Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Június 30. - Július 2. Szlovákia túra, választhatóan 1-2-3 napos családi örömködés

magas-tatra-kirandulas-gyalogtura-35.jpgTúra Szlovákiában választhatóan 1-, vagy 2-, vagy 3-napos túra: a Tejút legszebb helyeinek egyike, másika... Durva. Semmihez sem hasonlítható. Joggal világhírű, a bolygó legszebb 100-as toplistáján lévő helyekből mazsoláztunk össze egy olyan túrát, hogy besírsz. És persze, hogy jöhetsz 7-éves kislánnyal is.... Gyerekeknek és tériszonyos vándoroknak is IDEÁLIS túraútvonalak. 


 

 

 

szlovak-tura-tatra-tura-33.jpg

Első napi szlovák túránk tobzódás tengerszemekben, a második nap szabályos "vízesés-tenger", kicsit érthetőbben, vízeséstől vízeséshez megyünk. A harmadik napi szlovák túránk során pedig életed egyik top látványa vár rád. Ennyi. Ide a rozsdás bökőt, hogy ezen túra után keresgélni kell majd az emlékeid között, hogy Toscana, a finn-tóvidék, Cancun stb., hogy is nézett ki, egyáltalán történt-e ott valami. Ez a három nap tényleg überbrutál, nagyon durva összeállítás. Olyan agyeldobó SOKK, hogy lehidalsz (jó esetben nem elájulsz) a látványtól.     
 
 
 

 

 

A szlovák túrára az utazás választhatóan
1. saját kocsival a nulladik nap este bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsival a nulladik nap este. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast, ha igen, hányat. Összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 3-4-5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. Ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért a telekocsi sofőrjének. Az egyik telekocsi Budapestről a túra előtti napon 17:00-kor indul. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint az autókban felajánlott szabad hely, akkor minibuszt (is) indítunk. 
A minibusz díja azonos a telekocsi költség-hozzájárulásával. Az utazással kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! 

 

 
 
 
szlovakia-tura--tatra-033.jpg1. napi szlovákiai túránk során magas hegyek között, de nem túl magasan túrázunk, viszont amit látunk az valami, valami, valami OLYAN, hogy.....
 
 
 
 
 
 
 
Ha nem az általunk foglalt szálláson vagy, akkor Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a Tesco parkolójában (a városban egyetlen Tesco van) 9:30-kor találkozunk. 
 
 

szlovakia-tura--tatra-r-to_166.jpgEgy fehér, magyar rendszámtáblás Toyotát kell keresni narancssárga hátizsákkal a tetején. Ezen kritériumnak nem szokott egynél több autó megfelelni, tekintsük ténynek, hogy megtalálsz. 
 
 
 
 
A liptószentmiklósi randevút követően konvojban indulunk tovább, és háromnegyed órás autózás után, ha a tengerszint feletti magasságot nézzük, már a Kékesnél magasabban parkolunk.
Felvesszük a bakancsokat és mosdószünetet követően indulunk.
Gyönyörűséges erdei úton megyünk majd. Két túra között választhatsz majd és a jó hírünk, hogy ráérsz majd itt helyben, menet közben dönteni. 
Az egyik túra annyira könnyű, hogy arra nincsenek szavak, 344 méter szintkülönbségű a séta. Igen, séta. 
A másik túra már közepes túrának tekinthető a 13 km-es és 730 méter szintkülönbségű gyaloglás.
 
 
--tura-szlovakia-17411413.jpgAkik a nagyon könnyű túrát (sétát) kérik, azok aszfalt úton egy menedékházig, ill. egy hihetetlen tóig jönnek. 
 
 
 
 
 
Tragédia, hogy nem ez a megszokott, de szürreálisan tiszta a tó vize. Itt heveredünk le sziesztázni. Ha rezzenéstelen a víztükör, tudsz majd olyan szögben lenni a parton, hogy nem látod a vizet!  

Itt átadhatod magad az elképesztő környezetnek, olyan helyen leszel, hogy elsírod magad. Ha kevésbé vagy szentimentális hangulatban, akár el is bóbiskolhatsz a parton fekve.

 

 

szlovak-tura--tatra-299.jpgAkik pedig a könnyű séta helyett a közepes túrát választják, azokkal gyors szendvicsebéd után indulunk tovább.

 

 

 

Tehát a közepes túrát választókkal a túravezető még megy feljebb, tó tavat követ. Aztán a közepes túrát választó túrázókkal fordulunk, megyünk vissza és felvesszük a menedékháznál már délutáni bóbiskolásba szenderült vagy éppen NatGeo fotókat készítő "sétálókat". 

 

 

-tatra-tat-jez-szlovakiai-tura.jpg

Bármelyik túrát is választod, a túra a szintidőktől messze elmaradó, nyugis, egész napos kirándulás lesz. 
17:30 körül leszünk lent a kocsiknál.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A szállásunkra hajtatunk (magunkkal.... ha csak sofőrt és limuzint nem hoztok)
 
 
 
 
 
 

 

2. napi szlovák túra: Vízesés vízesés hátán

hre-vizeses-tatra-tura-magas-tatra-tura-12.jpg11-kor találkozunk az e-mailben egyeztetett helyen. 
Ingyenes és kulturált mosdó áll rendelkezésre, túravezetői bemutatkozás és tájékoztatás, majd a leltár után (réteges, lehetőleg lélegző anyagokból álló (kivételesen tehát nem pamut) ruházat, napszemüveg, naptej, sapka, kesztyű, sál, túrabot, a 20-30 literes hátizsákban min. 1,5 liter, de inkább 2 liter folyadék.....) a bakancsokat szorosra fűzve 11:30-kor indulunk. 
 
 
 
 
 
 
 
tr--2.jpg
szlovák-lengyel határhoz közel, szlovák területen a Magas-Tátra keleti felében, majdnem a Magas-Tátra keleti végén vagyunk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Innen keletebbre található a kilátásáról híres Lomnici-csúcs, azután vége a Magas-Tátrának, a gránit átadja helyét a Bélai-Tátra mészkövének. 
 
 
20171014_132824.jpgNéhány rövidebb és egy hosszabb pihenőt követően, kényelmes tempóban, az indulástól számított másfél óra múlva érünk első pihenőnkhöz, itt rövid ebédszünet.
 
 
 
 
 
 
 
 
Te is ezen a szent helyen fogsz állni és készül rólad is ugyanitt egy fotó, a Magas-Tátra második legmagasabb csúcsával a háttérben. 
 
 
 
 
vizeses--2-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpgA pihenőt követően a célunk a völgy alsó, erdővel borított küszöbénél megcsodálható 20 méteres vízesés.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A hídról csoportképet is készítünk a vízeséssel a háttérben. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
vizeses-magas-tatra-tura-gyalogtura-3.jpg
Ezt követően a nap során szinte végig lefelé sétálunk, folytatódik tátrai vízesés túránk, ugyanis jön majd még 3 vízesés. 

 

 

 

 

18 órakor van vége a gyalogtúrának. 


Konvojban a szálláshoz megyünk, ill. mentek, ha magatoknak foglaltátok szállást. 

 


tatra-tura-magas-tatra-tura-10.jpgA beköltözéssel párhuzamosan a szállásadónak kell majd vagy a személyi igazolványod vagy az útleveled, ezt kérlek készítsd elő. Az érkezés estején már kifizetjük a szállásdíjat.  
 

 
 
 
 
Este fakulatív játékok, a gyerekek házi feladatot készíthetnek és azok, akiknek kész a lecke beszállhatnak a felnőttekhez, a dixittől a rikikin és activity-n keresztül a básozásig, szópókerig minden játékba.  

 

 

Szállás és étkezés Szlovákiában:
szallas-magas-tatra-szlovak-tura-4-es-szoba.jpgKét-, három-, négyágyas, jól fűtött szállásokon foglalunk szobákat, a szállás díja a felnőtteknek a helytől függően 12,5-14 euró, az idegenforgalmi adó 1 euró. 

 

Ha egyedül szeretnél lenne kétágyas szobában, akkor a szállás díja 19 euró lesz.  

 

Vacsora egyénileg.

 

 

 

Az egyik lehetőség, hogy valamelyik étteremben megvacsoráztok. Ahol lejövünk a hegyről, ott velünk szemben lesz egy önkiszolgáló étterem, jó ételekkel, megfizethető áron. 

 

konyha-2-szlovak-tura-tatra-tura-12.jpgVagy a szálláson meg tudod melegíteni az otthonról hozott ételt a normálisan felszerelt konyhában, amit a közös "ebédlőben" (közös helységben) tudsz majd elfogyasztani.

 

 

 

 

Teához, kávéhoz vízforraló van, mikro szintén. És természetesen lehet rendelni pizzát, stb. 

 


Ha nem akarsz/akartok elmenni vacsorázni, és nem hazai földön intéztétek a túrára a bevásárlást, akkor a szállásra jövetel előtt érdemes legalább egy élelmiszerboltot (Potraviny-t) útba ejteni.
Van ami itt drágább, de sok élelmiszert, különösen a tejtermékeket Szlovákiában olcsóbban tudod beszerezni és ugyebár a juhtúró (bryndza) közötti különbség érezhető. 

 
 
 

3. napi túra Szlovákiában: a Tejút galaxis egyik legjobb helye
magas-tatra-tura-gyalogtura-polora.jpgA szállásunkról kiköltözünk, 7-kor indulunk. Ha magatok foglaltátok a szállást, kiköltöztök. Választhatóan 18 vagy majdnem 21 kilométeres túrára invitálunk benneteket, amelyről a kedved alapján elég ott és akkor, a helyszínen dönteni. Nem "szimplán" az év, életed egyik top élménye vár rád. 

 

 

 

A valaha látott egyik legmesésebb látvány, egy Plitvice és Yellowstone kategóriás csoda, amire mindig emlékezni fogsz. 

 
Kérjük, hogy készülj a nap során szükséges szendviccsel. Vizet, üdítőt legalább 2 litert hozzatok, de 2,5 liter is elfogy, bár 1500 méter felett lesz egy menedékház, ahol a folyadékot pótolhatod. 
 

magas-tatra-kirandulas-gyalogtura-36.jpg

Túrabot nagyon JAVASOLT. Olyan túrabakancsban gyere, amit már nem kell "betörni", és nem töri a lábadat.  


 
 
 
 
 
 
 
Egy szálloda parkolója előtti ingyenes részen, a látottság védelmét kihasználva, ingyen parkolunk.
 
Az emelkedő kellemesen van elosztva, nincsenek az útban felszökellések. Könnyű, meglepően "lájtos", a az-elso-piheno-szlovak-tura-tatra-tura.jpgBakonyt idéző túra, kivételesen a szépségért nem kell megszenvedni. 
Első pihenőnket az indulás után egy órával tartjuk. 
Kényelmes tempóval, több megállással, fotószünettel, két "tízórai" szünettel, kreatív rövidítéssel az indulástól számítva jó három órás séta után érkezünk meg a Tátra, sőt, Szlovákia, de nyugodtan mondhatjuk, hogy a bolygó, de lehet, hogy az egész Tejút egyik leggyönyörűbb pontjára.
 
 
 
 
Amit a tónál körben látunk, az a természet ünnepe. Olyanok a hegyek, hogy juj, ezekhez képest a felhőkarcolók is törpék.
 
 
 
 
Ha nem a tengerszint feletti magasságát, hanem az ún. prominenciáját nézzük, itt találjuk a Magas-Tátra legmagasabb, a kontúrvonalának aljától számítva 900 méter magasba szökő sziklafalát, amely egyébként egy 2500 feletti csúcs. Magasabb mint bármilyen emberkéz által épített "dolog". Mellé tehetnénk a Burzs Kalifát, az sem érné fel. 
 
 
 
magas-tatra-kirandulas-gyalogtura-38.jpg
Ha van olyan látvány, amely egy életre elkísér majd, akkor ez közöttük lesz. Lehet, hogy csak mi kerülünk szentimentális hangulatba, de valahogy itt érzi meg az ember igazán, hogy picik vagyunk, sőt, semmik. 

 
 
 
Mellesleg a menedékházban fogyasztható a saját szendvicses mellett határozottan kellemes meleg ebéd. 

 

 
 
vto-szlovak-tura-magas-tatra-tura.jpg
A szegedi gulyás knédlivel vagy a juhtúrós sztrapacska is 7-7 eurót kóstál, az 5 eurós bableves, az 5 eurós káposztaleves sem kisadag. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha időben jól állunk, és főleg ha nem csúszós egy ösvény, a kicsit hosszabb túrát választókkal, kis pluszt jelentő extra úttal még felmegyünk egy tóig - vagy azon is túl. 
 
 
 
 
 
 
 
elejen-2-szlovak-tura.jpg
Még egy dráma, még egy látvány, még egy mellbevágó élmény. Senki nem akar lefelé indulni, de muszáj. Az alsó tónál felvesszük addig pihenő társainkat. 
 
 
 
 
16:45 körül vagyunk "lent", búcsú, indulás Mo. felé. 
 
 
A 3-napos túra minden napján lassan megyünk, az átlagoshoz képest "kevésbé jó" erőállapottal is nyugodtan jöhetsz. A lényeg. Bátran jelentkezz, ne az legyen a fejedben, hogy biztos rád kell majd várni, mert NEM bírod, hogy mások biztos supermanek. A millió ilyen, olyan, amolyan, önmagunknak be sem vallott para, cidrizés és zabszem helyett, csak GYERE. 
 
 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovák túrák túradíjai

 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is olvasd át alaposan, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszereid, (inzulin), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre, ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a túrázók közérzete és biztonsága érdekébe kötelező. Nagyon javasolt továbbá a túrabot, amelyet a magyar túrázók gyakran lenéznek, aztán lefelé jövetben mindenki hálás érte. Más. Attól függetlenül, hogy a hőmérséklet lent éppen kellemes, "fent" lehet igencsak vérpezsdítő az idő. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, ill. korlátozott számban tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). És persze kell EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Célszerű biztosítást kötni. 

 

 

 

A szlovák túra díjfizetése
A szlovákiai túra díjának utalásához az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük - 
irányítószámmal együtt - a túrára jelentkező számlázási címét és a túra időpontját beírni. Példa: 
1139 Budapest, Béke u. 16,
Jún. 30. - július 2.
Szlovákiai túra: Nyugati- és Magas-Tátra