Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Utazás az Alacsony- és a Magas-Tátrába

Utazás az Alacsony- és a Magas-Tátrába

Kezdjük a kályhánál, ami a többségnek Budapest.
A budapestiek a 2-es úton Sahy-nál (Ipolyság) lépik át a határt, a határ utáni első benzinkút egy Slovnaft-kút a jobb oldalon, nem üzemel. A vele szemben lévő bal oldali kúthoz lehetett menni 2015-ig matricát venni. De már nem árulnak!! Már nincs fizikai matrica, viszont az új software-ük még nem üzemel, Sahy-ban a 2. vagy az út mentén a 4. benzinkútnál tudsz venni matricát. 
A 10 napos matrica ára 10 euro.
Miután túl vagytok a matrica-vásárláson, haladjatok tovább a 2-es út folytatását jelentő úton északra, Krupina, Zólyom (Zvolen) és Besztercebánya (Banska Bystrica) irányába. 
A Zólyom és Besztercebánya közötti autópálya bevisz Besztercebányára, maradj a bal oldali sávban, hogy Besztercebányán belül - Ruzomberok irányában - egy felüljáróra gyere fel. A fontos pont előtt egy O2 reklámfeliratú szép nagy épület az ismertető jel, tehát itt kell résen lenned. 


Ha eltévesztetted, és Besztercebányán belül mégis Brezno irányába mentél (megesik; egyébként onnan tudod majd, hogy gubanc van, hogy jobbra látod magad mellett a Garam folyót) fordulj meg ahol tudsz. Ha nem fordulsz vissza, akkor sem történik tragédia. Certovica, magyarul Ördöglakodalma felé fogsz menni, az Alacsony-Tátra egy másik hágóján jössz át a hegyen.

De induljunk ki abból, hogy sikerül a balsávos figura Besztercebányán (Banska Bystrica) vagy sikerült korrigálni. Szóval ha Besztercebányán átjöttél mint kés a vajon, szimplán azzal, hogy végig a "megafelüljárón" maradtál a város felett és mindig a Ruzomberok kiírást követted, akkor durván 30 perc után felérsz Donovalyra. 

Donavaly után lefelé, a Vág (Vah) völgye felé jössz.
Újabb durván félóra múlva éred el Rózsahegyet (Ruzomberok). 

Szlovákiában (is) mindenhol, de Rózsahegyen belül különösen tartsd be a sebességhatárt. 

Ezt a táblát fogod látni, amint jobb oldalon eljöttél egy Slovnaft kút mellett.
alacsony-tatra-tura-tatra-kirandulas-gyalogtura.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt, Ruzomberok városán belül az első lámpás kereszteződésnél jobbra, azaz keletre a városból kivezető úton Liptovsky Mikulás (L. Mikulas) és Poprad felé. A L.Mikulas táblát kövesd, legalábbis még itt. 
Amikor látod majd a Mondi (cég) irdatlan méretű papírgyárát a bal oldalon, tudod majd, hogy jó helyen haladsz.
Az út egy idő után a D1-es autópályává változik, amin kb. 10-12 percig fogsz haladni.
A képen látható Demanovsky Dolina (Demény-völgy) táblát
itt-kell-a-demanovska-dolina-fele-leterni-a-d1-es-autopalyarol-alacsony-tatra-kirandulas-gyalogtura-9.jpgfigyeld. Figyelem. A Demanovskát rövidítve Dem. Dolinának írják, tehát a DEM. DOLINÁRA figyelj.
Ha megvan, kövesd. Innen az utat nem lehet eltéveszteni, maradj a főúton, ami egy irányban, a völgyben (szlovákul a dolinában) a hegyre fölfelé vezet.
Körforgalom következik, továbbra is Jásná és a Demanovska Dolina felé gyere.

 

 


Aztán gyere és gyere és gyere, a körforgalomtól számítva már több mint 10 perc eltelt?

energetik-penzion-az-ut-menten-2-alacsony-tatra-tura.jpg

 

Ne aggódj, csak gyere és gyere, maradj a főúton, amíg a jobb oldalon nem látsz egy ENERGETIK nevű jó nagy panziót. A képen láthatod. 
Ha megláttad az ENERGETIK panziót, az Energetik után 187 méterrel (tényleg, lemértük) az első lehetőségnél fordulj balra. Jobb oldalon (lásd fotó) óriási parkoló, bal oldalon reklámtábla, a reklámtábla ELŐTT gyere "be".

 

Ahol látsz egy fehér Toyota Avensis kombit, gémeskútat idéző kapu mögött, oda gyere, te is ott parkolj.

20150623_alacsony-tatra-gyalogtura-szallas-01.jpgIsten hozott, megjöttél épségben

Még néhány fontos dolog.
50 km/óra a lakott területen megengedett legnagyobb sebesség. Lakott területen kívül 90 km/óra, az autópályákon 130 km/óra. Egész évben napközben is használni kell az autósoknak a tompított fényszórókat.
Végül nem ünneprontásként, hanem pontosan azért, hogy semmi ne vegyen el a tátrai túra élményéből, a büntetési tételek Szlovákiában a sebesség túllépéséért:

Sebesség túllépés   Bírság
   10 km/h                           50€
   20 km/h                         100€
   30 km/h                         200€
   40 km/h                         300€
   50 km/h                         400€
   60 km/h                         500€
   70 km/h                         650€

 

Vegyük át még egyszer? A Google Earth street view-ja nem

használható, mert a 2012-es állapotot tükrözi, azóta pedig az út bal oldalára komplett sífelvonót építettek. Ettől függetlenül a megközelítés: amint eléred az út jobb oldalon látható "Energetik" panziót, (barna "felsőjű" épület) lassíts és első balra fordulási lehetőségnél fordulj BALRA. Ekkor a jobb oldalon egy hatalmas parkolót és szép nagy reklámtáblákat fogsz látni. 
A balra kanyarodás az Energetik panzió után 178 méterrel (tényleg) következik be.
 

Utazás a Magas-Tátrába
Kezdjük a kályhánál, ami a többségnek Budapest.
A budapestiek a 2-es úton Sahy-nál (Ipolyság) lépik át a határt, a határ utáni második benzinkútnál állj meg autópálya matricát vásárolni.  
A 10 napos matrica ára 10 euró.
Miután túl vagytok a matrica-vásárláson, haladjatok tovább a 2-es út folytatását jelentő úton északra, Krupina, Zólyom (Zvolen) és Besztercebánya (Banska Bystrica) irányába. 
Amikor Zólyom és Besztercebánya között az autópálya bevisz Besztercebányára, maradj a bal oldali sávban, hogy Ruzomberok irányában a felüljáróra gyere fel. Ha mégis Brezno irányába mentél (onnan tudod majd, hogy jobbra melletted látod a Garam folyót) fordulj meg ahol tudsz. Ha nem fordulsz vissza sem történik tragédia, kicsit hosszabb lesz az út, bár időben aránytalanul hosszabb. 
Ha Besztercebányán átjöttél mint kés a a vajon (végig a "megafelüljárón" maradtál a város felett) akkor Donovaly érintésével éritek el Rózsahegyet (Ruzomberok). Itt fordulj az első lámpás kereszteződésnél jobbra, azaz keletre a városból kivezető úton Liptovsky Mikulás és Poprad felé. Ha látod a Mondi irdatlan méretű papírgyárát a bal oldalon, jó helyen haladsz. Az út egy idő után a D1-es autópályává változik, amin kb. 45 percig fogsz haladni, attól függően, hogy az adott túra szállása a Magas-Tátrában éppen hol van. 

 

Még néhány fontos dolog.
50 km/óra a lakott területen megengedett legnagyobb sebesség. Lakott területen kívül 90 km/óra, az autópályákon 130 km/óra, az autópályákon és gyorsforgalmi utakon legalább 80 km/órával kell haladni az eddigi 50-nel szemben.
Egész évben napközben is használni kell az autósoknak a tompított fényszórókat.

Büntetési tételek Szlovákiában a sebesség túllépéséért:

sebesség túllépés               bírság
   10 km/h                           50€
   20 km/h                         100€
   30 km/h                         200€
   40 km/h                         300€
   50 km/h                         400€
   60 km/h                         500€
   70 km/h                         650€Gyere előre a bal oldalon található első házig, egy kis gémeskutat idéző sorompóval ellátott "kapun" gyere be az autóval és állj meg egy fehér Toyota Avensis kombi közelében / mellett. GPS koordináták: 48 58 48 88 és 19 35 32 59.