Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?

helyes-oltozkodesre-pelda.jpgMit kell hozni a gyalogtúrákra, a hótalpas túrákra, hogyan öltözz? Mit kell hozni, hogyan célszerű jönni a téli túrákra, hogyan kell öltözni a raftingra?
 
Nézzük sorban. 
Hozzatok fejlámpát és láthatósági mellényt, feltöltött telefont. Reméljük ezt feleslegesen (!) cipeltettük veletek. Úgy intézzük, hogy NE legyen rá szükség. Azt szeretnénk, hogy azt mondjátok, kár volt hozni. 

Vigyázz arra, hogy feleslegesen semmit ne pakolj, ne legyen indokolatlanul nehéz a (1.) hátizsák. (Hótalpas túrák esetén a hátizsák legyen legalább 60 literes vagy olyan, amire fel tudod kötni a hótalpakat, vagy hozz 2*50 cm spárgát vagy kisebb karabinert, bármit, amivel fel tudod kötni a hátizsákra). 
Kell mindenkinek külön hátizsák. Tehát ne egy hátizsákot hozzatok, amit Anya és Apa felváltva cipel. Urak NE ti hozzátok a párotok cuccát, nem csak rossz, de a hótalpak miatt lehetetlen is. 

A felesleges cipelésnél is nagyobb gond, ha nem hozunk valamit, amire tényleg szükség van.
A hőmérséklet durván 180 méterenként 1 fokot esik, és a hőérzetet csökkenti a szél, pláne az erős szél. 
Még nyáron is, de ősztől tavaszig szükség lehet: 
2. sapkára,
3. sálra, (a plusz csősál szuper), 
4. kesztyűre, ősztől tavaszig át nem ázó vagy akár két pár kesztyűre. 

zold-to-magas-tatra-szlovakia-tura-bakancsos-hotalpas.jpgFolytassuk az öltözködéssel: 
A hegyen a pamut nem jó barát.

5. "lélegző", magyarán hőt , ill. izzadtságot áteresztő polyamid pólók, ha pedig az UV-sugárzásra is figyelsz, akkor a hosszú ujjú pólók a jók. 
 
A hőmérséklet függvényében válassz nadrágot, nyárra is javasoljuk a 6. hosszú szárú nadrágot, mivel a lábad leég az erős UV-sugárzástól. 
A nadrág legyen kényelmes guggoláskor is. A szűk farmert felejtsd el (és otthon). A jó nadrág a túranadrág, télen az ún. softshell anyag a legjobb. A farmernél az egyszerű melegítő nadrág is jobb, felőlünk lehet zizegős vagy a mackónadrág is a nadrág, csak tudj benne lépni, guggolni kényelmesen. 
7. Ha hideg van, a nadrág alá és a bugyi/alsónadrág közé vegyél fel harisnyát, "aláöltözetet"
8. Pulóver
9. Széldzseki

10. Nem gyűrődő zokni
11. (Ideálisan lélegző) dzseki, kabát
12. Felfelé menetben kincset ér a simléderes baseball sapka és gyakran elég 13. a fejpánt


Továbbá a hegyen fontosak az alábbiak:

- napszemüveg (UV-szűrős)
- élelmiszer és ital visszazárható csomagolással. Termoszban meleg ital, legalább másfél, de inkább 2 liter és indulás előtt igyál sokat (rengeteget), töltsd fel magad folyadékkal, max. az első 90 percben 9-szer fogsz pisilni. Az alkoholt kérjük nélkülözni, tilos. 
- 30-as, de inkább 50-es faktorszámú naptej. (Fiúk növesszetek bajszot! Ha nem akarod a felső ajkadat naptejjel kenceficézni, ami az izzadtság miatt egy idő után a szádba folyhat, akkor szuperjó a bajusz, ugyanis a szád feletti rész fog a legjobban leégni, az orrunkat, arcunkat jól tudjuk naptejjel védeni)
- legalább baseball-sapka, ennél jobb a nyakat is védő vitorlás vagy légiós sapka és (pláne télen) legyen nálad a fület is takaró sapka!

- ragtapasz, ha valakinek a sarka, lába érzékenyebb
- gyógyszer, inzulin, szőlőcukor - ha szükséges
- wc-papír, papír-zsebkendő, hölgyeknek egyebek
- túrabakancs, alatta JÓ zokni, ami legyen passzentos. A Decathlonban nagyon "profi" zoknik vannak, mindenféle high-tech anyagokból. A pamut és a "poliamid" keveréke egész nyerő, nem gyűrődik, nem lesz vízhólyagod.
A lényeg. Jó bakanccsal, jó zoknival és erősen bekötött cipőfűzővel érd el, hogy NE csússzon a lábad a cipőn belül, ne gyűrődjön a zokni. Egy vízhólyag kiütheti a többi túranapodat.
- Még egyszer leírjuk, hogy ne legyen a hiánya miatt konfliktus: a túrabakancs kötelező, az edzőcipő nem elég. (
Bokaficamot előzhetsz meg azzal, hogy a lábadat fixen tartó, korábban már viselt, magas szárú túrabakancsot viselsz)
- hasznos a kerékpározáshoz, kondizáshoz használt kesztyű is

- túrabot (ha nincs és jelzed előre, tudsz tőlünk bérelni, 620 Ft/nap díj mellett, de 10-20 évig kitart, 10 túra esetén már jobban megéri, ha veszel magadnak a Decathlonban) 
- A póló felett is javasolt a "lélegző", réteges öltözködés, lélegző aláöltözet, lélegző pulóver, lélegző softshell kabát..... vagy ebből az, amivel még nem olvadsz el felfelé menet

- Hozzál TARTALÉK pólót, inget, hogy lefelé jövetben ne fázz. 
dohányzóknak egy, a csikkek tárolására használható visszazárható üvegpalack vagy profi szelence 

 

Ha felfelé haladunk, a combnak, fenéknek, vádlinak, a csípő táji izmoknak segítünk a túrabotokkal, völgymenetben pedig FŐLEG a térdünknek, a csípő ízületünknek és a combunknak. Használatával megelőzhetjük az ízületi kopásokat. Órási különbséget jelent, hogy két lábon állunk vagy a bot segítségével "kicsit vissza tudunk evolúciós értelemben mászni a fára", azaz több helyen támaszkodunk a talajon. A túrabot (állítólag) 16%-ot csökkent a térd terhelésén. A 16%-ot kis jóindulattal elhisszük, bár nyilván testtartástól, tereptől, súlytól, bothasználattól függ, hogy konkrétan egy személynek mennyit segít. Valójában lényegtelen, hogy 14,36 vagy 23% a térdterhelés-csökkentés, érezzük, érzed majd, hogy RENGETEGET számít, akinek már van ízületi kopása, annak nem 16%-ot segít, hanem lefelé jövetben pedig "millió százalékot". Aztán. Túrabottal biztonságosabb menni, jobb a lépésbiztonságunk, javul az egyensúlyérzetünk és a bokánk mérhetetlenül kevésbé fárad el, nem a talp és a boka kis izmaival kell mindent korrigálni. Sőt, bottal túrázva még a tartásunk is jobb, és ha egyenesebb a hátunk, mélyebbeket tudunk a fent egyre ritkább levegőből venni, így több oxigénhez jutunk. Végül. Sokszor a túrabot nélkül egyszerűen nem bírsz lejönni. 

Milyen túrabotot vegyél?
A túrabot kihúzva legyen minél erősebb, stabilabb, külön szuper és lefelé jövetben ér kincset, ha a bot hosszú, 130-140 centinél többre is állítható. Felmenethez az a jó, ha a bot fogása közben az alkarod a botra merőleges vagy picit kisebb, mint derékszöget zár be. Lefelé viszont jó ha akkora a bot, hogy a melledig ér melléd állítva. 
A túrabot legyen könnyű és a markolatnak legyen kényelmes a fogása. Végül. Minél szélesebb és hosszabb a túrabot feje, annál jobb lesz vele jönni lefelé. Férjek figyelem! A hölgyek a túra előtt sokszor ellenzik a túrabotot. Ne hallgass rájuk. Vegyél nekik Karácsonyra, szülinapra, hogy ne az legyen, hogy "nem kell", "nem kell", aztán a túrán meg azon találod magad, hogy kölcsönadtad a tiédet - és végül neked nincs. Hogy hogyan kell okosan használni a botot, azt természetesen megmutatjuk neked a túra kezdetén. 
 

Fontoljátok meg a biztosítást! Erősen javasoljuk! Egy helikopteres mentés költsége 1000-5000 euró.

 

Mit kell hozni, hogyan célszerű jönni a téli vagy jellegükben téli túrákra? (Jellegében téli a túra októberben vagy májusban is ha éppen hóban megyünk, esetünkben az, hogy valami "téli" az nem a naptártól számít, hanem attól, hogy júniusban esik a hó mínusz 2 fokban). 
A téli vagy jellegében téli túrákra értelemszerű adaptációval igaz az, amit a nem téli túráknál már feljebb olvastál.
 
Továbbá, téli túrákon jól jön a kamásli, ami nem csak a nagy hóban jó, hanem nagy sár esetén egy nadrágmosást tudsz magadnak megspórolni. A hótalpas túrákon pedig kötelező a kamásli. Kamáslit nagyon korlátozott számban és csak végszükség esetén adunk bérbe (620 Ft/nap/pár), kérjük, hogy vegyél magadnak. Nyáron vagy csontszáraz erdőben nem kell kamásli, bár kullancs ellen is jó lehet. 
 
 

hotalpas futas.jpgA hótalpas túráknál és sok téli túrán kell a hótalp. A hótalppal akár futni is lehet, (szép számú hótalpas futóversenyt is rendeznek), de mi (az esetek többségében :)) nem futunk a hótalpakkal. 

 

Azt használjuk ki a hótalpas túra során, hogy a hótalp segítségével nem fogsz elsüllyedni a mély, akár méteres vagy annál nagyobb hóban. 

 

hotalp-szlovak-es-osztrak-hotalpas-turak.jpgHa nincs saját hótalpad, a szükséges felszerelést bérelheted tőlünk, ha mi is kifogyunk, itt Szlovákiában béreljük neked és a te testsúlyod és lábméreted alapján neked jó hótalpat elhozzuk neked. 

Mi sarokemelős, a sarokemelőnek hála meredekebb szakaszokon is nagyon kényelmes, és könnyű hótalpat tudunk adni. hotalptarto-zsak.jpgA könnyűség megbecsülendő tulajdonság, mivel amíg olyan magasba nem érünk, ahol fel kell venni a hótalpat, addig vagy a hátizsákban vagy a hátizsákra akasztva cipeljük a hótalpat. Mi a saját hótalpainkat hótalp-tartó zsákban adjuk át. 

 
 
 
 
A csúszás elleni védelem
Csúszási szempontból van különbség a munkahelyed külső parkolója és hegyoldal között. Ez fontos, mert a csúszás ellen lehet kapni csúszásgátlót. De amit csúszásgátló címén mondjuk a Decathlonban lehet kapni, azt felejtsük el. Tabu. TILOS. Aki ilyet ad el TÚRÁHOZ az vagy még életében nem túrázott vagy csaló. Egyébként és összességében jó a véleményünk a Decathlonról, viszont a csúszásgátlókról adott, ill. NEM adott információjuk sokkolóan felelőtlen. Csak azért nem írjuk le, hogy potenciális *****osok, hogy ne pereljenek be. A hegyi TÚRÁHOZ ez gumis és
csuszasgatlo-1.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
csúszásgátlóként eladott "izé" alkalmatlan. Jó Budapesten ha olvad a hó, és ki kell vinned a szemetet a kukáig. Amúgy életveszélyes. Nem vicc. A csúszásgátló talpából pici acélhengerek állnak ki, de kitörnek belőle a hengerecskék, ahogy egy sziklára lépsz. Ha pedig inci-fincit mélyebb hóba lépsz, semmit sem fog rajta és/vagy az egész lecsúszik a lábadról. De ha mondjuk nem veszted el, akkor sem fog semmit, ha a puha vagy olvadt hó kicsit vastagabb. Meredekebb jeges felületen meg nem tart meg, mert túl picik az alján lévő kis "bigyók" (hengerecskék). A Decathlonban (általában 2990 Ft-ért vehető) kis herkentyű nem gátolja meg a csúszást. Magyarul. Amit fent látsz a képen, azt felejtsd el (TILOS). 
 
 
Meg- és kicsúszás ellen mire van szükség?
A következő, vagyis az ezen mondat ALATTI képen látható, a képen a bakancsra húzott állapotában fotózott csúszásgátló hómacskára van szükség. 
csuszasgatlo-3.jpg
 
A csúszásgátló hómacska a naptári / csillagászati értelemben őszi vagy tavaszi túrák során, amikor csúszós vagy kemény havas vagy jeges az út, tehát a jellegében téli túrákon (hasznos és) kötelező. A csúszósnak, jegesnek ígérkező, meredekebb szakaszt is tartalmazó téli túraútvonalakon szintén kötelező. Hogy a csúszásgátló hómacska követelménye ne legyen félreérthető, leírjuk ismét. A keményhavas, vagy csúszásveszéllyel járó / potenciálisan jeges útvonalat követő téli vagy télies túrákon a csúszásgátló hómacska KÖTELEZŐHa nincs saját csúszásgátló hómacskád, és a következő 5 évben nem csupán 3-4 hegyi túrát tervezel telenként, akkor a legjobb a saját csúszásgátló hómacska vásárlása. Korlátozott számban a jelentkezéskor jelzett igény esetén tőlünk is tudsz bérelni (3100 Ft/pár/nap). A bérelt hómacska láncának, gumijának szakadása/elszakadása vagy fogának csorbulása/kitörése esetén 49 eurót kérünk a helyszínen készpénzben átadni.  
 
 
 

 

Mit kell hozni a rafting túrára? 
Hozz fürdőruhátA rafting cég neoprene ruhát ad. Ha van fürdőruhád, akkor elvileg már mindened van. A legtöbbek által gyakorolt állapot, hogy fürdőruha van a normál ruha alatt. Erre veszed a neoprént. 

Nézzük a lehetséges "extrákat". 


rafting öltözködés ajánlások rafting túraKezdjük ott, hogy rafting cég(ek) által kiosztott neoprén ruha alá te magad is tudsz plusz (pl. a Decathlonban kapható) réteget felvenni. E sorok írója például alsónadrág helyett vesz fel egy térd felett végződő neoprén rövid nadrágot (hiszen egy plusz réteg) és atléta/póló gyanánt egy neoprén felsőt, egészen pontosan azt, ami a bal oldali képen látható. mens_neofun_top_blue_tribord_8324546_1472375.jpgAmi szintén plusz réteg. A borulás ritka, de nem kizárt, magyarul megtörténhet és bár elvileg a kapott neoprén tökéletes védelmet biztosít, ha akarod ezzel még pszichésen is fokozhatod a kényelmedet. Ugyanis tudatalatt befolyásol, hogy tudod, a víz 5-7 fokos. Arra a kérdésedre, hogy nem fogsz-e bemelegedni, megizzadni ha ennyi mindenbe beöltözöl; a válasz: - De! 

Ilyen a műfaj. 

 

 

 

rafting-bela-szlovakia-rafting-tura-tatra.jpg
És amit úgy tűnik minden raftingos cég is kifelejt az ajánlásaiból, ráadásul  az épített pályákon is fontos, a Belán pedig egyenesen kritikus, a szemed védelme!!
 
 

A raftingcégek által kiosztott rafting sisakoknak nincs simléderük és a Belá esetében a Magas-Tátra déli oldalán, dél-dél-nyugati irányban, kanyarogva, de szinte mindig a nappal szemben jövünk le és a víz is visszaveri a fényt. 
A rafting ideje alatt brutális UV-sugárzásnak van kitéve a szemed.
Vegyél fel napszemüveget. Napszemüveg nélkül hunyorogni nem kellemes.
És naptejezz. 

rafting-bela-szlovakia-rafting-tura-tatra-10.jpgAz épített pályán nem ilyen drámai az UV-helyzet, de ott is jól jön a simlidér, és persze a napszemüveg is segít, de mindig érdemes a sisak alá baseball sapkát felvenni.
 
 
 
Talán már láttad, vagy ha nem, tudd, hogy a gyalogtúrákhoz, síkvízi vízitúrákhoz mi mindig a lebernyeggel rendelkezdő vitorlázó vagy légiós sapkát ajánljuk. Most viszont nem. Most NE a vitorlás sapkát vedd a sisak alá, mert nyomná a füledet, másrészt nem hallod jól az instrukciókat. 
 
 
 

Aztán. A rafting cégek által kiosztott cipők gyakran szakadtak, a topánkák néha ramaty állapotban vannak. Ha megengedheted magadnak, pláne, ha gyakran vízitúrázol, ismételten csak egy Decathlon-vásárlásra buzdítunk. Tehát az ajánlásunk - ha nem döntünk egy 5900 Ft-os vásárlással anyagi romlásba - a saját neoprén cipő. teva-cherry-bomb-2-kayak-water-shoes-main-sd.jpgVegyél magadnak neoprene / neoprén cipőt, azon belül is minél vastagabb talput. Amit te veszel, az a te méreted, az nem lyukas, attól nem kapsz láb/köröm stb. gombát, és ha évente egyszer-kétszer vagy egy hétig, 10 napig vízitúrázol, akkor kb. harminc évre beszerezted a kényelmes és felfázásmentes túrázás zálogát. Végül.
Ha ránk hallgatsz, a rafting csuka alatt a zoknit hagyd magadon. Akik nem kétévenként raftingolnak egyszer - mind zokniban lesznek... Sok helyen a kicsit durvább, nem alsó-tisza homoknál nagyobb szemcseméretű "kavics" kidörzsölheti a lábfejedet.