Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Túra Fátra + Tátra

nagy-fatra-tura-szlovak-tura-02jpg.jpg*túra a Nagy-Fátrán és az Alacsony-Tátrában 2017. *11-12-én. Bakancsos túra Szlovákiában, aminek ici-pici lurkókkal is nekivághattok. 
2017. *11-12. 
Az egyik nap a Nagy-Fátrán, a másik nap az Alacsony-Tátrában túrázunk. 

 
 

Az utazás választhatóan 
szlovak--tura-szlovakia-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpg1. saját kocsival a túra reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott szlovákiai címre vagy
2. telekocsi rendszerben és/vagy minibusszal Budapestről a túra reggelén. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. A telekocsikkal Budapestről 7:00-kor indulunk. Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor 7:00-kor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba és/vagy buszra - egyeztessük! - a Déli pu-nál, a Széll Kálmán téren, a Nyugati pu-nál, az Árpád-híd metrómegállónál, ill. a Váci úti Tesco parkolóban is be-, ill. fel lehet szállni. 
A minibusz díja azonos a telekocsi rendszer költséghozzájárulásával (lásd a díjak, költségek menüpontot). Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha nem akartok a konvojjal jönni, ha magatok jöttök az ország bármely sarkából, induljatok az indokoltnak tűnőnél korábban 

 

 

Szállás és étkezés

doval-magu-szlovak-tura-szlovakia-tura-hotalpas-tura-03.jpgA szállások 4 ágyas szobák, a wc és a zuhanyzók a folyosón.
 
 
A szobák többségében a négy ágy egy dupla ágy és egy emeletes ágy kombinációjából áll össze. Azon kényelmetlenségen kívül, hogy nincs külön wc és fürdő a szobához, a szállás egészen jó. 
doval-magu-szlovak-tura-szlovakia-tura-hotalpas-tura-02.jpgAz ára pedig kifejezetten vonzó, 12 euró / fő / éjszaka, ami még magyar mércével is rendben lévő, szlovák mércével pedig egyenes fantasztikus. Az idegenforgalmi adó 50 cent. 
Aki egyedül akar lenni egy szobában, annak a szállás díja néhány euróval magasabb, de ha szerencsés vagy, akkor nem számítanak fel felárat. doval-magu-szlovak-tura-szlovakia-tura-hotalpas-tura-01.jpgFélpanziós ellátás baráti áron rendelhető, a tényleg klassz reggeli és korrekt vacsora 12 euró, a 10 év alatti gyermekeknek pedig 10 euró. 
 
 
 
 

 

 
Az 1. napi túra: Nagy-Fátra 
Image result for ploská veľká fatra
Az utazásnál már leírtak szerint ért ide a konvoj. Ez akkor fontos, ha be akarsz ülni telekocsiba vagy felveszel utast a kocsidba, vagy a buszba szállsz. Ha önállóan utaztok (aki nem érinti Bp-et, az nyilván külön jön), akkor az e-mailben egyeztetett helyen és időben, ha pedig mi foglaltuk a szállásotokat, akkor a szálláson találkozunk 11-kor. Hűtőszekrénybe pakolás és wc után 11:15-kor indulunk.
Bejáratott, kipróbált, JÓ túrabakancsban gyertek. Kötelező. 
nagy-fatra-tura-szlovak-tura-01.jpgTúrabakancs nélkül sajnos nem jöhettek, mivel bár a túra könnyű, van benne meredekebb, ill. olyan rész, ahol edzőcipőben nem biztonságos a haladás.  
Kérjük, hogy a nap során szükséges szendvics (tízórai, ebéd, uzsonna...) legyen a hátizsákba betéve. Alkoholmentes innivalót legalább 2 litert vagy akár többet is hozz. Különösen jó a termoszban hozott meleg tea vagy tejes kávé, kakaó vagy tejes tea. 
Kellemes, gyerekkel is kényelmes, biztonságos, közepes nehézségű és szintkülönbségű, kényelmes tempójú, 5 órás túra vár ránk. Ami pedig közben történik, az a csoda. És természetesen lesznek megállók, pihenők, hölgyek jobbra, urak balra szünetek és ebédszünet is.  

Mit kell tudni a Nagy-Fátráról? 
20160516_125259.jpgA Nagy-Fátra nyugis "ékszerdoboz" ha bármikor utaztál Besztercebánya felől Krakkó (vagy csak észak) felé, akkor  az út bal oldalán látható (nyugaton látható) hegyek a Nagy-Fátrához tartoztak. 
A Nagy-Fátra részben északon gránit, délen részben mészkő hegység, vegyes lombhullató erdő, közöttük gyönyörű bükkösök és tűlevelű erdők borítják. Legmagasabb csúcsa pedig a Kékes másfélszeresét kitevő 1592 méter magas Ostredok.
Na de térjünk vissza a túrához. 
nagy-fatra-tura-szlovak-tura-03.jpgAzt már írtuk, hogy a túra során szükséges szendvics legyen a hátizsákba betéve és megismételjük, hogy alkoholmentes innivalót legalább 2 litert hozz. Ha 2,5 litert hozol, az is el fog fogyni, ugyanis 1200 méter körül a fenyő és törpefenyő határán, az útban van egy kicsit meredekebb, huncut szakasz. Füves terep, semmi különös, csak kicsit meredekebb. Már itt jól fog jönni a túrabot, de lefelé különösen fontos, hogy legyen nálad, ez a rövid szakasz a térdeket igénybe veszi.
A meredekebb szakasz 1200 méteres magasságban van, ha még az UV-sugárzás is erős, itt alaposan meg lehet izzadni. Ezen a szakaszon a "lélegző" ruházat kincset ér. Lehet, hogy szeles időnk lesz, itt alacsonyan van a fenyő, majd a törpefenyő határ. 1300 méter felett jobbára kopasz a Nagy-Fátra, ellentétben például a Magas-Tátrai déli oldalával, ahol bizonyos helyeken még 1700 méteren is törpefenyők között járunk.  

ploska-fatra-tura-fatra-gyalogtura-04.jpgEllentétben a Magas-Tátrával, itt gyakorlatilag a csúcson vagyunk, ráadásul a hegycsúcsok alacsonyan lévő teteje elég "lapos", a szelek akadálytalanul fújnak, így a növényzet is lejjebb szorul.
De kényelmes tempóval fent leszünk és készülhetnek a tényleg páratlan panoráma képek. 
16 órakor vagyunk a szálláson. 

 

 

 

2. nap: könnyű túra a Tátra egyik legkülönlegesebb körpanorámához 

kozi-chrbat-118.jpg

Bőséges reggeli után takarítás, ne hagyjunk magunk mögött rendetlenséget. 
A 2. napi túra 12 km-es, nem miattunk csodálatos, így nyugodtan dicsérjük: fantasztikus út. 
 
7:30-kor pakoljuk a szállásunkon a kocsikat, 7:45-kor indulunk kocsikkal egy ingyenes parkolóba a szálláshelyről. 1 perces "utazás" után parkolunk és nagy-fatra-114-tura-gyalogtura-bakancsos-tura.jpg
8 óra előtt néhány perccel startolunk az egészségednek is hasznos :)) túrára.
 
 
 
Kényelmes, normális tempóban megyünk, ha nem állunk meg 30-szor fotózni, akkor egyszer sem.   

alacsony-tatra-kirandulas-gyalogtura-33.jpg

 

 

 

 

 

 

13:30 körül érünk le. Aki akar ebédelhet velünk egy semmi szuper extra, de korrekt, jó kis helyen normális áron, aki siet, azoknak köszönjük, hogy jöttetek!

Ebéd után a sebes autók egyéni tempóban veszik célba Mo-ot. A jámbor lelkek a túravezetői kocsit követik. 

 

 

Szlovák túrák túradíjai

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon tatra_gyalogtura@yahoo.com
Jelentkezés a "Fátra + Tátra" túrára: 
nagy-fatra-tura-gyalogtura-szlovak-tura.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan tekintsd át, majd a tatra_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot és a visszaigazolást követően kérjük a túra díjának átutalását. Kérjük, hogy visszaigazolás nélkül senki ne utaljon. 
 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára, téli és rafting túrákra?" menüpontot is alaposan olvasd át, különös tekintettel a túrabakancs, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, sál, gyógyszerek (inzulin, ha cukorbeteg vagy), fejlámpa, réteges, lélegző, inkább több, mint kevesebb (meleg) öltözködés, kesztyű, sok (alkoholmentes) innivaló, kamáslicsúszásgátló hómacska, hótalp részekre. Ezek megszívlelése / betartása a ti érdeketekben, a biztonság érdekében kötelező. Nagyon-nagyon javasolt továbbá a túrabot, amelyet a magyar túrázók gyakran lenéznek, aztán lefelé jövetben mindenki hálás érte. Attól, hogy a hőmérséklet 1000 méteres magasságban a hazaihoz hasonló, attól 2000 méteren lehet igencsak vérpezsdítően "friss" az idő. Termoszban forró teát, kávét hozzatok! Ha nincs valamid, kérjük szerezd be, kérj kölcsön, jóelőre történő, előzetes egyeztetés után tőlünk is tudsz a felszerelést bérelni, tehát ne 2 nappal a túra előtt derüljön ki, hogy nem vettél túrabotot. (A bérleti díjakat a díjak, egyéb költségek menüpontban megtalálod). És persze kell EU-kártya. Euró a szállásra, parkolásra, autópálya matricára, étkezésre, vásárlásra. Fontold meg a biztosítást is! 

(A fenti leírásban ki van húzva a kamásli, a hótalp és a hómacska. De. Egy esetleges, az év ezen szakában és ebben a magasságban még nagyon kis valószínűségű, de a mostani bolond időjárásban nem kizárt megahavazás esetén hótalp, fagyás vagy ónos eső esetén pedig csúszásgátló vagy hómacska szükséges. Ezt - amikor nekünk is van ilyen információnk - tudatjuk veled. A legjobb ha veszel magadnad, vagy kérsz kölcsön és természetesen több helyen, Magyarországon és Szlovákiában is bérelhetsz. Továbbá korlátozott számban tudsz tőlünk bérelni mind hótalpat, mind hómacskát, (3100 Ft / pár / nap). 

 

 

 

A Fátra + Tátra túra díjfizetése
kozi-chrbat-115.jpgA Fátra+Tátra túra díjának utalásához az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a túrára jelentkező nevét, irányítószámmal együtt a számlázási címet, a létszámot és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. Például, ha Tátra-Fátra Bélának hívnak és a Medve utcában laksz, akkor írd ezt: 
Tátra-Fátra Béla,
1139 Budapest,
Medve u. 9,
4 fő,
2017. november 11-12.  Nagy-Fátra és 
Alacsony-Tátra