Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szlovén túra, "kvázi Mennyország"

szlovenia-tura-gyalogtura-002.jpgSzlovénia túra: álomvakáció normális családoknak, baráti társaságoknak az európai Yellowstone-ban. Mikor? Amikor nektek jó. Tehát egyeztetett időpontban, igény szerinti túra. 

 

 

A 3 napos szlovéniai túra észbontó tünemény. Non-stop látvány- és túratűzijáték. A három napos szlovén túra igény esetén 4-5-6 napos túrává is bővíthető.  
-szlovenia-tura-gyalogtura-007.jpgMondjuk 3-4 család vagy egy kisebb társaság, baráti kör, céges csapat úgy dönt, hogy szeretne egy hihetetlenül csodálatos túrát tenni Szlovéniában, de nem akar tervezni, optimalizálni, napokig keresni, szállást kutatni, pláne nem akarja a legszebb dolgokat elmulasztani.

 

 

 

Ebben az esetben hívjatok fel, mi már összemazsoláztuk nektek a legszebb gyöngyöket, már mindent optimalizáltunk. KÉSZ a csomag, csak autóba kell szállni és élvezni minden másodpercet. Túrák, kirándulások, séták, csoda-csoda-csoda helyek, rafting. Best of Slovenia. 

Éa--csucs-fele-szlovenia-tura-gyalogtura-042.jpgleted egyik fénypontja. Eszement helyek, ahol nagyon kreatív volt a teremtő. Itt MINDEN tájból a szuperelitnél is jobb van. A tortahabról leesszük az EPREKET. 
Júlia-Alpok, Soca, Triglav nemzeti park.


Választhatóan 3 vagy 4 vagy 5 vagy 6 napos szlovén túránk során hihetetlen helyekre viszünk el.  A szlovén túrára az utazás saját autóval történik, de ha nincs kocsid, akkor is JELENTKEZZ nyugodtan, mivel telekocsikat szervezünk! Fizetni is ráérsz akkor, amikor már "tuti" fuvart szereztünk neked. A telekocsikba beszállók egységes 7990 Ft-ot fizetnek a helyeket felajánló sofőröknek.  

 


1. napi túra Szlovéniában:
délelőtt kiutazás, délután máris két fantasztikum
szlovenia-tura-gyalogtura-048.jpegReggel kiutazás, ha autóval jöttök találkozás Szlovéniában 14 órakor a "támaszponton", Bovecen az e-mailben elküldött címen. Bovec helyes kisvároska, az európai rafting egyik fővárosa.

 

Bovec különlegessége, hogy ha Budáról jössz vagy budapesti multinacionális cégnél dolgozol, "1000%", hogy az első nap ismerőssel fogsz összefutni, mivel - költői túlzás következik - minden második asztalnál magyarul beszélnek. 


szlovenia-tura-gyalogtura-19.jpegHa Bp-ről indulsz, az indulási idő tervezése során tudd, hogy bár a távolság nem nagy, a terep tartogat érdekességeket, aki szeret vezetni, annak már a Vrsc-hágó is különleges élmény lesz.

Az n+1-ik (matematikusok üljetek le a továbbolvasás előtt) ahol n tart az "irdatlan" végtelenhez számú kanyar, benne a szolidan 180 fokos hajtűkanyarok (na jó, egyszer megszámoljuk) jellemzően nem 130 kilométeres tempóval vehetők be. Szóval (legalábbis Bp-ről) reggel 6-kor, de ha Debrecenből jöttök, akkor bizony hajnali 4-kor muszáj indulni. 


lszlovenia-tura-gyalogtura-18.jpegVisszatérve a nap programjára, miután mindenki bevackolódott, volt wc-én, hűtőszekrényekbe tette a romlandókat, indulunk. Lévén szlovén túrán veszünk részt, szinte logikus, hogy első utunk Olaszországba (!) vezet. Komoly! De nincs benne semmi különös, hiszen kvázi a határon vagyunk és van valami az olasz oldalon, amit látnotok KELL. Konvojban felugrunk megnézni egy tavat, amit körülsétálunk és a bátrak (a víz nem túl meleg....) pancsolnak is egyet. 16 órakor eljövünk a tótól és félóra múltán már megállunk Bovec mellett / felett és egy TÜNEMÉNY felé bandukolunk. Nagyon kellemes, pár kilométeres igazi séta, inci-finci túrácska vár ránk. Amikor meglátod, azt fogod mondani, hogy ilyen nincs. Hogy nem a Földön vagyunk, és mivel ezt a helyet nem propagálják, tényleg csak pár ember lesz ott, sőt, akár az is megeshet, hogy csak mi leszünk.


slap--szlovenia-tura-gyalogtura-037.jpegMegnézzük a képen is látható kis vízesést és meseországban lépegetünk. Igen, neked is eszedbe jut majd, de ne is gondolj arra, hogy a vízbe mész. Kipróbáltuk. Nulla kelvinnél is hidegebb. (Igen, olyan nincs, de itt mégis :). Félkomolyra fordítva. Vastag neoprénnel meg lehet csinálni, de a tavacskához képest az Oort-felhő égitestjei perzselő kemencék. Viszont olyan gyönyörű a hely, hogy sírnod kell, ha indulunk. Vigasztaljon, hogy holnap reggeli előtt vagy vacsora után akár fel is kocoghatsz ide a szállásunktól! 

 

Szállás és vacsora
Választható kemping (sátrazáshoz) és 14-18 eurós apartmanokat foglalunk. Az apartmanok - ahogy a szlovén apartmanokhoz illik - mindennel felszerelt, kényelmes, KLASSZ helyek.
Aki sátrazni szeret, annak a kemping Boveccel "szemben" a szomszédos kis mini településen van. Kb. úgy kell elképzelni mint Vásárosnaménnyel szemben, a Tisza jobb partján Gergelyiugornyát vagy a Vadvíz kempinget Dunakilitiben, ami a víznek nem a falu felőli oldalán található.

Még a híd is hasonló, a kemping természetesen szlovén szintű, de nem cezsoca16.jpglesz üres...A sátrazás 5 euró. A kemping extrája, hogy pár méter séta után reggel a vízesés-tavakhoz képest termálvíznek érzett Socaban kezdheted a napot. Vérpezsdítő fürdőzés. E sorok írójának a fia a tanú :)). 

Vacsora egyénileg az apartmanok jól felszerelt konyháiban vagy Bovecben millió hely egyikén. Bovec drágább mint Budapest, átszámítva egy pizza 2500 Ft körül van, érdemes giroszra és dél-szláv finomságokra gyúrni, azok csak kicsit drágábbak. 
 

 

Második napi szlovén túra: Soca
szlovenia-tura-szloven-gyalogtura-szloven-ut-24.jpgA Smaragd-folyó, alias Soča, nekünk, magyaroknak, sokszor csak olaszul ismerős, és ami eszünkbe jut róla, az nem jó. Az Isonzo és az első világégés. De most hagyjuk a történelmet. Azért is jó, hogy a Socát Socának hívják, hogy a név sem emlékeztet arra, hogy 300.000 európai srác halt itt meg a semmiért. 

 

Ma már csak az emlékhelyek emlékeztetnek, mennyi szenvedést látott ez a csodás táj és a világ egyik legkülönlegesebb folyója, az Emerald river, alias a Smaragd-folyó.  

 


Merthogy a második napon "szocsázunk". Délelőtt a szépségért meg kell szenvedni alapon, ha nem is hosszú távon, de órácskányit mászunk. kapaszkodo-szlovenia-tura-szloven-gyalogtura-szloven-ut-korut-200.jpgNem sziklamászunk, de szép kis terepen kaptatunk. Ugyanis a Soca egy barlangból tör ki a felszínre, amely barlang relatív közelébe tudunk autózni, de közvetlenül odáig (szerencsére) nem.

 

Ezért a parkolótól majd egy turista ösvényen megyünk a forráshoz.

Tudni kell, hogy az ösvény egyre meredekebbé, sziklásabbá válik, végül a felső szakaszán már láncokkal biztosított mászóút.

 

szlovenia-tura-szloven-gyalogtura-szloven-ut-korut-200.jpgEgy ponton a túra erősebb, mint a Rám-szakadék hasonlóan biztosított szakasza. Ez az a pont, a szurdok végében felérünk és megpillantjuk a karsztforrást, amelyet egy földalatti tó táplál. És látjátok majd, hogy a víz egy sötét barlangból tör elő egy valószínűtlenül türkizkék medencébe. Mondhatnánk, hogy a víz víz színű. És tényleg. Ha azt gondolod, hogy a kép alapján el tudod képzelni ezt a színárnyalatot, megnyugtatunk: hát nem......

 

 

 

 

 
rafting--szlovenia-rafting-rafting-tura.jpgA kristálytisztánál is tisztább víz itt kezdi meg 136-138 km-es szavakkal leírhatatlan útját az Adriai-tenger felé.
 
 
Hogy miért 136-138...van olyan forrás, amely 136-ot, több pedig 138 km-t ír. 
Ha leméred, kérlek mondd majd meg a helyes számot, csak ne 137 legyen. 
 
 
 
 
2007_0811200707110232.jpgEbéd után pedig - fakultatív program, amelyet külön 33-40 euród fog bánni - ugyanis raftingolunk. Aki nem raftingol, azoknak ott a folyópart ....
 
 
 
A rafting és a nem raftingolók pihenője után délután vízesésnézőbe indulunk.
Egy 144 méteres monumentális csodát szemlélünk meg és az aljáig túrabakancsban jutunk el.
Aztán ha van idő, még egy vízesés, csak, hogy ne szenvedj vízesés hiányban, de átlagos időbeosztás mellett nem lesz idő, ezért ne is reménykedj.....

-vizeses-22.jpg

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harmadik napi szlovén túra: "Pandora-túra" a Slemenova-spicára
a--a--szlovenia-tura-gyalogtura-046.jpgHa három napos túrán vagytok, akkor a kiköltözés, ha 4 vagy 5 vagy 6 napos túrán, akkor kiköltözés nélkül, de bőséges reggeli után ez a nap reggel 7:30-kor indul. Autókba ülünk, látszólag ismét a Soca forrása a cél, de a látszat csal.

 

 

Csak a közelben kezdjük a logisztikát, mindenki kiszáll, a sofőrökkel az autókat feltelepítjük 1680 méteres magasságba egy fizetős parkolóba, majd egy-két autóval lejövünk 885 méteres magasságba. a--csucs-fele--szlovenia-tura-gyalogtura-049.jpg

Innen indul 8:30-kor a délelőtti túra, ami túra javából.

 

 

 

 

 

 

Egyrészt egy joggal világhírű helyen mendegélünk, célunk a Sleme-rét érintésével a Slemenova-csúcs, azaz spica..., másrészt 885 méterről 1909 (1911) méterre osonunk fel 7,1 km-es távon elosztva. 

--fele-2.jpg

Indulás után hamarosan Avatar-feeling a Pandora túrán, millió tavacskával ékesített, mesebeli havasi legelők, elképesztő panoráma, körben olyan hegyek, hogy atya-gatya, a Mala Mojstrovka brutális sziklafala, a Jalovec (2645 m).

 

 

Amikor felérünk 1909 méterre, a Slemenova špicara, ha délre nézünk, az az érzésünk, hogy hmmm, jó kis túra volt, egész magasra jöttünk fel.

 

-spica-5.jpgHa viszont másfelé is nézünk, rájövünk, hogy gyakorlatilag sehol nem vagyunk...

 

 

 

Körbe vesz minket a teremtő olyan szépségekkel, mint a Ponca csoport hegycsúcsai, északra a Karavankák hegyfala, keletre a Martuljek csoport csipkés csúcsai; és a legtöbb jó fél kilométerrel magasabb.

 

Parádés és pozitívan lesújtó panoráma. (A pozitívan lesújtó szó-összetételt lehet, hogy levédjük...) De ha nem, ha oximoronnak gyenge, akkor is pörölycsapásként ér majd a látvány. Durva. Nagyon nem semmi. Érzékenyebb lelkületű túrázóink el is pityeredhetnek.

Földöntúli.

Tényleg brutál. 

 

kilitas-a--csucsrol-a--fele.jpgA szintidő 3 óra 19 perc, ami nekünk a millió fotózás és eszement rétek, helyek, látványok miatt 4,5 óra lesz, vagyis 13 órakor vagyunk fent. 14 órakor vagyunk a reggel már feltelepített kocsiknál. Ha nem férünk be mindannyian a fent lévő kocsikba, akkor a túravezető lent lévő kocsijával fordul egyet vagy kettőt. 

Hazautazás

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

 

Túradíj:
19990 Ft/felnőtt, 14990 Ft/ gyerek* 

 

 

Jelentkezés a szlovén túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és kérjük a túra díjának átutalását. 

Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, 
naptejnapszemüveg, sapka, kesztyű, sál, túrabot, fejlámpa, láthatósági mellény, öltözködés, sok folyadék részekre. És persze EU-kártya. Költőpénz. Költőpénz euróban a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, egyéb vásárlásra, tankolásra. Biztosítás.
*Legalább 20 fős csoport esetén
 

 
 

 

A szlovén túra díjfizetése
szlovéniai túra díjának utalásához az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

A megjegyzés rovatba kérjük a szlovéniai túrára jelentkező nevét, irányítószámmal együtt a számlázási címet, a szlovén túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a helyet (esetünkben magát Szlovéniát) beírni, hogy ne egy szlovákiai túránkon várjunk :))
Példa: 
1143 Budapest, Harmat u. 3, 
2019. szeptember 6-8.
Szlovén túra