Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


szlovénia back up for us

1. napi túra Szlovéniában:
délelőtt kiutazás, délután máris két fantasztikum

szlovenia-tura-gyalogtura-048.jpegReggel kiutazás, ha autóval jöttök találkozás Szlovéniában 14 órakor a "támaszponton", Bovecen az e-mailben elküldött címen. Bovec helyes kisvároska, az európai rafting egyik fővárosa.

 

Bovec különlegessége, hogy ha Budáról jössz vagy budapesti multinacionális cégnél dolgozol, "1000%", hogy az első nap ismerőssel fogsz összefutni, mivel - költői túlzás következik - minden második asztalnál magyarul beszélnek. 

 


szlovenia-tura-gyalogtura-19.jpegHa Bp-ről indulsz, az indulási idő tervezése során tudd, hogy bár a távolság nem nagy, a terep tartogat érdekességeket, aki szeret vezetni, annak már a Vrsc-hágó is különleges élmény lesz.

Az n+1-ik (matematikusok üljetek le a továbbolvasás előtt) ahol n tart az "irdatlan" végtelenhez számú kanyar, benne a szolidan 180 fokos hajtűkanyarok (na jó, egyszer megszámoljuk) jellemzően nem 130 kilométeres tempóval vehetők be. Szóval (legalábbis Bp-ről) reggel 6-kor, de ha Debrecenből jöttök, akkor bizony hajnali 4-kor muszáj indulni. 


lszlovenia-tura-gyalogtura-18.jpegVisszatérve a nap programjára, miután mindenki bevackolódott, volt wc-én, hűtőszekrényekbe tette a romlandókat, indulunk. Lévén szlovén túrán veszünk részt, szinte logikus, hogy első utunk Olaszországba (!) vezet. Komoly! De nincs benne semmi különös, hiszen kvázi a határon vagyunk és van valami az olasz oldalon, amit látnotok KELL. Konvojban felugrunk megnézni egy tavat, amit körülsétálunk és a bátrak (a víz nem túl meleg....) pancsolnak is egyet. 16 órakor eljövünk a tótól és félóra múltán már megállunk Bovec mellett / felett és egy TÜNEMÉNY felé bandukolunk. Nagyon kellemes, pár kilométeres igazi séta, inci-finci túrácska vár ránk. Amikor meglátod, azt fogod mondani, hogy ilyen nincs. Hogy nem a Földön vagyunk, és mivel ezt a helyet nem propagálják, tényleg csak pár ember lesz ott, sőt, akár az is megeshet, hogy csak mi leszünk.


slap--szlovenia-tura-gyalogtura-037.jpegMegnézzük a képen is látható kis vízesést és meseországban lépegetünk. Igen, neked is eszedbe jut majd, de ne is gondolj arra, hogy a vízbe mész. Kipróbáltuk. Nulla kelvinnél is hidegebb. (Igen, olyan nincs, de itt mégis :). Félkomolyra fordítva. Vastag neoprénnel meg lehet csinálni, de a tavacskához képest az Oort-felhő aszteroidái perzselő kemencék. Viszont olyan gyönyörű a hely, hogy sírnod kell, ha indulunk. Vigasztaljon, hogy holnap reggeli előtt vagy vacsora után akár fel is kocoghatsz ide a szállásunktól! 

 

Szállás és vacsora a szlovén túrán
Választható kemping (sátrazáshoz) és 20-30 eurós apartmanokat foglalunk. Az apartmanok - ahogy a szlovén apartmanokhoz illik - mindennel felszerelt, kényelmes, KLASSZ helyek.
Aki sátrazni szeret, annak a kemping Boveccel "szemben" a szomszédos kis mini településen van. Kb. úgy kell elképzelni mint Vásárosnaménnyel szemben, a Tisza jobb partján Gergelyiugornyát vagy a Vadvíz kempinget Dunakilitiben, ami a víznek nem a falu felőli oldalán található.

 

Még a híd is hasonló, a kemping természetesen szlovén szintű, de nem cezsoca16.jpglesz üres...A sátrazás 5 euró. A kemping extrája, hogy pár méter séta után reggel a vízesés-tavakhoz képest termálvíznek érzett Socaban kezdheted a napot. Vérpezsdítő fürdőzés. E sorok írójának a fia a tanú :)). 

Vacsora egyénileg az apartmanok jól felszerelt konyháiban vagy Bovecben millió hely egyikén. Bovec drágább mint Budapest, átszámítva egy pizza 3000 Ft körül van, érdemes giroszra és dél-szláv finomságokra gyúrni, azok csak kicsit drágábbak. 
 

 

Második napi szlovén túra: Soca
szlovenia-tura-szloven-gyalogtura-szloven-ut-24.jpgA Smaragd-folyó, alias Soča, nekünk, magyaroknak, sokszor csak olaszul ismerős, és ami eszünkbe jut róla, az nem jó. Az Isonzo és az első világégés. De most hagyjuk a történelmet. Azért is jó, hogy a Socát Socának hívják, hogy a név sem emlékeztet arra, hogy 300.000 európai srác halt itt meg a semmiért. 

 

Ma már csak az emlékhelyek emlékeztetnek, mennyi szenvedést látott ez a csodás táj, és a világ egyik legkülönlegesebb folyója, az Emerald river, alias a Smaragd-folyó.  

 


Merthogy a második napon "szocsázunk". Délelőtt a szépségért meg kell szenvedni alapon, ha nem is hosszú távon, de órácskányit mászunk. kapaszkodo-szlovenia-tura-szloven-gyalogtura-szloven-ut-korut-200.jpgNem sziklamászunk, de szép kis terepen kaptatunk. Ugyanis a Soca egy barlangból tör ki a felszínre, amely barlang relatív közelébe tudunk autózni, de közvetlenül odáig (szerencsére) nem.

 

Ezért a parkolótól egy turista ösvényen megyünk a forráshoz.

Tudni kell, hogy az ösvény egyre meredekebbé, sziklásabbá válik, végül a felső szakaszán már láncokkal biztosított mászóút.

 

szlovenia-tura-szloven-gyalogtura-szloven-ut-korut-200.jpgEgy ponton a szlovéniai gyalogtúra kb. olyan, mint a Rám-szakadék létrás, láncos szakasza. A szurdok végében felérünk és megpillantjuk a karsztforrást, amelyet egy földalatti tó táplál. És látjátok majd, hogy a víz egy sötét barlangból tör elő egy valószínűtlenül türkizkék medencébe. Mondhatnánk, hogy a víz víz színű. És tényleg. Ha azt gondolod, hogy a kép alapján el tudod képzelni ezt a színárnyalatot, megnyugtatunk: hát nem......

 

 

 

 

 
rafting--szlovenia-rafting-rafting-tura.jpgA kristálytisztánál is tisztább víz itt kezdi meg 136-138 km-es szavakkal leírhatatlan útját az Adriai-tenger felé.
 
 
Hogy miért 136-138...van olyan forrás, amely 136-ot, több pedig 138 km-t ír. 
Ha leméred, kérlek mondd majd meg a helyes számot, csak ne 137 legyen. 
 
 
 
 
2007_0811200707110232.jpgEbéd után pedig - fakultatív program, amelyet külön 33-40 euród fog bánni - ugyanis raftingolunk. Aki nem raftingol, azoknak ott a folyópart .... relaxálj, kapcsolódj ki, légy "mindful". 
 
 
 
A rafting és a nem raftingolók pihenője után délután vízesésnézőbe indulunk.
Egy 144 méteres monumentális csodát szemlélünk meg és az aljáig túrabakancsban jutunk el.
 

-vizeses-22.jpg

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harmadik napi szlovén túra: "Pandora-túra" a Slemenova-spicára
a--a--szlovenia-tura-gyalogtura-046.jpgReggeli után ez a nap 7:00-kor indul.

 

 

 

 

Autókba ülünk, látszólag ismét a Soca forrása a cél, de a látszat csal. Csak a Soca-forrás közelében kezdjük a logisztikát, a túra indulási pontján mindenki kiszáll, a sofőrökkel az autókat feltelepítjük 1680 méteres magasságba egy fizetős parkolóba, majd kevés, mondjuk két-három autóval lejövünk 885 méteres magasságba. 

 

a--csucs-fele--szlovenia-tura-gyalogtura-049.jpg

Innen indul a délelőtti túra, ami túra javából. A "túra a javából" azt jelenti, hogy álomszép és nem azt, hogy kemény vagy nehéz. A túra, mint túra közepes nehézségű túra, ha nem sportolsz rendszeresen, ha van 30 kiló felesleged, akkor is simán meg tudod csinálni. Egyébként a megszámlálhatatlan gyönyörűségben álmélkodva nem is veszed észre, hogy (komótos tempóban ugyan), de faljuk a távot. Egy joggal világhírű helyen mendegélünk, célunk a Sleme-rét érintésével a Slemenova-csúcs, azaz spica...
A tengerszint feletti 885 méterről 1909 (1911) méterre osonunk fel 7,1 km-es távon elosztva. 
 
 

--fele-2.jpg

Indulás után hamarosan Avatar-feeling a Pandora túrán, millió tavacskával ékesített, mesebeli havasi legelők, elképesztő panoráma, körben olyan hegyek, hogy atya-gatya, a Mala Mojstrovka brutális sziklafala, a Jalovec (2645 m).

 

 

Amikor felérünk 1909 méterre, a Slemenova špicara, ha délre nézünk, az az érzésünk, hogy hmmm, jó kis túra volt, egész magasra jöttünk fel.

 

-spica-5.jpgHa viszont másfelé is nézünk, rájövünk, hogy gyakorlatilag sehol nem vagyunk...

 

 

 

Körbe vesz minket a teremtő olyan szépségekkel, mint a Ponca csoport hegycsúcsai, északra a Karavankák hegyfala, keletre a Martuljek-csoport csipkés csúcsai; és a legtöbb jó fél kilométerrel magasabb.

 

Parádés és pozitívan lesújtó panoráma. (A pozitívan lesújtó szó-összetételt lehet, hogy levédjük...) De ha nem, ha oximoronnak is gyenge, akkor is pörölycsapásként ér majd a látvány. Durva. Érzékenyebb lelkületű túrázóink el is pityeredhetnek.

Földöntúli.

Tényleg brutál. 

 

kilitas-a--csucsrol-a--fele.jpgA szintidő 3 óra 19 perc, ami nekünk a millió fotózás és eszement rétek, helyek, látványok miatt 4,5 óra lesz, vagyis nagyon durván és sacc per kábé 13 órakor vagyunk fent és 14 óra körül a parkolóban. Ha nem férünk be mindannyian a fent lévő kocsikba, akkor a túravezető (miután lement az egyik kocsival :)), a lent lévő kocsijával fordul egyet vagy kettőt.

 

 

 

4. napi szlovéniai túra: a szuperszurdok és túrázunk egyet Bled "fölött"

 

letoltes.png
vi-szurdok-szlovenia-tura-2.jpgReggeli után ez a nap is 7:00-kor indul. 

Autókba pattanunk és két helyre ruccanunk ki a nap során.

Szemügyre vesszük a világ egyik legszebb szurdokvölgyét és a saját magunk is elkészítjük a világ egyik legszebb tavának és a tavat körbevevő hegykoszorú fotóját.

 

A szurdok bejárása séta, bár a hossza miatt egészen emberes séta és vár ránk délután egy kisebb túra. Ha van olyan, hogy meseország, itt megtaláltad.

 

vi-szurdok-szlovenia-tura-3.jpg

A világ egyik legtüneményesebb szurdokában sétálsz és fotózol, néha szörnyülködsz, ahogy egy-egy helybeli fejest ugrik a nyár legmelegebb napján sem 10 foknál melegebb, a túra idején legyen mondjuk 7 fokos vízbe. Nekik ez rutin, meg se kottyan...

 

 

Kissé furcsa helyen fogunk parkolni, de...... aztán egy nem éppen köztulajdonnak számító intézmény parkjából rövidítünk az ösvény felé.... és hamarosan serényen kaptatunk a tavat övező egyik hegy oldalán. Meddig megyünk, hova tartunk?

 

szlovenia-tura-5.jpg

Addig megyünk fel, amíg egy padhoz érve ennek a fotónak a mását el tudjuk készíteni. A tó partján a zaj miatt Bled - szerintünk - nem akkora csattanás, de innen, ahová az autók nem hallatszanak fel, ahol már nem az M0-ás körgyűrűn érezzük magunkat, na kérem, itt már a Bledi-tó igencsak valami. Tényleg agypusztító. No comment. Bár csak a nyelvi szegénység okán. 

 

 

 

5. napi szlovéniai túra: Krajnska Gora környékét fedezzük fel..... és hazautazás
Reggeli, kiköltözés, autókba pakolás után ez a nap is 7:59-kor indul. Indulunk Magyarország felé, de olyan útvonalon, hogy ihaj, olyan helyeken állunk meg, hogy júj és olyanokat látsz, hogy hüpp-hüpp. 

 

 

Hazautazás

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com

 

 

 

Túradíj: 19990 Ft/felnőtt, 9990 Ft/gyerek 

 

 

Jelentkezés a szlovéniai túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és kérjük a szlovéniai túra díjának átutalását. 

Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, 
naptejnapszemüveg, sapka, kesztyű, sál, túrabot, fejlámpa, láthatósági mellény, öltözködés, sok folyadék részekre. És persze EU-kártya. Költőpénz. Költőpénz euróban a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, egyéb vásárlásra, tankolásra. Biztosítás.
 

 
 

 

szlovén túra díjfizetése
szlovéniai túra díjának utalásához az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

A megjegyzés rovatba kérjük a szlovéniai túrára jelentkező nevét, irányítószámmal együtt a számlázási címet, a szlovén túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a helyet (esetünkben magát Szlovéniát) beírni, hogy ne egy szlovákiai túránkon várjunk :))
Példa: 
1171 Budapest, Hársfa u. 12., 
2020. június 1-5.
Szlovéniai túra