű túra. Ezt lehet egy pindurkát fokozni. Nézzük részletesen. Indulás után a Magas-Tátra egyik, még az Eurosport közvetítésekből is sokaknak ismert völgyében lépdelünk, a síugró sáncoknál lelki szemeinkkel látjuk Schlierenzauert, Ammant, Morgit, Freundot és a többieket. A kirándulás ezen szakasza tüneményes fenyvesben vezet.

 

vizeses-jo-kep-szlovak-tura-magas-tatra-gyalogtura.jpg

5,3 km megtétele után következik a show time.
A vízesésnél vagyunk. 

Nem egy átlagos látvány a vízfüggöny.  
 
 
 
 
 
 
Az viszont már nem annyira különleges, csak tény és érdekes, hogy a víz, a vízesés aljában derék búvópatak módjára - abrakadabra - eltűnik, majd újra előbukkan, és egy kis tavat képez, amelynek eddigi útitársunk, a patak kifolyása.

 

 


vizeses-mellett-a-lancos-szakasz.jpgA fotó, pisi stb. szünet után a vízeséstől balra láncokkal könnyített szakaszon vezet majd az út, de ez még a kis, vagy közepes tériszony mellett sem vészes.

 

 

 

Természetesen oda kell figyelni, óvatosan kell haladni és természetesen szigorúan TILOS előzni. 

A vízesés mellett vezető láncos szakasz végén szinte pontosan 1800 méteres tengerszint feletti magasságban érjük el a Tátra egyik vadregényes tavát. Pihenő. Tízórai, hiszen már elmúlt 10 óra :). Aki ma éppen kényelmes hangulatban van, itt verhet tábort és a tó partján elképesztően klassz és nyugis helyen tud sziesztázni.

 

 
magas-tatra-gyalogtura-capple-alias-szentiv-2.jpegA csapat még lelkesebb felével megyünk tovább, és 12 előtt érkezünk egy újabb tóhoz, majd 13 órakor ebédszünet mai túránk harmadik tavának partján, amely már 2072 méteres magasságban fekszik.
 
 
 
 
 
 
 
 
Amikor ide érünk, eláll a lélegzetünk. A fülünkön is vesszük a levegőt :)). 
Na jó, vicceltünk, csak a látványtól, a kaptató nem vészes és persze lassan megyünk. 

f.jpgA közeli hágó alatt van még egy tó, annak a partjára nem megyünk le, a közepes túrát választókkal 2100 méteres tengerszint feletti magasságban fordulunk vissza.
 
 
 
 
Ott leszel, ahol a képen látható legnagyobb tó van. Miután jó nagyra eltátottuk a szánkat, fotóztunk eleget, indulunk le. Lefelé menetben felvesszük sziesztázó, fotózó, eszegető vagy békésen szunyókáló túratársainkat. 16 óra körül vagyunk a parkolóban. 
 
 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy kérjük írj(on): tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Túradíj

 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptejnapszemüveg, sapka, 
túrabot, öltözködés, sok folyadék részekre.

 

 

A Tátra túra díjának fizetése
-magas-tatra-gyalogtura-330.jpegAz utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a tátrai túrára jelentkező 
számlázási címét (irányítószámmal), a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. Példa: 
1154 Budapest, Alkony u. 16.,

Július 3-5.

Túra, Szlovákia: Magas-Tátra