Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Május 13-14. Szlovákia túra: Magas-Tátrai tavasz

bat-6-szlovak-tura-magas-tatra-tura.jpg"Tavaszi zsongás" túra.
Szlovákiai, választhatóan egy vagy kétnapos, könnyű túra a Magas-Tátra déli oldalán. Ideális családi túrára, fenomenális helyek, könnyű túra, tériszonnyal is "semmiség" útvonalak. Tényleg hiperszuper. 

 
 

Duzzadó patakok, tavaszi zsongás, fent még hófehérbe öltözött hegyek és csúcsok, lent és alattunk harsogó zöld táj. 

Hihetetlen látvány, virágillat, madárének, selymes fenyők. A tátrai tavasz a javából. A Magas-Tátra déli oldalán, az első nap 1000-1670 méteres magasságban járunk, a második nap 1884 méteres magasságig kalandozunk fel.

bat-felol-a-slavk-szlovak-tura.jpg

Az égadta világon semmilyen felkészültséget nem igénylő hegyi túrák, kisebb gyerekkel is nyugodtan nekivághattok.
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyertek, gyertek, elképesztő, hihetetlen két nap lesz! A tavaszból mindkét nap ebédidőre visszaérünk a télbe, aztán délután ismét a tavaszban vagyunk. 
 
 
 
 

magisztrale-22-szlovak-tura-www.tatra-tura.hu.jpg1. napi szlovák:
A panorámák napja

Gyönyörű 
és könnyű túra a Tátra déli lejtőin, őrület panorámával a Gerlachfalvi-csúcsra, az Alacsony- és a Magas-Tátrára, a Felkai-völgyre. 

 

 

 

 

 
 
 

bato-szlovak-tura-magas-tatra-tura.jpg2. napi túra: a Magas-Tátra déli lejtőin a Menedék-tóhoz
Ha még bármit hozzá lehet adni az első naphoz, akkor ez olyan lesz. 1884 méteres magasságba megyünk fel, hogy a Gerlachfalvi-csúcsra dél-nyugati irányból is felnézhess és bizony ö
sszetört szívvel megyünk le a hegyről.  


 

 
 
A szlovák túrára az utazás választhatóan
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgvagy 1. önállóan saját kocsival, bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre
1.1. javasoltan a nulladik napon vagy 
1.2. hajnali felkeléssel az első túranap reggelén vagy

2. telekocsi rendszerben, ill. minibusszal a nulladik napon. 
A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi". A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy debreceni autós valakit Miskolcon vesz fel, az a kocsi nyilván Kassa irányában lépi át a határt, ha pedig Szombathelyről jövő kocsi áll meg valakiért Győrben, azok célszerűen Komáromnál jönnek át a határon. A budapesti telekocsikkal Budapestről 17:00-kor indulunk. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor 17:00-kor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba és/vagy buszra - egyeztessük! - a Déli pu-nál, a Széll Kálmán téren, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban is be-, ill. fel lehet szállni. 
A minibusz díja azonos a telekocsi rendszer költséghozzájárulásával (lásd a díjak, költségek menüpontot). Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha nem akartok a konvojjal jönni, induljatok az indokoltnak tűnőnél korábban
Igény esetén a nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra, 15 perc sétára található butikhotelben szobát foglalunk a túra előtti éjszakára (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 
 
 

Szállás és étkezés a szlovák túrán:
szallas-magas-tatra-szlovak-tura-4-es-szoba.jpgKétágyas, nagyon jól fűtött, pótágyazható szobákat foglalunk, a szállás díja a felnőtteknek 12, gyerekeknek 10 euró/éjszaka, az idegenforgalmi adó 50 cent. 

Ha egyedül szeretnél lenne kétágyas szobában, akkor a szállás díja 15 euró lesz.  

 

Vacsora egyénileg.

 

 

Az egyik lehetőség, hogy valamelyik étteremben megvacsoráztok Tátrafüreden. Ahol lejövünk a hegyről, ott velünk szemben lesz egy roppant pozitív önkiszolgáló étterem, jó ételekkel, megfizethető áron. 

 

konyha-2-szlovak-tura-tatra-tura-12.jpgVagy a szálláson meg tudod melegíteni az otthonról hozott ételt az egész normálisan felszerelt konyhában, amit egy igencsak méretes "ebédlőben" (közös helységben) tudsz majd elfogyasztani.Teához, kávéhoz két vízforralót tudunk párhuzamosan működtetni, amikor szomjasan beesünk, akkor sem kell egymásra várni. 


Ha nem akarsz/akartok elmenni vacsorázni, és nem hazai földön intéztétek a túrára a nagybevásárlást, akkor a szállásra jövetel előtt érdemes legalább egy élelmiszerboltot (potraviny) útba ejteni.
Van ami itt drágább, de sok élelmiszert, különösen a tejtermékeket itt Szlovákiában olcsóbban tudod beszerezni. 


 

 
1. napi szlovák túra: a panorámák napja 

elk-szlovak-tura-2-magas-tatra-tura.jpg7:59-kor indulunk a szállástól. Ha máshol veszel ki szobát, köszönjük pontos érkezésedet.
Kérjük, hogy a nap során szükséges szendvics legyen 
nálatok hátizsákba téve. Folyadékot fejenként legalább 2 litert hozzatok, pl. termoszban meleg teát vagy kávét.

 

 

 

 

Továbbá magas víztartalmú és magas energiatartalmú gyümölcsöket.
Alma, narancs, ill. mogyoró, dió tökéletes. 
Túrabot nagyon JAVASOLT és korábban már viselt, bejáratott (magas szárú) túraBAKANCS kell a túrára, lehet, hogy szükséged lesz csúszásgátlóra is. Ha van saját csúszásgátlót vagy hómacskád hozd, ha nincs, akár Magyarországon, akár Szlovákiában bérelj, korlátozott számban tudsz tőlünk is bérelni. (3100 Ft/pár/nap)

 

elk2-szlovak-tura-magas-tatra-tura.jpgA rövidebb távot választók napi végcélja 1670 méteren található, így kényelmes tempójú, mindenkinek, már az 5-6 éves és a 70 feletti korosztálynak is kényelmes, örömteli caplatás vár ránk. 

 

 


A 2004-es tornádó által elpusztított sáv felett először látványos fenyőerdőben, majd a törpefenyő határon, szintben szinte alig emelkedve megyünk.

 

 

liezom-56-szlovak-tura.jpgAz indulás után kb. 2 órával érjük el egyetemista korunk sítáborainak gyönyörűséges támaszpontját, Zsadányi tanár úr és e sorok írójának régi második otthonát. 

 

 

 

 

 

 

Itt kettéválik a csapat, pontosabban választási lehetőséged van. Egyfelől itt a Gerlachfalvi-csúcs tövében mesés körülmények között pihenhetsz. Másrészt feljöhetsz kb. addig, ahol ez a kép készült. 

 

 


20151025_magas-tatra-tura-gyalogtura.jpgAki szeretne, az a kép jobb oldalán látható szállóban ebédelhet, ill. sétálhattok a tó körül és annak környékén.

 

 

 

 

Közösen sétálunk le a hegyről és konvojban megyünk vissza a szállásra, ill. aki éttermben akar vacsorázni, annak mutatunk jó helyeket, közöttük egy nagyon kellemes önkiszolgáló éttermet. 

 

 

 


2. napi túra Szlovákiában: a "Menedékadó-tó"

bato-felol-a-onc-www.tatra-tura.hu-szlovak-tura.jpgReggel pakolunk, kiköltözünk, konvojban indulunk és hamarosan roppant ravasz módon a túravezető kocsiját Tátraszéplakon hagyjuk, majd még autózgatunk 3 km-t.
 
 
 
 
 
 
 
 
Parkolás után indulunk 12,9 km-es, felfelé 865 méter szintkülönbségű utunkra.
 
Az első 4,7 km kellemes, de egyáltalán nem vészes kardioedzésnek is felfogható, jópofa túra.
 
 
tizfalto-3-szlovak-tura-magas-tatra-tura.jpg
Viszont innivalót hozzál bőségesen, ha ránk hallgatsz, erre a napra legalább 2,5 litert hozol vagy ha csak másfél literrel indulsz neki, akkor jó teve módjára indulás előtt a kocsiban magaddal hozott extra másfél litert idd meg, a sűrű erdőben, majd a sűrű törpefenyvesben tudsz diszkréten pisilni. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mielőtt megijednél, semmi különös nincs az útban, kb. olyan szögben emelkedik az ösvény, mintha Mátraházáról mennél a Kékesre, tehát nem hőstettre készülünk.
 
Egyszerűen csak az átlagnál többet kell ezen a napon inni, a déli oldalon, lehet, hogy szélmentes időben, jókora UV-sugárzásban patakokban folyhat rólad a veríték, és a nap során nem érintünk olyan helyet, ahol tudnál venni folyadékot.
 
 
 
 
falvi-es-a-koncs-www.tatra-tura.hu.jpgAhogy beérünk a törpefenyős zónába, felettünk a Tupa, a Koncista, rálátunk a Gerlachfalvi tömbjére.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kétpercenként megállunk, hogy jól tudjátok fotózni a Slavkovski-csúcsot és a felettünk tornyosuló gyönyörűséget. 
 
 
Így a komótos tempó és a sok-sok megálló miatt a szintidőtől el is maradunk.
 
A Batizfalvi-tó partján ebédelünk és ebéd után indulunk lefelé.
 
atiz-5-szlovak-tura-magas-tatra-tura.jpg
A túravezető kocsijához érkezünk, aki a sofőröket két-három kanyarral az autóikhoz repíti, a sofőrök pedig visszajönnek az utasaikért, családtagokért, barátokért. 16 órakor indulunk Magyarország felé. 
 
 

 


 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Szlovák túrák túradíjai

 

 

Jelentkezés a szlovákiai túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin, ha cukorbeteg vagy), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Nagyon-nagyon javasolt továbbá a túrabot, amelyet a magyar túrázók gyakran lenéznek, aztán lefelé jövetben mindenki hálás érte. Attól, hogy a hőmérséklet 1000 méteres magasságban a hazaihoz hasonló, attól 2000 méteren lehet igencsak vérpezsdítően "friss" az idő. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni, tehát ne 2 nappal a túra előtt derüljön ki, hogy nem vettél túrabotot. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). És persze kell EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást is! 

(A fenti leírásban ki van húzva a kamásli, a hótalp és a hómacska. De. Egy esetleges fagyás vagy ónos eső esetén csúszásgátló vagy hómacska szükséges. Ezt - amikor nekünk is van ilyen információnk - tudatjuk veled. A legjobb ha veszel magadnak, vagy kérsz kölcsön és természetesen több helyen, Magyarországon és Szlovákiában is bérelhetsz. Továbbá korlátozott számban tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat, mind hómacskát, (4000 Ft / pár / nap). 

 

 

A szlovák túra díjfizetése
A szlovák túra díjának utalásához az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet (
irányítószámmal), a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni.
Példa: 
1139 Budapest, Tátra u. 10.

Május 13-14. 
Szlovákia túra: Magas-Tátra 

(Az utaláskor a közlemény rovatba a nevet NE írd be, hiszen a banki információ pontosan azzal kezdődik, hogy honnan (kitől) jött a valamekorra összeg. A túra díja nem tartalmazza a szállás, utazás, étkezés, biztosítás stb. díjakat, a szállás a helyszínen euróban fizetendő.)